Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 54

2001
‎Karbonoerradiaktiboaz (C) eginiko datazioaren arabera, kokalekua iraupen luzeko gizaustiapenerako gune bat izan zen, alegia, X. mendetik XIII. mendera bitartean luzatu zena. Bestalde, 1.000 m2 ko azalera duen indusketak zenbait egitura agerraraziditu, labe bi gutxienez, ikatz metaketa, sutegi bat labe baten alboan, eta dena inguratuz interpretatzeko zaila den harrizko egitura semizirkularra.
2004
‎Bidean erdi eroria dagoen baserri bat igaroko dugu. Atariko labea ere eroria dagoen arren, nabarmena du garai batean labeak ematen zion balioa.
‎Estali aurretik trapu batekin hozten utzi erabiltzeko. Koka Balearretako prestakuntza tipikoa da, pizza moduko bat labean prestatu behar den ontziaren forma eta tamaina oso meheak dira. eta osagai begetalak, haragia, itsaskia edo arraina.
2005
‎Hogeta hamar eguneko bidaldiaren ondoren, hara non egingo eban Nerbioi itsasadarrean barrura. Aginte zubitik adi begiratuz, berehala konturatuko zan itsasadarreko albo bata eta bestea, ezkerrekoa eta eskumakoa hain zuzen be, usain eta kolore ezbardineko zirala, albo batean Labe Garaietako tximinietatik kea dariola, bestetik paseoan ebiltzanen kolonia usaina etorrela. Ontziko liburuan idatziko eban antzemondako guztia zehatz mehatz.
‎Haragia txerri eta arkume errezetak egiteko erabiltzen dira gehien “musaka” ospetsua bezalakoa, grekoaren oso bestelakoa, Bulgaria patatekin eta haragi ehoarekin prestatzen da berenjenen ordez, eta gainera jogurt krema leun batekin estaltzen da. Haragia plater batean jan daiteke hainbat usain belarrez gozatutako saltxitxak “kebapche” gisa, edo “guiuvech” n, haragia laguntzeko ontzi baten barruan labean erretako tomate, piper eta ilarrak buztinezkoak. Postrerako, gaztarik onena Bulgariako janari goxoaren amaiera puntua aukeratzeko orduan zaila da gozoki gozoetako bat aukeratzea, gehienak horietako batzuk almibarretan prestatuta, edo gazta tradizional eta bizi batengatik, zuria edo horia.
2006
‎Industriak aberastasuna sortzen segitzen du, baina dagoeneko ez du lanik ematen, edo ez lehen bezainbat. Sestaoko ACBk, gaur, garai batean Labe Garaiek adina altzairu ekoitz dezake, baina langileen %10arekin. Arazo bakarra ez da industriaren desagerpena hori ere bada, industriak lanik ematen ez duela baizik».
‎erretzeko hanka, frijitzeko xerrak, erregu eta menestretarako gona, etab. Nola atera partidarik handiena? Arkume pieza osoak prestatzeko moduetako bat labean erretzea da. Hau oso egokia da okela gazteentzat, hala nola esneko arkume errea, ternaskoa eta Pascual.
2007
‎Nik pausatuko dizut galdera beraz: katu baten kumeak okindegi bateko labean jaioz gero zer dira, katutxoak edo opiltxoak?
2008
‎Oro har, krepeak betetze motaren arabera saltsa gozo edo gazi batekin batera jaten dira. Beste modu bat labean gainerretzea da. Hala ere, ez da hain ohikoa, nahiz eta jateko oso gozoa izan, frijituak dira.
‎Arkumea prestatu Hanka, txuletak, besoa edo bularra oso pieza gozoak dira labean egiten badira. Arkume pieza osoak prestatzeko moduetako bat labean erretzea da. Teknika hau oso egokia da haragi gazteentzat, hala nola esneko arkume errea, ternaskoa eta pascual.
2009
‎Gorputzen hozketan ere ekuazio diferentzialak erabiltzen dira. Adibidez, pastel bat labetik ateratzen badugu 150 ºC dituelarik, eta haren tenperatura jakin nahi badugu edozein unetan. Pertsona baten homizidioa edo hilketa ikertzen bagabiltza, eta zer ordutan hil zen kalkulatu nahi badugu ere, Newtonen hozketa legea erabiliko dugu.
‎Grand Central go dendak zabalik zeuden oraindik. Gozo denda batetik labe ezti usain epela zetorren eta, ia erabaki gabe, plastikozko edalontzi bat inguratzen zuten bere eskuek. New Yorkera etortzean horren txarra iruditu zitzaion kafea gustagarri zuen jadanik.
‎Arraina prestatzeko modurik originalenetako eta ikusgarrienetako bat labean egitea da. Elikagai horretaz gozatzeko eta nutrizio ezaugarriez baliatzeko aukera asko daude, bai piezak aukeratzean, bai betegarriak egitean, haragiaren zaporea osatu edo areagotu dezaketenak.
‎Aitak, egunkaria irakurtzeari utzita, piper morro handi horietako pare bat labean erreko ditu 200&fraq14; C tan, hogei minutuz. Epeldutakoan, bion artean zurituko dituzue, eskuak erre gabe.
2010
‎2007an berriro ere izena aldatu, eta Arcelos Mittal Sestao izena hartu zuen. Lantegi hau eta Etxebarrikoa dira gaur egun gelditzen diren bakarrak garai bateko Labe Garaietatik.
‎Hau da, elikagai guztien ezaugarriak haien propietate fisikoen eta kimikoen adierazleak direnez, elikagai bat kozinatzeak gordina zegoenean zituen ezaugarriak aldatzen ditu. Adibidez, oilasko bat labean erre ondoren, bere ezaugarri organoleptikoak ez ezik (usaina, zaporea, ehundura eta itxura), nutritiboak ere aldatzen dira: azaleko ura lurruntzen da, proteinak desnaturalizatzen eta koagulatzen dira, gantzak urtzen dira, azalean Maillard erreakzioa gertatzen da (zeinek kolore arrea eta konposatu lurrunkor eta usaintsu asko sortzen dituen), barruko kolagenoa gelatinizatzen da, egosketa tenperatura altua dela-eta nutrienteen galerak eta konposatu toxikoen sorrera gerta daitezke...
‎6.4 irudia. Oilasko bat labean erretzean gertatutako energia transferentzia mekanismoak.
‎Poltsan hutsean ontziratua dagoenez, jakiaren lehorketa eta konposatuen eta uraren lurrunketa saihesten dira, eta hortaz, pisu galera ere. Adibidez, behiki zati batek labean erretzean edo txingarreztatzean pisuaren% 30 galtzen du, gutxi gorabehera. Alta, zartaginean pixka bat gorritzen bada (antzeko ezaugarri organoleptikoak lortzeko) eta gero hutsean egosten bada, berriz, bakarrik pisuaren% 10 galtzen du.
‎Labe batzuek “bere burua garbitzeko” gaitasuna dute, pirolisiaren funtzioari esker; funtzio horren bidez, 500 °C inguruko tenperaturetan jartzen da barrualdea. Metatutako hondakin organikoak errauts bihurtzen dira, eta erraz kentzen dira zapi heze batekin labea hotza dagoenean. Ekintza hori esterilizazioarekin osatzen da, prozesuak birusak eta bakterioak garatzeko aukera guztiak ere ezabatzen baititu.
‎Baina baliteke hori horrela ez izatea. Nutrizioaren ikuspegitik, oilasko bat labean edo plantxan prestatzea, patatak irakitea edo frijitzea ez da gauza bera; baina, Rovira i Virgili Unibertsitateko (URV) adituek egindako ikerketa baten arabera, ez da oso esanguratsua batzuen eta besteen arteko poluitzaile kargaren aldea, eta produktu gordinaren izaeraren araberakoa da prozesu horren araberakoa.
‎Prestatzeko modua aldatzen zuen aste batetik bestera, lantegian urte gehiago zeramaten lankideei galdetzen baitzizkien errezeta berriak, beraiek ere galeperrak debalde jasotzen zituztenez esperientzia handiagoa zuten-eta hegazti haiek era diferenteetan maneatzen. Batean labean koñak pixka batekin erreta, bestean berdura saltsa batekin, ahate gibelez edo beste zernahiz beteak, sagar pure batekin, perretxikoekin, tomatearekin...
2011
‎Azpimarratu behar da ez direla aurrez prestatutako platerak, laugarren eta bosgarren gamako produktuak erabili behar direla plater bat prestatzeko. Ez da mihiztatzeko sukaldaritzatzat hartzen legatz bat labean prestatzea, errezeta honetako guztia freskoa baita, eta arraina, patata onak eta labea ongi erabiltzea besterik ez baita egiten. Baina, zer gertatzen da batzuk egitean?
‎Oharra: Aspaldi honetan ardibordatako ibiltzen zen, baina orain berrituta dago eta bordaren ondoan dauden garai bateko labeak eta ederki ikus daitezke.
2012
‎Tomate saltsarekin eta esne gain ukitu batekin labean sartu, eta piper bete gustagarriak izango ditugu.
‎Xerratan moztu, olioz igurtzi eta minutu pare batez labean sartu, 200 ºC an, mahaira atera aurretxoan.
‎Etxera sartu nintzen: bi jarleku, mahaia eta kutxa handi bat labearen alboan, horra ostilamendu guztia. Hormetan ikonorik batere ez zegoen, seinale txarra!
‎Marka jakin bateko labea.
‎Logelara aurretik sukaldera joan eta te bat hartzen genuen. Edo pizza bat labean sartzen, zenbaitetan ohetik altxatzean berriro ere berotu behar izaten genuena. Berak bakarrik erretzen zuen belarra.
2013
‎pazientzia. Etxean egiteko, sukalderako denbora, gogoa eta gustua izan behar ditugu, ogia denbora bat behar du oratzeko, beste bat atseden hartzeko, beste bat laberako eta aldagaiekin esperimentatzeko, bidezko puntua aurkitu arte. Horrela, egiten ditugun lehen ogiek lagunduko digute okintzako esperientzia elikatzen eta, jakina, ondorengo ogien prestaketa hobetzen.
‎Nahasketa honi perretxikoak eta moztutako txanpinoiak gehitu. Azkenik, masaren zati bat labe iturri batean zabaldu, betegarria jarri eta gainerako masarekin estali. Platera epel edo hotz kontsumitzen da labean sartu ondoren.
2016
‎Patata egosiak eta azenarioak gehitu tipulin salteatuari, sueztitu, bota bexamela koilarakada pare bat, jarri gatza eta gorde leku epel batean, hoztu daitezen. Zerba orriak bete patata eta azenarioekin, eta, orri azpil gorrien zurtoinekin batera, jarri labe azpil batean, bota gainetik bexamel saltsa eta gainerre pixka bat labean zerbitzatu aurretik.
‎Ostiraletan: esne basoa mueslirekin eta sagar bat labean. Larunbata:
‎Tatin tarta epela banilla izozkiarekin eta baiekin Irudia: koss13 Sagar eta udare konpota da errezeta hau, eta hostore xafla batekin labean amaitzen da. Alderantzizko tarta ere esaten zaio, laberatu egiten delako.
‎20 mendean Ameztoiko bizitegi nagusian baziren sukaldea, 62 lau logela handi, ezkaratz zabala, baita sotoa, irindegia, arditegia, behitegia, ganerrak, belartegia, hots etxalde handia zen. Koralean bazen beste eraikuntza bat labearekin, baita zerritegi, lapintegi eta oilategiarekin. Liburuetan agoten etxeak beti tipiak eta miserableak erakutsiak dira.
‎Beste judutar txiki bat labean dago.
2017
‎Gure, dama nobleak? txerrikumetxo bat labean erreta zeukan eta atarian zegoen zutik gure zain.
‎% 60 eta 70 PCL duten formulazioen itsaskortasuna neurtu da. Neurketaegiteko laginak altzairuzko xafla baten gainean labean 120 °C tan 60 minutuz eduki dira.Itsasgarriak ziklo desberdinak jasateko duen ahalmena eta ziklo bakoitzean duen lodiera neurtudira, emaitzak 7.irudian laburbiltzen dira:
2018
‎Zentzumen guztiak plazerez urtzen dira lasagna eder bat labetik ateratzen dugunean.
2019
‎Gerora, burdinolearen anteparea aprobetxauta, makinetxea egin eben. Bide bazterrean dago behinola bateko labea be. Aurrekaldean dago etxebizitzea, dotore dotore, guztiz barriztauta, baina lehengo itxurea polito jagonda.
‎Eta zeure burua Indietan edo beste nonbait koleraz hiltzen ari zen jendea gogoratzera behartzen zenuenean. Edota Txinako erdialdean herri osoka goseak hiltzen ziren biztanleak; eta japoniarrek masakratzen edo torturatzen zituzten eta beren egunak lokomotora baten labean bukatzera bidaltzen zituzten beste asko.
2020
‎Nola aurreztu energia telelanak egiten badituzu, haurrek eskolak hartzen badituzte eta Interneten jolasten badira, eta sukaldea eta labea ohi baino ordu gehiago erabiltzen badituzu? Artikulu honetan, zeregin zail horretan lagun diezazuketen zenbait arrasto emango dizkizugu, hala nola ordutegi diskriminazioaren tarifa eskatzea, hainbat plater batera labean prestatzea edo ordenagailua stand by egoeran ez uztea.
‎Labeko erretilu batean labeko papera jarri eta masa gainean zabaldu, geruza homogeneo bat sortuz.
‎ogi egin berriarena eta, harekin apur bat nahastuta, egur suarena. Bestela esanda, garai bateko labe batean egindako ogiarena. Poliki poliki, usain haren atzetik, okindegi baten atarira iritsi ginen.
2021
‎Erabilerak. Nahasketa hau aproposa da oilasko bat labean edo txingarretan prestatzeko. Ez da aparteko zerbitzurik eman mahaian, haragiak zapore nahikoa izango baitu.
2022
‎Beraz, informazio hori ez da baliagarria. Liburu bat labe batean erre eta gero bezala, nahiz eta kea eta errautsa labe barruan egon, ezin da inola irakurri. Hori bai, baliteke dio Blaschkek informazioa Zulo beltz batean ERORI eta beste Unibertso batera agertzea.
‎Nola egin bizkotxo bat laberik gabe
‎Jendez beterik zegoen nasa eta han zeuden biak, zutik, eta berak txartel bat ipini zuen Grettaren eskularruaren ahur epelaren barruan. Biak kanpoan zeuden hotzetan, burdin sarezko leiho batetik labe orrolari batean botilak egiten ari zen gizon bati begira. Hotz handia zegoen.
‎Hotz handia zegoen. Haren aurpegia, usain gozokoa, berarenaren ondo ondoan zegoen aire hotz hartan; eta bat batean labeko gizonari deitu zion:
2023
‎Beste muturrean daude koipe gutxiko produktuak, kaloria gutxien ematen dituztenak, hain zuzen ere La Lechera (156 kcal/ 100 g) eta Casa Xanceda (137 kcal/ 100 g). Ideia bat izateko, leka berde eta patata egosiek 160 kcal ematen dituzte, eta izokin plater bat labean barazkiekin, 250 kcal inguru. Nota txarra Nutri Score sisteman Izozki gehienek D bat lortzen dute, koipe, koipe saturatu, azukre eta kaloria asko baitituzte.
‎Luma eta erraiak garbitu, eta gero gorritu. Barazki batzuekin eta frutaren batekin (ukitu gozoa emango du), ardo eta salda pixka bat labean prestatzen amaitzen da 180 °C an. Noizean behin irekiko dugu, bere zukuarekin ureztatzeko.
‎Lehenik, berenjena, tipula, piper gorria, piper berdea, tomatea eta lau baratxuri ale garbitu eta garbitu behar dira. Ondoren, ia bi orduz, barazki guztiak osorik eta batera labean erretzen dira 160 ºc tan, gatz pixka batekin eta oliba olio txorrotadatxo batekin. Erre ondoren zuritu eta zatitu egiten dira, eta ez ahaztu berenjenak eta piperrak pipitak kendu behar zaizkiela.
‎Gonbidatuak iritsi aurretik, ogi txigortuak eduki behar dira, gaztaren gainazala zartagin itsasgaitz batean gorritu eta kipula karamelatu. Ondoren, kanapea muntatu, zerbitzatu baino lehen, berotu pixka bat labean. Gazta gainerrearekin epeldu ondoren, labetik atera eta tipularekin, udarearekin eta urdaiazpiko iberiko edo paletako txirbilekin aurkezten da.
‎RitaE Ideia on bat bazkaldu edo afaldu aurretik krepe batzuk prestatzea da, eta sukaldean gordetzea postrea egin arte: Berotu pixka bat labean, eta bete jogurt hotz batekin. Betegarri horren gainean fruta mazedonia bat muntatzen da, eta bi elikagai oso osasungarri eta digestibo konbinatzen dira, hala nola jogurta eta fruta freskoa.
‎Berotu labea 220 °C tan, bai zorua bai sabaia. Eta adierazitako tenperaturara iristen zarenean, busti pixka bat labearen behealdea, barruan lurruna sortzeko. Hori gertatzen denean, jaitsi tenperatura 200 ºC ra eta sartu erretilua ogiarekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia