2003
|
|
Bestalde, honako hau dio: “gure laborategiak egindako azterketaren emaitzak
|
bat
datoz Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Elkarteak (AESA) argitaratutakoekin”. HPA eta gida balioak Hidrokarburo aromatiko poliziklikoak (HPA) fuel hondakinen kutsaduraren adierazleak dira.
|
2004
|
|
Rio de Janeiron egindako Ingurumenari eta Garapenari buruzko Nazio Batuen Nazioarteko Konferentzian (CNUMAD), besteak beste, honako hau onartu zen: «Elikagaien segurtasunaren alderdirik garrantzitsuena (…) nekazaritza ekoizpena nabarmen hobetzea da, modu iraunkorrean, eta herritarrek beren kultura ohiturekin
|
bat
datozen elikagaiak jasotzeko duten eskubidea nabarmen hobetzea». Definizioa bereziki interesgarria da, ez bakarrik garapen bidean dauden herrialdeentzat.
|
2007
|
|
Kaliforniako Unibertsitateko eta Minnesotako Unibertsitateko adituek egindako ikerketaren arabera, flavonoide maila, landare jatorriko landare eta elikagaietan dauden konposatu naturalak eta giza osasunerako propietate onuragarriak dituztenak, ohiko eran ekoitzitako tomateena baino %97 handiagoa da. Tesia
|
bat
dator elikagai mota horren kontsumoa azken urteetan igo egin dela adierazten duten datuekin eta bi laboreen artean alde nabarmenik aurkitu ez arren, kasu batzuetan zenbait iritzi onartzen dituzten analisien argitalpenarekin.
|
|
Ximena del Campo Gaur egun, elikadura osasungarria da gaixotasunei aurrea hartzeko bide nagusietako bat. Azterlan guztiak
|
bat
datoz elikagai mota batzuk gomendatzearekin. Inork ez du zalantzan jartzen, adibidez, frutak edo barazkiek patologia kardiobaskularraren, diabetesaren edo minbiziaren prebentzioan dituzten ondorio onuragarriak.
|
2009
|
|
Azken hilabeteetan, egungo aldaketa ekonomikoen ondorioz, gaur egungo ohiturekin
|
bat
datozen elikagaiak prozesatzeko formulak sortu dira.
|
2012
|
|
Anisakis, oso arraroa akuikulturan Akuikulturako arrainetan anisakisik ez egoteak bizkarroiari buruzko sentsibilizazio alergikoaren arriskua gutxitzen du. Azterlan honen emaitzak
|
bat
datoz Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) 2010ean akuikulturako izokin atlantikoekin egiaztatutakoarekin. Anisakisik ia ez zegoen horietan, eta, beraz, haiek kontsumitzen zituzten pertsonak infestatzeko arriskua oso txikia zela jo zen.
|
|
Gainera, baliabide naturalen ustiapen intentsiboa ere mehatxu bat da ingurumenaren egonkortasunerako. Hori dela eta, zenbait sektorek azpimarratzen dute ingurunearekiko begirunetsuagoak diren eta ohiko moduekin
|
bat
datozen elikagaiak ekoizteko moduetara itzuli beharra dagoela, elikagai ekologikoak; izan ere, beste batzuentzat, eraginkortasun urriagatik, ez dira gai munduko eskaerari erantzuteko. Klima aldaketa eta elikagaien segurtasuna Arazoa larriagotzen duten faktore gisa, klima aldaketa aipatu behar da, munduko leku askotan elikagaien ekoizpena zailtzen baitu, eta krisi ekonomiko globala ere bai, egoerak okerrera egiteaz gain, 2015erako ezarritako helburuak lortzea eragotziko baitu, eta, besteak beste, munduan gosea pasatzen duten pertsonen kopurua erdira murriztu nahi baitu.
|
|
Nekazaritzako elikagaien industriarako erabiltzen da, ez hainbeste azken kontsumitzailearentzat, oraindik garestia baita. Koipeak eta haien eginkizuna elikagaien formulazioetan Adituak
|
bat
datoz elikagaien formulazioetan koipeek duten aplikazio anitzak nabarmentzean, ez bakarrik energia iturri garrantzitsu gisa, baizik eta organismoan duten jarduera biologikoagatik, hala nola bitamina liposolubleak edo hormonak garraiatzeagatik. Gainera, ikuspegi teknologikotik, testura hobetzen laguntzen dute, eta, oro har, elikagaiaren propietate sentsorialak hobetzen, eta harikortasuna eta ahokortasuna ematen dute, eta kontsumitzaileek jakia gehiago onartzen dute.
|
2021
|
|
kalitatea eta zerbitzua, lehiaketara Espainian, lehiaketa publikoa ezinbesteko izapidea da ikastetxe publikoetan janari hornidura bermatzeko, sektoreko enpresa batekin azpikontratatzen denean. Egungo lizitazio orrietan, menuarekin lotutako alderdiak baloratzen dira, hala nola osagaien eta errezeten barietatea, autonomia erkidego bakoitzak zehaztutakoarekin
|
bat
datozen elikagai talde nagusien asteko errazioak, hondakinak saihesteko estrategiak, pikor integrala sartzea… Kontuan hartzen dira, halaber, prezioa eta kudeatzeko gaitasuna, hau da, sukaldeen bolumena, langileak, lehengaiak erosteko eta, hala badagokio, garraiatzeko kaudimena. Andrés Muñoz Ricok, ‘Los comientes escolar en España’ (2018) txostenaren koordinatzaileak, bere dokumentuan zehazten du azken puntu hori gordiar korapiloa dela, jatetxe arloko kudeatzaile handi gutxi batzuen esku dagoen kontzentrazioaren zergatia ulertzeko:
|