Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2003
‎Freskagarriak, postreak eta gozoak egiteko erabiltzen da. Aspartamo eta azesulfamo gatza, berriz, gozagarri bizia da, eta bi substantzia horietatik abiatuta egiten da, K azesulfamoaren potasio ioia aspartamoz ordezkatuz. Gehigarri hori azukrerik gabeko txikleak egiteko erabiltzen da, gozatze efektua luzatzen baitu.
‎Testuak salbuespen bat jasotzen du, pentsuetarako gehigarri gisa kokzidiostatikoak eta histomostatikoak erabiltzea ahalbidetzen baitu, substantzia horiek ezinbestekoak baitira hegaztizaintzan. Hala ere, 2012rako bi substantzia horiek debekatzeko, Euroganberak zuzenketa bat egin du, eta, horren bidez, Europako Batzordeari txostena eskatu dio substantzia horien erabilerari buruz, baita balizko alternatibei buruz ere, 2008ko abendua baino lehen. Legeria berriak pentsuetarako eta elikagaietarako baimendutako gehigarrien zerrenda ere izango du, eta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak parte hartuko du.
‎Azpimarragarrienen artean, giza osasunerako arriskutsuak izan daitezkeelako, aipa daiteke hazkundearen sustatzaile izan daitezkeela, baita antibiotikoak ere. Bi substantzia horiek oilaskoen dietan sartzen dira hazten direnean. Horien bidez, pisu totalaren 2 kg gehitzea lortzen da bi hilabete eskasean, eta, aldi berean, produkzioa hondatu dezaketen patogenoen presentzia kontrolatzea.
2006
Bi substantzia horietatik zenbat eta gehiago, orduan eta haragi gehiago baliatu dute laginean.
2008
‎Era berean, ikusi da kanpotik ematen den 1 gluzagoaren antzeko peptidoak irentsitako janari kantitatea murrizten duela, eta gose sentsazioa murrizten duela bazkaltzeko orduen arteko tartean. Paradoxikoki, bi substantzia horien ekintzak iradokitzen du gantzak babes efektua eragin dezakeela, nahiz eta lotura estua izan obesitatearen genesiarekin. Hala ere, gantzak, horien motak eta jateko gogoa erregulatzeko duten eragina aztertzeko egiten diren ikerketak urriak dira oraindik, zenbait elikagai edo gehigarri gehiegizko pisuari behin betiko irtenbidea emateko.
2009
‎Biak sagarraren film jangarrian aurkitu dira. Oilasko bularkia eta urdaiazpiko egosia Bi substantzia horiek bakterio patogenoak desaktibatzen dituzte, bai oilasko bularkian, bai patogenoekin kutsatutako urdaiazpiko egosian. Arizonako Unibertsitateko (AEB) Albaitaritza eta Mikrobiologia Sailean egindako esperimentuetan, “E.coli” laboreak inokulatu dira azalik gabeko oilasko bularki hezurgabetuen azalean eta “Listeria monocytogenes” urdaiazpiko egosian.
2010
‎Adituak kezkatuta daude. Ohiko sakabanatzaile guztiek petrolioak baino toxikotasun txikiagoa dute, baina bi substantzia horien konbinazioarena oso handia da. Gainera, sakabanatzaileak gehitzeak badu desabantaila bat:
‎Hortik aurrera, ikertzaileek aztertu zuten edari horiek zer nolako eragina duten arretan, eskuzko trebetasunean, ikusizko, espazioko eta aurreko funtzioetan, oroimenean (berehalakoa, epe luzekoa eta lanekoa) eta egoera subjektiboan. Emaitzak aztertu ondoren, zientzialariek egiaztatu zuten bi substantzia horiek (kafeina eta glukosa) batera hartzeak ondorio onuragarriak izan ditzakeela pertsonen arretan eta ikaskuntzan, baita hitzezko memorian ere. Ikerketa horrek erakutsi zuen, halaber, substantzia horiek bakarka hornitzen zirenean lortutako ondorio onuragarriak partzialak zirela, kafeina eta glukosa konbinatzean hautemandakoen aldean.
2011
‎Zalantza argitzearren, malaria kasu larria zuten 15 urtetik beherako 5.425 haur afrikar bildu zituzten ikertzaileek, eta bi substantzia horietako batekin tratatu zituzten. Kinina hartu zuten haurren artean,% 10,9 hil zen; artesunatoa hartu zutenen artean, berriz,% 8,5 Hau da,% 22 gutxiago hil ziren.
2012
‎Fruktosa eta sakarosa kendu behar dira dietatik. Horretarako, era naturalean edo gehigarri bezala bi substantzia horiek dituzten elikagaiak ekidin edo behintzat murriztu behar dira: fruta gehienak, lekale eta barazki asko?
2017
‎Plastikozko botilen arazoa, batez ere, A bisfenolean eta ftalatoetan datza; bi substantzia horiek elikagaiera baldintza jakin batzuetan migra daitezke.
2019
‎Fosfatoak ere badaude, proteinek ura atxikitzeko gaitasuna areagotzen duten egonkortzaile gisa erabiltzen direnak. haragizkoak dira, eta errazago disolbatzen dira. Kasu batzuetan, gainera, almidoia eta fekula ere aurki ditzakegu; bi substantzia horiek, ura jasotzean, haragi gutxiago erabiltzea ahalbidetzen dute. Kategoria baxueneko produktuak, fianbreak, izaten dituzte ezaugarri horiek.
2020
‎Alde horretatik, deigarria da Kiri markaren produktua, formulazioan ez baita gatz urtuik erabiltzen, gazta urtua izan arren; beraz, metodo fisikoetatik soilik lortzen da, hau da, nahaste, berotze eta irabiatze prozesu baten bidez. Beste osagai batzuk Aztertutako produktu batzuetan, beste osagai batzuk ere aurki ditzakegu, hala nola lodigarriak (Eroski Sannia), testura hobetzeko erabiltzen direnak, edo kontserbatzaileak (El Edificio, Eroski Sannia), kontserbazioa hobetzeko. Zaindu proteinak, gantza… eta ura Hiru dimentsioko proteina sare batek osatzen du gazta, eta barruan ura eta koipea harrapatuta geratzen dira; gazta urtua, berriz, uretako gantz emultsioa da, hau da, bi substantzia horien nahasketa homogeneoa. Gantz proportzio txikiarekin egiten bada, lightekin gertatzen den bezala (Light erako behia, gazta urdinarekin) [9%] Light baserria [7,5%] eta Eroski Sannia [3%]), proteina gehiago gehitu behar dira nahasketa horrek egonkor iraun dezan eta produktuak urik gal ez dezan.
2021
‎argia (ongiaren eta egiaren irudi) eta iluntasuna (gaizkiaren eta faltsukeriaren irudi). Manikeistek uste zuten denbora eta espazioa sortu zirela, hain zuzen, bi substantzia horiek talka egin zutenean; haien patua, beraz, argia eta iluntasuna berriz ere bereiztea izango litzateke. Hemen ere, argia eta iluna nahasirik ageri dira borrokan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia