2002
|
|
Araudi berriaren helburua da atmosferaren, uraren eta lurzoruaren poluzioa modu integratuan prebenitzea, murriztea eta kontrolatzea. Poluzio atmosferikoan gehien eragiten duen sektorea garraioa da,
|
baina
nekazaritzako elikagaien sektoreak, sektore kimikokoak, industriakoak eta metalen ekoizpen eta transformazio sektoreak ez dira atzean geratzen. Hori dela eta, araudi berriak gehien eragiten dien sektoreak izango dira, eta horiei hainbat ingurumen baldintza ezarri zaizkie, 200.000 eurotik bi milioi eurora arteko zigorrei aurre egin behar ez dietenean, baita instalazioak aldi baterako edo behin betiko ixtea ere.
|
2009
|
|
Txostenaren egileek diote Afrika hobeto kokatuta dagoela gaur egun nekazaritza azkar garatzeko, besteak beste, hazkunde ekonomiko, demografiko eta hiritar azkarrari esker.
|
Baina
nekazaritzaren eraldaketa lortzeko nekazari txikiak sartu behar dira. “Afrikako nekazaritza komertzialak nekazari txikiak sar ditzake eta inplikatu behar ditu hazkundea maximizatzeko eta etekinak zabaltzeko”, dio Michael Morrisek, Madagaskarreko Munduko Bankuko nekazaritza ekonomialariak.
|
|
Gineako sabanan azaleratzen ari diren nekazaritza komertzialeko ereduek, beraz, ekoizle horientzako aukerak dibertsifikatu behar dituzte, argitalpenaren egileek defendatzen dute. Ingurumen kostua Gineako sabanan lurra nekazaritzarako erabiltzeko aldaketak ingurumen kosturen bat izango du ezinbestean, txostenak ohartarazten duenez,
|
baina
nekazaritza jarduerak ere mesede egin diezaioke ingurumenari. “Nekazaritza intentsifikazioaren bidez merkaturatzeak murriztu egin dezake ingurumen kaltea, eta mantsotu egin dezake nekazaritza lur hauskorretara edo ingurumen balio handiko lurretara zabaltzea”, dio Morrisek.
|
2011
|
|
Ikerketa horrek dioenez, “ez da erraza” horrelako elikagaiak dendetan aurkitzea, eta hori “areagotu egiten da supermerkatuetan”. Gainera, produktu ekologikoaren kilogramoaren, litroaren edo dozenaren batez besteko prezioa handia da, artikulu berarekin alderatuz gero,
|
baina
nekazaritza edo abeltzaintza konbentzional batetik etorrita. Kategorien arabera, elikagai ekologikoen salmenten bilakaera ez direnena baino hobea da.
|
2013
|
|
Azken urteotan marmokak ugaritu egin dira itsasoetan eta ozeanoetan, eta mehatxu bihurtu dira arrantza eta akuikultura baliabideentzat, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) txostenaren arabera. Mediterraneoan eta Itsaso Beltzean marmokak ugaritzeari buruzko azterketa. Erakundearentzat, hazkunde handi horri aurrea hartzeko moduetako bat “elikadurarako eta medikuntzarako marmoka oinarriko produktuak garatzea” izan daiteke,
|
baina
Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioarentzat (MAGRAMA), Espainiako kostaldean marmoka jangarri gutxi dago. Artikuluak azaltzen du zer erlazio duten marmokek gastronomiarekin, eta zer irtenbide izan ditzaketen haiek ugaltzeko.
|
2022
|
|
Gutxitan pentsatzen dugu gure hozkailua edo jakitokia betetzen duten elikagaiak landatik datozela. Agerikoa da,
|
baina
nekazaritzarik gabe, giza espeziea desagertzeko zorian egongo litzateke. Oso garrantzitsua da ingurumenerako, eta, gainera, gero eta jasangarriagoa izatea nahi da.
|