Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 77

2001
‎Idorreria izanez gero, elikatzea. Idorreria prebenitu eta tratatzeko, egokiena da likido asko hartzea (egunean bi litro baino gehiago) eta zuntz gehiago kontsumitzea (barazkiak, fruta fresko eta lehorrak, lekaleak, zereal integralak…), edo zuntz gehiago sartzea (olo zahia, liho haziak, etab.).), gorotz boloa handitu eta heste mugimenduak errazten dituzte. Idorreria arazo arrunta da paziente askorentzat.
2002
‎Etxeko produktu honetarako hainbat formula daude. Potenteena prestatzeko, bi litro ur, %70eko alkohol isopropilikoaren katilu bat, amoniako katilu bat (60 mililitro inguru) eta ontzi garbigailuaren zorrotada bat erabiltzen dira. Beste aukera batzuk nahasketa sortzeko produktu naturalak dira:
2003
Bi litroko botilen plastikozko oinarri beltza lorontzi gisa erabiltzea komeni izaten da: horietako batzuk zulatuta daude, ura isurtzeko.
‎Espainiarrek egunean bi litro likido edaten dituzte, batez ere esnea eta irabiatuak.
‎Espainiarrek egunean bi litro likido hartzen dituzte, eta horietatik litro erdi besterik ez da iturriko ura, eta gainerakoa edari komertzialei dagokie, Canadean nazioarteko aholkularitza enpresak egindako “Espainiarren egarria 2002” azterlanaren arabera. Horrek esan nahi du 2002 urtean espainiarrek era guztietako edari komertzialen 21.314 milioi litro kontsumitu zituztela, batez beste 537 litro pertsonako, Europako Batasuneko (EB) 577 litrotik urrun.
‎Deshidratatu ez zedin, egarri izan baino lehen edatea gomendatu zuen aditu horrek, “gorputzak %60ko ura duenez eta %2 eta %3 bitartean ur hori galduz gero, deshidratazioa dago”. Haren iritziz, egunean bi litro likido edan behar dira gorputzak behar duen ura ez galtzeko, nahiz eta kopuru hori aldatu egin daitekeen gorputzaren baldintzen, jarduera fisikoaren eta ingurumenaren arabera. Izerditzea termorregulaziorako giza gorputzaren mekanismo naturala den arren, kontrola daiteke aldaketa emozional baten (nerbioak, disgustuak, arrisku egoerak), elikagai jakin batzuen (azidoak, minak) eta hormona desoreken edo gaixotasunen ondorioz gertatzen denean.
‎Datu horiek ez datoz bat adituen gomendioekin. Adituek diotenez, bularreko haurrak egunean bi litro eta erdi ur inguru edan luke. Gehitu dute 20 kiloko haur batek egunean 1.200 zentimetro kubiko jan behar dituela, eta kopuru hori udako hilabeteetan eta jarduera fisiko aktiboarekin handitu behar dela.
‎Adineko pertsonei dagokienez, deshidratatzeko arrisku handiagoa dutenez, gomendatzen dute 35 mililitro ur edatea pisu kilogramoko, hau da, egunean bizpahiru litro. Haurdun dauden emakumeen kasuan, egunean 300 mililitro ur gehiago behar izaten da, egunean bi litro baino gehiago hartzea gomendatzen da, eta edoskitzaroan, berriz, egunean 750 mililitro gehiago behar izaten dira batez beste. Aldi horretan, emakumeak ur gehiago edan behar du, esneak jariatutako uraren ordez; beraz, egunean 3,5 litro edatea komeni da.
‎Aldi horretan, emakumeak ur gehiago edan behar du, esneak jariatutako uraren ordez; beraz, egunean 3,5 litro edatea komeni da. Helduek, berriz, egunean bi litro ur edan behar dituzte normalean (litro bat uretan eta beste litro bat elikagaietan), organismoak bi litro ur baino gehiago galtzen baititu arnasketaren, transpirazioaren, izerdiaren, gernuaren eta gorozkien bidez. BRITA txostenaren arabera, nahikoa ur edaten ari den jakiteko modu erraz bat gernua da: nahikoa ur irentsiz gero, gernua kolore argikoa da, eta gutxi edanez gero, kolore ilunekoa eta usain bizikoa.
‎Aldi horretan, emakumeak ur gehiago edan behar du, esneak jariatutako uraren ordez; beraz, egunean 3,5 litro edatea komeni da. Helduek, berriz, egunean bi litro ur edan behar dituzte normalean (litro bat uretan eta beste litro bat elikagaietan), organismoak bi litro ur baino gehiago galtzen baititu arnasketaren, transpirazioaren, izerdiaren, gernuaren eta gorozkien bidez. BRITA txostenaren arabera, nahikoa ur edaten ari den jakiteko modu erraz bat gernua da: nahikoa ur irentsiz gero, gernua kolore argikoa da, eta gutxi edanez gero, kolore ilunekoa eta usain bizikoa.
2004
‎Edan litro bat eta erdi edo bi litro ur egunean.
‎Kontzentratuan oinarrituriko sei anana eta mahats zuku aztertu dira: litro bateko (laginetako bat, bi litroko) tetrabrik ontzian merkaturatzen dira eta litroko 0,58 eurotik (Cofrutos) 0,74 euro (Zumosol) arteko prezioa dute.
‎Kontzentratuan oinarrituriko sei anana eta mahats zuku aztertu dira: litro bateko (laginetako bat, bi litroko) tetra-brick ontzian merkaturatzen dira eta litroko 0,58 eurotik (Cofrutos) 0,74 euro (Zumosol) arteko prezioa dute.
‎Hala ere, ez da ahaztu behar ura behar adina edatearen garrantzia. Oro har, udan egunean bi litro likido hartzea komeni da, baina kantitate hori aldatu egin daiteke, egiten den ariketaren, pertsona bakoitzaren egoera fisikoaren eta giro tenperaturaren arabera. Arreta berezia jarri behar zaie haurrei eta zaharrei, beroekiko sentikorragoak baitira.
2006
‎Gainezkabide hodian edo komuneko deskargagailuaren balbulan dagoen gailua da. Osagarri horrek automatikoki itxiko du balbula bi litro hustu ondoren; kopuru hori nahikoa da, gehienetan, sanitarioak garbitzeko. Nahikoa ez balitz, nahikoa izango litzateke jaurtigailuari segundo batzuk eustea zisterna erabat deskargatzeko.
2007
‎Ura ezinbestekoa du gure organismoak: pertsona heldu sedentarioak egunean bi litro ur edan behar du, bederen.
‎Ura, egarria hobekien kentzen duen edari freskagarria ez ezik, gure organismoak zuzen funtzionatuko badu ezinbestekoa dugu: horren froga, pertsona heldu sedentario batek egunean bi litro ur hartu behar ditu.
‎Areago, badira bi litroko ontziak, eramatekoak.
‎Jateko gomendioak: ez abusatu Egunean sakarina duen bi litro freskagarri ez gainditzea gomendatzen da. Eguneko Irensketa Onargarria (GH) 2,5 mg/ kg (kg) da egunean, hau da, 175 mg 70 kg ko pertsona heldu batentzat.
‎Eguneko Irensketa Onargarria (GH) 2,5 mg/ kg (kg) da egunean, hau da, 175 mg 70 kg ko pertsona heldu batentzat. Sakarina kantitate hori bi litro freskagarri karboniko gozaturi gehitzen zaio. Beraz, orain arteko datuekin, ez dago inolako ondoriorik bizitza osoan dosi osasungarrietan kontsumitzeko (egunean 20 pilula baino gutxiago).
‎Limoi zukuak sortzen duen ingurune azidoak eragotzi egiten du landareak oxidatzea. Salda zuria prestatzeko modurik egokiena irinezko zopa koilarakada bat eta limoi oso baten zukua bi litro uretara botatzea da. Prestaketa Salda zuriaren eraginkortasunerako funtsezkoa da prestatzeko ordena.
‎Bertan denboraldi bat edo bi mantendu lirateke, agian horietako bat B azpikategorian (antzinako F300 xasisarekin) eta urte horietan 500.000 euro inguru ordainduko ditu, A kategoriako denboraldia 50 milioi pezeta ingurukoa izan baitaiteke. Bigarren urte honetako helburua txapelketa irabaztea izan behar luke, eta, betetzen bada, 1 Formulako Toyota taldearen' test' bat zen irabazlearentzako saria 2006 arte (marka japoniarrak bi litro eta 200 zaldiko motorrak auto guztiei hornitzen baitzizkien). Hala, Borja García, Andy Soucek eta Ricardo Risatti pilotuek beren ibilbide osoko Munduko Txapelketan aritzeko esperientzia hurbilena bizitzeko aukera izan dute.
2008
‎' Amlou' pasta elikagarri horrekin, gosariarekin hartzen den bizkotxo antzeko bat egiten da. 100 kilotik bi litro olio inguru ateratzen dira, eta litro bakoitzak 10 ordu inguru behar dituela kalkulatzen da. Ehundaka urtez erabili izan dute komunitate berbereek, era tradizionalean, sendagai sendagarri eta indartsu gisa.
‎Kontraindikazio medikorik ezean, hankak pixka bat handituz gero, lehen gomendioa eta oinarrizkoena likido ugari edatea da, giltzurrunen funtzioa betetzeko, odolaren eta likidoen zirkulazioa errazteko eta organismoaren toxinak eta gainerako desegite produktuak ezabatzeko. Izan ere, gorputzak egunero kanporatzen duen ur kopurua edatean, bi litro inguru (zortzi edalontzi), organo guztiak bihotza, giltzurruna, gibela, muskulua eta piela ondo hidratatuta daude eta hobeto funtzionatzen dute. Odola diluituago dago eta errazagoa da mantenugaiak organismo osoan banatzea.
‎Zerba krema iberiko kurruskariarekin: Jarri bi litro ur burruntzali batean, eta irakiten dugunean, sartu osagai garbiak, zurituak eta zatituak. Egosita daudenean, puregailutik pasatu, egosketako ura gehituz, nahi den testura lortu arte.
2009
‎Eta harrigarria da AEBetako autoek izaten dituzte edalontzi euskarrien neurria ere: litro bateko edo bi litroko ontziei eusteko eginak daude.
‎Horrek esan nahi du 70 kilo pisatzen dituen pertsona batek 35 litro ur inguru dituela gorputz osoan. Organismoak behar duen ur kantitatea orekan mantentzeko, pertsona osasuntsu batek egunean bi litro eta erdi ur behar ditu, eta hiru iturritatik lortzen du ura: hartzen duen likidotik (1.200 ml inguru), kontsumitzen dituen elikagaietatik (1.000 ml inguru) eta metabolismoaren ondorioz organismoaren barruan sortzen duenetik (350 mililitro inguru).
2010
‎Olio industrialak, berriz, are ondorio larriagoak eragiten ditu, baita makina astunek eta ibilgailuek erabiltzen duten olioak ere: bi litro aski dira olinpiar igerileku bat kutsatzeko, edo bi azalera.
‎EFSAk gomendatzen du legegileek kontuan hartu behar dutela gantz aseen eta trans gantzen kontsumoa mugatzeko onura, eta gantz azido mono eta poliasegabeen ordez jarri behar dituztela, nutrizio gomendioak egiteko eta elikagaietan oinarritutako jarraibide dietetikoak garatzeko. Urari dagokionez, egokitzat jotzen da egunean 2,5 litro kontsumitzea emakumeentzat eta bi litro gizonentzat.
‎Etxeko olio litro batek mila litro ur kutsa ditzake Industria olioak, makina astunetan edo automobiletan erabiltzen denak bezala, are ondorio okerragoak ditu: bi litro gai dira igerileku olinpiko bateko ura edo bi futbol zelairen azalera kutsatzeko. Metal astun ugari duenez eta biodegradagarritasun txikia duenez, lurzoruentzat (emankortasuna gal dezakete) eta lurrazaleko zein lurpeko urentzat (15 urte ere iraun dezake) arriskutsua da.
‎Ideia ona da beti ur botilatxo bat eskura izatea: poltsan, bulegoan, autoan, gaueko mahaitxoan… Egunean zehar likido gehiago hartzeko modu bat da barazkirik diuretikoenekin egindako bi litro salda prest uztea, hala nola apioa, lekak, borraja, azenarioa, tipula… Irabiatu eta katilu bat hartu bazkaldu aurretik. Hidratatu, apurtu eta ase egiten du.
2011
‎Helduentzat, aski eta sobera da bi litro ur inguru edatea.
‎Piramide berriaren hirugarren ardatza janarien ordutegiak errespetatzea eta egunero ordu berean komunera joateko ohitura hartzea da. Azkenik, digestio ongizatearen piramidearen beste oinarrietako bat egunean gutxienez bi litro ur edatea da, ahal den neurrian gehiegizko estresa saihestea eta ez erretzea. Digestio Osasunaren Mundu Eguna ospatzeko, FEADek Espazio Saludigestiboa antolatuko du Madrilen, digestio osasuna sustatzeko hainbat jarduerarekin, hesteetako infekzioen prebentzioa eta tratamendua bereziki aipatuz.
‎Udan ur gutxi kontsumitzen bada, handitu egingo dira tantak estazio horretan, Valentziako Ospitale Orokorreko Erreumatologia Zerbitzuko buru Javier Calvok azaldu duenez. Gertaera mingarri horiek saihesteko, adituek gomendatzen dute ur asko edatea, egunean bi litro baino gehiago azido urikoa kentzeko, jan gabe luzaroan ez egoteko, pisu egokia zaintzeko eta purinetan aberatsak diren elikagaiak “arrastoan” edukitzeko, ospitalearen berri ematen du. Azido urikoa gorputzean gehiegi metatzen denean sortzen da tanta, purina izeneko substantzia batzuen deskonposizioaren ondorioz.
2012
‎Elikagaiei dagokienez, askotan gomendatzen da haragi prestatuak jatea, errazago murtxikatzeko, lurrunetan, egosita edo plantxan prestaturiko arrainak, hezurrak, arrautza egosiak, tortillan edo esne irabiakiak eta barazkiak eta lekaleak, purea edo bahetuta, errazago kentzeko, eta zuntz gehiago kentzeko, irensteko eta irensteko gaitasunaren arabera. Gainera, ura edatea funtsezkoa da adineko jendearentzat, eta egunean bi litro ur hartzea gomendatzen da 70 kiloko pertsona batentzat.
‎Espainiako Bihotzaren Fundazioak (FEC) ohartarazi du deshidratazioak ondorio kaltegarriak dituela errendimendu fisikoan eta mentalean, espainiarren% 36k onartzen baitu egunean gomendatutako baino likido gutxiago kontsumitzen duela( bi litro inguru). Gainera, erakunde horrek nabarmendu du adinekoek, haurrek eta bihotz gutxiegitasuna duten pertsonek jasaten dutela deshidratazio handiena, bereziki bero boladarik bada.
‎Edan bi litro ur egunean: ohitura osasungarria edo mitoa?
‎Egunean bi litro ur edan behar direla uste izateak ez du oinarri zientifikorik
‎Garrantzitsua da hidratazio ona edukitzea, batez ere beroak estutzen duenean. Baina badirudi egunean bi litro ur edan behar direla. Zenbateraino da egia?
‎Egunean bi litro edan 1,8 1,8 Es necesario hidratarse, pero no hace falta que sea solo con agua. Este es el mensaje que lanza Spero Tsindos, autor de un artículo sobre la ingesta de líquidos publicado en fechas recientes en una revista australiana. El estudio señala que beber dos litros de agua al día es una mala interpretación de lo que sería una correcta hidratación, pues no se contempla el líquido presente en otras bebidas o alimentos.
‎Si se calcula que en el desayuno se toma una taza de café o café con leche, a media mañana un zumo de frutas, en cada comida dos vasos de agua y a la tarde otra taza de café, té o infusión, ya se alcanzan los dos litros diarios. Ebidentzia zientifikorik gabeko hidratazioa Ez dago frogarik egunero bi litro ur hartzea osasunerako onuragarria denik, ezta kontrakoa ere. Orduan, nondik dator egunean bi litro ur edanarazteko gomendioa?
‎Ebidentzia zientifikorik gabeko hidratazioa Ez dago frogarik egunero bi litro ur hartzea osasunerako onuragarria denik, ezta kontrakoa ere. Orduan, nondik dator egunean bi litro ur edanarazteko gomendioa. Enpresa merkaturatzaileen publizitate kanpainetako oinarri zientifikorik badu edo parte hartzen du?
‎Enpresa merkaturatzaileen publizitate kanpainetako oinarri zientifikorik badu edo parte hartzen du? Duela hamar urte baino gehiago bi litro ur hartzearen eraginkortasuna ikertzen hasi ziren adituak, eta orain arte ez da aurkitu kopuru hori osasunerako onuragarria dela frogatzen duen ebidentziarik. Uno de estos estudios es el que realizó Heinz Valtin, de la Universidad de Medicina de Darmouth, EE.UU., en 2002 Para la investigación, Valtin revisó la bibliografía sobre el tema y consultó con dietistas especializados en la sed y el consumo de agua.
2013
‎Egunean bi litro ur edatea komeni da, gutxienez.
Bi litro ur edan egunean zehar, eta ez utzi zuntz ugari ematen duten elikagaiak jateari: barazkiak eta fruta freskoa.
‎Elikagaiak erosi edo prestatzerakoan, aldez aurretik ezagutzen ditugu neurriak: pertsona bakoitzeko arroz eskukada bat, lau lagunentzako oilasko bularki bat, kilo erdi pasta bost lagunentzat, bi litro zopa hamar lagunentzat edo kilo bat lekale hamabi lagunentzat. Horrelako neurri sinpleek ez dute zailtasunik.
‎Nahiz eta ontzi handiak merkeagoak dirudite, askotan ez dira hain errentagarriak, produktu gehiago alferrik galtzen baita «alaiago» gastatzen delako. Adibidez, adituek diote litro bat gel baino bi litro erdiko ontzi gutxiago irauten duela. Hileko erosketa gastu handiagoa eragiten du Izan ere, zenbat eta gehiago bete orga, orduan eta eragozpen gutxiago jartzen da produktu berriak eranstean.
2014
‎Irudia: Philippe Put Ura, beti eskura Gogoan izan behar dugu egunean zehar nahikoa ur edan behar dugula, eta, hala ere, pertsonen% 70ek onartzen du Hidratazio eta Osasun Behatokiak (OHS) ez dituela bi litro hartzen egoera normaletan. Askok eseri egiten dira egarri diren edo janarien edo bestelako likidoen bidez hidratatzen diren.
‎Zenbat ur edan behar da egunean? Egunean bi litro ur edan behar izateak ez du oinarri zientifikorik. Hala, bada, Trobe University (Melbourne, Australia) filmeko Spero aditua izan zen, eta haren hitzak mundu osoko zientzialariek txalotu zituzten.
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak ere (AESAN) adierazi zuen heldu batek egunean hiru litro inguru kontsumitzen baditu ere, erdia irentsitako elikagaietatik etorri litzatekeela, batez ere fruta eta barazkietatik. Hala ere, oraindik ere, bi litro ur edan behar izatearen aldeko apustua egiten dute ahots zientifiko eskudunek. Hemen sortu zen berriro eztabaida.
‎Egarria hobekien arintzen duena da, eta, zalantzarik izanez gero, zer edaria aukeratu, nahikoa da haien ordezkoen ezaugarriak aztertzea, adibidez gasdun freskagarriak, H2O aren soiltasuna lortzeko. Hala ere, bi litrotara iristeko maximoak oraindik ez du behar adinako oinarri zientifikorik. Pixka bat gehiago itxaron da kopuru zehatza jakiteko.
2016
‎Horrek esan nahi du, deshidratatu ez dadin, ura edan behar dela egun osoan. Helburua da egunean gutxienez bi litro ur irenstea, deshidratazioa saihesteko. Egarririk gabe edateko gomendioa oso garrantzitsua da nagusienentzat, eta horiek arindu egiten dute egarriaren estimulua; beraz, ura edateko gogoa dutenean, deshidratazio egoera aurreratu batean egoten dira.
‎6 Edaria. Ura funtsezkoa da deshidratatzeko, klima hotza izan arren. Irteera egun osokoa bada, pertsona bakoitzeko bi litro inguru eraman behar dira. Ura, uretan diluitutako fruta zukuak edo edari isotonikoak, izerdiagatik edo energiarengatik galtzen diren gatz mineralak birjartzen dituzte.
‎3 Oinarrizko elementuak sartu Ura. Egunean litro bat eta bi litro ur eramatea. Botila berrerabilgarrietan garraia daiteke, tenperatura mantendu eta kolpeekiko erresistenteak baitira.
‎Ogia xigortutakoan, piperrauts gozo koilarakadatxo bat eta piperrauts pikante pitin bat erantsi. Bi litro haragi edo hegazti salda estali behar da, gatza bota eta egosi 40 minutuz. Amaitzeko, txikitu zopa guztia, eta krema fina osatu.
2017
‎“Doktorea, eman diezaioket ura haurtxoari? Izan ere, egiten duen beroarekin, beldur naiz deshidratatu egingo den, eta telebistan ez dute esaten helduek egunean bi litro edan behar dituztela, are egarri izan aurretik ere”. Hainbat faktorek baldintzatzen dute erantzuna:
2018
‎oso adi egon behar dugu tenperatura altuengatik ez deshidratatzeko. Gutxienez egunean bi litro ur edan behar ditugula esango dute, baina hori ez da horrela. Garai horretan, kirola egiten badugu edo giro bero eta hezean bizitzeko asko transpiratzen badugu, bi litro edo gehiago edan ditzakegu, egarriak hala adierazten badigu.
‎Gutxienez egunean bi litro ur edan behar ditugula esango dute, baina hori ez da horrela. Garai horretan, kirola egiten badugu edo giro bero eta hezean bizitzeko asko transpiratzen badugu, bi litro edo gehiago edan ditzakegu, egarriak hala adierazten badigu. Pertsonok mekanismo erregulatzaile bat dugu, edan behar dugun ur kantitatea erregulatzen duena (edo modu solidoan hartu behar duguna, uretan aberatsak diren elikagaiak irenstean).
‎Egunero gomendatzen den ur kopurua aldatu egiten da gure bizimoduaren arabera, jarduera fisikoa egiten badugu, gure gorputz eratzearekin edo giroko tenperaturarekin batera. Grosso modo, egunean bi litro gomendatzen dira. Baina nagikeria ematen badio edo edan egiten badu, limoi bat bota, litro bat uretan:
2019
‎plastikozko botila batekin Baratzezaintzako hasiberriek modu erraz, azkar eta guztiz ekonomikoa dute (proiektuaren prezioa zero da) etxean berotegi txiki bat eraikitzeko. Bi litroko plastikozko botila zahar bat eta ondo mozten duten guraizeak besterik ez da behar. Eta eraikitzea are errazagoa da.
‎Gozokiak noizean behin. Egunean bi litro ur. Eguneroko ariketa fisikoa.
‎Gozokiak noizean behin. Egunean bi litro ur. Eguneroko ariketa fisikoa.
2020
‎usaingabea, koloregabea eta zaporegabea. Egunean bi litro ur edan behar ditugu. Ez.
‎Ez. Ez dugu egunean bi litro ur (zortzi bat edalontzi) edan behar. Botilaratutako ura saltzen duen industriak antolatutako mantra bat da —duela 25 urte inguru— Mantra horrek arrakasta handia izan du sideralean; izan ere, badirudi halako gauza osasungarria, zoragarria eta fisiologikoa neurri handian hartu behar dela, eta zenbat eta gehiago, hobeto.
‎Zein dira elikadurari buruzko mito ohikoenak? Haragiak antibiotikoak eta hormonak dituela, frutak “pestizidak” dituela edo egunean bost aldiz jan eta bi litro ur edan behar ditugula ezarri da; ezin dela dieta orekaturik egin beganoa bada edo gehigarriak kaltegarriak badira. Normaltzat jotzen ditugun mito horiek okerrenak dira, ez baitigute uzten gure elikadurarekin zer egin behar dugun askatasunez, jakinaren gainean eta jakinaren gainean hautatzen.
‎ariketa fisiko bizia egiten bada, giro tenperaturak oso altuak badira edo hori gomendatzen duen gaixotasunen bat izanez gero. Egunean bi litro ur edatea: ohitura osasungarria edo mitoa?
‎Horregatik, garrantzitsua da zintzilik egotea eta zaintza ez jaistea. Alde horretatik, garrantzitsua da hidratazio ezin hobea izatea, eta, beraz, adituek gogoan izaten dute gomendatutako bi litro ur baita gure gorputzeko likidoak mantentzen laguntzen duten elikagaiak ere. Alde horretatik, hidratazioa mantentzen lagun dezaketen janarien artean, hauek egin daitezke:
2021
‎Gainera, muskuluak hornitzen ditu handitzen direnean, eta inoiz ez da falta behar. Egunean bi litro ur edatea nahikoa da organismoaren beharrak asetzeko. Bitaminak Neurri handi batean, ehunak konpontzearen erantzule dira (odolaren eta gorputzeko ehunen arteko gas trukea).
2022
‎Pertsona bakoitzak proportzio desberdinak behar ditu hidratatuta egoteko. Egunean bi litro ur edatea, ohitura osasungarria ala mitoa. Balantze hidriko orekatua izatea da garrantzitsuena Egia.
‎Normalean, nahaste hori ezkutuko gaixotasunen batek eragiten du, hala nola bihotzeko, giltzurrunetako edo gibeleko arazoek. Egunean bi litro likido hartuz, ohizkoena da 800 eta 2.000 mililitro ur artean botatzea gernuan. Giltzurrun osasuntsu batzuek 25 litro gernu kanporatu ditzakete egunean; beraz, hiponatremia bat izateko ia ezinezko likido kantitate batzuk behar dira.
‎Edari energetikoen kontsumo goiztiarra Edari energetikoen inperioak gero eta gazte mendekoak ditu. Adin txikikoak eta haur txikiak ere sartzen dira, eta gaia urrutitik dator. Problemaren garrantzia ulertzeko, nahikoa da inkesta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) argitaratu zuen 2013an, eta Europar Batasunean, 3 eta 10 urte bitarteko bost haurretik batek hilean bi litro inguru hartzen ditu. Gazteak dira edari energetikoak kontsumitzeko arrisku handiena duten populazioeta datu berrienek hori berresten dute.
‎Espainian, guztizko kontsumoaren %2 da. edari freskagarriak. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) arabera, 18 urtetik beherakoek hilean bi litro edaten dituzte batez beste, eta batzuek zazpi litro ere edaten dituzte. 10 urte bitarteko haurrak ere ohituta daude:
‎Hala ere, aldaketa horrek progresiboa izan behar du. Pertsona batek produktu ultraprozesatu asko jaten baditu edo egunean bi litro freskagarri edaten baditu, ez dio utziko egun batetik bestera. Baina uda une egokia izan daiteke inor ez toxikatzeko.
‎Ura: beharrezkoa da ur asko edatea (egunean bi litro inguru) gorputza hidratatuta egon dadin eta gorozkiak bigunak eta erraz kentzeko modukoak izan daitezen. Likido gehiago hartzea, saldekin, infusioekin… Barazkiak (gasak sortzen dituztenak izan ezik) Osoko zerealak ogia, arroza, zahia, kinoa, oloa… Frutak azalarekin:
2023
‎Gainera, eduki antioxidatzaile handiko elikagaien kontsumoa sustatzen du, hala nola izokin basatia edo cantalupo meloia, denboraldia edozein dela ere. Azpimarratu da, halaber, garrantzitsua dela egunean gutxienez bi litro ur edatea, eta hanturazkotzat jotzen dira kafeina, glutena eta esnekiak, zientziak ez baitu hori bermatzen. Apeu Haren promesa da azalaren itxura zahartua atzeratzea, zelulak berritzeko asmoz, eta hantura murriztea (horretarako, eduki antioxidatzaile handiko elikagaietan oinarritzen da) 28 egunetan.
‎Eta janaria prestatzen hasi aurretik, beratzen dagoen uretatik kendu eta iturriko ur epeleko zorrotada baten azpian garbitu behar dira. Jarri bi litro eta erdi ur kazola batean, gehitu kipula bat, azenario pare bat eta porru bat (guztia zurituta eta osorik) eta eraman guztia sura. Ura irakiten hasten denean, gehitu garbantzuak.
‎Enpatak saihesteko aholku praktikoak f37d️ Asetasun sentsazioei arreta Gorpuzkera ertaineko pertsona baten urdailean bi litro elikagai sartzen dira —solidoen eta likidoen artean—; beraz, kopuru horretatik kantitate bakar batean pasatzen bagara, organo hori gainkargatzen ariko gara, eta aukera gehiago izango dugu enpastaren sintomak nabaritzeko. Zifra horiek ideia bat eman dezakete “janari kopuruarekin pasatzea” esan nahi duenaz, baina funtsezkoena asetasunaz jabetzea da, norbera beteta dagoenaz.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia