2002
|
|
Elikagaien segurtasuna, Europako lehentasuna Miguel Arias Cañete Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroaren arabera, “baserritik mahaira” elikadura kateak kontrol zorrotza eta informazio gardena izan behar du, kontsumitzailearen konfiantza berreskuratzeko. Horretarako, azpimarratu du beharrezkoa dela bai ekoizleek
|
bai
elikagai industriak zeregin nagusi bat izatea, “araudia betetzeaz gain, arlo horretako erabakietan aktiboki parte hartuz”. Aipatzekoa da Espainiako lehendakaritzak seihileko honetan duen lehentasunetako bat elikagaien segurtasuna dela.
|
2007
|
|
Azken urteotan, bai estatu kideek
|
bai
elikagai industriak akrilamida sortzeko bideak ikertu dituzte. Konposatu genotoxiko bat da akrilamida, DNA aldatzeko gaitasuna duena.
|
|
Tratamendu termikoetan oinarritutako elikagaiak kontserbatzeko metodo tradizionalek, beren segurtasuna bermatzeko eraginkorrak izan arren, ondorio negatibo batzuk dituzte produktuan, hala nola zenbait mantenugai galdu edo murriztea edo haien ezaugarri sentsorialak aldatzea. Hori dela eta, bai ikerketa zentro espezializatuak,
|
bai
elikagai industrietako I+G sailak bi lan ildo garatzeko ahalegina egiten ari dira: batetik, tratamendu termiko alternatiboak dituzten kontserbazio teknologia berriak, edo lehendik daudenak hobetzea, eta, bestetik, elikagaiak kontserbatzeko prozesuak bilatzea berorik aplikatu gabe, hau da, ez termikoak.
|
2009
|
|
Medikuntzaren alorrean bezala, enzibiotikoen bakterioen kontrako jarduera selektiboak biokontrolerako tresna ahaltsua eskaintzen du elikagaien segurtasunaren arloan. Baina enzibiotiko horien bidea errazteko,
|
bai
elikagaien industriarantz bai beste aplikazio ingurune batzuetara, hala nola osasungintzara eta albaitaritzarantz, beharrezkoa da haien ekoizpena eskala handira egokitzea, puntu horretan baitaude gaur egun ikerketak. Biokontserbatzaile gisa erabiltzen badira, bakteriofago espezifikoen genoman aurkitu ondoren (kasu honetan, “S” baino ez dute erasotzen. entzimak ekoizteaz arduratzen diren geneak, Hartzigarri Laktikoen Taldea eta IPLA CSICen Biokontserbazioa, entzimak eskala handian ekoizteko modua aztertzen ari dira.
|
|
Ibaietara botaz gero, oxigeno kantitate handia kontsumitzen duten bakterioen hazkuntza salda bat sortzen dute, eta horrek uraren kalitatea kaltetzen du. CSICeko adituek hondakin hori aprobetxatu eta konposatu kimikoak sortzeko aukera ematen duen alternatiba bat aurkitu dute,
|
bai
elikagaien industrian, bai industria farmazeutikoan eta kosmetikoan erabil daitezkeenak.
|
2010
|
|
Sukaldaritza teknologian, bai sukaldaritzan
|
bai
elikagai industrian, erradiazio honek zenbait aplikazio ditu: labean edota parrillan erretzeko erabiltzen diren erresistentzia elektrikoak, janari kozinatu berriak bero mantentzeko infragorrifokuak, lehorgailuak (irina, kakao, gari aleak?), txigorgailuak (kafea, ogia?) eta abar.
|
|
Horretarako, zaporeak nahas daitezke espezien eta elikagaien hautaketa baten bidez, bai eta horien prestaketa zehatza ere. Hainbat gozagarri dauden arren, azukrea (sakarosa) da
|
bai
elikagaien industriak produktu gozoak egiteko gehien erabiltzen duen osagaia, bai kontsumitzaileek platerak gozatzeko gehien erabiltzen dutena. Hala ere, neurriz kanpo erabiliz gero, zapore gozoaren atalasea aldatu egiten da, eta, besteak beste, fruten berezko gustu hori zaporegabe gisa hautematen da.
|