Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 39

2001
‎Zuritzea: Hotzetik abiatuta, janari bat irakin. Usain txarrak, zapore handiak eta aurrez prestatutako jakiak kentzeko erabiltzen da.
2003
‎– Infusioa. Gernuari edozein kalte egiteko, gayuba hostoen postreko koilarakada bat irakiten da ur katilu bakoitzeko, eta egunean zehar hiru katilu hartzen dira. – Tisana.
2006
‎Beroak badaude, berriz, behingoz bota daitezke. Azkenik, nahastea sutan jartzen da berriro, denbora batez irakin dezan, eta gatz puntua zuzentzen da.
2008
‎Eskuak jasoz eta ezpainak mugituz, kaliza bedeinkatzeari ekin zionean don Martinek, beste hitz salda batek irakiten zion buruan Markoxi. Dena batera zetorkion, ez zuen sekula ahazterik izan orduko gertakizuna.
2009
‎12) Haragia jan eta esnea edan aurretik, ongi ongi berotu, esnea batez ere, ontzi itxi batean irakin behar duena, hiru minututan gutxienez?.
‎Eremu horietan garrantzi handiko espezieak daude, hala nola karramarro erraldoi kokeroa munduko lurreko krustazeo handiena eta bero bolkanikoa erabiltzen duen txori bakarra arrautzak txitatzeko. Izan ere, eremu horietan 21 sumendi aktibo daude, aho hidrotermikoak eta sufre krater bat irakiten (Marianetako hobiaren hondoan). La Fosa de las Marianas, lurreko punturik sakonena, koralezko arrezife bat du, 300 koral barietate baino gehiago dituena eta arrain mota ugari dituena.
‎12) Haragia jan eta esnea edan aurretik, ongi ongi berotu, esnea batez ere, ontzi itxi batean irakin behar duena, hiru minututan gutxienez".
2010
‎Hermetikoki itxitako aparatu honetan beroaren eraginez sortutako ur lurrunaatera ezin denez, ur likidoaren gaineko presioa igotzen da eta horrekin batera bere irakite puntua ere 120 ºC ra; horren ondorioz egosketa denbora asko murrizten da. Konparazio baterako, ura putzu batean itsas mailaren azpitik 5.800 metrora estali gabeko lapiko arrunt batean irakiten egongo balitz bezala. Dena den, presio eltzean ere ez da lortzen Maillard erreakzioa gertatzeko nahiko tenperatura.
‎Bitartean, huntaz eta hartaz ari zaio emakumea: eguraldia, telebistako programazioa, argaltzeko dietak... irudi luke bere buruari anfitrioi onaren eginbeharra ezarri diola, barrena beste kezka batekin irakiten izan arren jendetasunezko solas bat atera eta horrekin jarraitzeko gauza dena.
2011
‎Ezkur ogia egiteko patxada metatu eta, soseguz, hartu petxu: alea zuritu, ordu pare batez irakin, irakinaldian belzten denero ura berritu, ezkurrak ere beltz beltz egingo dira, labe bero beroan ordu betez lehortu, xehe xehe ebaki eta eho, ordu erdiko beste berotu bat eman labean, errotan eho, berriz errotan eho... Honela ezkur irina izango duzu, ondoren ogia egiteari ekin.
‎Uste dut nukeela eraman, esan zuen, eta lepoa musukatzen hasi zitzaidan, sabel barrena limurki nire izter baten kontra marruskatzen zuen bitartean. Ahotik lurrunaren gisako berotasun umel bat zerion, sumendi bati irakiten hasi aurretik bezala.
2012
‎Zerealak berak (arroza, kus-kusa, artatxikia, polenta, olo malutak, artatxikia…) edozein pastel gozoren osagai ‘trinkotzaile’ gisa erabiltzen dira. Sagar edo udare pare bat irakiten da sagar naturalaren zukuan, banilla naturaleko zorro batekin (kanela edo beste esentzia bat) eta gatz apur batekin 10 minutuz. Lehenengo nahasketari zereal zati bat eta beste bi zati ur (edo zukua) gehitzen zaizkio, eta modu iraunkorrean mugitzen da 15 minutuz, zereal egosi eta loditu arte.
‎Aurreprestaketa gisa edo, tomatea prestatuko dugu lehenik. Zuritu tomatea (onena, minutu batez irakiten ari den uretan sartzea. Barrutik ez da egingo, eta azala oso erraz kenduko diegu hozten direnean), txikitu (pasapurean edo globalizatzaileaz), eta olio pixkatean jarri, su txikitan, hogei bat minutuz.
2013
‎Jarri esnea material aldagaitzez eginiko lapiko batean irakiten, kafearekin eta kanelarekin batera.
‎Material aldagaitzez eginiko eltze batean, jarri esnea irakiten, lurrin buketarekin batera. Irakiten hasten denean, gehitu arroza (aldez aurretik gatz pixka batekin irakin bat eman behar zaio eta ur hotzetan freskatu).
‎Goizero jaikitzen zen niri gosaria prestatzearren institutura joan orduko. Gatz apur batekin irakindako ura eta kotoia ere ipintzen zizkidan, begiak garbitzeko. Gela berean egiten genuen lo.
2014
‎Utzi saltsa hori 5 minutuz su baxuan egosten, horrela ligatu dadin. Gatz puntuan jarri, ilarrekin nahastu, talde osoari minutu batez irakin eta toki epel batean gorde. Zuringoak eta ernamuinak bereizi.
‎Haurtxo jaioberriek ura har dezakete? Haurtxoen formula esnearen biberoiak prestatzeko iturriko ura minutu batez irakin behar da Amagandiko edoskitzeak, ahal den guztietan, haurraren bizitzako lehen seihilekoan elikadura modu esklusiboa izan behar du. Hala gomendatzen dute Osasunaren Munduko Erakundeak, AEEPek eta gainerako erakunde espezializatuek.
‎Erregosi lapikoan minutu batez, bi koilarakada oliba olio erabiliz. Bota barazki salda, utzi minutu bat irakiten, jarri gatza eta kito! Jakina, azenario bat, kol pixka bat, leka bat edo espinaka hosto batzuk esaten dituena.
‎Gehitu koilarakada bat gari irin, erregosi eta busti arrain saldarekin. Multzoa hasten denean, pisatu, gatz puntuan jarri, perrexil fresko oso xehatuak bota, minutu bateko irakina eman eta atera. Legatz bat, muskuilu batzuk edo txirlekin galdatutako arrautza batzuk laguntzeko saltsa ezaguna eginda dago.
2015
‎Lehenik, flanarekin hasiko gara. Esnea eta azukrea lapiko batean irakiten jarri, banilla makilatxoarekin.
‎Giroko tenperaturan edo tenperatura beroan egin daiteke. Kasu honetan, disolbatzailea gal ez dadin, errefluxuko sistema batekin irakiten da.
‎Txorizoa eta odolkia egosita daudenean, kendu lapikoa sutatik eta gorde. Produktu guztiak egosi ondoren, uretatik eta egosketa koipetik xukatu, eta bigunen lapikoan nahastu, minutu bateko irakina eman dezaten. Berehala bero zerbitzatzen dugu.
‎40 segundoz irakiten utzi, gatz puntua probatu, tipulin zatitua bota eta ravioliak sartu. Taldeak minutu batez irakiten utzi, eta berehala zerbitzatu ravioliak, gaztaz eta zezinez beteak. Saltsa oso lodia geratzen bada, ravioliak egosteko ura pixka bat erabiliz arindu daiteke.
‎Gauaren beso izoztuetan kulunkaturik, erraldoia eta biluzia, sokatik biraka geratzen zara, oraindik bizitzaren beste alderanzko mugalari. Zure begi zabalduetan izarren iturburu ilun batek diraki.
‎Utzi pixka bat irakiten.
2016
‎Zerbaren zati berdea kendu eta zurtoin gorria utzi. Hostoak 5 minutuz egosi kazola batean, gatz pixka batekin irakiten dagoen ur irakinarekin. Zakilak ondo garbitu eta zatirik gogorrenen hariak kendu.
‎Begetariano ukitu bat eman nahi badiogu, ez dugu paleta iberikoa erantsiko; beraz, gatz pixka bat gehiago gehitu diogu menestrari. Eman minutu bateko irakina menestrari lapikoa estalita dagoela, eta utzi sutatik kanpo, zerbitzatu baino 5 minutu lehenago. Zerbitzatu bero eta pixka bat perrexil pixka batekin gainean.
‎Tipulina, baratxuria eta txanpinoiak salteatu, guztia brounoisse fin batean moztuta (laukitxotxo txiki txikitan ebakita), zartaginean oliba olio koilarakada pare batekin. Kozinatuta dagoenean, esne gain likidozko edalontzi bat gehitu, une batez irakiten utzi krema lodia eratu arte, gatz puntuan jarri eta epeltzen uzten dugu. Film batean, kalitatezko hirugihar batzuk jartzen ditugu.
‎Harritua zen: " Jendea bizitzen ahal baita horrela?" Ur zorta bat irakin zuen eta han sartu gero. Deabrurik ez bazuten, eztitu ziren bai.
2019
‎Berehala nabaritu zuen gorputz guztian odol berri bat. Barruak beste modu batetara irakiten zion. Odolez zetozkion joera, sen guztiak, hain ahaztuak, denak berriro ere bizkortu zitzaizkion.
‎Bexamela prestatzeko, olio pittin bat eta gurina bota lapikora, eta desegiten denean, irina gehitu. Osagaiak ondo uztartzen direnean, aurretik kazuela batean irakiten egon den esnea, pixkana osagaiei gehitu. Une horretan oso garrantzitsua da, poliki poliki eragitea, etenikgabe, bexamela loditu dadin, baina pikorrik izan ez dezan.
2020
‎350 g sasoiko perretxiko, 300 g brokoli, 50 g tipula, bi baratxuri ale, 100 ml ardo zuri, 20 ml oliba olio, gatz apur bat eta tipulin zurtoin batzuk. Garbitu eta moztu brokolia sorta txikitan, eta egosi lapiko batean gatz pixka batekin irakiten dagoen urarekin bost minutuz. Atera uretatik, igurtzi oliba olioarekin eta gorde.
2022
‎Gehitu egiten dira oliba olioa, ozpin baltsamikoa eta pixka bat Bai l Eta utzi entsaladaren oinarri hori beratzen 30 minutuz. Bitartean, egosi arrautza 10 minutuz gatz pixka batekin irakiten dagoen uretan, hoztu, pisatu eta arraildu egiten da. Pikatu ere egiten da baratxuria eta aguakate zuritu eta zatitu, eta koilarakada bat oliba olio erabili.
‎arropa garbitzea. Beharrezko osagaiak Osagai hauek behar dira: 100 gramo Lagarto edo Marseillako xaboi solido 2 litro eta erdi ur 3 koilarakada bikarbonato olio esentzialak Zer urrats eman Birrindu xaboia ezkatak egin arte Ura eltze batean irakin Gehitu xaboi birrindua ur beroari eta eragin urtu urtu arte Pasatu ontzi batera eta gehitu bikarbonatoa. Ondo eragin, erabat disolbatu arte Nahastea hotza dagoenean, nahi den olio esentziala gehitu Poto batera pasatzea.
‎Erabili patatak zuritu eta garbitu gabe. Burruntzali batean irakiten dute eta gero sutatik ateratzen dira. Sortzen den likidoa dagoen bezala erabiltzen da, hozten utzi gabe eta beste substantzia batzuekin nahasi gabe.
‎Bi osagaiak nahasi behar dira irinak likido hori bat batean ez xurgatzeko eta, horrela, krema leun homogeneo osatuz joango da, irinak daukan almidoia destrina bilakatu ahala, substantzia horrek likidoak loditzen baititu. Azkenean, une batez irakin du, gordin tekoa galtzeko. Saltsa asko roux batean (gurina, irina eta salda, adibidez) oinarriturik prestatzen dira.
2023
‎Azkenik, eman ukitu bat oliba olio tanta batzuekin, gatz pixka batekin eta askotariko piperbeltzekin. Eraman berriro sura, utzi une batez irakiten osagai guztiak bateratzeko, eta prest dago gerezi saltsa! Gerezi konfitatuak Irudia:
‎Zalantza egin zuen errezetak hainbesteko ohorea merezi ote zuen, baina Guadalupe Agirreren txekea buruan, oraingoan, kopa bat gaineratu zuen exalota zeukan zartaginean, eta gero su piztekoaz garreztatu zuen likorea. Garrak iraungi zirenean ugari bota zuen, eta, multzoa tarte batez irakiten eduki ondoren, zartaginekoa lupia tatoen gainean bota zuen, eta labean sartu zuen dena. Tatoen nolakoa kontuan hartuta, bost sei minututan prest egongo zela kalkulatu zuen.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia