2001
|
|
Behin etxean daudela, leku fresko eta lehorrean gorde behar dira, baina kontserbazio hori hobetu egiten da hozkailuan kristalezko ontzi hermetikoetan sartuz gero. Horrela, urte osoan egoera ezin hobean mantentzen dira, nahiz eta 8 edo 9 hilabete
|
baino
lehen kontsumitzea gomendatzen den; izan ere, denborak aurrera egin ahala, ezaugarri organoleptikoak (zentzumenen bidez zaporea, testura eta abar hautematen ditugunak). gutxituz doaz.Hala ere, gorgojoa izan dezakete etsai.Lekale horien barrualdea jan eta hutsik uzten duen parasitoa da. Intsektu horiek ez erasotzeko, komeni da baratxuri burua sartzea haiek gordetzen diren ontzian.
|
2005
|
|
Hala, arrantzako produktuak arduraz kontsumitzeko bost irizpide ditu: arraina ongi aprobetxatzea; heldugabeak baztertzea; hurbileko produktuak kontsumitzea; metodo selektiboen bidez harrapatutako arraina aukera daitekeenean, eta arrantzako produktuak akuikultura
|
baino
lehen kontsumitzea. Eskuliburu hori Greenpeaceren web orrian dago (www.greenpeace.org), eta arrainaren etiketatzeari, arrantza tresna nagusiei eta freskotasuna zehazteko moduari buruzkoa da.
|
2011
|
|
Erosi aurretik, begiratu egin behar da zer data
|
baino
lehen kontsumitzea komeni den edo noiz iraungitzen den; horrez gain, ontzia nola dagoen ere aztertu behar da (ez du egon behar mailatua, eta herdoil arrastorik ere ez du eduki behar).
|
|
Elikagai baten kontsumo data lehenetsia edo gutxieneko iraupena produktuak bere propietate espezifikoak mantentzen dituen data da, betiere kontserbazio baldintza egokietan gordetzen bada. Gainerako kasuetan, aldez aurretik jakinaraziko da “data hau baino lehen kontsumitu”, eguna zehazten denean, edo “data hau amaitu
|
baino
lehen kontsumitu edo urtea amaitu baino lehen kontsumitu”. Beharrezkoa izanez gero, informazio hori osatu egin da aipatu iraupena ziurtatzeko bete behar diren kontserbazio baldintzekin.
|
|
Menuak pentsatzea, barietateari eta nutrizio ezaugarriei dagokienez ez ezik, haien kontserbazio egoerari dagokionez ere, eta kantitatearekin ez pasatzea. Elikagaiak egoera txarrean badaude bakarrik bota, eta etiketak adierazten duen iraungitze data igaro
|
baino
lehen kontsumitu. Produktuek baldintza egokietan gordetzen dituzte marjinak, bereziki ongi gorde badira.
|
|
Ez galdu sekula esne izoztuaren hotz katea. Izoztutako amaren esnea hozkailuan edo ur hotzetan desizoztu behar da, inoiz ez mikrouhin labean, eta 24 ordu
|
baino
lehen kontsumitu. Ez izoztu berriro.
|
2012
|
|
5 Ez xahutu janaria Munduan giza kontsumorako ekoizten diren elikagaien herena (1.300 milioi tona urtean) galdu edo alferrik galtzen da, NBEren arabera. Ingurumenerako eta gure poltsikorako hainbat jarraibide positibo jarrai daitezke, hala nola erosketa zerrenda aztertzea, produktuekin ez gainditzeko, batez ere galgarrienekin, elikagaiak etxean guztiak kontsumitzeko moduan antolatzea, elikagaiak egoera txarrean badaude bakarrik botatzea eta iraungitze data igaro
|
baino
lehen kontsumitzea, elikagaiak izoztea bizitza luzatzeko… 6 Produktu ekologikoak eta etxeko produktuak erabiltzea Gure produktuak etxean egiteak dirua aurrezten du, eta ekologikoagoa eta osasungarriagoa da. Oinarrizko osagaiak erabiliz, hala nola limoiak, ura edo arrautzak, erraz egin daitezke garbitzeko edo edertzeko produktuak.
|
2013
|
|
Gutxieneko iraupena legenden bidez adieraziko da: a) «Ahal dela, … data
|
baino
lehen kontsumitu, eguna adierazi behar denean. b) «Ahal den neurrian kontsumitu…», gainerako kasuetan. Aurreko 1 paragrafoan aurreikusitako argibideak honako hauek izango dira:
|
|
berehala kontsumitzen ez bada, ozpin edo limoi pixka bat gehitu eta hozkailuan gorde. Arrautzaz egindako errezetak, hala nola saltsak edo pastelak, prestatu eta 24 ordu
|
baino
lehen kontsumitu lirateke. Ondo garbitu eskuak eta sukaldeko tresnak, germenak izan baititzakete.
|
|
Saltsak maionesak, adibidez, aipamen berezia merezi du, prestakin horiek ez baitute inolako egoste prozesurik, patogenoak kentzeko moduetako bat baita. Garrantzitsua da, beraz, prestatzen diren bitartean higiene eta manipulazio neurri zorrotzak hartzea eta, 24 ordu
|
baino
lehen kontsumitzen ez badira, botatzea.
|
|
Batzuk giro tenperaturan ere egon daitezke, hala nola sagarretan, mandarinetan edo laranjetan. Aldiz, freskoenak, marrubiak, aranak, abrikotak edo nipperoak, hozkailuan gorde behar dira, eta hiru egun igaro
|
baino
lehen kontsumitu. Hotzean kontserbatzen ez diren elikagaiak Elikagai batzuk ez dira hozte tenperatura baxuan gordetzeko hautagai egokiak, tenperatura baxuetan haien zaporea edo testura kaltetu baitaitezke.
|
2015
|
|
Halaber, kontuan izan behar da kozinatutako produktu gordinak izoztea komeni dela. Komeni da ontzian jartzea edo, bestela, izoztu eta hiru hilabete igaro
|
baino
lehen kontsumitzea. Erabili behar denean, hozkailuan desizoztu behar da (hotzak mikrobio garapenetik babesten du), eta 24 orduko epean kontsumitu.
|
2017
|
|
«tiro sareak», «arraste sareak», «mailasareak eta antzekoak», «inguraketa sareak eta sareak», «sardinak eta amua», «arrakalak» eta «nasak eta tranpak». Iraungitze data/ Ahal dela…
|
baino
lehen kontsumitu: produktua desizoztea bada, gutxieneko iraupena, iraungitze data eta alergenoak.
|
2018
|
|
Horrek esan nahi du, esnea abeltzaintzako ustiategitik etxera eramateko, ontzi garbi eta hermetiko bat eta hozteko tenperaturari eutsiko dion sistemaren bat erabili liratekeela. Ondoren, esnea lehenbailehen irakin behar da, hiru irakin, tenperatura ahalik eta lasterren 4 °C raino jaitsi, tenperatura horretan gorde eta jetzi eta 72 ordu igaro
|
baino
lehen kontsumitu (erosi eta 48 ordu inguru). Gainera, kontuan hartu behar dira beste higiene neurri egoki batzuk, hala nola esne irakina berriro ez sartzea esne gordina garraiatzeko erabili zen ontzi berean, birmoldaketak saihesteko.
|
2020
|
|
Elikagai bat iraungitze datatik hurbil dagoela eta jateko denborarik ematen ez badigu, izoztu egin dezakegu zenbait hilabetez kontserbatzeko (izozkailuaren jarraibideen arabera). Gero, hozkailuan desizoztu eta 24 ordu igaro
|
baino
lehen kontsumitu.
|
2021
|
|
Haurtzaroan jasandako gehiegikeriak droga behar
|
baino
lehen kontsumitzearekin lotzen dituzten ikerketa zientifikoak asko dira, eta, ondorioz, nerabezaroan eta gaztaroan indarkeriazko delituetan sartuta egotearekin lotzen dituzte. Horrek, pertsona horietako askok, helduaroan irauten du.
|
2022
|
|
Gainera, testura eta trinkotasuna galtzen dute, eta haien ezaugarri organoleptikoei eragiten diete, hala nola zaporea eta aroma. Izozten bada edo hozkailuan eduki, giro tenperaturan ordubete
|
baino
lehen kontsumitu behar dira. Patatak Dilistak (eta, oro har, lekaleak) ondo izozten dira, baina patatekin kozinatuta badituzu, izoztu aurretik erretiratzea baino hobea da.Patataren fekula desegin egiten da izozten denean, eta, hotzarekin, testura eta zaporea kolokan geratzen dira.
|
2023
|
|
Sierraren arabera, eurenaren antzeko energia komunitateak, gehienetan, energia sortzea izaten dute helburu. Orduenerrekoek ez dute baztertzen, baina ezer
|
baino
lehen kontsumitzen duten energia kopurua gutxitu nahi dute. " Gure arteko gehienek ez dugu energia merkatua ezagutzen, ez ditugu argindarraren eta gasaren fakturak ulertzen.
|
|
Ez gehiegi bete hozkailua. Erabili izozkailua epemuga bete
|
baino
lehen kontsumitu ezin duguna gordetzeko. Idatzi ontzian irekitze data.
|