Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2001
‎Azken horiek bitamina ugari duten elikagaiez (zitrikoak, marrubiak, kiwia, piperrak, aza) hornituko dira beti, burdinaren aprobetxamendua hobetzeko. Potasio beharrak oso estalita geratzen dira, baldin eta barazkiak eta saldak, fruta freskoa (bereziki platanoa eta laranja) edo zukua, fruitu lehorrak, patatak eta lekaleak edo produktu integralak sartzen badira. Haren urritasunak deshidratazioa, muskuluen ahultasuna eta bihotzeko arazoak eragiten ditu.
2002
‎Gure beharrak asetzeko behar beharrezkoak baino proteina gehiago jatea saihestu behar dugu. Harrigarria bada ere, eguneroko proteina beharra oso gutxi aldatzen da pertsona osasuntsuen artean, kirola egiten dutenen artean ere. Kirolari askok milioika dolar gastatzen dituzte urtean hauts proteinikoetan, proteinak barretan, proteina irabiakietan eta aminoazidoak dituzten gehigarri askotan; guztiek uste dute sekulako proteinak behar dituztela, ariketetan erregai gisa erabiltzeko eta muskuluetan proteinak sortzen laguntzeko.Gehigarri horien ekoizleek argudiatzen dute “kalitate handiko” proteinek soilik eman dezaketela muskulaturaren hazkunde optimoa, edo aminoazidoak bakarrik xurgatzen direla odolera, muskuluetan proteinak ahalik eta gehien sortzeko.
2003
‎Egoera horietako batzuk estresa, traumatismoak, infekzioak, entrenamendu biziak, desnutrizio proteikoa eta abar dira. Horietan guztietan, nutrizio beharrak oso handiak dira, eta, beraz, eskatzen den glutamina kantitatea organismoak sortzen duena baino handiagoa da. Non dagoen Proteina ugariko elikagai gehienek aminoazido glutamina kantitate handiak dituzte, baina organismoak aminoazido hori azkar erabiltzen duenez, proteina edo hiperproteiko ugariko dieta egiten duten atletek ere ekarpen bereziak behar izaten dituzte maiz.
2007
‎Gurpilak ere ohikoak baino txikiagoak izaten dira, eta 16 hazbetetik 20 hazbetera mugitzen dira ohiko neurri gisa. Ezegonkorrak, deserosoak edo ez oso sendoak diruditen arren, egungo modeloen prestazioek ez dute bizikleta konbentzionalenekiko inolako inbidiarik, erabiltzaileen beharren arabera oso diseinu desberdinak baitituzte. Alde horretatik, bizikleta tolesgarri baten abantailak askotarikoak dira:
2008
‎Esparru zientifikoan, ondorio nagusietako bat da ikerketa gehiago egin behar dela, adinekoen elikadura ohituren eta kolon ondesteko minbizia izateko arriskuaren parametro funtzionalen arteko lotura argitzeko, eta, horrez gain, osagai funtzionalak dietan aplikatzen direla baliozkotzeko, arrisku horiek murrizteko. Era berean, elikagaien sektoreko enpresak bultzatzen dira adineko talde sozial horrentzako elikagai funtzionalak gara ditzaten, elikadura behar oso espezifikoak dituztenak. Hesteetako mikrobioma, zahartzaroan funtsezko faktorea Europako biztanleen %20k 60 urte baino gehiago ditu, eta 2020an, proportzio hori %25era arte handituko dela kalkulatzen da; hortik 30 milioi pertsonak 80 urte edo gehiago izango dituzte.
2009
‎Landareei dagokienez, bereiz gorde behar dira, behar dituzten behar teknologikoak kontuan hartuta. Haragiaren kasuan, hegaztiarena kasu, ez da ahaztu behar oso galkorra dela; beraz, oso garrantzitsua da hotz kateari eustea, hiltzen den unetik kontsumitzailearengana iristen den arte. Produktuak jarraitu behar duen hotzaren ibilbidean, garraiolariengandik banatzaileetaraino sartzen da; banatzaile horiek zeregin garrantzitsua dute elikagaien segurtasunean.
2010
‎Proposamen seguruak Gosaria hartu aurretik, haurrek eskuak ondo garbitu dituzte. Hainbat elikagai aukera ditzakete, eta horietako bakoitzak kontserbazio eta manipulazio behar oso zehatzak ditu: Jogurta edo esnekiak.
2011
‎Profesionalekin batera, pazienteak eta zaintzaileak funtsezkoak dira errehabilitazio prozesu osoan. Pazienteen errehabilitazio beharrak oso aldakorrak dira. Neurologia zerbitzutik pasatu ondoren (han, iktusaren fase akutuaz arduratzen dira), ospitaleko alta hartu eta beren etxeetara itzuli ondoren, horietako batzuek ez dute errehabilitazio gehiago, baina hori ez da egoera orokorra.
‎Hori gertatzen denean, haragia ilundu egiten da, baina horrek ez du esan nahi hondatuta dagoenik; aitzitik, elikagaia oxidatu egin da, argiaren eta oxigenoaren eraginpean egoteagatik. Haragiari dagokionez, ez da ahaztu behar oso bizitza erabilgarri laburra duela hil ondoren, hezetasun eta tenperatura baldintza normaletan. Bere kalitateari eragiten dioten eta bere ezaugarri organoleptikoak, hala nola kolorea edo zaporea, aldatzen dituzten mikroorganismoen eraginpean dago.
‎Programak finkatuak. Azkenaldian asko hobetu diren arren, tabletetarako nabigatzaileek muga eta arazo batzuk dituzte oraindik erabilgarritasuna, ordenagailuenek, aldiz, luze irauten dute ibilbidea eta erabiltzaileen beharretara oso egokituta daude. Bai gauza bera gertatzen da beste eremu batzuetan, hala nola testu edo irudi editoreetan, ordenagailuetan oraindik hobeak baitira.
2013
‎Dena den, ez da ahaztu behar oso saltsa energetikoa dela, eta neurrian hartu behar dela beti.
2016
‎Ereduak eskaintzea funtsezkoa da. Hala ere, garrantzitsua da azpimarratzea ez lukeela batere elikatu behar oso modu osasungarrian, baldin eta horretarako diziplina bakoitzean diziplina zorrotza ezartzen badugu edo familia giro tentsioz eta keinuz betetako familia giroa sortzen badugu. Ez du konpentsatzen.
2017
‎Oso trinkoa bada, osagai bat baino gehiagokoa eta horietako bat hezea (tomatea, ensaladilla, humusa...), ogiak ez luke izan behar oso guria, bestela apurtu egingo da eta; hortaz, baserriko ogia hautatu behar litzateke edo zereal anitzekoa, azal eta guzti datorrena.
‎Aitzitik, saihestu egin behar dira kolore argia edo zati berde edo zuria dutenak, hondatuta daudenak edo zurtoin lehorrak dituztenak. Etxera iritsitakoan, ez da ahaztu behar oso fruta leuna dela, eta behar bezala zaintzen ez bada erraz hondatu daitekeela. Marrubien bizitza baliagarri onena lortzeko, hiru urrats hauek egitea komeni da:
2019
‎1 Batez ere, argi izan zer onar dezakegun eta zer ez Askotan, pisu bat saltzen ari garenean, presa pixka bat izaten dugu, bereziki denbora asko daramagunean erosle bat lortu nahian. Hala ere, oso garrantzitsua da lasai egotea eta gure beharrak oso argi izatea. Alde horretatik, funtsezkoa da gure jarrera aldez aurretik definitzea eta zer termino onar ditzakegun eta zer ez jakitea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia