2001
|
|
Hala ere, Espainiako populazioaren elikadura ohiturei buruz EINek (Instituto Nacionalde Estadística) eta MAPAk (Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioa) egin dituzten azterketen arabera, ez gara iristen elikagai horiek kontsumitzeko gomendioetara, “dieta irizpide orekatuen” arabera. Dieta orekatuak egunero barazkiak eta barazkiak sartzea gomendatzen du, lehen plater gisa ez bada, edo bigarren plateren osagarri gisa,
|
bai
bazkarian bai afarian. Gainera, komeni da egunero barazki gordinen anoa hartzea, entsaladetan, horrela aprobetxatzen baitira elikagai guztiak (uretan edo gantz ingurune batean egosita; olioa, gurina…), eta, ondorioz, haien bitamina asko suntsitu egiten dira.
|
2002
|
|
Ereduzko elikabide orekatua betetzeko, barazkiak eta landarezko elikagaiak egunero egunero kontsumitu behar ditugu, janarien sarrerako osagai gisa edo jakiaren laguntzaile bezala,
|
bai
bazkarian, baita afarian ere.
|
2004
|
|
Barazki gehiago kontsumitu. Barazkiek egunero egon behar dute, lehen plater gisa edo bigarrenen osagarri gisa,
|
bai
bazkarian bai afarian. Barazkiak prestatzeko moduak askotarikoak eta askotarikoak dira, eta eguneroko menua aberasten dute:
|
|
Gabonetan gozokien kontsumoa nabarmen handitzen da, bai ordu artean mokadutxoak egiteko,
|
bai
bazkari eta afarien postrerako: turroiak, mazapanak, bonboiak, girlatxeak, polboroiak, etab. Gozokiak oso jaki erakargarriak dira, eta ongizate sentsazio atsegina ematen dute.
|
2007
|
|
Egunean gutxienez bi barazki anoa behar dira, organismoak elikagai horiek biltzen dituzten elikagai guztiak izan ditzan. “Zerbait berdea”,
|
bai
bazkarian bai afarian, gutxienez eguneroko entsalada bat eta beste errazio bat plater nagusi gisa edo bigarren plateraren osagarri gisa, elikagai horiek egun batean duten ekarpenik onena da. Hainbat arrazoi nutrizionalek aholkatzen dute berdez jatea.
|
2009
|
|
lehena, bigarrena eta postrea, ogia eta ura bezalako osagarriekin batera, azken hori idatzizko menuetan islatzen ez bada ere.
|
Bai
bazkarietan bai afarietan, entsalada freskoen edo barazkien platerak izango dira menuari hasiera emateko egokienak. Noizbehinka eskaintzen dira" landare proteinak", hala nola seitana, tofua edo tempeh, zerealen eta sojaren hartziduratik eratorritako produktuak.
|
2011
|
|
Ez da ohitura ona haurra proteinaz asetzea, aurrez berdurarik edo zerealik jan gabe, eta ez da ona, halaber, haurrek beti animalia proteinak jatea,
|
bai
bazkaritan eta bai afaritan.
|
|
Otordu nagusiak. Konposizioari dagokionez, gutxienez landare elikagaien anoa bat izan behar du, hobe bi badira,
|
bai
bazkarian bai afarian. Lehen platerak barazkiekin egin daitezke (egosiak, plantxa, labea, salteatuak, etab.).), entsaladak, kremak edo zopa hotzak edo beroak.
|
2016
|
|
Hau da, otordu bakoitzean maila bakoitzeko elikagaiak egon behar dira: arroza eta barazkiak, ogia eta frutak… Talde horien konbinazioak elikaduraren oinarria izan behar du,
|
bai
bazkarietan, bai afarietan. Proteinak eta esnekiak Irudia:
|