Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2004
‎—Ene lagun on-ona, zergatik pentsua? Balantzategin dagoen belar fin, goxo eta elikagarriarekin, zer dela-eta kamioi-etan ekarri behar den elikagai hori. Zenbat kostatzen ote da pentsu zaku bat?
2007
‎Kirolariek behar dituzten energia-eta proteina-beharrak konpentsatzeko, gero eta gehiago eskatzen dira proteina-irabiaki komertzialak. Zenbait kirolek, hala nola indar-kirolek (halterofilia edo pisuak), proteina gehiago hartzea eskatzen badute ere, ez da pentsatu behar elikagai hori gehiegi kontsumitzea. Oso alternatiba osasuntsua Merkatuak eskaintzen dituen prestakin komertzial hiperproteikoen edo proteinatan aberatsen ordez, aukera dago etxeko irabiakiak egiteko, kirolariei gehien gustatzen zaizkien osagaiekin.
2008
‎Arroza ekoizten duten herrialde gehienetan (Txina, India, Indonesia, Bangladesh, Vietnam, Thailandia, Birmania eta Japonia), landatzen diren barietateak, kasu batzuetan duela 20 urte erabiltzen zituzten berak, indarra galtzen ari dira soroetan. Hori dela eta, irri-k teknika berriak garatu behar ditu elikagai horren zerbitzura. Kalitateak kantitatea lehenesten du Adituen arabera, arroz-laboreak hobetzeko, ekoizpen-kantitatea baino kalitate hobea behar da.
2013
‎Arraina da merkatuko elikagai galkorrenetako bat. Itsas zabalean harrapatzen denetik, higiene eta manipulazio oso zorrotzak behar dira elikagai hori kontserbatzeko. Horregatik, elikagai preziatu horren kontserbazioan hobekuntzak bilatzen saiatzen dira adituak, segurtasuna eta higienea bermatzeko.
2015
‎Zenbait ikerketak jogurta irenstearekin sor daitezkeen onurak ikusten badituzte ere, zaila da ikerketetan egiaztatzea ea elikagai hori maiz kontsumitzen duten pertsonen ezaugarriei egotz dakiekeen. Nolanahi ere, esne-bakterioen kopurua txikiagoa izaten da jogurt izoztuan, eta ez da ahaztu behar elikagai horri aplika dakizkiokeen onurak lainotuta geratuko direla kaloria asko dituelako. Gantz gutxikoak direnez, kaloria gutxikoak dira Merkatuan jogurt izoztuen barietateak aurki daitezke «koipe gutxikoak», baina Harvardeko Osasun Publikoko Unibertsitateak adierazi du ez direla bertsio estandarrak baino osasungarriagoak, azukre edukia oso altua baita.
2016
‎Zati edo xerra gordinak hiru eta bost egun bitartean irauten du, eta haragi xehatua, egun batetik bi egunera bitartean. Kontuan izan behar da elikagai horrek kolore-aldaketak izan ditzakeela, gehienetan normalak eta kalterik eragiten ez dutenak. Airea eta argia zuzenean eragiten dute mioglobinan, haragiaren pigmentu nagusian.
2020
‎Alde horretatik, elikagai-industriari eskatzen zaizkion baldintzak gero eta zorrotzagoak dira, baina, hala eta guztiz ere, bakterio hori oilasko-haragi gordinean egoteko probabilitatea handia da oraindik. Horregatik, etxean oinarrizko arau batzuk bete behar ditugu elikagai hori erabiltzean. Ez dugu ahaztu behar elikadura-segurtasuna katearen maila guztien zeregina dela, hasi lehen ekoizletik eta azken kontsumitzaileraino.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia