2002
|
|
Internet, txanpon berri bat, euroa. Azken urtean, Espainiako kontsumitzaileek
|
azken
urteotako elikagai eta osasun krisi larrienetako batzuk bizi izan dituzte: “behi eroak”, sukar aftosoa, zerri izurria, bentzopirenoa uxuoliotan, Lipobay botika edo hemodialisiaren eraginpean dauden pazienteen heriotzak.
|
|
Espainiarrek gero eta elikagai osasuntsu, natural eta prestatzen errazak nahiago dituzte, eta erosketa saskian ere pisua hartzen dute banakako formatuek, Taylor Nelson Sofres (TNS) aholkularitza enpresak egindako azterlan baten arabera. Azterketak erakusten duenez, osasungarria kontzeptua indartu egin da
|
azken
urteotako elikagai krisien ondoren, hala nola dioxinak edo “behi eroak”. Izan ere, kontsumitzaileen %80k baino gehiagok esan du dieta osasungarria egitea gustatzen zaiola.
|
2003
|
|
Hain negozio goxoaren zati bat, eta ez handiena, ehiztarien esku geratzen da; izan ere, ehiztari horiek beren trofeo asko saltzeko mamia egiten dute, bai eta ostalaritzako enpresetan ere, bezeroei jaten ematen baitiete. Hala ere, sektoreak berak onartzen du
|
azken
urteotan elikagai horien kontsumoak beherakada bat izan duela, eta horrek nabarmen murriztu dituela Lonjetako kotizazioak, bereziki ehiza larriko produktuetan, hala nola, adardunean edo saldutakoan. Sektoreak pizgarri bat eskatzen du horrelako haragia kontsumitzeko, gutxi ezagutzen dena eta, batzuetan, eskuraezina dena, azken kontsumitzailearentzat.
|
2004
|
|
Kontrol horiek, beren lanean hain espezifikoak diren establezimendu horiei aplikatutako APPCC sistemaren inplementazioarekin eta erabilitako arazketa teknologiaren eredu kontrastatuekin batera, bi kuskuko moluskuak arazteko industriaren osasun egoeraren funtsezko alderdiak dira. Horiek guztiak, modu errutinalean eta aldizka, oinarrizko elementuak dira Europako Albaitaritza Bulegoak une honetan egiten dituen ikuskapenetan, eta
|
azken
urtean elikagai industria mota horri buruz egindako bisitetan nabariak dira. Bibliografía Anonimoa (1991).
|
2007
|
|
Azido linoleniko konjokatua (CLA, ingelesezko sigletan)
|
azken
urteotan elikagaien industriaren zati batean interes handiena piztu duen molekuletako bat da. Deskribapenetik abiatuta, eta laborategiko animalietan ondorio positibo batzuk agerian utzi ondoren, itxaropen asko sortu ziren elikagai funtzional ugaritan sar zitezkeelako.
|
|
Elikagai baten edozein «alegazio» edo «adierazpen», elikagai horren propietate osasungarrien gainekoak, hala nola «light», «gantz edo kaloria gutxi, gatz edo azukre» edo «bitamina, zuntz edo proteina ugari», froga zientifikoen bidez frogatu da, kontsumitzailearengan ondorio onuragarriak egiazki egiaztatzen dituztenak. Horrelako mezuak arautu beharra dago,
|
azken
urteotan elikagai tradizionalei balio gehigarriak ematen zaizkien elikagaiak agertu direlako, hala nola elikagai funtzionalak. Bereizketa horretan eragin duen alderdietako bat informazioa izan da, eta, kasu gehienetan, nahasteak ez ezik, edozein irizpide zientifikotatik urrun geratzen da.
|
2012
|
|
Aldi berean, eranskinetan euskal lurraldeetako datu batzuk eskaintzen dira,
|
azken
urteetako elikagai toxiinfekzioei dagozkienak.
|
2015
|
|
Trans gantz azidoen kontsumoa, batez ere, gaixotasun kardiobaskularrekin lotuta dago; horrela, gantz mota hori hartzeak ahalik eta baxuena izan luke eta ez du kaloria kopuru osoaren %1 gaindituko. Azpimarratzekoa da
|
azken
urteotan elikagaien industriak asko lan egin duela prozesu industrial guztietan trans gantzak murrizteko.
|
|
belchonock Plastikozko ontziak etxeko sukaldeetan eta etxeko elikagaiak bulegora edo eskolara eramateko erabiltzen dira.
|
Azken
urteotan elikagaiak kontserbatzeko eta gordetzeko duten erabilgarritasuna hazi egin da, baina zenbait arazo ere sortzen dira, adibidez, mikrouhin labean janaria desizoztu edo berotzeko edo denek funtzio berberetarako balio badute. Baina ontzi horien erabilerari buruzko zalantza nagusia substantzia kimikoak elikagaiera migratzea da.
|
2016
|
|
Eta hori lortzeko, garrantzi berezia eman zaio arazo nagusiei buruzko informazioari, hala nola, ekoizpen etapako arrisku biologiko eta kimikoei. Batez ere, salmonelosia, mundu osoan elikagaiek transmititutako bakterio jatorriko gaixotasunik ohikoenetako bat, sortu dute kezka; E.coli, ugaztun gehienen traktu gastrointestinaleko bezero nagusietako bat; Listeria monocytogenes,
|
azken
urteotan elikagaiek transmititutako agente patogeno nagusietako bat bihurtu dena; eta Campylobacter, pertsonek garrantzi handiagoa duten elikagaiak transmititzen dituena. Adituen ustez, arazo horietako bakoitzak nola funtzionatzen duen jakitea funtsezkoa da prebentzio metodo egokiak aplikatu ahal izateko.
|