2002
|
|
Prozesu diarreikoen eta toxikomanoen ondorioz, ur eta gatz mineral asko galtzen da. Hori dela eta, botiketan prestatutako ahoko seruma edo etxean egindako soluzio berrhidratatzailea hartuko dugu hasieratik (litro
|
bat
ur irakin, limoi baten edo biren zukua, bi koilarakada azukre, 1 bikarbonato eta gatz koilarakada bat). Beste likido epel batzuekin lagunduko dugu (arroz ura, tea edo kamamila limoiarekin).
|
2003
|
|
Ez da deskribatu Aurkezpena eta posologia: Hainbat establezimendutan aurki dezakegu, infusioak prestatzeko poltsatxo moduan, minutu batzuetan ur berotan sartuta. Lore lehortuekin infusioa egiten da, ukabiletxo
|
bat
ur irakinetan sartuz; minutu batzuetan pausatzen uzten da eta iragazi ondoren hartzen da. Antsietate edo urduritasun egoeretan, egunean 3 katilu hartzea gomendatzen da, oheratu aurretik bat, lasaigarrien efektuaz baliatzeko.Bainu lasaigarrirako, 300 eta 500 g lore irakin behar dira 1 edo 2 litro uretan, eta horiek bainuko uretan sartuko dira.
|
2006
|
|
Aukera ona da aurrez etxean egindako ahoko seruma hartzea: litro
|
bat
ur irakin, limoi baten edo biren zukua, koilarakadatxo bat bikarbonato, gatz apur bat eta 2 koilarakada azukre. Hobe prebenitzea Txori bat ez gainditzeko, garrantzitsua da ariketa egin aurretik karbohidrato konplexu ugari duten elikagaiak jatea, hala nola pasta, arroza, patatak, ogia, zerealak malutatan edo gailetetan, eta platanoa bezalako frutak.
|
2007
|
|
Halaz ere, nutriente horiek berak erdiets daitezke etxean edari isotoniko bat eginez, hara: litro
|
bat
ur irakin, koilaratxo bat sodio bikarbonato, bi koilarakada azukre, kafe koilaratxo bat gatz eta limoi bat edo biren zukua.
|
|
Tamer en artikuluak zehazten du zenbat eta nola prestatu zuten ikertzaileek mendafin infusioa. «Litro laurden
|
bat
ur irakiten bota behar da katilu batean. Katiluan koilaratxoa (hosto lehorrak) jarri, eta 5 minutuz utzi behar da infusioa».
|
2008
|
|
Bola bat egin eta bi edo hiru zatitan banatzen da. Halaber, litro
|
bat
ur irakiten jar daiteke soja saltsarekin, baratxuriekin eta kombu algarekin. Urak irakiten duenean, seitan bolak bota eta sutan utzi 45 minutuz.
|
2012
|
|
nahiago da loreentzat eta hosto samurrentzat. Orri kopuru jakin bat botatzen da (koilarakada txiki batetik hurbil) katilu
|
bat
ur irakiten. Estali, 5 minutuz pausatzen utzi eta eztiarekin edo azukrearekin gozotu.
|
|
Bainuak eta gargarismoak: 30 bat gramo landare lehortzen dira, litro
|
bat
uretan irakiten jartzen dira eta, ondoren, tapatu egiten dira. Konpresak:
|
2013
|
|
Poteak xukatu eta gerezi garbiekin bete, potearen ertzeko bi zentimetrora iritsi arte. Almibar arin bat egiten dugu (300 g azukre dituen litro
|
bat
ur irakiten), almibar honekin poteak bete eta gereziak betetzen ditugu, altuerara iritsi arte. Beti bi zentimetroko tartea uzten dugu almibarraren azalaren eta botearen ertzaren artean.
|
2014
|
|
Egosi ilarrak 5 minutuz lapiko batean litro
|
bat
ur irakin gatzarekin. Ia eginda daudenean, sutatik atera eta uretan freskatu, izotzarekin eta gatz pixka batekin.
|
2018
|
|
Prestaketa (15 minutu): Jarri eltze
|
bat
urarekin irakiten, eta bota zuzenean izozkailutik ateratako azenarioak. Utzi sukaldean 10 minutuz.
|
2022
|
|
Itsas zaporea gustatzen bazaigu, zopa otarrainxkekin. Lehenik, zuritu otarrainxka gordinak. Ordu erdiz su baxuan, azala eta burua litro
|
bat
uretan irakiten dira, azenario eta porru pixka batekin, zerrendatan moztuta. Ondoren, salda iragazi, soja saltsaren tanta batzuk bota eta fideo txinatarrak eta otarrainxka zurituak sartu.
|
|
Suk Chef itzaltsuen iritziz, 100 gramo pasta al dente egosteko, litro
|
bat
ur irakinetan murgildu behar da, pasta sartzean uraren tenperatura ez jaisteko eta uretan almidoi asko ez biltzeko. Gatza (10 14 g litroko) azkenean gehituko zaio, beroa 100° C-tik gora joan ez dadin.
|
2023
|
|
Ukitu gozoa eman nahi badiezu, fruta xehatu pixka bat gehitu dezakezu, eta, zaporeaz gain, koloretsua eta freskoa emango die edari horiei. Te berdea fruitu gorri naturalekin Litro
|
bat
ur irakin ontzi batean, eta irakiten hasten denean, bota pare bat koilarakada te berde. Berehala, atera sutatik eta estali burruntzia 10 minutuz.
|
|
Jon Sarasuak Harizko zubiak liburuan erabiltzen duen irudia etorri zait gogora: igel
|
bat
ur irakinetan sartzen baduzu, kanpora egingo du salto berehala; aldiz, igela ur hotzetan sartu eta pixkanaka berotzen baduzu, ez da gertatzen denaz ohartuko eta hantxe geratuko da, egosita hiltzen den arte. Ez duzue berorik sentitzen?
|
|
Kazetariak, ez zuela denbora asko eman erantzun zion, hogeita hamarren bat sartualdi, bilatzaile baten bidez. Orduan, fisikariak kalkulu zehatza eskaini zion: «Gutxi gehiago, litro
|
bat
ur irakiten jartzeko adina energia xahutu zenuen niri buruzko informazioaren bila».
|