Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 19

2001
‎Behin etxean daudela, leku fresko eta lehorrean gorde behar dira, baina kontserbazio hori hobetu egiten da hozkailuan kristalezko ontzi hermetikoetan sartuz gero. Horrela, urte osoan egoera ezin hobean mantentzen dira, nahiz eta 8 edo 9 hilabete baino lehen kontsumitzea gomendatzen den; izan ere, denborak aurrera egin ahala, ezaugarri organoleptikoak (zentzumenen bidez zaporea, testura eta abar hautematen ditugunak). gutxituz doaz.Hala ere, gorgojoa izan dezakete etsai.Lekale horien barrualdea jan eta hutsik uzten duen parasitoa da. Intsektu horiek ez erasotzeko, komeni da baratxuri burua sartzea haiek gordetzen diren ontzian.
2005
‎Hala, arrantzako produktuak arduraz kontsumitzeko bost irizpide ditu: arraina ongi aprobetxatzea; heldugabeak baztertzea; hurbileko produktuak kontsumitzea; metodo selektiboen bidez harrapatutako arraina aukera daitekeenean, eta arrantzako produktuak akuikultura baino lehen kontsumitzea. Eskuliburu hori Greenpeaceren web orrian dago (www.greenpeace.org), eta arrainaren etiketatzeari, arrantza tresna nagusiei eta freskotasuna zehazteko moduari buruzkoa da.
2011
‎Erosi aurretik, begiratu egin behar da zer data baino lehen kontsumitzea komeni den edo noiz iraungitzen den; horrez gain, ontzia nola dagoen ere aztertu behar da (ez du egon behar mailatua, eta herdoil arrastorik ere ez du eduki behar).
‎Elikagai baten kontsumo data lehenetsia edo gutxieneko iraupena produktuak bere propietate espezifikoak mantentzen dituen data da, betiere kontserbazio baldintza egokietan gordetzen bada. Gainerako kasuetan, aldez aurretik jakinaraziko da “data hau baino lehen kontsumitu”, eguna zehazten denean, edo “data hau amaitu baino lehen kontsumitu edo urtea amaitu baino lehen kontsumitu”. Beharrezkoa izanez gero, informazio hori osatu egin da aipatu iraupena ziurtatzeko bete behar diren kontserbazio baldintzekin.
‎Menuak pentsatzea, barietateari eta nutrizio ezaugarriei dagokienez ez ezik, haien kontserbazio egoerari dagokionez ere, eta kantitatearekin ez pasatzea. Elikagaiak egoera txarrean badaude bakarrik bota, eta etiketak adierazten duen iraungitze data igaro baino lehen kontsumitu. Produktuek baldintza egokietan gordetzen dituzte marjinak, bereziki ongi gorde badira.
‎Ez galdu sekula esne izoztuaren hotz katea. Izoztutako amaren esnea hozkailuan edo ur hotzetan desizoztu behar da, inoiz ez mikrouhin labean, eta 24 ordu baino lehen kontsumitu. Ez izoztu berriro.
2012
‎5 Ez xahutu janaria Munduan giza kontsumorako ekoizten diren elikagaien herena (1.300 milioi tona urtean) galdu edo alferrik galtzen da, NBEren arabera. Ingurumenerako eta gure poltsikorako hainbat jarraibide positibo jarrai daitezke, hala nola erosketa zerrenda aztertzea, produktuekin ez gainditzeko, batez ere galgarrienekin, elikagaiak etxean guztiak kontsumitzeko moduan antolatzea, elikagaiak egoera txarrean badaude bakarrik botatzea eta iraungitze data igaro baino lehen kontsumitzea, elikagaiak izoztea bizitza luzatzeko… 6 Produktu ekologikoak eta etxeko produktuak erabiltzea Gure produktuak etxean egiteak dirua aurrezten du, eta ekologikoagoa eta osasungarriagoa da. Oinarrizko osagaiak erabiliz, hala nola limoiak, ura edo arrautzak, erraz egin daitezke garbitzeko edo edertzeko produktuak.
2013
‎Gutxieneko iraupena legenden bidez adieraziko da: a) «Ahal dela, … data baino lehen kontsumitu, eguna adierazi behar denean. b) «Ahal den neurrian kontsumitu…», gainerako kasuetan. Aurreko 1 paragrafoan aurreikusitako argibideak honako hauek izango dira:
‎berehala kontsumitzen ez bada, ozpin edo limoi pixka bat gehitu eta hozkailuan gorde. Arrautzaz egindako errezetak, hala nola saltsak edo pastelak, prestatu eta 24 ordu baino lehen kontsumitu lirateke. Ondo garbitu eskuak eta sukaldeko tresnak, germenak izan baititzakete.
‎Saltsak maionesak, adibidez, aipamen berezia merezi du, prestakin horiek ez baitute inolako egoste prozesurik, patogenoak kentzeko moduetako bat baita. Garrantzitsua da, beraz, prestatzen diren bitartean higiene eta manipulazio neurri zorrotzak hartzea eta, 24 ordu baino lehen kontsumitzen ez badira, botatzea.
‎Batzuk giro tenperaturan ere egon daitezke, hala nola sagarretan, mandarinetan edo laranjetan. Aldiz, freskoenak, marrubiak, aranak, abrikotak edo nipperoak, hozkailuan gorde behar dira, eta hiru egun igaro baino lehen kontsumitu. Hotzean kontserbatzen ez diren elikagaiak Elikagai batzuk ez dira hozte tenperatura baxuan gordetzeko hautagai egokiak, tenperatura baxuetan haien zaporea edo testura kaltetu baitaitezke.
2015
‎Halaber, kontuan izan behar da kozinatutako produktu gordinak izoztea komeni dela. Komeni da ontzian jartzea edo, bestela, izoztu eta hiru hilabete igaro baino lehen kontsumitzea. Erabili behar denean, hozkailuan desizoztu behar da (hotzak mikrobio garapenetik babesten du), eta 24 orduko epean kontsumitu.
2017
‎«tiro sareak», «arraste sareak», «mailasareak eta antzekoak», «inguraketa sareak eta sareak», «sardinak eta amua», «arrakalak» eta «nasak eta tranpak». Iraungitze data/ Ahal dela… baino lehen kontsumitu: produktua desizoztea bada, gutxieneko iraupena, iraungitze data eta alergenoak.
2018
‎Horrek esan nahi du, esnea abeltzaintzako ustiategitik etxera eramateko, ontzi garbi eta hermetiko bat eta hozteko tenperaturari eutsiko dion sistemaren bat erabili liratekeela. Ondoren, esnea lehenbailehen irakin behar da, hiru irakin, tenperatura ahalik eta lasterren 4 °C raino jaitsi, tenperatura horretan gorde eta jetzi eta 72 ordu igaro baino lehen kontsumitu (erosi eta 48 ordu inguru). Gainera, kontuan hartu behar dira beste higiene neurri egoki batzuk, hala nola esne irakina berriro ez sartzea esne gordina garraiatzeko erabili zen ontzi berean, birmoldaketak saihesteko.
2020
‎Elikagai bat iraungitze datatik hurbil dagoela eta jateko denborarik ematen ez badigu, izoztu egin dezakegu zenbait hilabetez kontserbatzeko (izozkailuaren jarraibideen arabera). Gero, hozkailuan desizoztu eta 24 ordu igaro baino lehen kontsumitu.
2021
‎Haurtzaroan jasandako gehiegikeriak droga behar baino lehen kontsumitzearekin lotzen dituzten ikerketa zientifikoak asko dira, eta, ondorioz, nerabezaroan eta gaztaroan indarkeriazko delituetan sartuta egotearekin lotzen dituzte. Horrek, pertsona horietako askok, helduaroan irauten du.
2022
‎Gainera, testura eta trinkotasuna galtzen dute, eta haien ezaugarri organoleptikoei eragiten diete, hala nola zaporea eta aroma. Izozten bada edo hozkailuan eduki, giro tenperaturan ordubete baino lehen kontsumitu behar dira. Patatak Dilistak (eta, oro har, lekaleak) ondo izozten dira, baina patatekin kozinatuta badituzu, izoztu aurretik erretiratzea baino hobea da.Patataren fekula desegin egiten da izozten denean, eta, hotzarekin, testura eta zaporea kolokan geratzen dira.
2023
‎Sierraren arabera, eurenaren antzeko energia komunitateak, gehienetan, energia sortzea izaten dute helburu. Orduenerrekoek ez dute baztertzen, baina ezer baino lehen kontsumitzen duten energia kopurua gutxitu nahi dute. " Gure arteko gehienek ez dugu energia merkatua ezagutzen, ez ditugu argindarraren eta gasaren fakturak ulertzen.
‎Ez gehiegi bete hozkailua. Erabili izozkailua epemuga bete baino lehen kontsumitu ezin duguna gordetzeko. Idatzi ontzian irekitze data.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia