Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 25

2002
‎Prozesu diarreikoen eta toxikomanoen ondorioz, ur eta gatz mineral asko galtzen da. Hori dela eta, botiketan prestatutako ahoko seruma edo etxean egindako soluzio berrhidratatzailea hartuko dugu hasieratik (litro bat ur irakin, limoi baten edo biren zukua, bi koilarakada azukre, 1 bikarbonato eta gatz koilarakada bat). Beste likido epel batzuekin lagunduko dugu (arroz ura, tea edo kamamila limoiarekin).
2003
‎Ez da deskribatu Aurkezpena eta posologia: Hainbat establezimendutan aurki dezakegu, infusioak prestatzeko poltsatxo moduan, minutu batzuetan ur berotan sartuta. Lore lehortuekin infusioa egiten da, ukabiletxo bat ur irakinetan sartuz; minutu batzuetan pausatzen uzten da eta iragazi ondoren hartzen da. Antsietate edo urduritasun egoeretan, egunean 3 katilu hartzea gomendatzen da, oheratu aurretik bat, lasaigarrien efektuaz baliatzeko.Bainu lasaigarrirako, 300 eta 500 g lore irakin behar dira 1 edo 2 litro uretan, eta horiek bainuko uretan sartuko dira.
2006
‎Garbitu barazkiak ur ugaritan eta kendu jangarri ez diren atal eta zatiak; galdarraztatu barazkiak minutu batez ur irakinetan eta sartu berehala ur hotzetan.
‎Aukera ona da aurrez etxean egindako ahoko seruma hartzea: litro bat ur irakin, limoi baten edo biren zukua, koilarakadatxo bat bikarbonato, gatz apur bat eta 2 koilarakada azukre. Hobe prebenitzea Txori bat ez gainditzeko, garrantzitsua da ariketa egin aurretik karbohidrato konplexu ugari duten elikagaiak jatea, hala nola pasta, arroza, patatak, ogia, zerealak malutatan edo gailetetan, eta platanoa bezalako frutak.
2007
‎Halaz ere, nutriente horiek berak erdiets daitezke etxean edari isotoniko bat eginez, hara: litro bat ur irakin, koilaratxo bat sodio bikarbonato, bi koilarakada azukre, kafe koilaratxo bat gatz eta limoi bat edo biren zukua.
‎Tamer en artikuluak zehazten du zenbat eta nola prestatu zuten ikertzaileek mendafin infusioa. «Litro laurden bat ur irakiten bota behar da katilu batean. Katiluan koilaratxoa (hosto lehorrak) jarri, eta 5 minutuz utzi behar da infusioa».
2008
‎Bola bat egin eta bi edo hiru zatitan banatzen da. Halaber, litro bat ur irakiten jar daiteke soja saltsarekin, baratxuriekin eta kombu algarekin. Urak irakiten duenean, seitan bolak bota eta sutan utzi 45 minutuz.
2009
‎Bidetik oztopoak banan banan kenduta, hantxe aurkitu zuen amak, amaren amatasunak? bihurgunea, atzera egiteko aukera zabaltzen ziona, berak bai baitzekien zer izan zitekeen ona erredura haientzat; jakingo ez zuen, bada, baldin eta berari ere hamaika aldiz erre bazitzaion esku besoetako azala, baita oinetakoa ere, batean ur irakina erori zitzaiolako eta bestean olio errea! Reginak bazuen, bai, intsusarekin egindako ukendu oliotsu bat, berak egiten zuena, amak irakatsitako errezeta bitarteko, nahiz eta azken aldi hartan don Zoilok errezetatutako ukendu bat ere erabili izan zuen, halibut arrainaren gantza lehengai zuena eta emaitza ezin hobeak eman zizkiona; gauza haiek behar zituen amak buruan, bihurgune hura begien aurrean, beraz?, baina nola ez baitzuen artean lezioa amaitu, aurrera egin zuen, bihurgunea alde batera utzita:
‎Saltsa gutxi dagoenean, perrexil zatitua hautseztatzen da. Plater horrekin batera, patata ingelesak edo forma obalatuan ebakitako patatak edo gatz apur batekin uretan irakiten diren sakabolak erabili ohi dira. Horiek arraina platereratu baino minutu bat lehenago gehi daitezke, azenario torneatu eta egosiekin batera, eta horiek hornigaia osatuko dute.
‎Bidetik oztopoak banan banan kenduta, hantxe aurkitu zuen amak –amaren amatasunak– bihurgunea, atzera egiteko aukera zabaltzen ziona, berak bai baitzekien zer izan zitekeen ona erredura haientzat; jakingo ez zuen, bada, baldin eta berari ere hamaika aldiz erre bazitzaion esku besoetako azala, baita oinetakoa ere, batean ur irakina erori zitzaiolako eta bestean olio errea! Reginak bazuen, bai, intsusarekin egindako ukendu oliotsu bat, berak egiten zuena, amak irakatsitako errezeta bitarteko, nahiz eta azken aldi hartan don Zoilok errezetatutako ukendu bat ere erabili izan zuen, halibut arrainaren gantza lehengai zuena eta emaitza ezin hobeak eman zizkiona; gauza haiek behar zituen amak buruan –bihurgune hura begien aurrean, beraz–, baina nola ez baitzuen artean lezioa amaitu, aurrera egin zuen, bihurgunea alde batera utzita:
2012
‎nahiago da loreentzat eta hosto samurrentzat. Orri kopuru jakin bat botatzen da (koilarakada txiki batetik hurbil) katilu bat ur irakiten. Estali, 5 minutuz pausatzen utzi eta eztiarekin edo azukrearekin gozotu.
‎Bainuak eta gargarismoak: 30 bat gramo landare lehortzen dira, litro bat uretan irakiten jartzen dira eta, ondoren, tapatu egiten dira. Konpresak:
2013
‎Poteak xukatu eta gerezi garbiekin bete, potearen ertzeko bi zentimetrora iritsi arte. Almibar arin bat egiten dugu (300 g azukre dituen litro bat ur irakiten), almibar honekin poteak bete eta gereziak betetzen ditugu, altuerara iritsi arte. Beti bi zentimetroko tartea uzten dugu almibarraren azalaren eta botearen ertzaren artean.
2014
‎Egosi ilarrak 5 minutuz lapiko batean litro bat ur irakin gatzarekin. Ia eginda daudenean, sutatik atera eta uretan freskatu, izotzarekin eta gatz pixka batekin.
2018
‎Prestaketa (15 minutu): Jarri eltze bat urarekin irakiten, eta bota zuzenean izozkailutik ateratako azenarioak. Utzi sukaldean 10 minutuz.
‎Animaliei tatuatu zizkien azalean, hegoen babespean, erpeetan. Ondoren, berehalako espageti txinatarrak jarri zituen ontzi batean ur irakinarekin, izozkailuko ganba eskukada batekin, eta tipulin moztuarekin. Whiski botila bat erostera irten zen," gaur bukatuko dugun guztiagatik topa egiteko".
2019
‎Nik egunkariko ebakin horiek aprobetxatu nituen Fernadez Fita dosierrean sartzeko. Prentsak aditzera eman zuen emazte arbuiatu batek ur irakinez betetako pitxer bat hustu zuela senarraren amorantearen buru gainean eta izugarrizko erredura zitalak eragin. Hogeita hamalau urteko Monika Fitak senarraren amorantea zen Hilda Silvestreri eraso egin zion, esperogabean etxera itzulita emakumea hogeita hamasei urteko Walter Fernandez senarraren ondoan eserita aurkitu zuenean, etxeko saloian.
2020
‎Lehenik eta behin, zurtoinaren behealdeko hostoetako brokoliaren azala garbitu eta sorta txikitan moztu behar da. Ondoren, egosi lapiko batean ur irakinarekin eta gatz pixka batekin bost minutuz. Xukatu egosketa uretik eta sartu uretan izotzarekin minutu batez, barruko egostea moztu eta kolore berdea finkatzeko.
2021
‎Bi hilabetetik hiru hilabetera bitartean iraunen dute. izoztu kozinatu gabe, higienizatzeaz gain, aldez aurretik zuritzea komeni da, kalitateari eusteko. Zuritzea minutu batez ur irakinetan murgiltzean datza (bi edo lau minutuko lurrun-ontzi batean ere egin daiteke), eta ondoren ur hotzetan murgiltzean. Horrela, sei hilabete arte iraunen dute.
2022
‎Itsas zaporea gustatzen bazaigu, zopa otarrainxkekin. Lehenik, zuritu otarrainxka gordinak. Ordu erdiz su baxuan, azala eta burua litro bat uretan irakiten dira, azenario eta porru pixka batekin, zerrendatan moztuta. Ondoren, salda iragazi, soja saltsaren tanta batzuk bota eta fideo txinatarrak eta otarrainxka zurituak sartu.
‎Suk Chef itzaltsuen iritziz, 100 gramo pasta al dente egosteko, litro bat ur irakinetan murgildu behar da, pasta sartzean uraren tenperatura ez jaisteko eta uretan almidoi asko ez biltzeko. Gatza (10 14 g litroko) azkenean gehituko zaio, beroa 100° C-tik gora joan ez dadin.
2023
‎Horretarako, jarraitu urrats hauei: Lapiko estali batean ura irakiten jarri behar da azukrearekin. Irakiten hasten denean, kendu eta utzi 30 minutuz, su baxuan.
‎Ukitu gozoa eman nahi badiezu, fruta xehatu pixka bat gehitu dezakezu, eta, zaporeaz gain, koloretsua eta freskoa emango die edari horiei. Te berdea fruitu gorri naturalekin Litro bat ur irakin ontzi batean, eta irakiten hasten denean, bota pare bat koilarakada te berde. Berehala, atera sutatik eta estali burruntzia 10 minutuz.
‎Jon Sarasuak Harizko zubiak liburuan erabiltzen duen irudia etorri zait gogora: igel bat ur irakinetan sartzen baduzu, kanpora egingo du salto berehala; aldiz, igela ur hotzetan sartu eta pixkanaka berotzen baduzu, ez da gertatzen denaz ohartuko eta hantxe geratuko da, egosita hiltzen den arte. Ez duzue berorik sentitzen?
‎Kazetariak, ez zuela denbora asko eman erantzun zion, hogeita hamarren bat sartualdi, bilatzaile baten bidez. Orduan, fisikariak kalkulu zehatza eskaini zion: «Gutxi gehiago, litro bat ur irakiten jartzeko adina energia xahutu zenuen niri buruzko informazioaren bila».
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia