Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 39

2002
‎Oro har, mahats ardoaren hartziduraz lortzen da, nahiz eta sagar, mugurdi eta abarrekoak ere badauden, eta usain belarrez lurrinduta egon daiteke. Ez da egokia azidotasunagatik urdail delikatua bada, baina neurrian erabiliz gero, kontrapuntu interesgarria ematen du ongailuetan, barazkietan, plantxan egindako arrainetan eta saltsa batzuetan. – Limoia.
2004
‎Arrain heldugabea kontrolatzeko neurriek, besteak beste, autonomia erkidego batzuek Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioarekin, Itsas Arrantzako Idazkaritza Nagusiaren bidez, eta Guardia Zibilaren Zuzendaritza Nagusiarekin egindako lankidetzak, ez dute eragotzi eremu batzuetan, hala nola Andaluzian, aurten egin ziren dekomisoak gainditzea. Legez kanpoko merkataritzarako inguraketa 2004ko lehen hiruhilekoan Espainian egindako arrain heldugabeen konfiskazioek aise gainditzen dituzte aurreko urteko denboraldi bereko kantitateak. Administrazioak neurriak sustatzen ari dira arrantza eta merkataritza arduratsua lortzeko, eta arrainaren erauzketaren, garraioaren eta kontsumoaren aurkako jarduerak egiten ari dira, baimendutakoak baino neurri txikiagoan, itsasoko elikadura baliabideak kontserbatzeko politika eraginkorrago bat abian jartzeko.
2005
‎Bigarren platerek ere era askotako aukerak eskaintzen dituzte untxia eta barraskiloak, xatoa, kasu (eskarola, antxoak, bakailaoa, atun gezatua eta olibak dituen entsalada. lehen plater original gisa edo bigarren freskagarri gisa erabil daitekeena eta arina), arrainaren erromeskoa (plater gozo bat, hainbat eratara egina arrain eta itsaski motak, barazkiekin batera) eta ezkutu eta karnezko eltzekoa (egosita dago, eta jende askok parte hartzen du) osagaiak: patatak eta barazkiak, txahal haragia, produktuak… txerriarena).
‎Alde horretatik, argi eta garbi parasitatutako arrainak edo erretiratzen diren nabarmen parasitatutako arrainen zatiak giza kontsumorako ez komertzializatzeko betebeharra ezartzen da. Gainera, eta arrainarekin egindako arrain eta produktuentzako prebentzio neurri gisa, gero eraldatu gabe kontsumitzeko badira, izozte bidezko tratamendua egin da, gutxienez hogeita lau orduz, arrain barruan °C edo gutxiagoko tenperaturan. Izozte bidezko tratamendu bat, produktu gordinari edo produktu bukatuari aplikatu behar zaiona, eta arrainari eragiten diona gordinik edo ia gordinik kontsumitzeko, hala nola, sardinzarra (maatje); hainbat espezieri, hala nola hareatzari, berdelari, Atlantikoko edo Pazifikoko izokin basatiari, hotzetan keztatuz tratatzen direnean, non arrainaren barruko tenperatura 60 ºC tik beherakoa baita.
2006
‎Produktuari azken zaporea emango dion sukaldaritza prestaketa egin aurretik arraina puskatan ebaki ohi da, formatu edo tamainaren arabera.
‎bizkarretik ateratako ebaketa, azalik eta hezurrik gabe. Onenak ebaketa hori egiteko arrainak forma zilindrikokoak dira, legatza, hegaluzea, etab. – Paupieta edo popieta: landare betegarri batekin biribilkatutako xerra, edo berarena arraina edo itsaskia, zotz batekin lotuta.
‎Plater sendo gisa, dekantatzea gomendatzen da. marlin ketuaz (ezpata arraina) edo vindaye erara egindako arrain batez, espezie saltsa ardoarekin, baratxuriarekin. Olagarroaz vindaye erara galde daiteke, atunaren, izokinaren, izkiren eta itsaskien barietateak ahaztu gabe.
‎Frijitu ondoren, sukaldeko papera duen plater batean xukatu, gehiegizko olioa kentzeko. Ondoren, gatz puntuan jarri eta zerbitzatu egingo ditugu, bai plantxan egindako arrain plateren eta haragi zurien hornigai gisa, bai entsaladak eta kanapeak laguntzeko.
‎Nanoteknologiaren beste aplikazio batzuk honako hauek dira: moldeko ogia egitea arrain omega, esnekien testura hobetzea (gazta, adibidez) eta elikagaien usainak kontrolatzea. Gaur egun, nanoteknologiari lotutako terminoetako batzuk hauek dira:
‎Arroza, babarrunak, platanoak, juka eta lekaleak dira elikaduraren oinarri, baina arrainak zehazten ditu platerak. Errezeta tipikoena tieboudiennea da, arrozarekin eta barazkiekin egindako arrain prestakina. Haragiak ere oso ugariak dira mahaietan, eta plater tradizionalenetako bat cachupa, txerri haragia artoarekin eta babarrunak dira.
2007
‎Egur ikatzetan egindako arrainaren usaina aditu zuten egon berriak ziren ostatutik zetorrela eta, jaten bai baina, zaporeak behar bezala bereizten edozeinek ez badaki ere, iritzi bereko gertatu ziren afari merenduaren deliberamenduan. Oroitarria zaintzen zuten sugandilak kiskaltzen utzi eta sudurraren aginduari egin zioten kasu.
2009
‎Bazkaria baino jatordu arinagoa izan ohi zen, eta batzuetan egunean zehar egindako janarien hondakinak jaten zituzten. Bestela gosaritarako ikusi ditugun talodun jeneroak edo saltsa berdean egineko arraina afaltzea gauza normala zen jatabearrentzat.
‎Errezeta eskatzen zionean, bere amak alboan egoteko eskatzen zion eta lapikoaren aurrean jartzen ziren biak, baina errezeta ez zen sekula berdina izaten. Amamak ez zuen sekula berdin egiten arrain zopa. Lantzean behin zopa pixka bat koilaran hartu, zurrupatu, eta, zaporearen arabera, osagai bat edo beste botatzen baitzion.
‎Swingly k, ordea, ez du aurrerapen handirik egin arrainekin. Bere denbora hartu, eta azkenean botika ta guzti jan du arraina, baina gaixorik jarraitzen du.
‎Igurtzitako olioari esker, elikagaian azaleko azala edo zarakarra sortzen da, zukuak atera ez daitezen; beraz, zaporetsuago geratuko da. Zaporea nabarmendu Plantxan egindako arrainen zaporea osatzeko, bai koipetsuenentzat (hegaluzea, atuna, izokina eta txitxarroa), bai gantz gutxiago dutenentzat (bisigua, legatza eta bakailaoa, besteak beste), ongailu bat egin dezakegu: baratxuri nahasketa birrindua, oliba olioa, elementu azidoa (ardo zuria, ozpina, limoi zukua, pomelo zukua edo, are, arbelatz zukua).
‎Sartu arraina labean, egin arte arrainaren arabera, denbora gehiago edo gutxiago du. Platerean, jarri tipulin purea, gainean arraina, eta bota gainetik almeja saltsa.
2010
‎Horren adibideak hainbat idazkitan deskribatzen diren banketeetako platerak dira: basurde errea, zeinaren sabeletik txoriak hegan egiten atera ziren; odolostez eta saltxitxez beteriko txerri errea; antzara errea txerrikiz egindako arrainekin eta txoriekin?
‎Bestalde, pasarte jakinetan (monologo luze bati ekin zion, 253 orr) eta bigarren narrazioaren kasuan bereziki, Mendigurenek kontaketa formulekin ez duela asmatu deritzot. Niri behintzat ez zaizkit inolaz ere sinesgarriak egin Arrainen pistina ipuineko narratzailearen aukera, kontaketaren tonua eta erabilitako zenbait adierazpide.
‎Itsasoan jasotako hondakinak erabiliz sortutako eskulturak jarriko dituzte ikusgai. Esaterako, bada itsasoan aurkitutako atun latekin egindako arrain handi bat.
2011
‎Kasu horietan, latako atuna da arrainik ohikoena, eta, ondoren, itsaskia, hegaluzea eta txibiak. FROM inkestaren arabera, arrain arrautza irinetan pasatutako edo frijitutako arrainen prestakinak ohikoak diren arren (proposamenen %30), plantxan, gisatuetan eta erregosietan egindako arrainen kopurua handitu egiten da (%23). Aldaketa horrek haurrentzako menu osasungarriagoak izateko joera adierazten du.
‎ahate papar edo konfit errea, azpizuna plantxan edo ohiko kontsumo platerak, hala nola oilasko xerrak edo haragia saltsan. Plantxan egindako arrainekin egindako nahasketa ere ez da zaindu behar. Egokiena da fresak zurtoin berdearekin garbitzea ur zorrotadaren azpian, urperatu gabe, urik xurga ez dezaten eta zaporegabeak izan daitezen.
2012
‎Hamabost minutu baino ez ditu behar egiteko, eta baratxuria oliotan egin eta gainetik botatzen badiogu, oso ongi etorriko da labean egindako arrainen bat laguntzeko.
‎Zer egin dezake? Zer egin arrainak edo zer egin eboluzioak arrainari aukera bat emateko?
‎Errefritoa prestatu den zartaginean, sagardo ozpin pixka bat gehitu, erreboiloa ere gazitzeko. Mugimendu zirkularrak egin arrainaren erretiluan, zukuak nahas daitezen (baratxuri eta ozpin frijitua); zartaginean sartu berriz, eta irakin leun bat eman, ondo ligatu eta erreboiloa berriz gazitu ahal izateko. Mahaian, erreboilo hori saltsa moduko errefritoarekin aurkezten da.
2013
‎Batzordearen 724/ 2013 (EB) Erregelamendua, 2013ko uztailaren 26koa, zenbait polialkoholi buruzko zehaztapenei dagokienez 231/ 2012 (EB) Erregelamendua aldatzen duena. 738/ 2013 (EB) Erregelamendua Batzordea, 2013ko uztailaren 30ekoa, Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1333/ 2008 (EE) Erregelamenduaren II. eranskina aldatzen duena, algaz egindako arrain arraben ordezkoetan gehigarri jakin batzuk erabiltzeari dagokionez. 739/ 2013 (EB) Erregelamendua Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1333/ 2008 (EE) Erregelamenduaren II. eranskina aldatzen duen 2013ko uztailaren 30eko Batzordea, estigmasterol ugariko fitosterolak izozteko prest dauden koktelak egonkortzeko erabiltzeari dagokionez, eta Europako Batzordearen 231/ 2012 (EB) Erregelamenduaren eranskina, masterolei dagokienez.
2014
‎Txingarretan edo parrillan egindako arrainetan eta haragietan erabiltzeko dira aproposak.
2015
‎Familiako negozioa da jatetxea, eta senideen hirugarren belaunaldia da Manterola. Parrilan egindako arraina da haien berezitasun nagusia.Bezeroekin duten harremana ere asko zaintzen dutela nabarmendu du Manterolak. «Oso garrantzitsua da.
‎Plantxan egindako arraina laguntzeko ere balio du
‎HARAGIA, ARRAINA ETA ARRAUTZAK Gomendatzen EZ diren elikagaiak: haragi gazi edo ketuak, hirugiharra, urdaia, butifarra, pateak edo sobrasada, eta hestebeteak txorizoa, saltxitxoia, mortadela, etab.; hala nola, haragiaren, sardinaren, arrautza irinetan egindako arrainen edo arrain gazien, haragi edo arrain gazien, eta haragi edo arrain gazien produktu komertzialak; hala nola, haragi eta oilasko estraktu eta zopak; kontserbako arrainak, patata edo arrain gaziak, patata edo arrain gaziak, etab.: eta arrautza frijituak gurinetan.
2016
‎Biderik ez zelakoan, pentsa zonbat urrats eman behar zen Ibarrun edo Senpererat jausteko! Bi alaba eta senarrarekin, bere bizi parte on bat iragan du Ziburu eta Donibane aldean, lan eginez arrain lantegi batean. Erretiratua zen, lehenik Anne Marie eta Popol Yarzabal, eta gero Pierrette eta Xako Irubetagoyenaren etxera, huntan pausatu arte.
2018
‎Karta gehienetan, arazorik gabe har daitezkeen glutenik gabeko platerak daude: entsaladak, plantxan egindako arrainak eta haragia, tortillak etxean, etab. Elikagaien ondoren, prestaketa da pertsona zeliakoen arrisku faktore nagusia. Ohizko ogia eta glutenik gabeko ogia aizto berarekin moztea bezalako eguneroko keinuak lehortu egiten du elikagai zehatzetan egin den inbertsioa.
‎Lehenengoak Thieb Bu Jen du izena; arrozak eta arrainak osatzen dute platera. Bigarrena saltsa berezi bategaz egindako arraina izango da, eta, azkenik, oilaskoa eskainiko dugu, Senegalen egiten dugun eran. 13:00etan hasiko gara bazkaria ematen.
2019
‎Etxean jaten badituzte, beharrezkoak dira eskolan? Nahiz eta kroketak egiteko arrain freskoa erosi, irin ona erabili, eskolako sukaldean prestatu... jaki frijituak dira. Asko aldarrikatzen da sasoikoa jan behar dela, eta zero kilometroko jakiak, baina patata frijituak jaki frijituak izango dira, hemengoak izan edo atzerrikoak.
2021
‎Kasu horretan, surimiaren osagai bakarra arraina da, bestela konposatu horiek hartu bailituzke. Surimia egiteko, kostu txikiko arrain bat edo gehiago erabil daiteke, edo xerratan egindako arrainen hondarrak. Ekoizleak ez du zertan aipatu surimia zer espezierekin egina dagoen, arraina beste elikagai baten osagai gisa erabiltzen baita.
‎Lehenik, orain arte ez delako aeronautikan sartu eta ez direlako erraz ikusten sor dakizkiokeen sinergiak. Bigarrenik, koska egiteko arrain handia da ITP Aero: Rolls Roycek gutxienez 1.500 milioi euro nahi ditu Zamudioko enpresaren truke, eta hori CAFek gaur egun burtsan balio duena baino gehiago da —1.360 milioi euro— Diru asko mugitzen duen enpresa bat da —2.762 milioi euroren salmentak egin zituen iaz—, baina nahiko irabazi apalak ditu —10 milioi, iaz—.
2022
‎Ondoren lirioak irin arrautzetan pasatzen irakatsi zion frijitzen zituzten artean. Olioa xurgatzeko platereko paper gainean utzi zituzten egindako arrainak. Afariaren prestaketa bukatu zutenean Juan agertu zen eta afaldu zuten, Mirenek aitari sukaldeko esperientzia kontatzen zion bitartean.
‎Orduan bakeak egiteko arrain hori afaltzera gonbidatu behar nauzu edo bestela jatetxean gonbidatzen utzi behar didazu. Gizona zuzenegia iruditu zitzaion, baina ez zuen berriro mesfidantzekin hasi nahi.
‎Nola egin arrain zopa bat
2023
‎Begiak, sudurra, ahoa eta bufanda jarri. Plantxan egindako arrain bati ezkatak egin dakizkioke chips patatekin, eta begia eta ahoa marraztu oliba eta azenarioekin. Postreetako formak Browniea edo txokolate tarta, Gabonetako zuhaitza edo opari pakete bat bezala moztuta.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia