2002
|
|
Oro har, mahats ardoaren hartziduraz lortzen da, nahiz eta sagar, mugurdi eta abarrekoak ere badauden, eta usain belarrez lurrinduta egon daiteke. Ez da egokia azidotasunagatik urdail delikatua bada, baina neurrian erabiliz gero, kontrapuntu interesgarria ematen du ongailuetan, barazkietan, plantxan
|
egindako
arrainetan eta saltsa batzuetan. – Limoia.
|
2004
|
|
Arrain heldugabea kontrolatzeko neurriek, besteak beste, autonomia erkidego batzuek Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioarekin, Itsas Arrantzako Idazkaritza Nagusiaren bidez, eta Guardia Zibilaren Zuzendaritza Nagusiarekin egindako lankidetzak, ez dute eragotzi eremu batzuetan, hala nola Andaluzian, aurten egin ziren dekomisoak gainditzea. Legez kanpoko merkataritzarako inguraketa 2004ko lehen hiruhilekoan Espainian
|
egindako
arrain heldugabeen konfiskazioek aise gainditzen dituzte aurreko urteko denboraldi bereko kantitateak. Administrazioak neurriak sustatzen ari dira arrantza eta merkataritza arduratsua lortzeko, eta arrainaren erauzketaren, garraioaren eta kontsumoaren aurkako jarduerak egiten ari dira, baimendutakoak baino neurri txikiagoan, itsasoko elikadura baliabideak kontserbatzeko politika eraginkorrago bat abian jartzeko.
|
2005
|
|
Alde horretatik, argi eta garbi parasitatutako arrainak edo erretiratzen diren nabarmen parasitatutako arrainen zatiak giza kontsumorako ez komertzializatzeko betebeharra ezartzen da. Gainera, eta arrainarekin
|
egindako
arrain eta produktuentzako prebentzio neurri gisa, gero eraldatu gabe kontsumitzeko badira, izozte bidezko tratamendua egin da, gutxienez hogeita lau orduz, arrain barruan °C edo gutxiagoko tenperaturan. Izozte bidezko tratamendu bat, produktu gordinari edo produktu bukatuari aplikatu behar zaiona, eta arrainari eragiten diona gordinik edo ia gordinik kontsumitzeko, hala nola, sardinzarra (maatje); hainbat espezieri, hala nola hareatzari, berdelari, Atlantikoko edo Pazifikoko izokin basatiari, hotzetan keztatuz tratatzen direnean, non arrainaren barruko tenperatura 60 ºC tik beherakoa baita.
|
2006
|
|
Plater sendo gisa, dekantatzea gomendatzen da. marlin ketuaz (ezpata arraina) edo vindaye erara
|
egindako
arrain batez, espezie saltsa ardoarekin, baratxuriarekin. Olagarroaz vindaye erara galde daiteke, atunaren, izokinaren, izkiren eta itsaskien barietateak ahaztu gabe.
|
|
Frijitu ondoren, sukaldeko papera duen plater batean xukatu, gehiegizko olioa kentzeko. Ondoren, gatz puntuan jarri eta zerbitzatu egingo ditugu, bai plantxan
|
egindako
arrain plateren eta haragi zurien hornigai gisa, bai entsaladak eta kanapeak laguntzeko.
|
|
Arroza, babarrunak, platanoak, juka eta lekaleak dira elikaduraren oinarri, baina arrainak zehazten ditu platerak. Errezeta tipikoena tieboudiennea da, arrozarekin eta barazkiekin
|
egindako
arrain prestakina. Haragiak ere oso ugariak dira mahaietan, eta plater tradizionalenetako bat cachupa, txerri haragia artoarekin eta babarrunak dira.
|
2007
|
|
Egur ikatzetan
|
egindako
arrainaren usaina aditu zuten egon berriak ziren ostatutik zetorrela eta, jaten bai baina, zaporeak behar bezala bereizten edozeinek ez badaki ere, iritzi bereko gertatu ziren afari merenduaren deliberamenduan. Oroitarria zaintzen zuten sugandilak kiskaltzen utzi eta sudurraren aginduari egin zioten kasu.
|
2009
|
|
Igurtzitako olioari esker, elikagaian azaleko azala edo zarakarra sortzen da, zukuak atera ez daitezen; beraz, zaporetsuago geratuko da. Zaporea nabarmendu Plantxan
|
egindako
arrainen zaporea osatzeko, bai koipetsuenentzat (hegaluzea, atuna, izokina eta txitxarroa), bai gantz gutxiago dutenentzat (bisigua, legatza eta bakailaoa, besteak beste), ongailu bat egin dezakegu: baratxuri nahasketa birrindua, oliba olioa, elementu azidoa (ardo zuria, ozpina, limoi zukua, pomelo zukua edo, are, arbelatz zukua).
|
2010
|
|
Horren adibideak hainbat idazkitan deskribatzen diren banketeetako platerak dira: basurde errea, zeinaren sabeletik txoriak hegan egiten atera ziren; odolostez eta saltxitxez beteriko txerri errea; antzara errea txerrikiz
|
egindako
arrainekin eta txoriekin?
|
|
Itsasoan jasotako hondakinak erabiliz sortutako eskulturak jarriko dituzte ikusgai. Esaterako, bada itsasoan aurkitutako atun latekin
|
egindako
arrain handi bat.
|
2011
|
|
Kasu horietan, latako atuna da arrainik ohikoena, eta, ondoren, itsaskia, hegaluzea eta txibiak. FROM inkestaren arabera, arrain arrautza irinetan pasatutako edo frijitutako arrainen prestakinak ohikoak diren arren (proposamenen %30), plantxan, gisatuetan eta erregosietan
|
egindako
arrainen kopurua handitu egiten da (%23). Aldaketa horrek haurrentzako menu osasungarriagoak izateko joera adierazten du.
|
|
ahate papar edo konfit errea, azpizuna plantxan edo ohiko kontsumo platerak, hala nola oilasko xerrak edo haragia saltsan. Plantxan
|
egindako
arrainekin egindako nahasketa ere ez da zaindu behar. Egokiena da fresak zurtoin berdearekin garbitzea ur zorrotadaren azpian, urperatu gabe, urik xurga ez dezaten eta zaporegabeak izan daitezen.
|
2012
|
|
Hamabost minutu baino ez ditu behar egiteko, eta baratxuria oliotan egin eta gainetik botatzen badiogu, oso ongi etorriko da labean
|
egindako
arrainen bat laguntzeko.
|
2013
|
|
Batzordearen 724/ 2013 (EB) Erregelamendua, 2013ko uztailaren 26koa, zenbait polialkoholi buruzko zehaztapenei dagokienez 231/ 2012 (EB) Erregelamendua aldatzen duena. 738/ 2013 (EB) Erregelamendua Batzordea, 2013ko uztailaren 30ekoa, Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1333/ 2008 (EE) Erregelamenduaren II. eranskina aldatzen duena, algaz
|
egindako
arrain arraben ordezkoetan gehigarri jakin batzuk erabiltzeari dagokionez. 739/ 2013 (EB) Erregelamendua Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1333/ 2008 (EE) Erregelamenduaren II. eranskina aldatzen duen 2013ko uztailaren 30eko Batzordea, estigmasterol ugariko fitosterolak izozteko prest dauden koktelak egonkortzeko erabiltzeari dagokionez, eta Europako Batzordearen 231/ 2012 (EB) Erregelamenduaren eranskina, masterolei dagokienez.
|
2014
|
|
Txingarretan edo parrillan
|
egindako
arrainetan eta haragietan erabiltzeko dira aproposak.
|
2015
|
|
Familiako negozioa da jatetxea, eta senideen hirugarren belaunaldia da Manterola. Parrilan
|
egindako
arraina da haien berezitasun nagusia.Bezeroekin duten harremana ere asko zaintzen dutela nabarmendu du Manterolak. «Oso garrantzitsua da.
|
|
Plantxan
|
egindako
arraina laguntzeko ere balio du
|
|
HARAGIA, ARRAINA ETA ARRAUTZAK Gomendatzen EZ diren elikagaiak: haragi gazi edo ketuak, hirugiharra, urdaia, butifarra, pateak edo sobrasada, eta hestebeteak txorizoa, saltxitxoia, mortadela, etab.; hala nola, haragiaren, sardinaren, arrautza irinetan
|
egindako
arrainen edo arrain gazien, haragi edo arrain gazien, eta haragi edo arrain gazien produktu komertzialak; hala nola, haragi eta oilasko estraktu eta zopak; kontserbako arrainak, patata edo arrain gaziak, patata edo arrain gaziak, etab.: eta arrautza frijituak gurinetan.
|
2018
|
|
Karta gehienetan, arazorik gabe har daitezkeen glutenik gabeko platerak daude: entsaladak, plantxan
|
egindako
arrainak eta haragia, tortillak etxean, etab. Elikagaien ondoren, prestaketa da pertsona zeliakoen arrisku faktore nagusia. Ohizko ogia eta glutenik gabeko ogia aizto berarekin moztea bezalako eguneroko keinuak lehortu egiten du elikagai zehatzetan egin den inbertsioa.
|
|
Lehenengoak Thieb Bu Jen du izena; arrozak eta arrainak osatzen dute platera. Bigarrena saltsa berezi bategaz
|
egindako
arraina izango da, eta, azkenik, oilaskoa eskainiko dugu, Senegalen egiten dugun eran. 13:00etan hasiko gara bazkaria ematen.
|
2021
|
|
Kasu horretan, surimiaren osagai bakarra arraina da, bestela konposatu horiek hartu bailituzke. Surimia egiteko, kostu txikiko arrain bat edo gehiago erabil daiteke, edo xerratan
|
egindako
arrainen hondarrak. Ekoizleak ez du zertan aipatu surimia zer espezierekin egina dagoen, arraina beste elikagai baten osagai gisa erabiltzen baita.
|
2022
|
|
Ondoren lirioak irin arrautzetan pasatzen irakatsi zion frijitzen zituzten artean. Olioa xurgatzeko platereko paper gainean utzi zituzten
|
egindako
arrainak. Afariaren prestaketa bukatu zutenean Juan agertu zen eta afaldu zuten, Mirenek aitari sukaldeko esperientzia kontatzen zion bitartean.
|
2023
|
|
Begiak, sudurra, ahoa eta bufanda jarri. Plantxan
|
egindako
arrain bati ezkatak egin dakizkioke chips patatekin, eta begia eta ahoa marraztu oliba eta azenarioekin. Postreetako formak Browniea edo txokolate tarta, Gabonetako zuhaitza edo opari pakete bat bezala moztuta.
|