Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2002
‎Elikagaien segurtasuna, Europako lehentasuna Miguel Arias Cañete Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroaren arabera, “baserritik mahaira” elikadura kateak kontrol zorrotza eta informazio gardena izan behar du, kontsumitzailearen konfiantza berreskuratzeko. Horretarako, azpimarratu du beharrezkoa dela bai ekoizleek bai elikagai industriak zeregin nagusi bat izatea, “araudia betetzeaz gain, arlo horretako erabakietan aktiboki parte hartuz”. Aipatzekoa da Espainiako lehendakaritzak seihileko honetan duen lehentasunetako bat elikagaien segurtasuna dela.
2007
‎Azken urteotan, bai estatu kideek bai elikagai industriak akrilamida sortzeko bideak ikertu dituzte. Konposatu genotoxiko bat da akrilamida, DNA aldatzeko gaitasuna duena.
‎Tratamendu termikoetan oinarritutako elikagaiak kontserbatzeko metodo tradizionalek, beren segurtasuna bermatzeko eraginkorrak izan arren, ondorio negatibo batzuk dituzte produktuan, hala nola zenbait mantenugai galdu edo murriztea edo haien ezaugarri sentsorialak aldatzea. Hori dela eta, bai ikerketa zentro espezializatuak, bai elikagai industrietako I+G sailak bi lan ildo garatzeko ahalegina egiten ari dira: batetik, tratamendu termiko alternatiboak dituzten kontserbazio teknologia berriak, edo lehendik daudenak hobetzea, eta, bestetik, elikagaiak kontserbatzeko prozesuak bilatzea berorik aplikatu gabe, hau da, ez termikoak.
2009
‎Medikuntzaren alorrean bezala, enzibiotikoen bakterioen kontrako jarduera selektiboak biokontrolerako tresna ahaltsua eskaintzen du elikagaien segurtasunaren arloan. Baina enzibiotiko horien bidea errazteko, bai elikagaien industriarantz bai beste aplikazio ingurune batzuetara, hala nola osasungintzara eta albaitaritzarantz, beharrezkoa da haien ekoizpena eskala handira egokitzea, puntu horretan baitaude gaur egun ikerketak. Biokontserbatzaile gisa erabiltzen badira, bakteriofago espezifikoen genoman aurkitu ondoren (kasu honetan, “S” baino ez dute erasotzen. entzimak ekoizteaz arduratzen diren geneak, Hartzigarri Laktikoen Taldea eta IPLA CSICen Biokontserbazioa, entzimak eskala handian ekoizteko modua aztertzen ari dira.
‎Ibaietara botaz gero, oxigeno kantitate handia kontsumitzen duten bakterioen hazkuntza salda bat sortzen dute, eta horrek uraren kalitatea kaltetzen du. CSICeko adituek hondakin hori aprobetxatu eta konposatu kimikoak sortzeko aukera ematen duen alternatiba bat aurkitu dute, bai elikagaien industrian, bai industria farmazeutikoan eta kosmetikoan erabil daitezkeenak.
2010
‎Sukaldaritza teknologian, bai sukaldaritzan bai elikagai industrian, erradiazio honek zenbait aplikazio ditu: labean edota parrillan erretzeko erabiltzen diren erresistentzia elektrikoak, janari kozinatu berriak bero mantentzeko infragorrifokuak, lehorgailuak (irina, kakao, gari aleak?), txigorgailuak (kafea, ogia?) eta abar.
‎Horretarako, zaporeak nahas daitezke espezien eta elikagaien hautaketa baten bidez, bai eta horien prestaketa zehatza ere. Hainbat gozagarri dauden arren, azukrea (sakarosa) da bai elikagaien industriak produktu gozoak egiteko gehien erabiltzen duen osagaia, bai kontsumitzaileek platerak gozatzeko gehien erabiltzen dutena. Hala ere, neurriz kanpo erabiliz gero, zapore gozoaren atalasea aldatu egiten da, eta, besteak beste, fruten berezko gustu hori zaporegabe gisa hautematen da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia