2001
|
|
Arnas alergien eragina duela zenbait hamarkada baino handiagoa da, baina elikagaiekiko alergien kasuak, hori frogatzen duen ikerketa zientifikorik ez dagoen arren, joera berari jarraitzen diola dirudi. Neurri batean, lehen osasunari buruzko beste kezka batzuk zeudelako gertatzen da hori; eta gaur egun, bizi kalitatea bilatzen da, eta elikagai
|
batek
alergia eragiten badio, medikuaren aholkuaren bila dabil.
|
2002
|
|
Gerta daiteke, halaber, kodifikatzen duen proteinarentzat ez izatea datu historikorik, klinikorik edo epidemiologikorik, bere edo bere iturriaren alergenikotasuna aipatzen duenik. Transgene
|
batek
alergia izeneko proteina bat kodifikatzen duenean, oso litekeena da proteina horrek, landareak adierazten duen bezala, alergia bat eragiteko ahalmena izatea. Alergia bat sortzen den egiaztatzeko, proba immunokimikoak egin daitezke, proteina horri alergia dioten pazienteen serum laginekin.
|
2004
|
|
Eraginkortasunari dagokionez, gerta liteke alergenoen (polena, maskota ilea eta hauts partikulak) eraginpean egotea. Britainia Handiko Elkarte Torazikoko Andrew Peacock irakaslearen arabera, “ikerketa honek adierazten du zilbor hesteko odolak aztarna baliotsuak izan ditzakeela Britainia Handiko bost haurretik batek asma duelako eta hiru helduetatik
|
batek
alergia bat duelako”. Azterketa egiteko, 10 urte arteko 1.300 haur baino gehiago aztertu zituzten eta haien alergiak kontrolatu zituzten.
|
2006
|
|
Alergia motaren bat duten pertsonen kopurua nabarmen handitu da azken hamarkadetan. Arazo hori bereziki hauteman daiteke haurren artean, Europako hiru haurretik
|
batek
alergia motaren bat baitu. Orain, GA2LEN Bikaintasun Sareak (EBko 26 ikerketa zentro biltzen ditu), Alergologia eta Immunologia Klinikoaren Europako Akademiak (EAACI) eta Alergiak eta arnasbideak dituzten gaixoen Elkarteen Europako Federazioak (EFA) proba berriak aurkeztu dituzte dietak alergien garapenean duen eraginari buruz.
|
|
Alergiaren bat duten pertsonen kopurua nabarmen handitu da azken hamarkadetan, batez ere haurren artean. Munduko Osasun Erakundearen arabera (OME), Europako hiru haurretik batek eta bi helduetatik
|
batek
alergia izan dezakete hurrengo hamar urteetan. Orain arte, faktore genetikoen eta ingurumenekoen konbinazioak eragin du alergiarik handiena, baina, adituen arabera, gaixotasun horrek izan duen bilakaera azkarrak adierazten du badirela beste faktore batzuk ere, hala nola dieta.
|
2007
|
|
Substantzia batek alergia eragiteko, tamaina jakin bat izan behar du, bestela zailagoa baita gure immunitate sistema sentsibilizatzea. Horregatik, digestio on
|
batek
alergiaren mekanismoa kontrola dezake, batez ere elikagaietako mantenugaiak, batez ere proteinak, osorik gertatzen badira. Hala ere, prozesuan akatsen bat gertatzen bada, immunitate sistema zelularrak eta humoralak sartze antigenikoa prozesatu eta eragozten du.
|
|
Guztiek zeregin garrantzitsua dute proteinen antigenoak substantzia ez monogeniko bihurtzeko prozesuan. Substantzia
|
batek
alergia eragiteko, tamaina jakin bat izan behar du, bestela zailagoa baita gure immunitate sistema sentsibilizatzea. Horregatik, digestio on batek alergiaren mekanismoa kontrola dezake, batez ere elikagaietako mantenugaiak, batez ere proteinak, osorik gertatzen badira.
|
2012
|
|
Zaila gertatzen zaie elikagairen
|
batek
alergia edo intolerantzia sortzen dien pertsonei etxetik kanpo jatea.
|
|
“Ez da intzidentzia areagotzea, ez eta detekzioa ere, alergologia pediatrikoko zerbitzuei esker hobetu dena” esan du mediku horrek, eta, haren ustez, ez da erraza elikagai alergenikoa dietatik kentzea, eta elikadura arazoak eragin ditzake. Bonék zenbatetsi duenez, 50 haurretik
|
batek
alergia die landare elikagaiei, nahiz eta horietako askok erreakzio alergikoak izateko arriskua duten dieta behar bezala ez kontrolatzeagatik. Juan Enrique Sancha doktoreak, Sanlúcar de Barramedako (Cadiz) Bideko Ama Birjina Ospitaleko pediatriako alergologoak, ohartarazi duenez, “batzuetan arazo psikologikoak, fobiak eta elikadura frustrazioak izaten ditu haurrak, bere gizarte ingurunetik baztertuta sentitu eta bere eta bere familiaren bizi kalitatea hondatu arte”.
|
|
Nola minimizatu txakur epitelioarekiko alergia? Pertsona
|
batek
alergia duenean eta txakurra etxean edukitzea erabakitzen duenean, Miguel de Pablos dermatologian espezializatutako albaitariak hau gomendatzen du: Ez sartu animalia logeletan.
|
2013
|
|
txakurra alergikoa bada. Txakur bat liztor ziztada ugari, kolapsoa izan eta hil egin daiteke. Eltxoek eritasun parasitario larriak eragin ditzakete zakurrean. Era berean, erle baten ziztadak pozoi indartsuagoa du inurri gehienenak baino. Txakur
|
batek
alergia badio baten ziztadari erlea edo liztorra, immunitate sistemaren neurriz kanpoko erreakzioak hantura eta gorritasuna eragin diezazkioke. Baina, aurpegian gertatzen bada, arriskua handiagoa da pozoia eztarrira iritsi eta glotisa ixteko (laringean), eta horrek animaliaren bizia arriskuan jartzen du.
|
|
Zergatik dago arrisku handiagoa udan? Begietako infekzioak begiko higiene egokiarekin prebenitu daitezke, serum fisiologikoarekin «Udaberria eta uda garai ugariagoak dira txakur
|
batek
alergia duen konjuntibitis alergikoa, polen edo beste ingurumen substantzia batzuk izateko», azaldu du Carlos Quintanak, albaitariak. Udako beroarekin eta alergia eragiten duten eta begiak narritatzen dituzten partikula esekiekin giro lehortasunak konjuntibitisa eragin dezake.
|
2019
|
|
Lau espainiarretik
|
batek
alergiaren bat jasaten du, eta datozen hamarkadetan prebalentzia handituz joango dela aurreikusten da 2050 urtean bikoiztu arte. Arazo horretan faktore genetikoek eragiten dute, baina baita poluzioa, klima aldaketa eta material berriekin kontaktua izateak ere.
|
|
Alergia: udaberrian hazten den arazoa Gaur egun, lau espainiarretik
|
batek
alergia handiagoa edo txikiagoa du. 30 urtean, kaltetuen portzentajea bikoiztu egingo da, Alergologiako Espainiako Elkartearen datuen arabera.
|