2001
|
|
Produktu horiek, kanelarekin eta banillarekin batera, etxeko errezetak egiteko erabil daitezke. Argaltzeko dieta egiteko orduan, kaloria gutxien dituzten elikagaiak aukeratzeaz gain, platerak prestatzeko modua eta horiei gehitzen zaien olio kopurua ere kontuan hartu behar dira,
|
bai
janaria prestatzeko bai ontzeko. Hori dela eta, lehentasuna eman behar zaie elikagaiei gantz gutxien ematen dieten sukaldaritzako teknikei:
|
2002
|
|
Edateko ura edatekoa dela ziurtatzea funtsezkoa da. Zalantzarik izanez gero, ur minerala erabiliko da,
|
bai
janaria prestatzeko, bai edateko eta ahoa garbitzeko, non ez den edateko ura. Pitxer iragazle bat ere erabilgarria da, digestio planoan, tokiaren arabera uraren konposizio desberdina parekatzeko.
|
|
Pitxer iragazle bat ere erabilgarria da, digestio planoan, tokiaren arabera uraren konposizio desberdina parekatzeko. Otorduetako oreka lortzeko, asteko menuak etxean bezala antolatu behar dira, ezustekoak eta azken orduko aldaketak egon arren, bai ordutegiari
|
bai
janari motari dagokienez. Kontua da kontserba industrialetara ez jotzea beti, batez ere prestatzean eta ontzean sendoak badira (lekaleak estropezuekin, tripakiekin edo gisatuekin).
|
2003
|
|
* Olioak eta koipeak: oliba olioak izan behar du gantz nagusia,
|
bai
janaria prestatzeko bai platerak ontzeko, nahiz eta hazi olioak ere erabil daitezkeen (ekilorea, artoa). Animalia koipe gutxiago kontsumitzea, hala nola gurina eta esne gaina.
|
|
Udan, tokiko eta eskualdeko oporren eta festen bidez, gehiegikeriak egiten diren ospakizunekin gozatzera gonbidatzen dira,
|
bai
janariarekin bai edariarekin. Erresaka egiten du, agian otordu bakoitzaren ondorengo egunean edo egun horietan parranda egiten duen egunean.
|
2008
|
|
Behar horiek aldaketa fisiologikoak izaten dituzte, hala nola urteen joanean gertatzen direnak. Adinekoak Zahartzearen prozesu naturalari lotutako aldaketa fisiologikoek aldaketak eragiten dituzte, batetik, elikadura ohituretan, bai elikagaien kontsumoan (kantitatean eta maiztasunean),
|
bai
janaria prestatzeko moduan, eta, bestetik, aldaketak eragiten dituzte elikagaien aprobetxamendu organikoan. Adinean aurrera egin ahala, organoak, digestio organoak barne, ez dira hain funtzionalak, eta horrek azaltzen ditu pertsona zahar askok jatorduen ondoren izaten dituzten digestio arazoak, idorreria arazoak edo elikagaiak ondo murtxikatzeko ezintasuna, edo haien urdailak digeritzeko duen moteltasuna.
|
2009
|
|
Laginaren arabera, haur autisten %47, 8k ez zuen edalontzitik zuzenean edaten 15 hilabeteren buruan, anai arreba osasuntsuen %6, 7ren aldean. Hirutik bati pikako portaerak diagnostikatu zitzaizkion, eta haiek errefusatu zituzten gehien elikagaiak,
|
bai
janari motagatik, bai testuragatik (%72 eta %40, hurrenez hurren). Bistan da adin horretako elikadura jokabidearen garapenean atzerapenak haur autisten %30 ingururi eragiten diela.
|
2011
|
|
Gobernuek eta erregulazio batzordeek maiz kontrolatzen dituzte, eta legeria gero eta zorrotzagoa da, neurri batean, bilioi bakoitzeko uretarako merkurio mailaren mugarekin (ppb). Kontsumorako uraren bidez nahigabe ez irensteko, lehenengo poluitzailearen kantitatea zehaztu behar da iturria. Maila handia bada, botilako ura erabili behar da, bai edateko,
|
bai
janaria prestatzeko. Ura ez da irakin behar; izan ere, prozedura horren bidez merkurioko elementuak airera ihes egiten dute eta merkurio ez organikoaren maila handitzen dute, hau da, kutsatzailearen beste aldaera bat, askoz arriskutsuagoa.
|
2012
|
|
Gainera, AESANeko NAOS Estrategiako kide aholkulariak, Teresa Robledok, nabarmendu zuen beharrezkoa dela familiak “denbora gehiago” izatea platerak egiteko orduan, elikadura osasun hobea izaten laguntzen baitu. “Beraz, familiak bizi ohitura osasungarriak sortzeko kontzientzia izan behar du,
|
bai
janarian, bai bizimodu osasungarriko ohituretan; izan ere, haurrek etxean ikusten dutenaren bidez ikasten dute janariarekin erlazionatzen” azpimarratu zuen.
|
|
Espazio txikiak direnez, kanpin batean ostatu hartzea beste ostatu mota batean hartzea baino deserosoagoa da, hala nola hotel batean edo apartamentu batean, non eremuak zabalagoak diren.
|
Bai
janaria prestatzeko, bai hozkailuan mantentzeko, kanpinak eragozpen gehiago ditu, espazioa mugatuagoa delako eta tresna gutxiago dituelako.
|
2013
|
|
Dieta osasungarria. Bai jaten dena
|
bai
janaria prestatzeko modua (parrilla, lurruna, mikrouhinak…) zaindu behar dira, kaloria kopurua murriztu pisua jaisteko eta alkohol eta gatz kontsumoa murriztu. Ariketa.
|
2020
|
|
Komeni da, halaber, arreta handirik ematen ez zaien tresnetan (espartzuak, baietak eta sukaldeko oihalak) higienea zaintzea, eta aldizka berritzea. Berotu elikagaiak behar den tenperaturan,
|
bai
janaria prestatzen dugunean (adibidez, arrautzak gatzatu arte edo oilaskoa ondo egin arte), bai berotzen dugunean. Hala, patogeno gehienak akabatu ahal izango ditugu.
|
|
Zein izango litzateke aldizkakotasun onargarria? Benetan uste dut astia denbora txarra dela jolas orduak banatzeko, bai edariak
|
bai
janariak. Hamabostaldia edo hilekoa proposatu litzateke; hau da, zerbait ludikoa hartzea, oso osasungarria ez bada ere, 15 egunetik behin edo hilean behin.
|
|
Era berean, egunean ez litzateke baso bat zuku baino gehiago hartu behar (azukre erantsirik gabe), eta esne kontsumoa ez da gainditu behar. 26 Landare olioak aukeratu
|
Bai
janaria prestatzeko, bai janaria prestatzeko, aukeratu landare olioak oliba olioa bezalakoak. Aitzitik, partzialki hidrogenatutako olioak saihestu behar dira, ez baitute oso osasungarriak diren koiperik.
|
|
Era berean, egunean ez litzateke baso bat zuku baino gehiago hartu behar (azukre erantsirik gabe), eta esne kontsumoa ez da gainditu behar. 26 Landare olioak aukeratu Bai janaria prestatzeko,
|
bai
janaria prestatzeko, aukeratu landare olioak oliba olioa bezalakoak. Aitzitik, partzialki hidrogenatutako olioak saihestu behar dira, ez baitute oso osasungarriak diren koiperik.
|