2000
|
|
Nolako sagardoa egin definitu litzateke. " Bestela,
|
bertako
sagarrarekin eginda dagoelako bakarrik bezeroak erosiko du?" Ez dago oso ziur Larrañaga. Labela lortzeko bide errazena ekoizle txikiek daukate, orain ere ia sagar kopuru guztia bertakoa erabiltzen dutelako.
|
2011
|
|
Baina hilabete gutxiren buruan, Eusko Label ziurtagiria aterako du kalera Kalitate Fundazioak.
|
Bertako
sagarraz eginiko sagardoa oinarri izatea eskatzen du Kalitate Fundazioak ziurtagiria lortzeko. Hori horrela dela ziurtatzeko, Fraisoroko Laborategiek Kalitate Fundazioak egindako eskariaren araberako azterketak egingo dituzte.
|
|
Hori horrela dela ziurtatzeko, Fraisoroko Laborategiek Kalitate Fundazioak egindako eskariaren araberako azterketak egingo dituzte. Egiten duten sagardoaren %10
|
bertako
sagarraz egina bada, hori upela batzuetan gordeko dute, prezintatuta, eta sagardo horrek ziurtagiria jasotzeko aukera izango du. Beraz, sortzen duten sagardo guztiaren zati bat soilik bertakoaz egina izanda ere, ziurtagiria jasotzeko aukera izango dute.
|
2012
|
|
Ondoren, sektorea mahai baten inguruan bildu behar izaten da, proiektua bide onean eramateko. 2011n ikusi genuen urte askotako lanaren emaitza,
|
bertako
sagarrarekin egindako Eusko Label sagardoa. Ekimen honetan zenbat sagardotegi elkartzea lortu duzue, zenbat ekoizle daude?
|
|
Sagardogile kopuru bat dugu orain, baina gure nahia litzateke ahalik eta sagardogile gehien sartzea prozesuan. Sagardogileek ez dute nahiko sagar prozesu guztia beraien sagarrarekin egiteko, baina prozesu honetan sartuz gero lortzen da labelean bukatuko duen ekoizpena
|
bertako
sagarrarekin egin dela bermatzea. Norbaitek egin nahi badu, gurekin harremanetan jar dadila eta bidaliko dizkiogu teknikariak.
|
2017
|
|
Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?. Aurten 1,3 milioi litro bideratu dituzte Euskal Sagardoa markara, ekoizpen osoaren %12, baina asmoa da hamabost urte barru oso osorik
|
bertako
sagarrarekin egitea.
|
2018
|
|
Prezioari dagokionez merkea izaten jarraitzen du; errekonozimendu handiagoa behar du, eta hori lotua dago kalitatearekin, produktua edonon defendatu nahi badugu". Fraisoro laborategiaren lana inportantea da zentzu horretan, baita Euskal Sagardoa jatorri deitura berria ere, bereizgarritzat dituena %100
|
bertako
sagarrarekin egina egon eta" kalitate bermea" izatea.
|
|
Bertako sagarra baliatzeak ahalbidetzen du, esaterako, egun batean jaso eta biharamunean bertan zanpatzea eta, hartara, hartzidura prozesuan edota elaborazioan sor daitezkeen arazoak errazago saihestea. Dena den, gurean ekoizten den sagardo guztia ezin daitekeela
|
bertako
sagarrarekin egin azaldu digu Etxeandiak: " Sagarrondoek ale gehiago eman ditzakete, berriak landatuko dira… baina sagarren parte handi bat kanpotik ekarri dugu oraindik ere, Asturias, Galizia edo Normandiatik".
|
2019
|
|
Loraldia beranduago izan zenez, azpimarratzekoa da heldutasunaren aurreratzea". Xehetasunok asteazken eguerdian eman dituzte ezagutzera Astigarragako Sagardoetxean, Sagardoaren Lurraldeak antolatuta, 26 Sagardo Berriaren Eguneko ospakizunen baitan, sektore honetako eragile ezberdinetako ordezkariek egin duten agerraldian. Olatz Arrieta ETB ko kazetaria gonbidatu dute txotx boladaren hasiera ekitaldira." Bertako sagarraren alde eginiko apustua finkatzen ari da" Sagardo gutxiago ekoitzi arren,"
|
bertako
sagarrarekin eginiko apustua ondo funtzionatzen ari da", azpimarratu du Eusko Jaurlaritzako nekazaritza, arrantza, eta elikagai politiketako sailburuorde Bittor Orozek. Horren adibide gisa jarri ditu ondoko datuok.
|
2023
|
|
" Euskal Sagardoa" apelazioaren pean ekoiztu sagarnoak bi ezaugarri nagusi ditu: %100
|
bertako
sagarrarekin egina da eta kalitatebermea zaindua du. Gaur egun Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako sagar ekoizleek eta sagardogileek osatzen dute eta etorkizunerako Euskal Herriko gainerako lurraldeetako sagar eta sagarnogileri zabalik da.
|