2001
|
|
Horchata tradizio luzeko edari freskagarria da gure herrialdean. Araudiak, gainera, produktu elikagarritzat definitzen du, energia
|
eduki
handia baitu, bai mineraletan, bai fosforoan eta potasioan, bai C eta bitaminetan.
|
|
Maionesa komertzialak pisuaren %65 inguru olio du. 175 kaloria inguru ematen ditu 25 gramoko zopa koilarakada bakoitzeko, eta gantzez gain, kolesterol
|
eduki
handia du, arrautza baita osagaietako bat. Maionesa arinak, bestalde, maionesa tradizionalak baino kaloria gutxiago ditu; izan ere, prestatzeko olio gutxiago erabiltzen dute (%25 eta %50 artean gutxiago), eta kolesterol gutxiago dute, arrautza gutxiago duelako, eta, aldiz, arto fekula (arto irina) gehitzen diote loditzeko.
|
|
Elikagai guztiek dute lekua, gutxien eta kantitate txikitan kontsumitutako lehenek, eta bigarrenek neurriz hartzen dituzte, baina eguneroko dietaren parte dira. · Mugatua da kaloria elikagai edo produktu kontzentratuetan; horietako gehienek energia
|
eduki
handia dute, eta oso elikagai gutxi ematen dituzte (edari azukretsuak, edari alkoholdunak, txipak, snack ak, etab.).). · Interesgarria izan daiteke azukrea ez hartzea edo gozagarri akalorikoekin ordezkatzea (ez dute kaloriarik eta, beraz, energiarik ekartzen), hala nola sakarina, ziklamatoa, aspartamoa.
|
|
Kafeina: Kafeak eta teak kafeina
|
eduki
handia dute, eta odoleko gantz azido askeak areagotzen dituzte. Energetikoki erabil daitezke, kirolariari glukogenoa eta glukosa aurreztuz.
|
2002
|
|
Kaltzio
|
edukia
handiagoa zuen Puleva laginak (195 mg/ 100 g), marka horixe izaki kaltzio erantsia zuen bakarra.
|
|
Sveltesse nabarmendu zen, proteina (%5, 2) eta karbohidratoen (%6, 2)
|
eduki
handiagoa duelako; Kaiku eta Vitalínea, aldiz, proteina gutxieneko laginak izan ziren (%3, 8 eta %3, 9).
|
|
Kaltzio
|
edukia
handiagoa du Puleva laginak: marka horrek bakarrik eransten dio mineral hori.
|
|
Kontsumoaren eragozpenak: Sodio
|
eduki
handia duenez (3460 mg/ 100 g), hipertentsioa izanez gero eta iodo asko dutenez, hipertiroidismoa duten pertsonei ez zaie komeni sodio hori kontsumitzea. Nola prestatu kochayuyo alga?
|
2003
|
|
Zehazki, 6 g gantz inguru ematen ditu jan daitekeen 100 g bakoitzeko. Sardinak, txitxarroa, atuna edo izokina gantz
|
eduki
handiagoa dute. Arrain urdinetan dagoen gantza omega gantz azidotan aberatsa da, eta horrek kolesterol maila eta triglizerido plasmatikoak murrizten laguntzen du.
|
|
AEBetako adituek egindako azken ikerketa zientifikoek frogatu dute intxaurrek propietate onuragarriak dituztela, batez ere nutrizio aldetik duten osaeragatik. Adituen arabera, omega 3 eta omega 6 gantz azido asegabeen
|
eduki
handia dute elikagai horiek, kolesterol maila murrizten duten konposatuak. Fruitu lehorrek, gainera, bitaminak, mineralak eta antioxidatzaileak dituzte.
|
|
Soja oso elikagai osatua eta elikagarria da, eta, itsaskiarekin batera, balio energetiko handiagoko lekale lehorra da. Proteina
|
eduki
handia du, haragia baino handiagoa, eta, ondorioz, soja interes dietetiko eta nutrizional handiko landare jatorriko proteina iturria da. Era berean, zuntz asko ere badu.
|
2004
|
|
Gatza gehituz, gaztaren zaporea indartu eta gehigarri horren propietate kontserbatzaileak aprobetxatzen dira. Gazta urtua, beraz, kaltzio eta proteina iturri ona da; hala ere, kaloria, gatz eta kolesterol
|
eduki
handia duenez, neurriz kontsumitu behar da edozein pertsonaren elikaduran, batez ere gehiegizko pisua, hipertentsio arazoak eta odoleko kolesterol edo triglizerido maila handia dutenen elikaduran. Baita haurrengan ere, horrelako produktuetara ohituegiak.
|
|
Gaztaz egindako esnekiak balio biologiko handiko kaltzio eta proteina iturri onak dira, baina gatz eta kolesterol
|
eduki
handia dute.
|
2005
|
|
Nabarmentzekoa gatz asko dutenez, hipertentsioa dutenek edo likidoak atxikitzeko arazoak, ez kontsumitzeko edo gutxienez noizean behin. Gainerako mantenugaiei dagokienez, proteinak eta koipeak askoz
|
eduki
handiagoa dute atun freskoari dagokionez, ur galeragatik prozesatzean duen tokia; hau da, mantenugaiak gehiago daude kontzentratuak. Sukaldeko tresnak Kasu batzuetan, mugarria ordubetez mantentzen da gutxi gorabehera.
|
|
Alde batetik, elikagai galera horri zifrak jartzen dizkionean, nutrizio igurikimenak errealitatera egokitzeko aukera eman baitezake, eta tarte luzeetan landareak garraiatzeko denbora muga zentzuzkoak jartzeko aukera. Izan ere, espinakak dira nutrizio eduki handiena izatea espero den landareetako bat, bereziki folatoa, garagardo legamiarekin eta arkume gibelarekin batera mantenugai horretan
|
eduki
handiena duen elikagaietako bat. Folatoa funtsezkoa da odoleko globulu gorriak eratzeko eta zelulak hazi eta zatitzeko.
|
2006
|
|
Uda partean kontsumitu ohi ditugun aurretiaz prestaturiko elikagaiek fosforo
|
eduki
handia dute: hori, giltzurrun osasun on ona ez duten pertsonentzat arriskutsua izan liteke.
|
|
arrain zuriek ez bezala, urdinek purina
|
eduki
handia dutenez, hiperurizemia eta hezueria kasuetan ez da komeni arrain urdina hartzea.
|
|
sabelari dagokion arrainaren zatia.
|
Eduki
handia du koipetan; beraz, plantxan edo labean egin ohi da. Erabilienak hegaluzea eta legatza.
|
|
Ikertzaile suitzarrek frogatu dute txokolate beltza maiz jateak arteriei mesede egiten diela eta gertaera kardiobaskularrak prebenitzen dituela. Zientzialarien arabera, kakao
|
eduki
handia du, eta horregatik ikusten dute txokolate beltza kontsumitzen duten erretzaileek babes gutxiago odol hodien funtzio endoteliala. Zuricheko Unibertsitate Ospitaleko Roberto Cortik dio kakaoak plaketen aurkako agente gisa jokatzen duela eta odol hodietan tronboak sortzea saihesten duela.
|
|
Fruta honek kaloria gutxi ditu, fruta gehienek bezala, eta ez da nabarmentzen mantenugai askorengatik beraz, komeni da beste fruta batzuekin konbinatzea, elikagaiz aberasten baitute. Bada beste pitahaya mota bat, gorria,
|
eduki
handiagoa duena bitaminan eta karbohidratoetan txikiagoa. Pitapago horiak obalo forma du eta, izenak adierazten duen bezala, horia helduz gero, hasieran berdea da.
|
|
Haragia, berriz, zuria da, laranja ukituarekin. Gozoa eta energetikoa Boniatoaren osaera ere patataren antzekoa da, baina energia
|
eduki
handiagoa du, eta karbohidrato konplexuek (almidoia) eta azukreek zehazten dute, gehienbat. Azken horiek zapore gozo nabarmena dute.
|
|
Cherry tomateak zuntz eta mineralen iturri interesgarria dira potasioa eta magnesioa eta bitaminak; horien artean, C, E eta A probitamina nabarmentzen dira. Gainera, karoteno
|
eduki
handia dute, besteak beste, likopenoa. tomateei kolore gorri bereizgarria ematen dien pigmentu naturala.
|
|
Horrek desabantaila nabarmena dakar, erosotasunaren bilaketa hori etengabe sartu baita gure gizartean. Mundu osoan koipe eta azukre
|
eduki
handia duten elikagaietarako elikagaien trantsizioa azkartu ahala (oso atseginak ahosabaian, testura bigunekin, hala nola opilak edo jaki prestatuak, snack ak), arriskua dago fruta eta barazkiak baztertuta geratzeko pertsonen elikaduran. Orduan, zergatik ez da fruta eta barazki gehiago kontsumitzen?
|
2007
|
|
Argaltzeko dieta edo gantz gutxiko elikabidea egiten dutenek eskatzen dituzte honelako gaztak: produktu osasuntsuak izaki, proteina eta kaltzio
|
eduki
handia du baina ez da komeni gehiegi kontsumitzea, gantz saturatu ugari baitauzka (6,6 gramo 100 gramoko).
|
|
bere berea duen fruta jakin batzuek (anana heldu helduak eta ahuakateak, adibidez) areago dezaketen arren, C edo B2 bitamina
|
eduki
handia dutenek eragin analgesikoa izan dezakete.
|
|
jotzen da eztia, azukre
|
eduki
handia duenez (eztiak ez du inolako
|
|
Azukre
|
eduki
handia duela (%78, batez beste), eztiak ez du gantzik; proteina, berriz, hutsaren hurrengo da (%1 baino gutxiago).
|
|
Haien nutrizio propietateak krustazeo gehienen antzekoak dira, eta, batez ere, ganben antzekoak dira. Kalitate handiko proteina iturri onak dira izkirak, eta gantz eta kaloria gutxi dituzte; kolesterol eta purina
|
eduki
handia dute. Hala ere, komeni da gogoratzea itsaskia noizean behin kontsumitzen dela, eta, beraz, kolesterol eta purina edukia ez dela kezkagarria.
|
|
Apustu berria Adituek bioerregaien ekoizpena abereen elikaduran aukera berriak aztertzeko pizgarri gisa planteatzen dute Etanola ekoiztean, zerealaren almidoia, gariarena eta artoarena bereziki, alkohol eta karbono dioxido bihurtzen da, eta pikorretik azpiproduktuak lortzen dira; horien artean daude destilazio aleak, animalia elikaduran berrerabil daitezkeenak, bereziki hausnarkariak. AEBko Minnesotako Unibertsitateko Animalia Zientzia Saileko adituek egindako azterlan baten arabera, belaunaldi berriko pikor horiek fosforo
|
eduki
handia dute, eta hori bereziki onuragarria da zerri aziendarentzat. Horrelako azterketak egin arren, bereziki monogastrikoetan, zenbait muga dituzte, konposizioaren aldakortasun handia dela eta.
|
|
Proteina eta koipea Arrainari dagokionez, haragiaren osaera hainbat aldagairen araberakoa da, hala nola espeziearen, adinaren, urte sasoiaren eta harrapaketa eskualdearen araberakoa. Mantenugai arruntena proteinak dira, funtsezko aminoazido
|
eduki
handia dutenez, haragia balio biologiko handiko proteina bihurtzen dutenak. Aldakortasun handia izan arren, espezie bereko indibiduoen artean ere, arraina 5 kategoriatan sailka daiteke, koipe eta proteina edukiaren arabera:
|
2008
|
|
Fruitu lehorrak ur gutxi eta koipe asko duten haziak dira. Nutrizio berezitasunengatik, bereziki interesgarriak dira kirolarientzat edo esfortzu fisiko handia eskatzen duten pertsonentzat, energia
|
eduki
handia baitute. Hala ere, oso kalorikoak dira eta, neurri batean, indigestioak; beraz, ez dira oso gomendagarriak digestio arazoak dituzten pertsonentzat.
|
|
Elikagaien kaltegabetasuneko agintari nazionalek elikagaiak prozesatzeko teknologiak hobetzeko lan egiteko eskatu behar diete elikagai industriei, ahal den neurrian, elikagai galkorrenetan murrizteko. Etxean egiten diren elikagaietako akrilamida edukia gutxitzeko jarraibideak garatu behar dira, eta substantzia horren
|
eduki
handia dutenak dietatik kentzeko. Zaintza jarraibide berriak prestatzean, industriek bermatu behar dute ez direla handituko eta ez dutela erakundearen osasunerako arrisku berririk eragingo.
|
|
Badirudi haien balio erantsia osagai kimikoen arteko sinergia dela, eta horrek osagarri dietetiko onuragarria bihurtzen duela osasun arazo oso desberdinentzat, hala nola, hilekoaren aurreko sindromea, hiperkolesterolemia edo artikulazio artritikoen mina. Proteina
|
eduki
handia duenez (%63, 7ko pisu lehorra, %45eko funtsezko aminoazidoak), munduko proteina erreserba potentzial garrantzitsuena da. Gainera, ondorio antiaterogeniko handienak dituen itsas produktutzat har daiteke, kolesterol eduki txikia duelako (30 mg/ l00 gramo), omega gantz azidoen ehuneko handia duelako (l, 47 mg/ 100 g) eta A, B eta bitaminak dituelako, baita oligoelementuak ere, bereziki selen.
|
|
Era berean, kontrol hori da produktuak kontsumitzailearen ustez eta espero den kalitateari erantzuteko berme ofizial bakarra. Elikagarriagoak, zaporetsuagoak eta seguruagoak Carlo Leifert ek, Mikrobiologian doktore eta Newcastleko Unibertsitateko irakasleak, Quality Low Input Food (QLIF) proiektuaren esparruan aurkeztu berri duen Europako ikerketa baten arabera, elikagai ekologikoek bitamina eta mineral
|
eduki
handiagoa dute, eta tradizionalki landutako elikagaiek baino antioxidatzaile kontzentrazio handiagoa. Ikertzaileek diote elikagai horiek “elikagarriagoak, zaporetsuagoak, seguruagoak eta biodibertsitatea eta ingurumena babesten dituztenak” direla.
|
|
Merkatuko barazki gehienetan ere egoten dira, baina maila desberdinetan. Hosto berdeko barazkiek, hala nola espinakek, letxugek edo errukulek, nitrato
|
eduki
handiagoa dute, eta frutak, berriz, kontzentrazio txikiagoa. Horregatik, kontsumitzen den landare mota kantitatea baino garrantzitsuagoa da.
|
2009
|
|
Esne gain motaren arabera Merkatuan bi nata mota aurki ditzakegu: sukaldearena, %15 koipekia izaten baitu, eta gozogintzarena, %28 Biek balio dute janaria prestatzeko, baina gantz
|
eduki
handia duenak bakarrik balio du gozogintzarako (muntatzeko, moussea egiteko, izozkiak egiteko, besteak beste). Esne gaina, lotura elementu nagusia, bi modutan erabil dezakegu:
|
|
Patata pastel lehorra eta gazta ondua, patata cebichea, papalote zopa edo patata eta laranja pastela dira bizitzeko beharrezkoak diren karbohidrato ugari ematen duten prestakin zoragarrietako batzuk. Bestalde, lekaleek eta, zehazki, Andeetako eta Mesoamerikako jatorrizko juduak proteina
|
eduki
handia dute, eta horrek landare proteinaren iturri ekonomiko bihurtzen ditu. Proteina beharrezkoa da organismoa hazi eta mantentzeko, eta, gainera, lekaleak kontsumitzeak ondorio onuragarriak ditu gaixotasun kardiobaskularren, zenbait minbizi motaren eta diabetesaren aurrean.
|
|
Prebentzio kardiobaskularreko elikadura plan batean, elikagai batzuk jatea gomendatzen da: Intxaurrak Intxaurrak gantz azido poliasegabeetan oso aberatsak diren elikagai koipetsuak dira, batez ere omega 3 motakoak, beste fruitu lehor batzuekin alderatuta
|
eduki
handiagoa dutenak. Eragin kardio osasungarria duen gantz azido hori garrantzitsua da arrain urdinaren koipean.
|
|
Irinak gari irinaren helburu beretarako balio du, eta antzeko nutrizio balioa du. Hala ere, glutenik gabeko zereal erabilienen aldean (artoa, arroz zuria), tefak bitamina eta zuntz
|
eduki
handiagoa du, eta, beraz, osagarri baliotsua da zeliakoentzako dieta batean. Glutenik gabe:
|
|
Zohikaztegiak lurzoru mota bat dira, materia organikoan (karbonoa) oso
|
eduki
handiak dituena. Hezetasun txikian (ur edukia jaisten denean) eta tenperatura altuetan erre daitezke.
|
2010
|
|
Esneari dagokionez, kopurua txikia da.
|
Eduki
handiena dutenek %30 esne gaingabetua dute, hau da, 100 ml tetrabrik bakoitzeko (edalontzi baten erdia); kopuru txikiagoa dutenek %10 gehitzen dute, hau da, 33 ml esne ontzi bakoitzeko. Gehitutako azukreak, mantenugairik nabarmenenak eta produktuari balio energetikoa ematen diotenak, eta bitaminak eta mineral gehituak agertzen dira gehienetan.
|
2011
|
|
Alemaniako agerraldian, helburu teknikoetarako gantz azidoen sorta bat aurkitu zen, eta animalientzako elikagaiak ekoizteko sorta batekin nahastu zen. Kasu horretan, biodiesel enpresa batean egindako gantz azidoak dioxina
|
eduki
handiagoa zuten animalientzako elikagaiak ekoizten zituen enpresa bati eman zitzaizkion, Europako legeriak onartutakoak baino. Europako proposamen berriak lau neurri ditu, EB osoan aplikatuko direnak, elikadura katean kutsadura arriskua murrizteko.
|
2012
|
|
Aukeratutako gari barietatea gogorra izan da (Triticum durum). Gluten
|
eduki
handia du, eta pasta egiteko erabiltzen da batez ere. Garia eta gazitasuna Gari gogorraren espeziearen eragozpen nagusia, gehien kontsumitzen dena eta elikadura orearen oinarria, lurzoruaren gazitasunarekiko suszeptibilitatea da.
|
2013
|
|
Haragi gehien txerritik eta haren deribatuetatik datorrena da; gutxien daukana, oilaskoarena. Burdin eta fosforo
|
eduki
handia du, erraiak batez ere; B konplexutik (B6, B9 eta B12) aberatsa da, eta A eta bitamina eta kaltzio gutxi ditu. Haragiek proteinen %16 eta %22 artean ematen dute, beste elikagai begetal batzuen proportzioa baino handiagoa.
|
|
Hau da, gure errezetarako 350 g irin erabiliko baditugu, 35 g nahikoa da. Funtsezkoena indar irina izatea da, gluten
|
eduki
handia duena. Ondorioz, masa gehiago igo eta samur geratuko da.
|
2014
|
|
Ale zaharrenak koipetsuagoak dira. Haragi piezen konposizioan ere badaude aldeak, bularkiaren kasuan bezala, izterrondoak baino proteina
|
eduki
handiagoa baitu. Bitaminei dagokienez, azido folikoa eta B3 edo niazina bitamina nabarmentzen dira.
|
|
Zereal melazarekin nahasi, tenperatura altuan, labean sartu eta lehortzen uzten da; ondoren, zatitxotan ebakitzen da. Zaporez gain, barratxo horiek energi
|
eduki
handia dute. 5 Haurrentzako zuku naturalak Halloween gauean Freskagarri industrial askok haurrei kalte egiten diete:
|
2015
|
|
9 Algak eta arroz edariak Algek iodo kantitate handiak izan ditzakete, eta hori kaltegarria izan daiteke haurren osasunerako (eta helduarentzako). Oro har, algek mantenugai jakin batzuen
|
eduki
handia dute, baina mineral horren kantitate kezkagarriak ere badituzte. Arroz edariei dagokienez, ez da komeni haurretan kontsumitzea, artseniko maila altua baitute.
|
2016
|
|
3 Fruitu lehorrak Gaur egun, nahikoa ebidentzia dago baieztatu ahal izateko fruitu lehorren kontsumoak kolesterol osoaren maila murrizten duela eta gaixotasun kardiobaskularren eta hipertentsioaren arriskua murrizten duela. Gantz saturatu gutxi dute, eta gantz mono eta poliinsaturatugabe
|
eduki
handia dute; zuntz dietetikoa, bitaminak, mineralak eta beste konposatu fitokimiko batzuk ere eduki ditzakete. Almendrak, hurrak, intxaurrak eta makadamiako intxaurrak dira esku hartzeko azterketan gehien erabiltzen diren fruitu lehorrak.
|
2017
|
|
Kolore horretan dauden barazki batzuk piper horia, artoa eta tomateren bat dira. Landare zuriak Landare zuriek (tipula, baratxuria, zainzuriak, porrua, azalorea, aza eta arbia) potasio eta magnesio
|
eduki
handia dute. Zuntz eta alizina ugari ematen dute, antioxidatzaile bikaina, eta horrek lagundu dezake hipertentsioa, hiperkolesterolemia eta istripu kardiobaskularrak murrizten.
|
|
Bestalde, adituek behin eta berriz azpimarratzen dute oso garrantzitsua dela barazkiak eguneroko dietan sartzea. Bitamina, zuntz, mineral, ur eta substantzia antioxidatzaile
|
eduki
handia duenez, ezinbesteko elikagaia da bizimodu osasungarria lortzeko. Beste ezaugarri positibo batzuk ere baditu:
|
2018
|
|
metil merkurio; bakteriotik planktonera pasatzen da; hau txikiei arrainak; eta, horietatik, handiak. «Biderkatu egiten da eta, azkenik, harrapari handiagoak
|
edukirik
handiena dutenak merkuriodunak«, esplikatzen du. Bere artean, hegaluzea dago.
|
2020
|
|
Aukeratu urrezkoa, aukeratu osasuna» leloa aukeratu zen, 120 gradutik gorako karbohidratotan aberatsak diren elikagaiak prestatzeak dituen arriskuez kontsumitzaileak kontzientziatzeko. Kolorea da, adibidez, patata frijitu batzuek akrilamida
|
eduki
handia duten edo ez identifikatzeko gida onena, «elikagaietako kolore txigortuaren garapenaren pareko bilakaera» adierazten baitu Moralesek. Oso zaporetsuak izan daitezke ahate batzuk, eta zenbat eta txigortuago egon patata frijituak, orduan eta toxikotasun arrisku handiagoa dago.
|
|
Koipea. Koipe
|
eduki
handia du (17 g/ 100 g), oleiko garaiko ekilore oliotik datorrena (kilokaloria guztien %33), eta horrek esan nahi du horietako gehienak asegabeak direla (15 g/ 100 g). Gantz saturatuen ekarpena ez da handia (1,9 g/ 100 g).
|
|
Karbohidratoak.
|
Eduki
handia du (66 g/ 100 g), batez ere irin finduan eta, askoz proportzio txikiagoan, olo zahian. Karbohidratoak produktuaren guztizko kilokalorien %58 dira.
|
|
Egiaztatu sodioa nutrizio informazioko etiketan. Egunero %20ko edo gehiagoko balioa izateak esan nahi du
|
eduki
handia duela, Osasun Sailaren eta AEBen arabera. Eguneko% 5eko edo gutxiagoko portzentajezko balioa gomendatzen da.
|
|
Estraktu lehorra ez den produktu horien zatia (batez ere koipez eta proteinaz osatua) batez ere urez osatuta dago. Horregatik, faktore hori, kasu askotan, prezioarekin zuzenean lotuta dago; beraz, estraktu lehorraren
|
edukia
handiagoa duten produktuetako batzuk ere garestienak dira, eta alderantziz, estraktu lehor gutxien dutenak merkeenak dira. Kontuz gatz kopuruarekin Gazta urtuetan zein gaztetan ohikoa den beste ezaugarri bat gatz kopuru nabarmena da.
|
|
Bigarrenen artean, Yema Vicensena (%62 almendra eta %3 gorringo); El Almendro gorringoa (%41 almendra eta %13 arrautza gorringoa); eta Yema Eroski (%40 almendra eta %10 gorringoa). Oro har, turroi onena Yema Vicensena da, almendra
|
eduki
handia duelako (2,52 euro/ 100 g). Kalitatea eta prezioaren arteko erlazio egokiena Eroskiko gorringo turroiak du, 1,33 euro/ 100 g.
|
2021
|
|
Produktu horrek, askotan, ia ez du karbohidratorik –azukreak dituztenak izan ezik–, eta proteina proportzio txikia du, eta, beraz, ekarpen energetiko txikia du. Horrek guztiak azaltzen du kasu gehienetan Nutrizio Score puntuazioa A eta B dela ia produktu guztietan, Nestlé eta Eroski fresa izan ezik, azukre
|
eduki
handia dutelako C bat baitute. Balorazio hori baliagarria da nutrizioaren ikuspegitik gomendagarrienak diren produktuak identifikatzeko, baina horrek ez du esan nahi balorazio ona dutenak interesgarriak direnik, ia ez baitute elikagairik ematen.
|
|
Nutrizio adierazpen horietako bat “proteina eduki handia” da, eta proteinek balio energetiko totalaren %20 gutxienez ematen duten produktuetan sar daiteke. Kasu honetan, baldintza hori betetzen dute, baina ez da produktuak proteina
|
eduki
handia duelako —% 1,9koa baino ez—, balio hori kaloria ekarpenari dagokionez handia delako baizik. Erregina da adierazpen hori justifikatzen duen produktua, “proteinatan aberatsa” adierazten duena eta mantenugai horren %6 duena.
|
2022
|
|
Gantz azidoen edukia oliba olioaren berdina da, eta oliba olio birjinaren %10 izaten du buru; beraz, ezaugarri berak ditu erresistentzia oxidatiboari, zaporeari eta nutrizio propietateei dagokienez. Gainera, batzuen
|
eduki
handiagoa du jarduera biologiko handiko osagai txikiak nutrizioaren ikuspegitik oso interesgarriak direnak. Bestalde, ekonomikoki eskuragarriagoa da, beraz, oso hautagai ona da kantitate handietan erabiltzeko, frijitzean sakonago gertatzen den bezala.
|
|
Fruta jogurt goxoenak emaitza hobea ematen dute hauek dituzte: mami mamitsua duten frutak, ur askorik ez dutenak eta helduaroan fruktosa
|
eduki
handia dutenak. Horien artean daude marrubiak, melokotoia, banana, kiwia eta arbeletxekoak, eta basoko fruituak (masustak, ahabiak eta mugurdiak). Mami birrindua gehituz, fruta jogurtak lortzeaz gain, gehitu ere egin daitezke.
|
|
Kakao kremak gozagarriekin Kakao kremak ez dira oso gomendagarriak, ezbairik gabe, azukre
|
eduki
handia dutelako gure produktuetan baino. Erosketa gida konposizioaren erdia, gutxienez.
|
|
Itsaskia odolean Gezurra. Itsaskiak kolesterol
|
eduki
handia du, baina kolesterola duen elikagai bat jateak ez du esan nahi kantitate hori arterietan metatzen denik. Gainera, itsaski guztiek ez dute kopuru bera:
|
2023
|
|
Badakigu oliba olioa osasungarria dela eta gure inguruan dagoen olio gomendagarriena dela. Kakaoa Uste zen pisu handiagoa eragiten zuela, gantz
|
eduki
handia baitzuen. Osasungarritzat jotzen zen, halaber, azukreduna merkaturatu ohi zelako.
|
|
Pentsua edo lehorra, espezialista gehienek gomendatua, animaliaren nutrizio beharrak hobekien asetzen dituena baita. Proteina
|
eduki
handia du, %25etik gorakoa. Merkeena eta kontserbatzeko errazena da.
|
|
Argi ikus dezakegu, proteinei erreparatuz gero. Osagai nagusiak proteina
|
eduki
handia duten produktuek, hala nola sojak edo seitanak, askoz proportzio handiagoa dute mantenugai horretan. Zehazki, Begetaliak, Garden Gourmetek eta Soria Naturalak %14, 4 eta %10 arteko proportzioak dituzte.
|
|
Hau da, errezetarako 350 g irin erabiliz gero, 35 g nahikoa da. Funtsezkoena indar irina izatea da, gluten
|
eduki
handia duena. Ondorioz, masa gehiago igo eta samur geratuko da.
|