2003
|
|
Ura arazteko emaitza onak ematen ari den beste ildo bat zeolitak erabiltzea da. Texasko Unibertsitateko talde batek mikroorganismo patogenoak edari uretatik(
|
batez
ere bakterioak eta birusak) kendu ditu, material horretatik abiatuta fabrikatutako iragazkiekin. Eskuarki, azaleko uretan, patogenoek karga negatibo bat izaten dute beren paretari edo zelula mintzari lotuta.
|
2007
|
|
Desabantaila nagusia kostu handia da. Bestalde, elikagaiei 9.000 atmosferako presio handia aplikatzen bazaie, modu uniformean eta denbora aldakorrean, minutu batzuetatik ordu batzuetara bitartekoa, mikroorganismoak suntsitzen dira,
|
batez
ere bakterio mota batzuk (Gram negatiboak taldea). Bakterio gram positiboak, esporak eta entzima aldatzaileak erresistentzia handiagoa dute prozesuarekiko.
|
2008
|
|
Itsasoko nahiz ur gezako arrain espezieen ekoizpena izugarri zabaltzen ari da. Hala ere, gatibutasunean hazteko sistema bat da, eta ez dago konplikaziorik gabe, laborantza populazioen dentsitate handiari lotuta, eta gaixotasunak eragiten ditu,
|
batez
ere bakterio jatorrikoak. Arazo larri hori kontrolatzeko moduetako bat antibiotikoekin tratatzea oso prozedura mugatua da Erkidegoan.
|
|
Oro har, fruitu lehor oskoldunak dira kanpo kutsaduretatik (fisikoak nahiz mikrobiologikoak) hobekien babestuta daudenak. Zurituak, aldiz, eta manipulazio partikularra jasaten dutenez, izan daitezke kutsadura mikrobiologiko gehien,
|
batez
ere bakterioek, onddoek eta legamiek. Txigortzeak eta frijitzeak mikrobio karga murrizten dute.
|
2009
|
|
Albaitaritzan antibiotikoen erabilera erregularra izan da, bai azienda ez kutsatzeko, bai gizentzen laguntzeko. Onura handiak ekarri dituen arren, gehiegi erabiltzeak edo gaizki erabiltzeak arazo inplizituak ekar ditzake,
|
batez
ere bakterio erresistentziekin lotuak. Kontrol mekanismo eraginkorra ezartzeak sor daitezkeen arazoak murrizten laguntzen du.
|
|
Azken aurkikuntzetako bat, AEBetako Nekazaritza Saileko (USDA) adituek egina, oreganoa edo baratxuria bezalako elikagaietatik abiatuta tomateentzako ontzi jangarriak garatzea izan da. Lehenengoak funtsezko olioa du,
|
batez
ere bakterioen kontrako propietateak ematen dizkioten fenolez osatua. Estaldura jangarriak Landare espezieen olio esentzialek mikrobioen aurkako borroka naturalari aurre egiten lagun dezakete “Ontzi” mota hori frutetan, barazkietan edo haragietan erabiltzen da, bizitza erabilgarria luzatzeko.
|
2011
|
|
Eta neu ere halaxe, barraskilo, neure baitan bizi naiz, aldean daramat etxea, harri artean gordetzen naiz, eta hemendik begiratzen diot munduari. ...zoak, pobrezia, esaterako, eta ezin du kasualitatea izan, asteburu berean Andoni Egañak pobrezia hartu du hizpide BERRIAn, eta pobrezia hartu du hizpide Pello Zubiriak Argian.Eta neu ere halaxe, barraskilo, neure baitara bildua, baratz noa neure lirdingaren gainean narriatuz, gorputzaren hozberoa doitzeko balio dit, inurriak eta uxatzeko, eta oro har kanpotik letorkeen edozein erasotik babesteko,
|
batez
ere bakterioetatik, defentsa halako bat da, immunitatea.
|
2013
|
|
Lan horrek esaten duenez,
|
batez
ere bakterio koliformeek sortzen dute arazoa, E.
|
2015
|
|
Presio hidrostatiko handiko tratamenduak 100 MPa (megapaskalak) baino gehiago jartzen du elikagaia, eta presio handia eragiten du, proteina batzuen egiturari eragiten diona; horrela, mikrobioen garapena mugatu egiten da eta bakterioen zati bat desagertu egiten da. Baliteke teknologia horien mugetako bat zenbait entzima eta mikroorganismoren erresistentzia altua izatea,
|
batez
ere bakterio esporak. Eraginkortasuna handitzeko, prozesu horien konbinazioak aztertu dira, elikagai tradizionalak kontserbatzeko teknikekin.
|
2017
|
|
Biosfera iluna deitzen diogu.
|
Batez
ere bakterioak dira, eta seguruenik arkeoren bat. Baliteke onddoren bat egotea, baina, oraingoz, emaitzek ez dute argi uzten hori, azaltzen du Amilsek.
|
|
Ikasturtearen hasieran, berriz ere, pertsona askok taperra erabiliko dute janaria lanera edo eskolara eramateko. Ohitura hori dutenentzat, komeni da plater bakoitzaren nutrizio alderdiak altatik ez pasatzea, menuak orekatuak izan daitezen, eta gogoan izan ohitura horrek ez duela inolako arriskurik,
|
batez
ere bakterio patogenoen ondorioz. Horregatik, elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, funtsezko zenbait betekizun bete behar dira, hala nola hoztea eta egostea, arrisku horiek gutxitu daitezen.
|
2018
|
|
Baina egia da gozagarriak azukreak baino kaloria gutxiago dituela, baina berriki egindako ikerketa baten arabera, agian, edaria bere aldaera gozatuan eskatzean, gure dietaren eta, zehazki, hesteetako mikrobiotaren (mikroorganismo multzoaren) alde egiten ari gara. Izan ere, maizter txiki horiek,
|
batez
ere bakterioak, funtsezkoak dira gure osasunerako eta hesteetako igarotze arazoak saihesteko. Azukre gehiegi hartzeak kalte fisiologikoak eragin ditzake, gehiegizko pisua eta loditasuna izateko arriskua areagotu, bai eta horrekin lotutako gaixotasunak izateko arriskua ere, baina gozagarri batzuek hesteetako mikrobiota ere aldatzen dute, eta, beraz, ez dira kaltegarriak gorputzarentzat.
|
2020
|
|
Hori guztia, kontuan hartuta genetika eta ingurumen faktoreek ere zeregin garrantzitsua dutela hesteetako minbiziaren garapenean. Koloneko eta mikrobiotako minbizia Zuntz ugariko elikagaien kontsumoa koloneko minbiziari aurrea hartzeko faktore positibo gisa lotu zenetik, gure mikrobioma —hau da, gure gorputzean dagoen mikroorganismoen multzoa (mikrobiota),
|
batez
ere bakterioek, birusek eta onddoek osatua— gaixotasun horren jatorriarekin lotuta dagoela ulertzen hasi zen. Zehazki, ikerketen arabera, zenbait bakterio proinflamatorio mota horrekin lotuta egon daitezke.
|
2023
|
|
Geratutako onddoak ere, populazio leherketa handi bat izan ondoren, hil egingo lirateke. Hamarkada gutxi batzuen ondoren, mundua duela mila milioi urteko egoerara itzuliko litzateke,
|
batez
ere bakterio, alga eta zelula anitzeko beste landare sinple gutxi batzuez populatua". 5
|