2002
|
|
Gantzek kakao gantza dute jatorri. Gantz azido saturatu horrek,
|
beste
gantz azido batzuek ez bezala, ez du odoleko kolesterol maila handitzen.Gainera, potasioa, fosforoa, magnesioa, kaltzioa eta bitaminak (A, E, B1, B6 eta azido folikoa) ematen ditu. Nutrizio osaera dela eta, oso ondo egokitzen da kaloria gehiago behar diren kasuetara, adibidez, kirola egitean edo bestelako jarduera fisiko bizietan.
|
2006
|
|
Horiek modu naturalean aurkitzen dira arrain urdinetan, hala nola atunean, izokinean edo sardinetan, itsaskian eta itsasoko beste elikagai batzuetan, hala nola algetan. Bada familia bereko
|
beste
gantz azido bat, funtsezkoa dena, organismoak ez baitu sintetizatzen eta alfa linolenikoa izeneko dietaren bidez lortu behar baita. Azken hori hazi olioetan (soja, artoa, ekilorea), fruitu lehorretan, zereal hazian eta, neurri txikiagoan, landare berdeetan aurkitzen da.
|
2009
|
|
Dietako gantz azidoek profil lipidikoan duten eragina Imagen: CONSUMER EROSKI Estearikoa,
|
beste
gantz azido bat Azido estearikoak, bere ezaugarri eta propietateengatik, organismoan beste gantz azido saturatu batzuek ez bezala jokatzen du. Erantzuna koipe hori xurgatzeko mekanismoetan legoke, baina ez dago adostasun zientifikorik gai horri buruz.
|
|
Dietako gantz azidoek profil lipidikoan duten eragina Imagen: CONSUMER EROSKI Estearikoa, beste gantz azido bat Azido estearikoak, bere ezaugarri eta propietateengatik, organismoan
|
beste
gantz azido saturatu batzuek ez bezala jokatzen du. Erantzuna koipe hori xurgatzeko mekanismoetan legoke, baina ez dago adostasun zientifikorik gai horri buruz.
|
|
Erantzuna koipe hori xurgatzeko mekanismoetan legoke, baina ez dago adostasun zientifikorik gai horri buruz. Gantz sintetikoak, elikagai prozesatuetan daudenak besteak beste azido esteastikoa,
|
beste
gantz azido saturatu batzuk baino eraginkortasun gutxiagoz xurgatzen direlako zantzuak besterik ez dira hauteman. Horrek azal lezake azido estearikoa irensteak zer eragin neutro duen triglizeridoetan, guztizko kolesterola, LDL kolesterola eta HDL kolesterola (“onuragarria”).
|
2012
|
|
CONSUMER EROSKI Gantz azido saturatuak, denak ez izan arren, kolesterolaren LDL maila igotzean eragin handiena duten faktore dietetikoak dira. Azido estearikoak (txokolate purua, kakao purua),
|
beste
gantz azido saturatu batzuek (urikoa, miristikoa eta palmitikoa) ez bezala, ez du guztizko kolesterola handitzen. Azken hiru hauek ugariagoak dira gurina, koko olioa, esnearen gantza eta esne osoaren ondoriozko produktuak (gaztak, esnekiak), haragi koipetsuak eta haragi deribatu koipetsuak.
|
2013
|
|
Gantz saturatua da, baina ugari ematen ditu azido estearikoak, eta
|
beste
gantz azido saturatuek ez bezala (laurikoa, miristikoa etapalmitikoa), ez du kolesterola areagotzen.
|
2014
|
|
Baina bada familia bereko
|
beste
gantz azido bat, esentziala dena eta, organismoak sintetizatzen ez duenez, dietaren bidez hartu beharrekoa.
|
2023
|
|
Hau da, mina eragiten dutenak dira. Prostaglandinak gantza dira, eta gorputzak
|
beste
gantz azido batzuetatik sortzen ditu. Hori dela eta, minari aurre egiteko modu bat da gure organismoan prostaglandina “txarrak” (edo 2 seriekoak argot zientifikoan) deritzenen prestakuntza murrizten saiatzea.
|