Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 54

2001
‎Gantz azido hori oliba olioaren osagai nagusia da, eta, horren ondorioz, txerri iberikoa “hankadun olibondotzat” hartzen da. Hori dela eta, haragi horretan gantz azido aseek portzentaje txikiagoa dute beste haragi batzuekin alderatuta.Zerri zuriek ere, artoarekin edo sojarekin elikatzen badira, gantz proportzioa alda dezakete, biak ere gantz asegabeetan aberatsak badira. Txerri giharrak kolesterol kantitate ertaina du, produktu freskoaren 100 gramoko 60 eta 80 mg artean.
‎Untxi haragia ordezko bat izaten da krisi garaietan edo ohiko haragitzat hartzen diren beste haragi batzuen prezioak bat batean aldatzen direnean. Hori ez da oztopo 1994az geroztik Espainian indarrean dagoen araudia ezartzeko.
‎Kontsumoa untxia Espainian 2,25 kg inguru dago pertsonako eta urteko, eta kopuru hori nahiko txikia da beste haragi mota batzuekin alderatuta. Tradizioz, autokontsumorako edo kontsumitzaileari zuzenean saltzeko erabiltzen ziren landa ustiategi txikietan hazten zen.
‎Koipe gutxi duenez, kanalaren zati guztiak koipetsutzat har daitezke. Karbohidratoen edukia beste haragiena baino handiagoa da, eta horrek zapore gozo bereizgarria ematen dio, izan ere, azukreak desagertu egin daitezke animaliak hil bitartean duen nekearen eta haragiaren kontserbazio egoeraren arabera. Bitamina ekarpen horretatik B1, tiamina, B2 edo riboflabina, B3 edo niazina, B6 edo piridoxina eta B12 bitaminak edo kobalamina nabarmentzen dira.
2002
‎Errege dekretu horretan mota horretako abelburuei aplikatzen ahal zaizkien osasun baldintzak finkatzen dira. Arau horren arabera, zezenketa haragia freskoan bakarrik merkaturatu ahal izango da, hoztu edo izoztu ondoren, eta txikizkako establezimenduetan saldu ahal izango da, betiere “zezenketa haragia” aipuarekin argi identifikatzen bada eta beste haragi batzuetatik bereizten bada. Errege Dekretuak zehazten du haragi hori zezenketetan, ikuskizunetan edo zezenketetan toreatu diren eta ondoren jendea bertan egon gabe sakrifikatu diren abelburuetatik edo ateak itxita entrenatu, irakatsi edo toreatzeko praktiketatik datorrela.
2003
‎Arraza iberikoko txerria larreko ezkurrez elikatzen da (gizentze fasean); gantz azido monoasegabeetan aberatsak dira, batez ere oliotikoetan, eta, beraz, haragia gantz monoasegabez aberasten da eta gantz eduki osoaren %50 ere gainditzen du. Iberikoaren haragia gantz azido poliasegabeetan ere aberatsa da, hau da, gantzaren %15 Hori dela eta, haragi horretan gantz azido aseak (bihotzarentzat kaltegarriak direnak) beste haragi batzuekiko ehuneko txikiagoak dira.Hala ere, arraza zuriko txerrietan, gantz proportzioa insaturatuaren mesedetan (bihotzarentzat ona) alderantzikatu daiteke, artoarekin edo sojarekin elikatzen badira, gantz mota horretan aberatsak diren elikagaiak baitira. Mantenugaien kontzentratua Gantz eduki handiagoa edo txikiagoa izateaz gain, txerri haragiak 100 gramoko du, kalitateko 18 g proteina inguru, eta kopuru hori aldatu egiten da espeziearen, adinaren eta haragiaren kanalaren arabera.
‎Patea, oro har, errai, gehigarri, esentzia eta, batzuetan, beste haragi batzuen zatiekin egindako txerri gibelaren deribatua da. Baina barazkiekin ere presta daiteke.
‎prezio baxua eta segurtasun irudi altua. Prezio apala, beste haragiekin alderatuta behintzat, ekoizpen intentsibo eta integratuari zor zaio, non animaliak hazte baldintzarik onenak simulatu eta pentsu kontrolatuekin elikatzen baitira. Oilasko haragiarekin lotutako elikagai infekzio gutxi dago, eta horrek ematen du segurtasun irudia.
‎Horregatik, kontserba industrialak bakarrik kontsumitzea gomendatzen da, patogenoa ugaltzea eragozteko baldintza egokiak ematen baitira. Beste haragi produktu batzuetan, hala nola urdaiazpiko egosia, tenperaturak (65 75ºC) aplikatzen dira, eta, jakina, ez dituzte Cl-aren esporak suntsitzen. botulinuma; ondoren, xerratan moztu eta hutsean ontziratu daitezke.
2005
‎Era berean, proteina horrek beste elikagai batzuk ere ematen ditu, burdina batez ere. Beste haragi batzuk bezala, elikagai organikoak dira eta hemoglobinari eta mioglobinari lotuta daude. Gaur egun badakigu burdina hori egoteak burdina minerala xurgatzea bultzatzen duela, eta, beraz, anemia ferropenikoak saihesteko funtsezko elementutzat hartzen da.
‎Nutrizio balioa Merkatuan mota askotako produktuak dauden arren, saltxitxak frankfurt motakoak dira kontsumo handiena dutenak. Saltxitxa mota honek gehiago ditu ura eta beste haragi deribatu lehortuek baino koipe gutxiago, hala nola saltxitxoiak edo txorizoa; beraz, balio energetiko txikiagoa du. Zehazki, saltxitxek 220 kaloria dituzte 100 gramoko.
‎gibel saltsa biziarekin. “Kare kare” da gastronomiako beste haragi plater aipagarri bat uharteko herrialde horretakoa. Han, idi isatsa da elikagaia.
‎Proteinatan aberatsa den haragia, baita oilaskoa edo indioilarra, kolesterola gutxi duenez, galeperrak ordezka ditzake. beste haragi koipetsuagoetara, horrelakorik baldin badago. argaltzeko dieta edo lipidoak kontrolatzeko dietak.
2006
‎Horiekin gozo gozoak ere presta daitezke. beste haragi mota batzuekin platerak laguntzeko saltsa gazi gozoak.
‎Sudango sukaldaritza haragi platerengatik ere nabarmentzen da, besteak beste, kibda edo gibela, kalawia edo giltzurrunak edo ardi gisatuen gammia edo urdaila. Beste haragi plater tradizional batzuk ere aurki daitezke, hala nola shoya, haragia barbakoa erara, kebabs edo lahma, haragi zopa sendo eta goxoa. Alkoholik gabeko edaria Herrialde honetan alkohola debekatuta dago; beraz, Sudanera joaten bagara, botilako ura, tea, freskagarriak eta esnea edatera mugatu behar da.
2007
‎Baina ez da hala. Beste proteina iturri batzuk Oilasko haragia ez da proteina asko eta koipe gutxi ematen dituen bakarra, beste haragi batzuk ere badaude, hala nola indioilarra edo txahal azpizuna, ezaugarri horiek berak dituztenak. Gainera, haragia ez ezik, arraina eta arrautzak ere kalitate oneko proteina iturri dira.
‎patata pastela haragiarekin. Beste haragi batzuk ere jaten dira, hala nola arkumea, edo kebab eran, haragi errearen ogitartekoa, kultura turkiarraren eragina. Beste espezialitate batzuk –Entsaladak herrialdeko beste lan batzuk dira.
‎Ahuntz haragiak (animalia helduarenak), berriz, esneko antxumeak duen gantza halako bi du, eta gogorragoa eta ez hain zaporetsua denez, gutxi kontsumitzen da. Antxumea beste haragi batzuekin konparatzen bada, hala nola arkume okelarekin(% 15 inguru du gantza), lehenak adin bereko arkume baten lipidoen erdia duela ikus daiteke. Hala ere, beste haragi batzuekin alderatuta, hala nola oilaskoarekin (%4 baino gutxiago), gantz eta kaloria ekarpena handiagoa da.
‎Antxumea beste haragi batzuekin konparatzen bada, hala nola arkume okelarekin(% 15 inguru du gantza), lehenak adin bereko arkume baten lipidoen erdia duela ikus daiteke. Hala ere, beste haragi batzuekin alderatuta, hala nola oilaskoarekin (%4 baino gutxiago), gantz eta kaloria ekarpena handiagoa da. Oilaskoarena edo txahalarena baino lipido gehiago duen haragia izan arren, jateak ez du eragozpenik sortzen noizean behin kontsumitu eta kantitatea kontrolatzen bada.
‎Zinkak ere eragin antioxidatzaile handia du, eta gainerako haragietan nabarmentzen den minerala da (arkume hankaren ondoren). Fosforoa, potasioa eta magnesioa kantitate handitan daude, baina beste haragi batzuen antzera. Antxumeena, behikiaren atzetik, sodio gehien duen haragia da, eta horrek zaporea areagotzen du, gainerako haragia baino nabarmenagoa.
‎Hala ere, ikusi da koipe osotik handiagoa dela gantz monoasegabearen edo koipe onaren proportzioa (%48 inguru), gantz asearen proportzioa baino (%42 inguru). Beste haragi batzuek baino gantz asegabe gehiago ere badu, hala nola txekorrak. Beraz, esan daiteke txerrikiak koipea ematen duela, baina kalitate onekoa.
‎Hala ere, 2005eko Kontsumo Paneleko azken datuek, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak argitaratutakoak, adierazten dute pertsonako batez besteko haragi errazioa 140 g koa dela, gomendioak baino handiagoa. Beraz, ez da komeni 125 g txerriki edo beste haragi jatea errazio bidez. Eguneroko dieta osoari gantza, kolesterola eta kaloria gehiago ematen dizkio. Maiztasuna Dieta ez desorekatzeko, haragi mota hori egunero edo astero zer maiztasunekin jaten den ere begiratu behar da.
2008
‎Argi samar dago, beraz, animalia gantza eransten dietela hanburger horiei, edo gantz gehiago duen beste haragi batzuk (hirugiharra, urdaia...).
‎Jaki onduetan eta beste haragi produktu batzuetan erabiltzen dituzte nitrato eta nitrikoak, eragotzi egiten baitute Clostridium botulinum bakterioa haz dadin (toxina botuliniko arriskutsua).
2009
‎Elikadura ikuspegitik aztertuta, honako hau du ezaugarririk adierazgarriena: beste haragiek baino kaloria gutxiago ematen ditu (oilo paparrak bezalatsu ia).
‎Zaldi haragiak, lehen ere esan dugu, gozo ukitua du; izan ere, beste haragiek baino azukre gehiago izaten ditu, nahiz eta horiek ere desagertu egin daitezkeen animalia hiltzean (akitu egiten dira) edo hainbat egunez kontserbatzen bada jan aurretik.
‎Zaldi haragiak duen eragozpen bakarra beste haragi gorri guztiek daukaten berbera da: purinak ditu, eta, ondorioz, hiperurizemia edo hezueria daukatenek ezin dute jan.
2010
‎Pasta, arroz eta kuskus errezetak salteatuekin, xerrekin edo intxaur saltsekin nahas daitezke, hala nola tagliatelleak, ravioliak, zintak edo arroza zainzuriekin edo entsalada udarearekin. Oilaskoarekin, arkumearekin eta zapore markatuko beste haragiekin egindako bigarren platerek fruitu lehorrekin eta fruta lehortuekin nahastea onartzen dute, biribilaren errezeta bezala. Ohikoak dira intxaurrak gaztanbera, mami edo gaztarekin eta irasagarrarekin nahasten dituzten postreak.
‎Txahal haragiaren zati batzuk prestatzea oso atsegina da sukaldeak maite dituen edonorentzat; izan ere, era askotako piezak erabil daitezke saltsak, goarnizioak eta sukaldeko bestelako teknikak erabiltzeko. Haragia plantxan, birrineztatua edo frijitua ez ezik, barazkiak, onddoak, perretxikoak, fruitu lehorrak, frutak eta beste haragi batzuk ere erabil daitezke.
‎Ohikoena barazkiak, onddoak eta perretxikoak, fruitu lehorrak eta baita frutak ere izaten dira. Bertsiorik sendoenek barazkiren bat dute gaztarekin, foieekin, beste haragi batzuekin edo arrautza, edo likoreekin egindako nahasketekin, hau da, prestakinari urtsutasuna ematen dioten masekin. Betegarri mamitsua Erabiltzen diren betegarriek, oro har, erdikozinatuak egon behar dute, egosita edo salteatuta eta egoste likidoetatik xukatuta, eta gatz pixka bat izan behar dute.
‎Pieza gainazal lau batean zabaldu, kolpe arin batzuekin zapaldu eta barrualdea salpimatu. Ondoren, barazki salteatu edo egosiekin (kalabazinak, azenarioak, gari zainzuriak…), ore edo betegarri prestatuarekin( beste haragi batzuk edo haragi xehatu zatiak, arrautza, likore eta fruta lehortuekin) edo fruta fresko zuritu eta zatituekin (anana, melokotoia, sagarrak edo gaztainak) bete. Haragia mutur lodienetik bere baitan biribiltzen da, forma zilindrikoa lortu arte.
2011
‎Elikagaiei aplikatzen zaizkien estaldura jangarriak, kasu honetan haragikiak, geruza mehe eta jarraituak dira, eta gainazalean jartzen dira, haien kalitatea hobetzeko eta bizitza erabilgarria luzatzeko. Haragi freskoen arloan, saltxitxa bilgarriak eta kolageno geruzak dituzten beste haragi masa batzuk dira gehien erabiltzen diren aplikazioetako batzuk, nahiz eta haien helburua produktuaren egitura mantentzea den. Hala ere, aplikatutako filmek edo estaldurek ez dute egitura helbururik, baizik eta mekanismo bat dira elikagaiaren itxura hobetzeko, gehigarriak emateko edo ezaugarri sentsorialen aldaketa edo galera atzeratzeko.
‎“Bihotzarentzat bihotzarentzat osasungarria den urdaiazpikoa ezkurrezkoa da, ondoren gizentzeko iberikoa estentsibitatean (landako gizendegia) eta, azkenik, gizentzeko gizendegia (gizentzeko iberikoa) ”, azken horiek “jarduera fisikorik eta belarrik gabe hazten baitira”, zehaztu du Ortizek. Ortizen arabera, ezkur urdaiazpiko iberikoaren kontsumo maiztasuna “astean 100 g ko bi edo hiru anoa har daitezke, eta aproposa da gantz ase gehiago duten beste haragi gorri batzuen ordez erabiltzeko”.
‎Bestalde, ASICIko lehendakari José María Molinak “haragi produktuen errege” gisa nabarmendu zuen iberiarra, eta adierazi zuen kontsumitzaileek “zer ari diren erosten” jakin behar dutela produktu bakoitza eskatzen dutenean. Kanpainaren aurkezpenean, Madrilgo La Paz ospitaleko Nutrizio eta Dietetika Unitateko buruak, Carmen Gómez doktoreak, parte hartu zuen, eta nabarmendu zuen urdaiazpikoaren proteina eduki handia, beste haragi batzuena baino handiagoa, eta burdina edo zinka bezalako mineralen dietari egiten dion ekarpena. 2010ean, guztira, 4.637.404 urdaiazpiko iberiko eta iberiko puru merkaturatu ziren kategoria guztietan —ezkurra, gorostia, landako gizentzea eta gizentzea—, baita 4,7 milioi paleta, 3,7 milioi solomo eta 23 milioi kilo iberiar penintsulako produktu fresko ere.
2012
‎Barazki biribilki misto batzuk eta beste produktu batzuk aukeratzen badira, oilasko bularkiaren zerrenda batzuk, txerri solomoaren zatitxo batzuk, otarrainxka isats batzuk edo arrain zerrenda batzuk gehitu daitezke, erraz murtxikatzeko moduko osagaiak. Beste haragi gogorragoak saihestu behar dira, hala nola arkumea edo txekorra, murtxikatzea zaildu dezaketenak. Biribilkiari forma eman eta frijitu Irudia:
‎Orain arte, behi, fruta, barazki, ezti eta oliba olioaren haragi freskoan baino ez zen nahitaezkoa, bestela kontsumitzaileari iruzur egiten bazitzaion. Hiru urteko epean, betebehar hori beste elikagai batzuetara, hala nola esnera eta esnearen deribatuetara, beste haragi batzuetara eta haragira, zabaltzeak duen eragin ekonomikoa aztertuko du Batzordeak, elikagai baten erdia baino gehiagoko osagai edo osagai gisa. Elikagaian dauden animalien zein landareen olio edo koipeen jatorri espezifikoa.
2013
‎Txerrikiak, izan ere, beste haragiek baino gantz gehiago du, nahiz eta gantz saturatuak urriago izan.
‎Adibide horietatik abiatuta, erraz ondoriozta daiteke zer nolako ezaugarriak izango dituzten beste haragi gorri batzuekin egindakoek (idi haragiarekin, adibidez) edo beste haragi zuri batzuekin egindakoek (untxi haragiarekin, esaterako).
‎Adibide horietatik abiatuta, erraz ondoriozta daiteke zer nolako ezaugarriak izango dituzten beste haragi gorri batzuekin egindakoek (idi haragiarekin, adibidez) edo beste haragi zuri batzuekin egindakoek (untxi haragiarekin, esaterako).
‎Aitzitik, osagai konposatuei buruz hitz egiten denean, Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 2011ko urriaren 25eko 1169/ 2011 Erregelamenduaren arabera, «osagai konposatuetarako osagaien zerrenda ez da nahitaezkoa osagai konposatua produktu bukatuaren %2 baino gutxiago bada», gehigarrien kasuan izan ezik. Haragiaren kasuan, ez da beharrezkoa beste haragia osagai gisa erabiltzea, elikagai baten erdia baino gehiago ez badira. Aztarnak detektatzeko, PCR bidezko DNA teknikak erabiltzen dira (Polimerasaren kate erreakzioa), material genetikoa anplifikatzeko aukera ematen duen tresna.
‎Hestebeteak eta sakoteak. Osagaien zerrendari erreparatuta, besteak beste haragi kantitate handiagoa eta gantz eta gehigarri gutxiago dituzten markak zein diren ikus daiteke. Hala ere, kontsumitzaileak ezusteko bat har dezake osagaiak arretaz irakurri eta erosten dituen hainbat produktu (mortadelak, choped, saltxitxak) aurkitzen dituenean.
‎Nutrizioaren ikuspegitik, ezaugarri bikainak ditu. Txerriki osatuenetakoa da, oso maggraia da 100 kcal 100 gramo bakoitzeko, eta gantz monosaturatugabeak ematen ditu (gantz monosaturatugabeak, beste haragietan baino askoz ere gehiago), eta omega gantz azidoak, arraina bezala. Proteina, bitamina eta mineraletan aberatsa da.
2014
‎Konfiturak eta marmeladak guarnizioaren eta saltsaren zati gisa ere erabil daitezke beste haragi batzuk laguntzeko; adibidez, behi entrekota edo azpizuna, edo orkatzarena, plantxan eginda, txingarretan edo labean.
‎Are gehiago, eremu akademikoan bezala merkatuetan eta urdaitegietan ere," hestebeteen" sailean sartzen dira beste haragi produktu prozesatu batzuk ere: adibidez, urdaiazpiko ondua eta egosia, indioilar bularki hotz egosia eta hirugihar ketua.
‎3 Haragiekin. Marmeladak eta konfiturak ere ederki ezkontzen dira beste haragi produktu batzuekin, magretetik eta ahate urinekoarekin, entrekota eta behi edo orkatz azpizuna. Haragi horiek plantxan, txingarretan edo labean prestatzen direnean, marmelada txiki bat gehitu behar da hornigai eta saltsa lagungarrien artean.
‎parrillan, labean, labean, frijituta edo gisatuta. Haragi handiak badira, hobe da gisatu mantsoa eta leuna izatea, zuntz ehuna hausten lagunduko duena; beste haragi batzuetan, adibidez, oilaskoa, aski da parrillan prestatzeko. Marinatu, eta kontserbatu?
‎Zainketa bereziak izan dituzte gehiegikeriak saihesteko eta debekatutako elikagairik ez jateko: hestebeteak eta beste haragi gordin batzuk, arrain gordinak edo urdinak, gazta elaboratu gabeko esnea eta edari alkoholdunak. Haurdunaldian, kafeina ez dago kontraindikatua, baina kontsumoa mugatu egin behar da.
2015
‎Beste aukera batzuk hauek dira: etxeko errezeta heze osasungarriak prestatzea katuentzako, eta oilaskoaren eta beste haragi batzuen salda hidratazio zaporetsu eta freskagarri bihurtzea. 2 Eskuilatu freskagarriak Kasu batzuetan izan ezik, eta albaitaritza aholkuan, udan ez da gehiegi moztu behar felinoetatik, eta gutxiago erroditu.
2016
‎15 taldetan sailkatzen dira: gaztak, haragi freskoak, urdaiazpikoak eta besoak, oliba olio birjina, fruta freskoak, ogi, pastel eta gozoak, barazki freskoak, arrainak eta itsaskiak, arroza, hestebeteak eta beste haragi produktu batzuk, ongailuak eta espeziak, eztia, gurina, lekaleak eta ozpinak.
‎Hestebeteak eta beste haragi produktu batzuk
2017
‎Latako 18 gisatu mota erosita atera zaigun semaforoa, kontsumo errazio bat aintzat hartuta (batzuk lekalez eginak daude eta besteak haragiz ere bai): 200 g.
‎Hala, bada, Yorkeko «urdaiazpikoa», guraso askok bezala, bere etenaren aurrean deitzen dute, eta haragi prozesatua da. Eta hori, Minbizia Ikertzeko Munduko Funtsaren (WCRF) arabera, keztatzea, ontzea, gazitzea edo kontserbatzaileak gehitzea bezalako prozesuen bidez kontserbatu diren beste haragien kategoria berean kokatzen du. Urdaiazpikoa, hirugiharra, txorizoa, saltxitxak, indioilar fianbrea, zezina, saltxitxoia, fueta, mortadela edo bestelako haragi hotzak edo hestebeteak «haragi prozesatuak» dira.
2020
‎Jatorrak txahal haragia du, aurrez marinatutako arkume koipez prestatua, eta barazkiekin zerbitzatua ogi mamitsu eta fin batean. Komeni da Interneten aurki ditzakegun aukerak kontrastatzea eta oilaskoaren% 100 aukeratzea, beste haragi mota batzuetakoek baino gantz gutxiago izango baitu. Aukerarik osasungarrienak?
2021
‎300 eta 375 kcal artean 100 gramoko eta 10 eta 22 g gantz artean. Hala ere, ezaugarri nutrizionalen ondorioz, beste haragi prozesatu batzuk baino gomendagarriagoa da, betiere dieta askotarikoaren eta orekatuaren barruan. Bere koipeak azido oleiko ugari du eta azido saturatu eta kolesteroletan gutxi.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia