Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 56

2001
‎Informazio hori biziki baliagarria gertatuko litzaieke, eskolarako itzulera behar bezala prestatzeko, udako oporraldietan patrikak hondamendia nozitzen baitu.
‎Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean: Elikagai horrek nekez izaten du mikrobioen erasoa behar bezala prestatuta, eginda eta kontserbatuta badago; hala ere, mikroorganismo batzuk hazi egin daitezke, batez ere azalean, hezetasun oso handia dagoenean biltegiratzen bada. Egoera hori saihesteko, beharrezkoa da bai saltokian bai etxean ontzi guztiz itxietan egotea, aire hezean egon ez dadin.
2002
‎Vibre parahaemolyticusa Vibrio generoan, hauxe da, seguruenik, elikagaien transmisioari dagokionez ondoen deskribatu den mikroorganismoa. Ernamuinak arraina edo arrantzako produktu gordinak edo behar bezala prestatu gabeak kontsumitu ondoren gertatzen dira. Hala ere, bakterio mota horiek ezaugarri komun bat dute:
‎Villalobosek esan zuen estetika zentroak eta gimnasioak ikuskapen zorrotzak egin behar direla, UVA izpien aparatuak osasunerako kaltegarriak izan ez daitezen. Era berean, esan zuen horiek maneiatzeaz arduratzen diren pertsonek behar bezala prestatuta egon behar dutela, «material delikatuenetako batekin egiten baitute lan: larruazala».
‎Escherichia coli O157: H7 arrisku handiko patogenotzat hartu izan da beti, sindrome uremikoa eragiteko arriskuagatik (prozesu horren bidez, mikroorganismoak eragindako toxinen ekintza espezifiko batek kaltetutako pertsonen giltzurrunak suntsitzen dira). Bakterio hori bereziki arriskutsutzat jotzen zen hanburgesak edo behar bezala prestatu gabeko haragi xehatua kontsumitzen bazen. CDCko datuek, aldiz, transmisio bide nagusia animalia eramaileekiko kontaktua dela adierazten dute.
2003
‎Espainian, zenbait ikerketaren arabera, osasun arazoak kontrolatzeko neurririk onenak manipulatzaileen prestakuntzarekin eta oinarrizko higiene neurriak aplikatzearekin lotuta daude. Adibidez, manipulatzaileak behar bezala prestatuta eta motibatuta badaude, lokalen higienea nabarmen hobetzen da. Era berean, manipulazio desegokiaren ondoriozko arriskuak ulertarazten bazaizkie, kutsadura mailak nabarmen murrizten dira.
2004
‎Artikulu honek bost aholku ematen ditu etxeko hormak pintatzeko unean hasiberriak izan daitezkeen akatsak saihesteko: brotxa edo arrabola pintura urriegi edo ugariz kargatzean izaten diren akatsak, gainazalak behar bezala prestatzea eta pintura behar den denboran lehortzen uztea…
‎Maratoia, txirrindularitzarekin edo triatloiarekin batera, higadura fisiko handiena eragiten duen iraupen luzeko kiroletako bat da. 42 kilometro eta 195 metro ditu, eta benetako kalbario bihur daiteke maratoilaria behar bezala prestatuta ez badago, bai fisikoki bai mentalki. Beraz, lasterketa estrategia bat prestatu eta ariketa fisiko biziaren zenbait ordu jasateko mentalizatuta egoteaz gain, ezinbestekoa da entrenamendu saioen plan bat betetzea eta, jakina, behar den energia guztia emango duen dieta egitea.
‎Jarduera freskagarriak dira, entretenigarriak, eta denbora pasatzeko modu ezin hobea bihurtzen dira. Hala ere, horietako asko lesio iturri bihur daitezke, adituen arabera, kirol horietan aritzen diren asko ez baitira behar bezala prestatzen. Igeriketa munduko kirol ezagunenetako bat da, bereziki udan.
‎Elikagaien ikuskatzailea funtsezko elementutzat hartzen da, harreman zuzena baitu industriarekin, elikagaien dendariekin eta, sarritan, jendearekin. Horregatik da beharrezkoa, adierazi denez, ikuskatzaileak prestakuntza egokia jaso behar izatea, bere eginkizunak betetzeko gai izan dadin; eta elikagaiak kontrolatzeko zerbitzuen zuzendariak horretarako behar bezala prestatu behar izatea. Ikuskatzailearen lana funtsezkoa da, beharrezko administrazio antolaketarekin batera, nazioartean merkaturatzen diren elikagaien konfiantza sustatzeko.
2005
‎Internet bitarteko ezin hobea da erosketa seguruagoa egin dezaketen parametro asko kontrolatzeko. “Sarean ez dago antzinako ohiko elkartrukerako lekurik, non saltzailea mekanikan aditu ez den erosleari txatarra bat sartzen saiatzen baitzen”, esan du Pirok, baina horrek ez du esan nahi “partikularrik ez dagoenik bermerik gabeko salgaiak eskainiz eta ibilgailuak behar bezala prestatu gabe”. Baina enpresa arloan, “on line gaitasun handiak kalitatea eskatzen die profesionalei”.
‎Beraz, segurua da oilasko haragia, arrautzak edo produktu eratorriak jatea? Nahikoa da jakiak behar bezala prestatzea. Birusa desaktibatzeko nahikoa da egoste tenperatura gutxienez minutu batez 70 °C ra iristea.
2006
‎Normalean, ez da haragi gordina, are gehiago, errefusa sortzen du. Horregatik, kozinatze egokiak patogenoa erabat ezabatzen du eta behar bezala prestatutako produktuetatik barreiatzea zailtzen du. Non dago arazoa?
‎Beste herrialde batzuetatik datozen produktuen albaitaritza kontrolari buruzko araudia eguneratu egin behar izan da garai berrietan, formula komertzial berrietan eta elikagaien nazioarteko merkataritzatik eratorritako arrisku berrietan. Hori guztia behar bezala prestatutako langileekin eta instalazio egokiekin osatuko da. Azken eguneratzea 2006ko irailaren hasieran egin da, hain zuzen ere, eta Europar Batasuneko bi erabakiri eragin die.
‎Trukean, windsurfa eta abar ikasten laguntzeko eska dezakezu. Bulegoaren kudeaketa behar bezala prestatutako bazkideen bidez ere egin daiteke, bazkide horiek beren denbora kredituak irabazten baitituzte. San Javierren erabiltzaile indibidual nahiz kolektibo gisa parte har daiteke:
‎Ikasketa zientifikoak egiten dituzten unibertsitarioen kasuan, inkestaren arabera, %36k bakarrik adierazi du ikerkuntzan aritzea gustatuko litzaiokeela; gainerakoek, berriz, ideia hori baztertzen dute, unibertsitateak pizgarri ekonomikorik, baliabide materialik eta malgutasunik ez duelako. Bokazioz karrera aukeratu zutenen erdiek baino gehiagok uste dute unibertsitateak ez dituela ikasleak behar bezala prestatzen bizitza profesionalerako. % 66ren iritziz, prestakuntza orokorra da, eduki teoriko handiekin;% 30en iritziz, berriz, ikasketak ongi bideratuta daude aukera profesionaletara.
‎Erdiek, ikasteaz gain, kirolak egiten dituzte, eta kontzertuek eta txangoek zaletasunak dituzte beren denbora librean. Bokazioz aukeratu zutenen erdiek uste dute unibertsitateak ez dituela behar bezala prestatzen bizitza profesionalerako. BBVA Fundazioaren Gizarte Azterlanen eta Iritzi Publikoaren Unitateak egindako inkestaren datuen arabera, etorkizuneko profesionalen %12, 4 bakarrik dago prest bere kontura enpresa bat sortzeko.
2007
‎Osasunean kalterik eragin gabe, janariaren bitartez atsegina bizi nahi izanez gero kontuan hartu beharreko alderdi behinenak hauek dira: dietan era guztietako elikagaiak sartzea, behar bezala prestatzea eta gorputzak behar duen heinean kontsumitzea, ez gehiago, ez gutxiago.
‎Horretaz aparte, aldian aldian birziklapen ikastaroak egiten dituzte behar bezala prestatuta egon daitezen.
‎Irakasleek, irakasteko gai diren ala ez ikusteko proba batzuk gainditu behar izateaz gain, aldian aldian birziklapen ikastaroak egiten dituzte behar bezala prestatuta daudela ziurtatzeko.
Behar bezala prestatutako etxeko tomate saltsaren potoa urtebetez gorde daiteke.
‎Horrela, barazkien kontserbazioa hobetzea lortzen da. Barazkiek beren propietateak mantenduko dituzte hotz katea hausten ez bada, kontsumitzeko datak errespetatzen badira, behin bakarrik desizozten badira eta behar bezala prestatzen badira. Galdarraztatze fasean, bitaminen galera txiki bat gertatzen da (C eta B multzokoak, hala nola B1, B2, B3, B6 eta B9), baina galera hori askoz txikiagoa da barazki freskoak biltegiratu eta banatu ondoren gertatzen dena baino.
2008
‎Ontzi akastunak, desizozte eta berrizozte edukiari edo zantzuei eragiten dietenak. Aurrez prestatutako platerak behar bezala prestatu eta kontserbatzeko, hainbat irizpide bete behar dira. Lehenik eta behin, ontziek material baimenduak izan behar dituzte, edukiaren ezaugarri organoleptikoak aldatzen ez dituztenak, eta prestatze data eta produktuaren iraungitze data jaso behar dituzte.
‎erreakziotik prebentzioari. Komunitateek gai izan behar dute haiei eragin diezaieketen arriskuak ulertzeko eta behar bezala prestatzeko. Horretarako, alarma sistema eraginkorren laguntza izan behar dute, eta larrialdietan mezua banatzeko estaldura mediatiko egokia.
‎Komeni da langileek, norberaren garbitasun zorrotza izateaz gain, arropa garbi garbia eramatea, eta horrelako manipulazioak egiteko eskularruak eta maskarak erabiltzea. Ezinbestekoa da langile manipulatzaileak behar bezala prestatzea. Sukaldaritzako tratamenduek produktua behar bezala higienizatzen dela bermatu dute, bai tratamendu termiko eraginkorraren bidez, bai bestelako desinfekzio alternatiboaren bidez, horrelako prozedurarik gabe.
‎Toxikoa izan daitekeen beste konposatu bat lektinak dira, animalietan nahiz landareetan, bakterioetan edo birusetan dauden glikoproteinak. Zereal eta lekadun guztietan lektinak egon arren, fitohemaglutinarik garrantzitsuenak babarrunetan eta babetan daude, eta intoxikazioak eragin ditzakete behar bezala prestatzen ez badira. Oligosakarido konplexuak dira, eta N azetil alfa D galactosamina hondarrak dituzte, beste monosakarido batzuekin elkartuta.
‎Mahaian eserita jan, modu lasai eta ordenatuan (platerak nahastu gabe). Planifikatu menuak aldez aurretik, behar bezala prestatu ahal izateko. Ondo murtxikatu elikagaiak, horietako askoren digestioa (zerealak, patatak eta lekaleak) ahoan hasten baita.
‎Etiketak irakurtzeko eta, ondorioz, iraungitze datak, kontserbazio aholkuak edo prestatzeko jarraibideak zuzen interpretatzeko zailtasunak izateaz gain, muga hori duen pertsona bat ezin da konturatu sukaldeko plater edo tresna bat ez dagoela ondo garbituta. Adinari lotutako oroimen arazoek janaria behar bezala prestatzea ere eragotz dezakete eta, ondorioz, hozkailuan prestatutako jaki edo plater batek daraman denbora nahas dezakete. Beste muga bat mugigarritasun mugatua da, adineko pertsonen ezaugarri nagusia.
‎Familiarentzako otorduak asteburuetan geratu diren une sozial honetan, gurasoek ordezkatzen dituzten balioak transmititzen eta hezten dituen irudia jantokiko begiraleekin partekatu behar da; izan ere, profesional horiek, askotan, ez dute asetzen haur askoren ardura hartu behar dutelako. Mahaiaren formak, mahai tresnen erabilera zuzena, sozializazioa eta errespetua bizitzaren lehen urteetan zehar zatikatzen dira, eta lan hori egiten duten behar bezala prestatutako pertsonak falta direnean, oso zaila da elikadura ohitura osasungarriak sortu eta finkatzeko behar diren mezuak helaraztea. Jangela espazio gisa definitu behar da azkenean; ez da guztiz gela, ekintza berezi eta desberdin baten markoa baita:
‎Plater horietan oilaskoa izoztuta dago, nahiz eta birrineztatuta edo aurrez prestatuta etorri ohi den, eta horrek ematen dio jateko prest dagoela, azaldu zuten Nekazaritzatik. Dirudienez, pertsona gehienak gaixotu egin ziren, ez baitzituzten bete paketearen atzealdean datozen jarraibideak oilaskoa labean behar bezala prestatzeko, eta zuzenean mikrouhin labean sartu zuten. Paketean adierazten da produktu hau ez dela mikrouhin laberako egokia, salmonellarekin amaitzeko behar adina bero lortzen ez duelako.
‎Horretarako, tresna ugari daude gurasoek beren seme alaben edukiei buruzko erabakiak har ditzaten. Baina egia da Interneten guraso guztiak ez daudela behar bezala prestatuta. Arazoa da, María José Mayorgas psikologoak azaltzen duenez," oro har, gurasoak direla seme alaben erritmoari egokitzen saiatzen direnak".
2009
‎Beste proba batzuek, hala nola garraio publikoko txartelek edo hiriaren edo hondartzaren erdigunera joateko erabilitako taxi fakturek, frogatzen dute apartamentua ez zegoela deskribatutako tokian. Eta etxebizitzaren akatsek janaria behar bezala prestatzea galarazten bazuten, jatetxeetako bazkari eta afarien fakturak gorde behar dira.
‎hizkuntzalariak (2010eko martxoa), administratzaileak (2010eko iraila) eta bertaratuak (2010eko abendua). Horrek aukera emanen die izangaiei beren egutegia planifikatu eta behar bezala prestatzeko, eta hautapen prozesuaren iraupena bederatzi hilabetera murriztuko da gehienez, ohiko 15 hilabete baino gehiago izan ordez. Hizkuntzagaien errekrutamendua martxoan hasi eta irailean bukatuko da, bertaratutakoena abendutik irailera bitartean eta administratzaileena irailetik ekainera bitartean.
‎Beste puntu eztabaidagarri bat alergien aurkako babesa da. Zenbait ikertzailek diote larba bizia beharrezkoa dela horrelako erreakzio bat eragiteko, eta, beraz, ez legoke arrazoirik antxoak jatea arriskutsua izan dadin behar bezala prestatzen bada. Beste azterketa batzuek, ordea, parasito hilak jatearekin lotzen dute alergia.
2010
‎Minbiziaren aurkako babes egokiak zerikusia izan lezake dieta orekatu batekin frutaz, barazkiz eta ardoa neurriz kontsumitzearekin, batez ere ardo gorria, eta janaria behar bezala prestatzearekin, tresna egokiak erabiltzearekin eta sukaldea labean edo lurrunetan prestatzearekin. Baieztapen horiek gaixotasun horretako bi ikertzaile garrantzitsuenetakoak dira, Attilio Giacosa eta Jaak Janssens irakasleak, ‘LWWPartnerships’ en webgunean argitaratutako elkarrizketa banatan.
‎Haragia, arraina eta arrautzak bezalako elikagaiak kozinatuta kontsumitu behar dira. Gainerako elikagaiei dagokienez, segurtasun neurri nagusia da behar bezala prestatzea eta ordu gehiegi ez jartzea giro tenperaturan, batez ere eskualde beroenetan edo uda garaian. Garrantzitsua da, halaber, kaleko saltokietan edo higiene baldintza onak betetzen ez dituen beste establezimendu batean janaririk ez erostea.
‎Bakterio horien biderkatze gaitasuna nabarmen handitzen da, kutsa daitekeen azalera ere handitu egiten baita. “Arrisku eremu” horiek sor ez daitezen, zenbait manipulazio eta higiene arau bete behar dira, hala nola 70 °C tik gorako tenperaturan behar bezala prestatzea eta askatzen diren zukuak egoki erabiltzea.
2011
‎Orduan, bikini eragiketa Argaltze zentro askoren negozioa martxan jarri du, eta ia ahaleginik egin gabe mirariak agintzen dituzte, eta, askotan, gaixoaren eta poltsikoaren osasuna arriskuan jartzen dute. Zentro horiek tratamendu osasungarria eta eraginkorra eskaintzen duten, langileak behar bezala prestatuta dauden eta osasun bermeak eskaintzen dituzten establezimenduak diren egiaztatzeko, EROSKI CONSUMER enpresak 110 argaltze zentro bisitatu ditu maiatzean Espainiako 18 hiritan. Aldizkariko teknikariek pisua galtzeko interesa duten bezero anonimo gisa jokatu dute; aitzakia horrekin 10 zentro aztertu dituzte Bartzelonan eta Madrilen, 7 Bilbon, Valentzian, Malagan, Sevillan eta Zaragozan eta 5 A Coruñan, Alacanten, Kordoban, Granadan, Murtzian, Oviedon, Iruñean, Donostian, Santanderren, Valladoliden eta Gasteizen.
‎Alanbreak, makaldiak, olmeak, artadiak, gaztainadiak, pagadiak, hariztiak edo artelatz basoak dira haien gogokoenetako batzuk. Ondo prestatu, zapore maximoa lortzeko Perretxikoak jasotzeko ahalegina hondatu egin daiteke, behar bezala prestatzen ez badira. Horiek dastatzeko modurik onena haiek erraz prestatzea da.
2012
‎Baina urduritasun horren beste arrazoietako bat da ez jakitea zer motatako galderak egingo diren azterketan edo ikasitako guztia azaltzeko gai izango diren. Azterketa bat egin aurretik behar bezala prestatzeko edo aurreko proba ereduak ezagutzeko, ikasleek arakatu egin dezakete sarea. Bigarren Hezkuntzako, Batxilergoko eta unibertsitateetako ikastetxe batzuek azterketa gordailuak edo autoebaluazio ariketak dituzte Interneten, ikasleek ezagutza maila kalibra dezaten.
‎Bi maximo garrantzitsuenak hauek dira: eskuak, tresnak eta elikagaiak prestatzeko eremuak garbitzea eta behar bezala prestatzea. Parasito infekzio gehienak kutsatutako pertsona edo animalia baten gorozkiak ukituz transmititzen dira.
‎Ebakitzeko taulak eta elikagai garbiak eta lehorrak prestatzeko eremuak mantendu (parasitoak ugaritu egiten dira ingurune hezeetan). Haragia eta itsaskia behar bezala prestatzea. Elikagaientzako termometro bat izatea komeni da, 70 °C tik 80 °C ra irits dadin.
‎Beste lekale batzuek ere ez dute halakorik egiten, hala nola babak, ilarrak eta garbantzuak. Monotonez tilatzen dira, eta, gainera, behar bezala prestatzen ez badira, ez zaie nahi adina esaten. Hala ere, lekaleek nutrizio aberastasun handia dute proteinan, koipe osasungarrian, zuntzean eta mineraletan, eta horregatik ezinbestekoak dira dieta orekatu batean.
‎Beste hiri batzuetan, hala nola Bilbon, lau hankako bidaiariek ere ez dute erraza. Euskal hiriburuak debekatzen du «animalia bizidunak behar bezala prestatutako ontzietatik kanpo eramatea», 2009an onartutako araudiak dioenez. Oro har, hiriak «garraio zerbitzuaren funtzionamendu egokia oztopatzen duen» edozein portaera debekatzen du, eta horren barruan sartzen dira, bere araudiaren arabera, hirian ibiltzeko moduko edo autobusetan aske ibiltzen diren txakurren bidaiak.
‎Garbitu eskuak elikagaiak prestatu aurretik eta ondoren eta jan aurretik. Elikagaiak behar bezala prestatu, batez ere, eskortako hegaztiak, haragi xehatu edo hezurgabetua, hanburgesak, saltxitxak edo prestakin betegarriak. Elikagai gordinak eta kozinatuak bereizi eta ez ukitu.
2013
‎Aplikazioen aholkuetan lehenbizikoa, medikutara joatekoa izan behar luke, behar bezala prestatua dagoen profesional bati dagokio-eta jarraibide dietetikoak ematea.
‎Irteera hori erabakitzen dutenek oposizioari buruzko informazio guztia lortu behar dute, eskatutako epeak eta baldintzak betetzeko. Garrantzitsua da gai zerrenda lortzea azterketarako behar bezala prestatzeko, beste urte batzuetan egindako probak berrikustea eredua edo galdera motak ezagutzeko eta prestakuntza baldintzak betetzeko, hau da, eskatzen diren tituluak izatea. Atzerrian lan egitea.
2014
‎Niazina funtsezkoa da organismoaren mintzak egoera onean edukitzeko; azido folikoak, berriz, nekea eta nekea prebenitu ditzake. Fosforoa lagungarria da gorputzak irentsitako kaltzioa hobeto aprobetxatzeko; beraz, ezinbesteko minerala da hortzak behar bezala prestatzeko. Garbantzuak Egosita zerbitzatu daitezke zopa edo salda, egosita eta modu independentean zerbitzatuta, edo entsaladetan.
2016
‎Janaria duen aire zabaleko irteera batek «gonbidaturik» ez eramatea lortzeko, garrantzitsua da: Menu erraz bat aukeratzea, ez dezala behar bezala prestatu, ezta tresna asko behar izatera behartu ere. Behar duten elikagaiak hozkailuan eduki, mikroorganismoen ugalketa saihesteko.
2018
‎Gaur egun, eta gure inguruan, gaixotasun infekziosoek eragindako haur baten heriotza edozein informazio bitartekotan gertatzen da, ezohikoa delako. Tentsioak eta gatazka bazkalorduan Familia batzuek uste dute errua semeak «gaizki» jaten duela, berea dela, ez dutelako behar bezala prestatu janaria, eta arazoa zerbait pertsonaltzat hartzen dutelako. Beste batzuek, berriz, txikiaren ekintza bihurri edo gaizto gisa hartzen dute, jaten ari den senidea izorratzea besterik ez baitu buruan (batez ere haur handixeagoekin gertatzen da, urte batetik hiru urtera bitartekoak).
2019
‎Berotu: elikagaiak behar bezala prestatu, berotu tenperaturan eta denbora nahikoan (65 ºC inguru elikagaiaren erdian). Hoztu:
‎Egia esan, ez da beti beharrezkoa: adibidez, arraina behar bezala prestatuko den edo ur gezako arrainak diren. Etxeko elikagaiak Imagen:
‎28 egun baino lehenago kontsumitu, jarri ondoren. Behar bezala prestatu, 75ºC ko tenperatura lortu arte, hau da, arrautza egosi arte, beroa bakterio patogeno gehienak kentzeko gai baita. Esne gordina, alferrikako arriskua Azkenaldian, esne gordinaren kontsumoa modan jarri da, eta horrek arrisku handiak eragin ditzake osasunarentzat, mikroorganismo patogenoak egon daitezkeelako (Escherichia coli, Listeria monocytogenes, adibidez).
2020
‎Ondoren, nahikoa da behar adina kozinatzea (haragia ondo egin arte) bakterioak hiltzeko eta elikagaia segurua izan dadin (komeni da elikagaiaren barruan gutxienez 70 ºC ko tenperatura lortzea, Campylobacter eta antzeko bakterioak akabatzeko, 45 ºC raino bizirik irauten baitute). Ez garbitzeko eta behar bezala prestatzeko gomendioa animalia jatorriko beste elikagai batzuetara ere zabal daiteke, hala nola gainerako haragietara eta arrainetara. Arrautzak garbituz gero, gainera, azala estaltzen duen mintza hondatu egingo litzateke, eta horrek patogenoak sartzea erraztuko luke, porotsua baita.
2023
‎Gida hori online edo paperean kontsulta daiteke epaitegietan, notariotzetan, udaletan, jabetzaren eta merkataritzaren erregistroetan, eta hor daude jardunean dauden bitartekarien datuak, probintziaka eta espezializazio arloka. Horrela, beren jarduera garatzeko behar bezala prestatuta eta ziurtatuta dauden profesional bitartekariak bila ditzakegu, legean jasotako baldintzak betez. Nola hasten da prozesua?
‎Jan pazientzia handiz, elikagai asko prestatu behar badituzu. Saretaren gainean janari gehiegi jartzeak, gehiegi bilduta edo pilatuta, produktuak behar bezala prestatzea eragotziko du. Azkenean, errezeta erreta edo gordinik geratzea besterik ez duzu lortuko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia