Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 58

2001
‎Bat bateko tentsioa jaitsi da, asma krisian dago, ahots kordak handitu egin dira, gorakoak, beherakoak eta, batzuetan, heriotza ere gertatu da. Elikagaiaren bila Elikagai jakin bati alergia izanez gero, oso kantitate txikian erreakzio larria izan daiteke. Hori elikagai jakin batzuekiko intolerantziarekin nahasteko joera dago, eta, kasu batzuetan, elikagai ugari hartu ondoren gertatzen da.
‎Arnas alergien eragina duela zenbait hamarkada baino handiagoa da, baina elikagaiekiko alergien kasuak, hori frogatzen duen ikerketa zientifikorik ez dagoen arren, joera berari jarraitzen diola dirudi. Neurri batean, lehen osasunari buruzko beste kezka batzuk zeudelako gertatzen da hori; eta gaur egun, bizi kalitatea bilatzen da, eta elikagai batek alergia eragiten badio, medikuaren aholkuaren bila dabil.
2002
‎Hori susmatzen badugu, anemien historia, malabsortzioa, bereziki hilekoa den odol galera, hemorroidesoa dieta desegokia ikertu dugu. – Elikagairen batekiko alergia edo intolerantzia, askotan ezezaguna. Gaixotasun zeliakoa (glutenarekiko intolerantzia) aftekin lotzen da batzuetan.
‎Hori horrela balitz, produktua ez litzateke interesatuko ikuspegi komertzialetik kontsumitzailearen ukatze probableago horren aurrean. GEO bati alergia honako hauen ondorio izan daiteke: transferitutako material genetikoa, alergeno baten ustekabeko eraketa edo txertatutako genea kodetzen duen proteinari buruzko informaziorik eza.
‎Gerta daiteke, halaber, kodifikatzen duen proteinarentzat ez izatea datu historikorik, klinikorik edo epidemiologikorik, bere edo bere iturriaren alergenikotasuna aipatzen duenik. Transgene batek alergia izeneko proteina bat kodifikatzen duenean, oso litekeena da proteina horrek, landareak adierazten duen bezala, alergia bat eragiteko ahalmena izatea. Alergia bat sortzen den egiaztatzeko, proba immunokimikoak egin daitezke, proteina horri alergia dioten pazienteen serum laginekin.
2004
‎Eskura ditugun datu guztien arabera, elikagairen bati edo elikagairen bati alergia dioten pertsonen kopurua handitu egiten da urtetik urtera. Hainbat arrazoi daude, eta badirudi produktu baten aurkari bakoitzak aukera berri bat duela.
‎Eraginkortasunari dagokionez, gerta liteke alergenoen (polena, maskota ilea eta hauts partikulak) eraginpean egotea. Britainia Handiko Elkarte Torazikoko Andrew Peacock irakaslearen arabera, “ikerketa honek adierazten du zilbor hesteko odolak aztarna baliotsuak izan ditzakeela Britainia Handiko bost haurretik batek asma duelako eta hiru helduetatik batek alergia bat duelako”. Azterketa egiteko, 10 urte arteko 1.300 haur baino gehiago aztertu zituzten eta haien alergiak kontrolatu zituzten.
2005
‎Haurrak haurtzaindegian bazkaltzen badu, jakinaraz ezazu elikagairen baten aurrean alergiarik agertzen duen edo dieta berezirik eman behar zaion.
‎Elikagairen batekiko alergia duten pertsonentzat errazagoa edo zailagoa da neurri egokiak hartzea elikagai horiek modu naturalean agertzen direnean. Kontua korapilatu egiten da" ezkutuko elikagaiak" dituzten produktuak direnean, hau da, etiketan zehazten ez diren substantzia alergenikoak dituztenean.
‎«Lezitina erabili bada, arrautza daraman etiketan zehaztu behar da, edo tamaririk badu, jakiak soja duela esan behar da», argitu du José María Negro alergologoak. Etiketatze baldintza berriek, Giza Elikaduraren Batzorde Zientifikoaren irizpidean jasotakoek, kontsumitzaileen babesa areagotzea dute helburu, batez ere elikagairen bati alergia edo intolerantzia diotenak. 2003/ 89 Zuzentarauaren transposizioaren ondorioz etiketatzeari buruzko arau orokorrean egiten diren aldaketek osagaien erregulazioari eragiten diote, hau da, elikagaiak fabrikatzeko edo prestatzeko erabiltzen diren eta oraindik produktu amaituan dauden substantziei, gehigarriak barne.
2006
‎Alergia motaren bat duten pertsonen kopurua nabarmen handitu da azken hamarkadetan. Arazo hori bereziki hauteman daiteke haurren artean, Europako hiru haurretik batek alergia motaren bat baitu. Orain, GA2LEN Bikaintasun Sareak (EBko 26 ikerketa zentro biltzen ditu), Alergologia eta Immunologia Klinikoaren Europako Akademiak (EAACI) eta Alergiak eta arnasbideak dituzten gaixoen Elkarteen Europako Federazioak (EFA) proba berriak aurkeztu dituzte dietak alergien garapenean duen eraginari buruz.
‎Alergiaren bat duten pertsonen kopurua nabarmen handitu da azken hamarkadetan, batez ere haurren artean. Munduko Osasun Erakundearen arabera (OME), Europako hiru haurretik batek eta bi helduetatik batek alergia izan dezakete hurrengo hamar urteetan. Orain arte, faktore genetikoen eta ingurumenekoen konbinazioak eragin du alergiarik handiena, baina, adituen arabera, gaixotasun horrek izan duen bilakaera azkarrak adierazten du badirela beste faktore batzuk ere, hala nola dieta.
2007
‎Substantzia batek alergia eragiteko, tamaina jakin bat izan behar du, bestela zailagoa baita gure immunitate sistema sentsibilizatzea. Horregatik, digestio on batek alergiaren mekanismoa kontrola dezake, batez ere elikagaietako mantenugaiak, batez ere proteinak, osorik gertatzen badira. Hala ere, prozesuan akatsen bat gertatzen bada, immunitate sistema zelularrak eta humoralak sartze antigenikoa prozesatu eta eragozten du.
‎Horren ondorioz, erantzun anafilaktikoa eta, beraz, talka alergikoari lotutako animalien heriotza tasa murrizten dira. Gainera, immunoglobulinaren (IgE) kontzentrazioa murrizten da; antigorputz horiek adierazten dute antigeno jakin bati alergia zaiola, eta desordenatutako erantzun immunologikoen garapenean parte hartzen dute. Mikroorganismo horiek eraginkorrak izateko arrazoietako bat da interleukinak sortzeko gaitasuna dutela, batez ere IL Hori dela eta, bakterioak aldatu eta substantzia horren kantitatea handitzen denean, askoz emaitza nabarmenagoak lortzen dira.
‎Guztiek zeregin garrantzitsua dute proteinen antigenoak substantzia ez monogeniko bihurtzeko prozesuan. Substantzia batek alergia eragiteko, tamaina jakin bat izan behar du, bestela zailagoa baita gure immunitate sistema sentsibilizatzea. Horregatik, digestio on batek alergiaren mekanismoa kontrola dezake, batez ere elikagaietako mantenugaiak, batez ere proteinak, osorik gertatzen badira.
2008
‎Gaur arte, segurtasunez oso interesgarriak izan daitezkeen aldaketa dietetiko batzuen berri eman da. Sydneyko Unibertsitateko ikertzaileen arabera, artritis erreumatoidea duten pazienteek, batzuetan, egoera orokorra okertu egin dezakete, beren dietako osagairen bati alergia izateagatik, dela esnekiei, artoari, zerealei eta solanazeoei, hala nola patatei eta tomateei. Batzuetan, elikagai horiek ez erabiltzeak lagundu egin du gaixoa hobetzen.
‎Gure herrialdean elikagai produkturen bati alergia dioten milioi bat pertsona daudela kalkulatzen da
‎Azterketa horretan zehazten denez, melokotoia eta meloia dira Espainian alergiarik gehien eragiten duten bi elikagaiak. Montserrat Fernández Rivas doktoreak, lan honen Espainiako ordezkariak, Alergologia eta Immunologia Klinikoaren Europako Akademiaren (EAACI) kongresuaren esparruan aurkeztu dituen atariko emaitzen arabera, milioi bat alergia diote gure herrialdeko elikagairen bati, eta hau adierazi zuen: “denek ez dakite hori, eta jende asko ez da inoiz kontsultara joango”.
‎Gainera, UMHk mota horretako intsektuen etengabeko ziztaden eraginpean dauden biztanleekin egiten ditu ikerketak, hala nola suhiltzaileekin edo landa langileekin, besteak beste. Sendagai edo elikagai jakin bati alergia bat izanez gero, ikertzaileek gene horiek zein diren ere aztertuko dute. Izan ere, helduengan erreakzio horiek gero eta ugariagoak direnez, jakin behar izan da zein genek eragiten dioten alergeno botika baten metabolismoari, eta pazientearen gorputzak ez du hipersentikortasun gisa hartzen.
2009
‎Eta botikak ez dira ohiko ingurumen eragileak. Zein dira botika batekiko alergiaren sintomak. Botikekiko alergia agertzeko moduak ez dira beti berdinak.
‎Zertan datza horrelako alergiaren azterketa? “Oso garrantzitsua da alergologiako espezialista baten alergia diagnostikoa izatea” Lehenik eta behin, gaixoaren erreakzioa sendagaiak eragin duela baieztatzea, ez bat datorren beste faktore batek. Haur txikiek, esate baterako, sarritan infekzio birikoak dituztenek, infekzioak eragindako azaleko arazo sekundarioak izan ditzakete tratamenduak irauten duen bitartean, eta erupzioa sendagaiari alergia izatearekin lotzen da.
‎Gogora dezagun “primum non nocere” maximoa (kalterik ez egitea da lehena). Medikamentu bati alergia dion paziente batek familia bereko beste botika batzuekiko alergia izateko aukera handiagoa du. Jakina.
‎Espezialistak bakarrik bideratu dezake gaixoa modu egokian alderdi horretan. Orain arte, sendagai bati alergia izan zaionean gertatzen denaz hitz egin dugu, baina prebeni daiteke. Oso zaila da, baina sendagaiak behar bezala erabiliz gero, sendagaiak gaizki erabiltzeagatik sentsibilizatzea saihets liteke, hala nola gaizki tratatutako ziklo laburrak edo gaizki egindako posologiak.
‎Baina argi geratu behar du alergikoa izaten jarraitzen duela eta etiketa hori duela. Etiketei buruz ari garela, botika bati alergia diola dakien pertsona batek beti eraman luke identifikazioa, presaz tratatu behar badute eta konorterik gabe badago. Funtsezkoa da pazienteak jakitea zer den alergikoa.
‎Identifikazioek beti egon lukete, adibidez, osasun txartelean bertan. Oso garrantzitsua da espezialista batek sendagai bati alergia diola diagnostikatzea. Paziente askok alergikoak direla dioten sendagaien zerrenda amaigabea daramate berekin, baina alergia azterketa arauturik egin gabe.
‎Medikamentuekiko alergia gorantz doa, eta, sendagai bat hartu aurretik, oso zaila da norbait alergikoa izango den jakitea. Erreakzio alergikoa gertatu ondoren, pertsonak “autodiagnostikotik” ihes egin behar du, eta alergologo batengana jo behar du, azterketa bat egin eta agente farmakologiko jakin bati alergia dion egiaztatzeko. Hala ez bada, beste tratamendu baterako behar izan dezakeen gai aktiborik gabe geratuko da.
‎Arazo nagusietako bat da antxoak etxean ozpinetan prestatzea; izan ere, oro har, ez da ohiturarik antxoak tenperatura oso baxuetan izoztu aurretik. Beste puntu eztabaidagarri bat alergien aurkako babesa da. Zenbait ikertzailek diote larba bizia beharrezkoa dela horrelako erreakzio bat eragiteko, eta, beraz, ez legoke arrazoirik antxoak jatea arriskutsua izan dadin behar bezala prestatzen bada.
2010
‎Ez dira inoiz babak zulatu behar, ez eta hariekin zeharkatu ere, eta ez dira apositu itsaskorrekin estali behar, ondo desinfektatu eta garbitu ez badira. Azken aholkuaren arabera, gaixotasun kronikoren bat, botikaren bati alergia edo beste edozein osasun arazo izanez gero, medikuaren txostena da. Galiziako Osasun Sailak gogorarazi du larrialdi mediko baten aurrean 061 zenbakira deitu behar dela.
‎Lihokoekin batera, propietate onuragarriak dituzte, bai heste funtzioaren erregulazioan, bai kolesterol mailen kontrolean. Sesamoaren eragozpen bat alergiak eragiteko gaitasuna da. Hazi horiek gero eta ugariagoak dira prozesatutako produktu askotan, eta horrek azaltzen du, hein batean, kasuak ugaritzea.
‎Elikagai egokiak aukeratzen ere laguntzen dute, kontsumitzaile bakoitzaren beharren arabera. Elikagairen bati alergia edo intolerantzia dioten pertsonek, zalantzarik gabe, jakiten dute aukeratutako produktua kontsumi dezaketen. Askotan, 100 g bakoitzeko eta, batzuetan, zatika adierazitako mantenugaien edukiari buruzko informazioa ematen du etiketak.
2011
‎Gehienak, glutena (irinak) dutenez, haur zeliakoentzat kontraindikatuak daude. Zeliakia elikadura intolerantzia bat den arren, alergia ez den beste baldintza bat, haur zeliakoek ere, elikagairen bati alergia diotenek bezala, arriskugarri gerta daitezkeen elikagaietatik urrun egoteko ahalegin handiak egin behar dituzte. Ospakizun jaia glutenik gabeko elikagaiekin moldatutako errezeta tipikoekin prestatzea hasiera ona izan daiteke.
‎Ez da zehazten produktuarekin batera nahitaez produktuari buruzko informazioa eman behar denik, hala nola izena, fabrikatzailea edo osagaien zerrenda. Azken puntu hori garrantzitsua da hura egiteko erabilitako substantziaren bati alergia izanez gero. Nahi izanez gero, produktuaren etiketa eska daiteke, nahitaez gorde behar baita saldu bitartean.
2012
‎Elikagai batekiko alergia aipatzen denean, kontuan hartu behar da elikagai alergizanteak edo alergia sortzaileak familiaka biltzen direla, eta pertsona sentiberek batekin edo bestearekin eduki ditzaketela alergia erreakzioak.
‎Inkesta egin ondoren, garbi atera liteke ondorioa: oso jatetxe gutxik eskaintzen dituzte menu bereziak elikagai edo osagai bati alergia edo intolerantzia dioten pertsonentzat.
‎Zaila gertatzen zaie elikagairen batek alergia edo intolerantzia sortzen dien pertsonei etxetik kanpo jatea.
‎Egoitzaren arduradunek ahalik eta datu gehien jakin behar dituzte zainduko duten txakurrari buruz, haien beharrak modu eraginkorragoan asetzeko. Halaber, komeni da jakitea zakurrak behar bereziak dituen, gaixotasunik duen edo sendagai edo elikagairen bati alergia dion. Egoitza bisitatzen denean, zentroak ongi funtzionatzen duen egiaztatzeko modu fidagarri bat da bertan dauden animalien egoera behatzea.
‎“Ez da intzidentzia areagotzea, ez eta detekzioa ere, alergologia pediatrikoko zerbitzuei esker hobetu dena” esan du mediku horrek, eta, haren ustez, ez da erraza elikagai alergenikoa dietatik kentzea, eta elikadura arazoak eragin ditzake. Bonék zenbatetsi duenez, 50 haurretik batek alergia die landare elikagaiei, nahiz eta horietako askok erreakzio alergikoak izateko arriskua duten dieta behar bezala ez kontrolatzeagatik. Juan Enrique Sancha doktoreak, Sanlúcar de Barramedako (Cadiz) Bideko Ama Birjina Ospitaleko pediatriako alergologoak, ohartarazi duenez, “batzuetan arazo psikologikoak, fobiak eta elikadura frustrazioak izaten ditu haurrak, bere gizarte ingurunetik baztertuta sentitu eta bere eta bere familiaren bizi kalitatea hondatu arte”.
‎Nola minimizatu txakur epitelioarekiko alergia? Pertsona batek alergia duenean eta txakurra etxean edukitzea erabakitzen duenean, Miguel de Pablos dermatologian espezializatutako albaitariak hau gomendatzen du: Ez sartu animalia logeletan.
‎Gainera, horietako 12 bisitatu ziren, produktuak biltegiratzeko eta menu edo plater berezi horiek egiteko prozesuak egiaztatzeko. Inkestaren arabera, jatetxe gutxik eskaintzen dute otordu alternatibo bat elikagai edo osagairen bati alergia edo intolerantzia dioten pertsonentzat: inkestatuen %7k bakarrik (117, guztira).
‎Hala ere, zein dira inkesta egin zaien 117 jatetxeetan eskaintzen diren menu edo plater berezien prezioak? Horien %62k 20 eta 40 euro bitarteko prezioa dute gutunean; elikagai edo osagai bati alergia edo intolerantzia sortzen dion batek, batez beste, 17 euro ordaindu behar ditu. Kostu handieneko erkidegoa Gaztela Mantxa izan zen, batez beste 21 euroko menu bereziekin, Kataluniakoak baino %51 garestiagoak (batez beste 14 euro).
2013
‎txakurra alergikoa bada. Txakur bat liztor ziztada ugari, kolapsoa izan eta hil egin daiteke. Eltxoek eritasun parasitario larriak eragin ditzakete zakurrean. Era berean, erle baten ziztadak pozoi indartsuagoa du inurri gehienenak baino. Txakur batek alergia badio baten ziztadari erlea edo liztorra, immunitate sistemaren neurriz kanpoko erreakzioak hantura eta gorritasuna eragin diezazkioke. Baina, aurpegian gertatzen bada, arriskua handiagoa da pozoia eztarrira iritsi eta glotisa ixteko (laringean), eta horrek animaliaren bizia arriskuan jartzen du.
‎Paraleloan, ez da gomendatzen berandu sartzea elikagai alergenikoak (6 hilabete bete ondoren) ekzema prebenitzeko. Oro har, ez dago adierazitako erregimenik, salbu eta frogatu bada haurtxoak elikagairen bati alergia diola, probokazio testaren bidez. Kasu horretan izan ezik, ez da beharrezkoa dermatitis atopikoan dieta murriztapenik egitea. Probiotikoen, antioxidatzaileen, olio esentzialen, homeopatiaren eta abarren erabilerari buruz.
‎Zergatik dago arrisku handiagoa udan? Begietako infekzioak begiko higiene egokiarekin prebenitu daitezke, serum fisiologikoarekin «Udaberria eta uda garai ugariagoak dira txakur batek alergia duen konjuntibitis alergikoa, polen edo beste ingurumen substantzia batzuk izateko», azaldu du Carlos Quintanak, albaitariak. Udako beroarekin eta alergia eragiten duten eta begiak narritatzen dituzten partikula esekiekin giro lehortasunak konjuntibitisa eragin dezake.
2015
‎Haurren larruazalean makillajeak eragin kaltegarriak ditu Irudia: ep So.de Larruazalean makillaje produktuek eragin ditzaketen larruazaleko arazo nagusiak ukipen bidezko dermatitisa izaten dira (alergikoak, adibidez), makillajea eta uña lakak dituzten produktuetako bati alergia edo alergia eragiten diotenak, narritadura substantzia baten izaera narritagarriagatik, edo urtikaria ukitzeagatik. «Ukipen dermatitisa ekzema edo larru gorriz, besikula txikiak eratuz, hantura eta azkura bidez agertzen da», adierazi du espezialistak.
‎Hipersentikortasun erreakzio hori eragiten duen substantzia zehatzari alergenoa esaten zaio. Pertsona bat alergiarik sortzen ez bada ere, joera genetikoak, ingurumeneko zenbait faktorerekin batera, hipersentikortasun erantzunak sortzen laguntzen du, eta, ondorioz, alergia. Faktore asko lotzen dira, neurri handiagoan edo txikiagoan, alergiak edo behi esnearen proteinak bezalako elikagai batzuk; adibidez, intsektuak, behi esnearen proteinak, akaroak edo behi esnearen proteinak, eta, hala nola, intsektuak, behi esnearen proteinak, etab. Eta giroko hezetasuna ere badago, nahiz eta prozesu alergikorik eragiten ez duen faktore bat ez izan.
2018
‎Nire semeak zurrungak ditu, elikagairen bati alergia dio?
2019
‎Larruazalean ebaki batzuk egiten dira, eta horien gainean alergeno batzuk jartzen dira. Pertsona bati alergia dion pertsona batek bere larruazala suhitu eta gorritu egiten du. Odol analisia.
‎Presentzia handia duten kostaldeko eremuetan ingurumeneko akaroak, krustazeoekiko alergia alergeno arruntak, maizago detektatzen dira, Nahiz eta handiago batek ere zehaztu dezakeen itsas jatorriko elikagai horien kontsumoa. – Erdialdeko eta Europako iparraldeko urkiak, gehienez ere, polen horrekiko alergia duten pazienteen% 70 landare produkturen batekiko alergia adierazten du, batez ere, sagarra eta a. hur gisako fruitu lehorrak. Espainian eta Mediterraneo osoan polenak nagusiak gramineoak dira, eta gune horietan, alergikoen %40k, gehienez, hau egin dezake:
‎Elikadura kateari, bizi den eremu geografikoari, elikagai motari edo elikagai industrialen prozesatzeari eragiten dioten klima aldaketaren ondorioekin ere lotzen dira. Gero eta gehiago entzuten dugu «elikagai bati alergia diot», eta datu ofizialek erakusten dute igoera hori. Alergologia eta Inmunologia Klinikoaren Espainiako Elkarteak egindako Alergologia 2015 txostenean jasotakoaren arabera, Espainian halako arazoak dituzten pertsonen proportzioa hirukoiztu egin da bi hamarkadatan:
‎Bazkaltzeko ordua oztopo izan daiteke pertsona askorentzat. Substantziaren bati alergia izanez gero, janari bakoitzaren (eta erosketa bakoitzaren) osagaien zerrenda berrikusi eta elikagaien aztarnak zaindu behar dira. Elikadura alergia bat baduzu izan dezakezula baduzu, jarri arreta lerro hauetan:
‎Lau espainiarretik batek alergiaren bat jasaten du, eta datozen hamarkadetan prebalentzia handituz joango dela aurreikusten da 2050 urtean bikoiztu arte. Arazo horretan faktore genetikoek eragiten dute, baina baita poluzioa, klima aldaketa eta material berriekin kontaktua izateak ere.
‎Alergia: udaberrian hazten den arazoa Gaur egun, lau espainiarretik batek alergia handiagoa edo txikiagoa du. 30 urtean, kaltetuen portzentajea bikoiztu egingo da, Alergologiako Espainiako Elkartearen datuen arabera.
‎Aldatu airez. Rohit Divekar Mayo klinika ospetsuko (Minnesota, Estatu Batuak) alergologoa da, eta heldutasunean agertzen diren polenari edo ingurumenari buruzko bat bateko alergia asko habitat aldaketa baten ondorio dira, eremu geografiko batetik beste batera doan aldaira, hain zuzen. Diagnostiko milimetrikoak.
‎Elikagai baten alergiak eragindako shock anafilaktikoa baduzu zure semeak, adrenalina injektatzea da azkarrena eta eraginkorrena, eta, ondoren, ospitalera joan.
‎Janari industriala ez da beti txarra zure osasunerako Irudia: RitaE Alergiei dagokienez (Europako inkestatutakoen% 20 eta Espainiako% 21 kezkatzen dituzte), erantzukizuna partekatua da; izan ere, “industriak 14 alergenori buruzko informazioa eman behar du, baita ontziratu gabeko elikagaietan ere, baina pertsonak beste konposatu bati alergia badio, etiketatzearen bidez interesatu behar da”, azaldu du Roblesek. Hau da, ohiko 14 alergenoetako bat ez den elementu jakin bati alergia badiogu, osagaien zerrenda begiratu behar dugu beti, eta hor egongo da zehaztuta produktuaren eduki guztia.
‎RitaE Alergiei dagokienez (Europako inkestatutakoen% 20 eta Espainiako% 21 kezkatzen dituzte), erantzukizuna partekatua da; izan ere, “industriak 14 alergenori buruzko informazioa eman behar du, baita ontziratu gabeko elikagaietan ere, baina pertsonak beste konposatu bati alergia badio, etiketatzearen bidez interesatu behar da”, azaldu du Roblesek. Hau da, ohiko 14 alergenoetako bat ez den elementu jakin bati alergia badiogu, osagaien zerrenda begiratu behar dugu beti, eta hor egongo da zehaztuta produktuaren eduki guztia. Eta mikroplastikoak?
2020
‎Maskara jarri baino ordubete lehenago egin behar da errutina hori. Larruazala marruskaduragatik narritatzen hasten bada edo maskararen osagairen bati alergia badio, eremu hori babesteko aukera dago, eta, horretarako, barrera krema edo stick bat eman behar da, maskara jarri baino minutu batzuk lehenago. Eta hainbat ordu eman behar badira errunaldia jarrita, eremu hori bera apositu batekin ere estali daiteke, igurtzitik babesteko.
2021
‎Bestela esanda, elikagaia behar adina patogeno kutsatuta badago, gaixotu egingo gara jaten dugunean, egin dugun “entrenamendu” handiagatik. — Kasu batzuetan alergenikotasuna murrizten du Elikagai bati alergia dion pertsona bati (adibidez, arrautzari) gertatzen zaio bere immunitate sistemak proteinaren bat agente arrotz gisa ezagutzen duela eta horri aurre egiteko erreakzionatu egiten duela. Orduan agertzen dira sintoma bereizgarriak (urtikaria, hantura, etab.). beren bizitza arriskuan jar dezaketenak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia