2003
|
|
Fruta almibarretan kontserbatuta dagoen bezala jan daiteke, kanelarekin, espeziekin, likoreekin eta beste fruta batzuekin batera, eta pastelak, tartak eta bizkotxoak estali, apaindu edo betetzeko erabil daiteke. Hala ere, nutrizio balioa oso desberdina da fruta freskoaren aldean.Fruten bitamina
|
edukia
murriztu egiten da beroa aplikatzean, eta, gainera, kontserbatzaile gisa erabiltzen den azukrea berariaz gehitzeak nabarmen handitzen ditu postreko kaloriak. Almibarretan kontserbatuta, bai diabetikoek bai hipertriglizeridemia dutenek oso kontuz ibili behar dute, azukre asko baitute.
|
2004
|
|
Batetik, elikagaiak industriatik datorren oliorik gabe iristen dira kontsumitzailearengana. Elikadura abantaila garrantzitsua da kontsumitzaileentzat, gero eta gehiago jabetzen baitira beren dietan koipe
|
edukia
murriztu egin behar dela. Bestalde, aurrefrijitzeko prozesuari lotutako eragozpenak eta kostuak ezabatzen dira, hala nola tenperatura altuak, ke sorrera, sute arriskua eta hondakin olioen sorrera.
|
2008
|
|
Eguneroko dietan jogurta edo beste esne hartzitu batzuk
|
edukitzeak
murriztu egiten du hesteetako igarotze denbora.
|
2009
|
|
Mikrobio patogenoak suntsitzen ere laguntzen dute, eta detoxifikazioa bezalako prozesu kimikoak erregulatzen dituzte; horregatik, arazte rola esleitzen zaie. Hala ere, elikagaien entzimen
|
edukia
murriztu egin da, gaur egun elikagaien industrian erabiltzen diren prozesatu, findu eta kontserbazio metodoen bidez. Elikagai freskoak eta hartzituak dira substantzia horietan aberatsenak, eta elikagai, edari eta produktu nutrazeutikoen elaborazioan eta kontserbazioan ere erabiltzen dira, elikagai teknologiaren bidez. Osasunari dagokionez Organismoaren erreakzio kimiko bakoitza entzima izeneko mo... Organismo bizien zelulek sortzen dituzten espezifikotasun eta eraginkortasun handiko biokatalizatzaile konplexuak dira, eta, beraz, ehun guztietan daude eta erreakzio biologiko guztiak erregulatu eta azeleratzen dituzte, ongi definitutako prozeduren bidez. Giza gorputzak sortzen dituen proteinen %40 baino gehiago entzima propioak sortzeko badira ere, gure organismoak ere jakietatik hornitzen ditu bere beharrak.
|
2020
|
|
Mineral horien urritasunak gorabehera handiak eragin ditzake haurrarengan. Hala ere, zereal irinak elikagaien industriak edo etxeko metodoek prozesatzen dituztenean, haien antinutriente
|
edukia
murriztu egiten da, eta seguruagoak eta egokiagoak dira haurrentzako elikagaiak arollatzeko. Azido fitikoa da zerealen antinutriente nagusia, eta integraletan presentzia handiagoa du finduetan baino.
|
2021
|
|
kakao disolbagarria (1,82 g/ 100 g gantz), postreak eta egiteko gozokiak (1,71 g/ 100 g gantz) eta janari lasterreko hanburgesak (1,67 g/ 100 g gantz). Urtebete geroago, 2015 urtean, aurreko azterketako produktuetatik 277 aztertu ziren berriro, eta trans koipeen
|
edukia
murriztu egin zela ikusi zen. Hala ere, bigarren azterketa horretako elikagai taldeak ez ziren berdinak izan.
|