2001
|
|
Landareek hotzari aurre egiteko babesa Irudia: thebarrowboy Neguko hotzek,
|
batez
ere tenperaturak zero gradutik behera jaisten direnean, landareei eragiten diete eta haiek hil ditzakete. Baina izaki bizidunak ez ezik, loreontziak eta loreontziak ere honda ditzakete.
|
2002
|
|
Noiz landatu Urmael batean landatzeko garai egokiari dagokionez, maiatzaren hasieratik ekainaren bukaera arte. Hasieran alga metaketak sor daitezke,
|
batez
ere tenperatura oso beroekin. Hori gertatzen bada, nahikoa da behar bezain maiz kentzea.
|
2003
|
|
Atmosferako bolumen zabala zeinean ezaugarri fisikoen artean,
|
batez
ere tenperaturari eta hezetasunari dagokienez, desberdintasun horizontal gutxi agertzen den, eta horiek gradualak izan ohi dira.
|
|
Arreta berezia jarri behar zaion ingurumen faktoreetako bat hotza da.
|
Batez
ere tenperaturak baxuagoak diren eskualdeetan. Horri aurre egiteko, simaurra edo sarea erabil daiteke landarea babesteko.
|
2004
|
|
|
Batez
ere tenperatura eta janarena gogaikarri samarra da.
|
|
Klima aldaketak eta itsas jarduerak eragindako uraren tenperatura igoerak “aldaketak bioaniztasunean” eragiten ari dira Mediterraneo itsasoan. Beste itsaso eta ozeanoetatik etorritako “espezie inbaditzaileak zabaltzen ari dira”,
|
batez
ere tenperatura altuek erakarrita, joan den ostiralean Fridéric Mediterraneo Itsasoa Esploratzeko Nazioarteko Batzordeko (CIESM) zuzendari nagusiak azaldu zuenez. Adituek behin betiko egiaztatu dute Mediterraneo itsasoaren tenperatura gradu bat igo dela eta itsasoaren maila 5 eta 10 zentimetro igo dela azken urteetan, bai eta “lurrazal kontinentala murriztu egin dela” ere, “klima aldaketaren eraginez ez ezik, gizakiaren ekintzaren eraginez”, gero eta populatuagoak eta kutsatuagoak diren itsasertzetan.
|
|
Hona hemen terrazatik edo balkoitik ahalik eta etekin handiena ateratzeko eta eguraldi onean aprobetxatzeko aholku batzuk. Eguzkitik babestu Balkoia aprobetxatzeko lehen neurri bat da eguzkitik zuzenean babestea,
|
batez
ere tenperaturak oso altuak diren eskualde batean bizi bada, eta are gehiago hegoaldera begira badago. Toldo baten bidez babesten da.
|
2005
|
|
Belar txar hori udaberriaren azken asteetatik uda partera arte loratzen da, eta beti lurzoru heze eta buztintsuetan. Oso barietate erresistentea da,
|
batez
ere tenperatura baxuetan, eta maizago agertzen da ondo drainatutako substratuetan, eta osaera buztintsua eta hareatsua izaten du. Belar hauek zure lurzatian ikusi nahi ez badituzu, hobe da zabaldu aurretik kentzea.
|
|
Geranioa Espainiako etxeetako landarerik ezagunenetakoa da, edertasunagatik eta erresistentziagatik. Hala ere, zenbait zainketa ere eskatzen ditu,
|
batez
ere tenperatura altuetan, orduan izaten baitu loraziorik handiena. Artikulu honetan, geranioari udan eman beharreko zainketa garrantzitsuenak zehazten dira, hala nola babestu beharra, tenperatura altuekiko erresistentzia izan arren.
|
2007
|
|
Horretarako, poliesterrezko edo beste material sintetiko bateko (kotoia edo beste zuntz natural batzuk enkojen edo erraz hausten dira) hariak erabiltzea gomendatzen da. Berotegiek aireztapen ona behar dute,
|
batez
ere tenperatura garai atseginenetan. Eraikin handiek irekidurak dituzte bai hormetan bai sabaian, leiho eta gisa.
|
|
Eta ur kontsumo handiagoa negatiboa da, argi dago, bai ingurumenarentzat (baliabide natural hori berriztaezina denez), bai ekonomia pertsonalarentzat (hilaren amaieran uraren kontua ordaindu behar duenaren ekonomiarentzat). Ureztatzeko ordutegi onenak Belarra ureztatzeko ordutegi onenak,
|
batez
ere tenperatura altuko garaietan, hauek dira: goizeko lehen ordua edo ilunabarrean.
|
2008
|
|
Baina irteerak egun bat baino gehiago irauten badu, ahalik eta azkarren planifikatu behar dira elikagai mota egokiena, prestatzeko modua eta segurtasuna bermatzeko beharrezko tresnak. Elikagai egokienak Hautatzen diren elikagaiak kontserbatzeko beharren arabera hautatuko dira,
|
batez
ere tenperaturaren arabera. Kontuan hartu da, halaber, gehiegizko pisuak garraioa zailduko duela.
|
|
Hori ez da arazo sanitarioa, gero produktuak egoki kozinatuz gero mikrobio karga ezabatzen baita. Hala ere, elikagaia gordinik kontsumitzen bada, arriskua handitu egiten da,
|
batez
ere tenperatura epel arriskutsuetan kontserbatzen bada, eta horrek minutu gutxian biderkatu dezake hasierako karga hori (murriztuta). Horri guztiari kutsadura gurutzatuaren arriskua gehitzen zaio, hots, mikroorganismoak elikagai batetik bestera transmititzea manipulatzaileen edo gainazalen bidez. Kutsadura hori elikagai gordinetatik jaki prestatuetara gertatzen da batez ere; kasu horretan, patogenoek oso oztopo gutxi izaten dituzte, eta areagotu egin daitezke baldintza egokiak betetzen badira (batez ere hotzaren katea hausten bada).
|
2009
|
|
Braga, UGRko Estratigrafia eta Paleontologia Departamentuko egile nagusia eta ikertzailea. “Geroagoko garai berriagoetan, itsaso horrek ez ditu izan koralezko arrezifeak gordetzeko baldintza ozeanografikoak(
|
batez
ere tenperatura nahikoa) ”, adierazi zuen ikertzaileak. Biodibertsitatea galtzea Mediterraneoko azken arrezifeek koral aniztasun txikia zuten aztertutako aldian.
|
|
Frijigailua garbitu aurretik olioa hustu behar da, ez gorde, harraskatik bota gabe. GARBIKETA EREMUA Harraska Sukaldearen zati hau higienerako arrisku handia duen eremua da,
|
batez
ere tenperatura altuekin eta elikagaien hondarren aurrean. Hezetasunak infekzio fokuak sortzen dituzten mikroorganismoak garatzen laguntzen du.
|
2010
|
|
Uretan pasatuak, frijituak, galdarraztatuak, gogorrak, mikrouhin labean prestatuak, moletak, kokote ontzian, plantxan, nahaskietan edo hainbat saltsa mota egiteko. Arrautzaren sukaldaritzako aplikazioak ugariak dira, eta halaxe hartu behar dira kontuan elikagaiak gaizki manipulatzearen edo behar ez bezala kontserbatzearen ondorioz gerta daitezkeen toxiinfekzioak saihesteko,
|
batez
ere tenperatura igotzearen ondorioz, kontrol zorrotzagoak egin behar baitira. Arrautzaren egoera adierazten duen lehen ikusmen zeinuetako bat oskola da.
|
2011
|
|
Esparru honetan neurriak aplikatzea positiboa izan da, bakterioaren gordailu komuna animalia eta landare ugariren heste traktua baita. Kasu gehienetan, salmonella manipulazio eremu jakinetan sartzen da elikagaietan, hala nola prestatzeko eremuetan,
|
batez
ere tenperatura edo erreketa desegokiak edo kutsadura gurutzatuak lortzen direnean. Adituek diotenez, hegaztietan eta, ondorioz, arrautzetan, “Salmonella enteriditis” serotipoaren infekzioa gutxitzeko joera dago salmonelosiaren kasuetan.
|
2012
|
|
nekea, ondoeza, buruko eta gorputz adarretako mina, hotzikarak edo bero sentsazioa, argiarekiko hipersentikortasuna, etab. Objektiboak: pultsua bizkortzen da (8 pultsazio gehiago, gehitu den ºC bakoitzeko), arnas maiztasun handiagoa, larruazala gorri eta bero agertzen da, kanporatutako gernu kantitatea gutxitzen da, mihia lehor, ezpainak arrakalatuak, izerdia(
|
batez
ere tenperatura jaisten denean), begi distiratsuak, ezinegona, nahasmendua eta haluzinazioak.
|
|
Hidratazioa eta Osasuna Behatokiak dioenez, emakumeek egunean batez beste 2,2 litro edan behar dituzte gorputza hidratatuta edukitzeko. Haurdunaldian, ordea, ohi baino gehiago edan behar da,
|
batez
ere tenperatura handia denean. Ura, zukuak eta freskagarriak egokiak dira udan hidratatzeko.
|
|
Etxolak, gainera, familiako bizimoduaren barruan egon behar du, eta komeni da zakurrak ere familia etxebizitzarako sarbidea izatea. Txakur etxea mantentzeko aholkuak Lorategian dagoen txakurrarentzako etxola batek mota guztietako intsektuak eta parasitoak har ditzake,
|
batez
ere tenperatura altuetan. «Lorategiko mahuka ondo ureztatzeak etxolako zikinkeria kentzen laguntzen du.
|
|
Eskaintza benetan tentagarria zen eta bergararrek, noski, ez dute hutsik egin. Iluntze partean,
|
batez
ere tenperaturak jaisten hasi zirenean, barrua berotzeko ondo baino hobeto etorri da txokolate beroa edo kafea. Erreileno eta tostoien dastatzeak, beste behin, bergarar asko erakarri ditu.
|
2013
|
|
Mikotoxinak ez agertzea Mikotoxinen presentzia kontrolatzeko eta prebenitzeko, biltegiratze kondizio egokiak ezarri behar dira, hau da, aireztapen ona, tenperatura eta hezetasuna. Mikotoxinak
|
batez
ere tenperatura epelak dituzten pilaketa inguruneetan hazten dira, eta hezetasun handia izaten dute. Faktore hori garrantzitsua da, kantitate handitan metatzen diren elikagaietan agertzen baitira, nahiz eta beste batzuetan ere aurki daitezkeen, hala nola fruta eta barazkietan.
|
2014
|
|
Irudia: elenathewise Urtero, Espainian,
|
batez
ere tenperaturak jaisten direnean, larrialdi zerbitzuek gutxienez 2.000 pertsona toxikatzen dituzte karbono monoxidoan. Horietatik, 50 eta 100 artean hiltzen dira,% 75 gertaeraren lekuan bertan, hainbat ikasketatako datuen arabera.
|
|
hozte eraginkorra. Batez ere kanalaren gainazalean kontrolatu behar da tenperatura, barnealdean baino gehiago, puntu horretan sortzen baita kutsadurarik handiena. Kanalaren gainazalean kontrolatu behar da
|
batez
ere tenperatura, han sortzen baita kutsadura gehien. Haragiaren kutsaduran eragin handiena duten parametroak zehazteko egin diren ikerketen arabera, hauek dira:
|
|
telebista, ordenagailua…), giroa gehiegi berotzen dutenak. 2 Pertsianak jaitsita edukitzeabero sarrera nabarmenagoa den geletan,
|
batez
ere tenperaturak altuagoak diren orduetan. 3 Olanak jaitsiterrazak, balkoiak eta abar dituzten etxebizitzetan, eguzki izpiak biziagoak diren uneetan.
|
|
Irudia: hugabub Amaren esneak haurtxo jaioberriei hidratatzen die Amaren esneak haur jaioberriek behar duten ur kantitatea ematen du Gurasoengan,
|
batez
ere tenperatura altuetan, sortzen den zalantza ohikoenetako bat honako hau da: haur jaioberriek har dezakete ura?
|
2015
|
|
Arriskua minimizatzeko beste modu bat, erabat eliminatzen ez bada ere, esnea tenperatura jakin batera berotu behar izaten da denbora jakin batez; zenbaitetan, hainbat aldiz irakin behar izaten da, errazago desagertu dadin. BIOHAZek esne gordinean patogenoen biziraupenari buruzko ikerketekin jarraitzeko beharra onartzen du,
|
batez
ere tenperaturaren eta biltegiratze denboraren arteko erlazioari dagokionez. Bestelako elikagai gordinak eta horien arriskuak Beroa patogenoen suntsitzaile ahaltsua da.
|
2016
|
|
Baina goazen bidean aitzina. Mundu honen aldaketa handienak denboraren aldaketak eman izan ditu,
|
batez
ere tenperaturaren igotzeak. Hotzak azken aldiz epeldu zirenean bizimoduak erabat aldatu ziren, eta jendea zokozale bezain etxezale bilakatu egin zen.
|
2017
|
|
Oliba aldaera bakoitzari era bateko egoste tratamendua eman behar zaio, ezaugarri jakinak izaten dituelako bakoitzak, nagusiki testura eta mikaztasuna, eta ingurumen baldintzak ere ez direlako berdinak izaten leku guztietan,
|
batez
ere tenperatura.
|
2020
|
|
geralt Baina hori ez da klima bakterioen aldaketekin lotzen duen azterketa bakarra. 2017an Scientific Reports en argitaratutako Liverpooleko Unibertsitateko ikerketa batek 200 patogeno baino gehiago aztertu zituen (besteak beste, bakterio arruntenetako batzuk, hala nola E. coli edo Yersinia Pestis), eta ondorioztatu zuen horietatik 99 gutxienez klima faktoreren batekiko sentikorrak zirela,
|
batez
ere tenperaturarekiko, hezetasunarekiko eta euri patroiekiko. Ikertzaileentzat, klima aldaketak gaixotasun infekziosoen agerpenean eta hedapenean duen eraginaren beste froga bat da hori.
|
2022
|
|
Klima aldaketa geldiezina eta atzeraezina da. Joerak oso argiak dira,
|
batez
ere tenperaturaren igoera. Oso markatua da, baina planeta osoan ez da abiadura berean gertatzen ari.
|
|
Udan,
|
batez
ere tenperaturak oso altuak direnean, beroa osasunerako arrisku bihur daiteke. Muturreko tenperaturak eta gehiegizko beroa batera gertatzen direnean, likidoen eta gatz mineralen galera gertatzen da organismoan, eta, esposizioa luzatzen bada, bero kolpea izateko arriskua areagotzen da.
|