Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2003
‎Ura arazteko emaitza onak ematen ari den beste ildo bat zeolitak erabiltzea da. Texasko Unibertsitateko talde batek mikroorganismo patogenoak edari uretatik( batez ere bakterioak eta birusak) kendu ditu, material horretatik abiatuta fabrikatutako iragazkiekin. Eskuarki, azaleko uretan, patogenoek karga negatibo bat izaten dute beren paretari edo zelula mintzari lotuta.
2007
‎Desabantaila nagusia kostu handia da. Bestalde, elikagaiei 9.000 atmosferako presio handia aplikatzen bazaie, modu uniformean eta denbora aldakorrean, minutu batzuetatik ordu batzuetara bitartekoa, mikroorganismoak suntsitzen dira, batez ere bakterio mota batzuk (Gram negatiboak taldea). Bakterio gram positiboak, esporak eta entzima aldatzaileak erresistentzia handiagoa dute prozesuarekiko.
2008
‎Itsasoko nahiz ur gezako arrain espezieen ekoizpena izugarri zabaltzen ari da. Hala ere, gatibutasunean hazteko sistema bat da, eta ez dago konplikaziorik gabe, laborantza populazioen dentsitate handiari lotuta, eta gaixotasunak eragiten ditu, batez ere bakterio jatorrikoak. Arazo larri hori kontrolatzeko moduetako bat antibiotikoekin tratatzea oso prozedura mugatua da Erkidegoan.
‎Oro har, fruitu lehor oskoldunak dira kanpo kutsaduretatik (fisikoak nahiz mikrobiologikoak) hobekien babestuta daudenak. Zurituak, aldiz, eta manipulazio partikularra jasaten dutenez, izan daitezke kutsadura mikrobiologiko gehien, batez ere bakterioek, onddoek eta legamiek. Txigortzeak eta frijitzeak mikrobio karga murrizten dute.
2009
‎Albaitaritzan antibiotikoen erabilera erregularra izan da, bai azienda ez kutsatzeko, bai gizentzen laguntzeko. Onura handiak ekarri dituen arren, gehiegi erabiltzeak edo gaizki erabiltzeak arazo inplizituak ekar ditzake, batez ere bakterio erresistentziekin lotuak. Kontrol mekanismo eraginkorra ezartzeak sor daitezkeen arazoak murrizten laguntzen du.
‎Azken aurkikuntzetako bat, AEBetako Nekazaritza Saileko (USDA) adituek egina, oreganoa edo baratxuria bezalako elikagaietatik abiatuta tomateentzako ontzi jangarriak garatzea izan da. Lehenengoak funtsezko olioa du, batez ere bakterioen kontrako propietateak ematen dizkioten fenolez osatua. Estaldura jangarriak Landare espezieen olio esentzialek mikrobioen aurkako borroka naturalari aurre egiten lagun dezakete “Ontzi” mota hori frutetan, barazkietan edo haragietan erabiltzen da, bizitza erabilgarria luzatzeko.
2011
‎Eta neu ere halaxe, barraskilo, neure baitan bizi naiz, aldean daramat etxea, harri artean gordetzen naiz, eta hemendik begiratzen diot munduari. ...zoak, pobrezia, esaterako, eta ezin du kasualitatea izan, asteburu berean Andoni Egañak pobrezia hartu du hizpide BERRIAn, eta pobrezia hartu du hizpide Pello Zubiriak Argian.Eta neu ere halaxe, barraskilo, neure baitara bildua, baratz noa neure lirdingaren gainean narriatuz, gorputzaren hozberoa doitzeko balio dit, inurriak eta uxatzeko, eta oro har kanpotik letorkeen edozein erasotik babesteko, batez ere bakterioetatik, defentsa halako bat da, immunitatea.
2013
‎Lan horrek esaten duenez, batez ere bakterio koliformeek sortzen dute arazoa, E.
2015
‎Presio hidrostatiko handiko tratamenduak 100 MPa (megapaskalak) baino gehiago jartzen du elikagaia, eta presio handia eragiten du, proteina batzuen egiturari eragiten diona; horrela, mikrobioen garapena mugatu egiten da eta bakterioen zati bat desagertu egiten da. Baliteke teknologia horien mugetako bat zenbait entzima eta mikroorganismoren erresistentzia altua izatea, batez ere bakterio esporak. Eraginkortasuna handitzeko, prozesu horien konbinazioak aztertu dira, elikagai tradizionalak kontserbatzeko teknikekin.
2017
‎Biosfera iluna deitzen diogu. Batez ere bakterioak dira, eta seguruenik arkeoren bat. Baliteke onddoren bat egotea, baina, oraingoz, emaitzek ez dute argi uzten hori, azaltzen du Amilsek.
‎Ikasturtearen hasieran, berriz ere, pertsona askok taperra erabiliko dute janaria lanera edo eskolara eramateko. Ohitura hori dutenentzat, komeni da plater bakoitzaren nutrizio alderdiak altatik ez pasatzea, menuak orekatuak izan daitezen, eta gogoan izan ohitura horrek ez duela inolako arriskurik, batez ere bakterio patogenoen ondorioz. Horregatik, elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, funtsezko zenbait betekizun bete behar dira, hala nola hoztea eta egostea, arrisku horiek gutxitu daitezen.
2018
‎Baina egia da gozagarriak azukreak baino kaloria gutxiago dituela, baina berriki egindako ikerketa baten arabera, agian, edaria bere aldaera gozatuan eskatzean, gure dietaren eta, zehazki, hesteetako mikrobiotaren (mikroorganismo multzoaren) alde egiten ari gara. Izan ere, maizter txiki horiek, batez ere bakterioak, funtsezkoak dira gure osasunerako eta hesteetako igarotze arazoak saihesteko. Azukre gehiegi hartzeak kalte fisiologikoak eragin ditzake, gehiegizko pisua eta loditasuna izateko arriskua areagotu, bai eta horrekin lotutako gaixotasunak izateko arriskua ere, baina gozagarri batzuek hesteetako mikrobiota ere aldatzen dute, eta, beraz, ez dira kaltegarriak gorputzarentzat.
2020
‎Hori guztia, kontuan hartuta genetika eta ingurumen faktoreek ere zeregin garrantzitsua dutela hesteetako minbiziaren garapenean. Koloneko eta mikrobiotako minbizia Zuntz ugariko elikagaien kontsumoa koloneko minbiziari aurrea hartzeko faktore positibo gisa lotu zenetik, gure mikrobioma —hau da, gure gorputzean dagoen mikroorganismoen multzoa (mikrobiota), batez ere bakterioek, birusek eta onddoek osatua— gaixotasun horren jatorriarekin lotuta dagoela ulertzen hasi zen. Zehazki, ikerketen arabera, zenbait bakterio proinflamatorio mota horrekin lotuta egon daitezke.
2023
‎Geratutako onddoak ere, populazio leherketa handi bat izan ondoren, hil egingo lirateke. Hamarkada gutxi batzuen ondoren, mundua duela mila milioi urteko egoerara itzuliko litzateke, batez ere bakterio, alga eta zelula anitzeko beste landare sinple gutxi batzuez populatua". 5
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia