2005
|
|
Haragia txerri eta arkume errezetak egiteko erabiltzen dira gehien “musaka” ospetsua bezalakoa, grekoaren oso bestelakoa, Bulgaria patatekin eta haragi ehoarekin prestatzen da berenjenen ordez, eta gainera jogurt krema leun batekin estaltzen da. Haragia plater batean jan daiteke hainbat usain belarrez gozatutako saltxitxak “kebapche” gisa, edo “guiuvech” n, haragia laguntzeko ontzi
|
baten barruan
labean erretako tomate, piper eta ilarrak buztinezkoak. Postrerako, gaztarik onena Bulgariako janari goxoaren amaiera puntua aukeratzeko orduan zaila da gozoki gozoetako bat aukeratzea, gehienak horietako batzuk almibarretan prestatuta, edo gazta tradizional eta bizi batengatik, zuria edo horia.
|
2006
|
|
erretzeko hanka, frijitzeko xerrak, erregu eta menestretarako gona, etab. Nola atera partidarik handiena? Arkume pieza osoak prestatzeko moduetako
|
bat
labean erretzea da. Hau oso egokia da okela gazteentzat, hala nola esneko arkume errea, ternaskoa eta Pascual.
|
2008
|
|
Arkumea prestatu Hanka, txuletak, besoa edo bularra oso pieza gozoak dira labean egiten badira. Arkume pieza osoak prestatzeko moduetako
|
bat
labean erretzea da. Teknika hau oso egokia da haragi gazteentzat, hala nola esneko arkume errea, ternaskoa eta pascual.
|
2009
|
|
Aitak, egunkaria irakurtzeari utzita, piper morro handi horietako pare
|
bat
labean erreko ditu 200&fraq14; C tan, hogei minutuz. Epeldutakoan, bion artean zurituko dituzue, eskuak erre gabe.
|
2010
|
|
Hau da, elikagai guztien ezaugarriak haien propietate fisikoen eta kimikoen adierazleak direnez, elikagai bat kozinatzeak gordina zegoenean zituen ezaugarriak aldatzen ditu. Adibidez, oilasko
|
bat
labean erre ondoren, bere ezaugarri organoleptikoak ez ezik (usaina, zaporea, ehundura eta itxura), nutritiboak ere aldatzen dira: azaleko ura lurruntzen da, proteinak desnaturalizatzen eta koagulatzen dira, gantzak urtzen dira, azalean Maillard erreakzioa gertatzen da (zeinek kolore arrea eta konposatu lurrunkor eta usaintsu asko sortzen dituen), barruko kolagenoa gelatinizatzen da, egosketa tenperatura altua dela-eta nutrienteen galerak eta konposatu toxikoen sorrera gerta daitezke...
|
|
6.4 irudia. Oilasko
|
bat
labean erretzean gertatutako energia transferentzia mekanismoak.
|
|
Poltsan hutsean ontziratua dagoenez, jakiaren lehorketa eta konposatuen eta uraren lurrunketa saihesten dira, eta hortaz, pisu galera ere. Adibidez, behiki zati
|
batek
labean erretzean edo txingarreztatzean pisuaren% 30 galtzen du, gutxi gorabehera. Alta, zartaginean pixka bat gorritzen bada (antzeko ezaugarri organoleptikoak lortzeko) eta gero hutsean egosten bada, berriz, bakarrik pisuaren% 10 galtzen du.
|
2017
|
|
Gure, dama nobleak? txerrikumetxo
|
bat
labean erreta zeukan eta atarian zegoen zutik gure zain.
|
2023
|
|
Lehenik, berenjena, tipula, piper gorria, piper berdea, tomatea eta lau baratxuri ale garbitu eta garbitu behar dira. Ondoren, ia bi orduz, barazki guztiak osorik eta
|
batera
labean erretzen dira 160 ºc tan, gatz pixka batekin eta oliba olio txorrotadatxo batekin. Erre ondoren zuritu eta zatitu egiten dira, eta ez ahaztu berenjenak eta piperrak pipitak kendu behar zaizkiela.
|