Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2005
‎Haragia txerri eta arkume errezetak egiteko erabiltzen dira gehien “musaka” ospetsua bezalakoa, grekoaren oso bestelakoa, Bulgaria patatekin eta haragi ehoarekin prestatzen da berenjenen ordez, eta gainera jogurt krema leun batekin estaltzen da. Haragia plater batean jan daiteke hainbat usain belarrez gozatutako saltxitxak “kebapche” gisa, edo “guiuvech” n, haragia laguntzeko ontzi baten barruan labean erretako tomate, piper eta ilarrak buztinezkoak. Postrerako, gaztarik onena Bulgariako janari goxoaren amaiera puntua aukeratzeko orduan zaila da gozoki gozoetako bat aukeratzea, gehienak horietako batzuk almibarretan prestatuta, edo gazta tradizional eta bizi batengatik, zuria edo horia.
2006
‎erretzeko hanka, frijitzeko xerrak, erregu eta menestretarako gona, etab. Nola atera partidarik handiena? Arkume pieza osoak prestatzeko moduetako bat labean erretzea da. Hau oso egokia da okela gazteentzat, hala nola esneko arkume errea, ternaskoa eta Pascual.
2008
‎Arkumea prestatu Hanka, txuletak, besoa edo bularra oso pieza gozoak dira labean egiten badira. Arkume pieza osoak prestatzeko moduetako bat labean erretzea da. Teknika hau oso egokia da haragi gazteentzat, hala nola esneko arkume errea, ternaskoa eta pascual.
2009
‎Aitak, egunkaria irakurtzeari utzita, piper morro handi horietako pare bat labean erreko ditu 200&fraq14; C tan, hogei minutuz. Epeldutakoan, bion artean zurituko dituzue, eskuak erre gabe.
2010
‎Hau da, elikagai guztien ezaugarriak haien propietate fisikoen eta kimikoen adierazleak direnez, elikagai bat kozinatzeak gordina zegoenean zituen ezaugarriak aldatzen ditu. Adibidez, oilasko bat labean erre ondoren, bere ezaugarri organoleptikoak ez ezik (usaina, zaporea, ehundura eta itxura), nutritiboak ere aldatzen dira: azaleko ura lurruntzen da, proteinak desnaturalizatzen eta koagulatzen dira, gantzak urtzen dira, azalean Maillard erreakzioa gertatzen da (zeinek kolore arrea eta konposatu lurrunkor eta usaintsu asko sortzen dituen), barruko kolagenoa gelatinizatzen da, egosketa tenperatura altua dela-eta nutrienteen galerak eta konposatu toxikoen sorrera gerta daitezke...
‎6.4 irudia. Oilasko bat labean erretzean gertatutako energia transferentzia mekanismoak.
‎Poltsan hutsean ontziratua dagoenez, jakiaren lehorketa eta konposatuen eta uraren lurrunketa saihesten dira, eta hortaz, pisu galera ere. Adibidez, behiki zati batek labean erretzean edo txingarreztatzean pisuaren% 30 galtzen du, gutxi gorabehera. Alta, zartaginean pixka bat gorritzen bada (antzeko ezaugarri organoleptikoak lortzeko) eta gero hutsean egosten bada, berriz, bakarrik pisuaren% 10 galtzen du.
2017
‎Gure, dama nobleak? txerrikumetxo bat labean erreta zeukan eta atarian zegoen zutik gure zain.
2023
‎Lehenik, berenjena, tipula, piper gorria, piper berdea, tomatea eta lau baratxuri ale garbitu eta garbitu behar dira. Ondoren, ia bi orduz, barazki guztiak osorik eta batera labean erretzen dira 160 ºc tan, gatz pixka batekin eta oliba olio txorrotadatxo batekin. Erre ondoren zuritu eta zatitu egiten dira, eta ez ahaztu berenjenak eta piperrak pipitak kendu behar zaizkiela.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia