2003
|
|
Freskagarriak, postreak eta gozoak egiteko erabiltzen da. Aspartamo eta azesulfamo gatza, berriz, gozagarri bizia da, eta
|
bi
substantzia horietatik abiatuta egiten da, K azesulfamoaren potasio ioia aspartamoz ordezkatuz. Gehigarri hori azukrerik gabeko txikleak egiteko erabiltzen da, gozatze efektua luzatzen baitu.
|
|
Testuak salbuespen bat jasotzen du, pentsuetarako gehigarri gisa kokzidiostatikoak eta histomostatikoak erabiltzea ahalbidetzen baitu, substantzia horiek ezinbestekoak baitira hegaztizaintzan. Hala ere, 2012rako
|
bi
substantzia horiek debekatzeko, Euroganberak zuzenketa bat egin du, eta, horren bidez, Europako Batzordeari txostena eskatu dio substantzia horien erabilerari buruz, baita balizko alternatibei buruz ere, 2008ko abendua baino lehen. Legeria berriak pentsuetarako eta elikagaietarako baimendutako gehigarrien zerrenda ere izango du, eta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak parte hartuko du.
|
|
Azpimarragarrienen artean, giza osasunerako arriskutsuak izan daitezkeelako, aipa daiteke hazkundearen sustatzaile izan daitezkeela, baita antibiotikoak ere.
|
Bi
substantzia horiek oilaskoen dietan sartzen dira hazten direnean. Horien bidez, pisu totalaren 2 kg gehitzea lortzen da bi hilabete eskasean, eta, aldi berean, produkzioa hondatu dezaketen patogenoen presentzia kontrolatzea.
|
2006
|
|
|
Bi
substantzia horietatik zenbat eta gehiago, orduan eta haragi gehiago baliatu dute laginean.
|
2008
|
|
Era berean, ikusi da kanpotik ematen den 1 gluzagoaren antzeko peptidoak irentsitako janari kantitatea murrizten duela, eta gose sentsazioa murrizten duela bazkaltzeko orduen arteko tartean. Paradoxikoki,
|
bi
substantzia horien ekintzak iradokitzen du gantzak babes efektua eragin dezakeela, nahiz eta lotura estua izan obesitatearen genesiarekin. Hala ere, gantzak, horien motak eta jateko gogoa erregulatzeko duten eragina aztertzeko egiten diren ikerketak urriak dira oraindik, zenbait elikagai edo gehigarri gehiegizko pisuari behin betiko irtenbidea emateko.
|
2009
|
|
Biak sagarraren film jangarrian aurkitu dira. Oilasko bularkia eta urdaiazpiko egosia
|
Bi
substantzia horiek bakterio patogenoak desaktibatzen dituzte, bai oilasko bularkian, bai patogenoekin kutsatutako urdaiazpiko egosian. Arizonako Unibertsitateko (AEB) Albaitaritza eta Mikrobiologia Sailean egindako esperimentuetan, “E.coli” laboreak inokulatu dira azalik gabeko oilasko bularki hezurgabetuen azalean eta “Listeria monocytogenes” urdaiazpiko egosian.
|
2010
|
|
Hortik aurrera, ikertzaileek aztertu zuten edari horiek zer nolako eragina duten arretan, eskuzko trebetasunean, ikusizko, espazioko eta aurreko funtzioetan, oroimenean (berehalakoa, epe luzekoa eta lanekoa) eta egoera subjektiboan. Emaitzak aztertu ondoren, zientzialariek egiaztatu zuten
|
bi
substantzia horiek (kafeina eta glukosa) batera hartzeak ondorio onuragarriak izan ditzakeela pertsonen arretan eta ikaskuntzan, baita hitzezko memorian ere. Ikerketa horrek erakutsi zuen, halaber, substantzia horiek bakarka hornitzen zirenean lortutako ondorio onuragarriak partzialak zirela, kafeina eta glukosa konbinatzean hautemandakoen aldean.
|
2017
|
|
Plastikozko botilen arazoa, batez ere, A bisfenolean eta ftalatoetan datza;
|
bi
substantzia horiek elikagaiera baldintza jakin batzuetan migra daitezke.
|
2019
|
|
Fosfatoak ere badaude, proteinek ura atxikitzeko gaitasuna areagotzen duten egonkortzaile gisa erabiltzen direnak. haragizkoak dira, eta errazago disolbatzen dira. Kasu batzuetan, gainera, almidoia eta fekula ere aurki ditzakegu;
|
bi
substantzia horiek, ura jasotzean, haragi gutxiago erabiltzea ahalbidetzen dute. Kategoria baxueneko produktuak, fianbreak, izaten dituzte ezaugarri horiek.
|
2020
|
|
Alde horretatik, deigarria da Kiri markaren produktua, formulazioan ez baita gatz urtuik erabiltzen, gazta urtua izan arren; beraz, metodo fisikoetatik soilik lortzen da, hau da, nahaste, berotze eta irabiatze prozesu baten bidez. Beste osagai batzuk Aztertutako produktu batzuetan, beste osagai batzuk ere aurki ditzakegu, hala nola lodigarriak (Eroski Sannia), testura hobetzeko erabiltzen direnak, edo kontserbatzaileak (El Edificio, Eroski Sannia), kontserbazioa hobetzeko. Zaindu proteinak, gantza… eta ura Hiru dimentsioko proteina sare batek osatzen du gazta, eta barruan ura eta koipea harrapatuta geratzen dira; gazta urtua, berriz, uretako gantz emultsioa da, hau da,
|
bi
substantzia horien nahasketa homogeneoa. Gantz proportzio txikiarekin egiten bada, lightekin gertatzen den bezala (Light erako behia, gazta urdinarekin) [9%] Light baserria [7,5%] eta Eroski Sannia [3%]), proteina gehiago gehitu behar dira nahasketa horrek egonkor iraun dezan eta produktuak urik gal ez dezan.
|