Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 89

2005
‎Eguneko lehen ekitaldien arrakasta ikusita, pozik azaldu ziren antolatzaileak. Ekitaldi ofizialak izan ziren lehenengoak.
‎Sustraiaren hainbat ataletan azaldu izan dugun bezala, â?. Slow foodâ, nazioarteko erakundea da.
‎... Txiletik. k azaldu zigunez, interesgarria da munduko beste artzain batzuen lana eta esperientziak ezagutzea. Munduko artzain guztiek maite dute euren lurra, eta lurrari oso atxikita daude.
‎Hau da behi irabazlea. â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦.. k behiaren ezaugarriak azaldu dizkigu.
‎Hori oso deigarria egin zaie. Azaldu digutenez, beraientzat oso interesgarria da guztiori, baita guretzat ere. Izan ere, guk atea zabalik utzi nahi dugu, besteek gauzak nola egiten dituzten ikasteko.
‎Lan honek ardura handia eskatzen du. Baina gauzarik garrantzitsuena jendearen kontzientziazioa da, kontsumitzaileari ekoizpen ekologikoaren garrantzia azaldu behar zaio eta.
‎Arrony Robert nazioarteko epaimahaikidea da. Eta abererik onenak aukeratzeko, lehiaketa hauetan kontuan hartzen diren irizpideak zeintzuk diren azaldu digu.
‎Bizkaiko lurralde historikoan nekazaritza ekologikoaren egoera zein den azalduko dizuegu aste honetan Sustraian. Horretarako, bi ustiategi bisitatu ditugu.
‎Carmen de Vega elikagaien teknologia irakaslea da, eta berak ere goraipatu zituen lehiaketara aurkeztutako gaztak; kalitate izugarria zutela aitortu zigun. Haren eskutik jakin genuen zeintzuk diren gazta on baten ezaugarriak, eta nola dastatu behar den ere azaldu zigun.
‎Beraz, aldi berean beste bi azpisektore izango ditugu ziurraski, eta urteko lehen seihilekoan edo lehenbiziko emaitzak lortzea espero dugu. Aurkezpen honetan ideia orokorra besterik azaldu ez bada ere, guk berehala jarriko gara martxan. Laguntzea, ideiak proposatzea, proiektuak konpartitzeaâ? ¦ Hori da gure asmoa.
‎komunikabideak, esaterako; eta horien artean zuen saioa, izugarri eskertzen baitizuegu 10 urteotan eman diguzuen babesa. Ez dago hitzik hau azaltzeko . Hamar urteotan beti bilatu diozue leku bat gure herriko eskulangintzari, antolatu ditugun ekimen guztien berri eman duzue, gure lana goraipatu egin duzue.
2006
‎Aurtengo lehendabiziko saioan, txitxardinei buruz hitz egingo dizuegu. Horrez gain, ibaietako txitxardinen egoera ezagutzeko Aztik egindako ikerketak zertan diren ere azalduko dizuegu.
‎Ramon Amenabar Zallako Frutatzaintza Estazioaren arduradunak azaldu digu ikastaro hauek zertan diren eta inausketa on baten sekretuak zeintzuk diren kontatu digu.
‎Enkantera ateratzen genituen abereei argazki digital batzuk egin dizkiegu, eta bideo bat ere bai. Pantailan ikusten dugun bezala, abere bakoitzaren aurkezpena azaltzen zaigu PowerPoint en. Hainbat datu eskaintzen dira:
‎izen berezia da, baina izen arrunt batetik datorrena. Gainera, izen arrunt hori erabat deskriptiboa da, alegia, dena delako toki/ erakunde/ talde/ enpresa hori zer den azaltzen du. Beraz, azken ahori artikulutzat jo behar da.
‎Amaitzeko, Nardiz sariketako hiru saridunekin hitz egingo dugu. Luis Mari Viterik, Jose Ignazio Espelek eta Jose Etxebarriak euren esperientziak kontatuko dizkigute; nork bere arloan, lehen sektorearekin izan duten harremana azalduko digute hirurek.
‎Oraindik desagertu ez den euskal txerri arraza bakarra nola berreskura dezakegun azaltzen du Mariano Gomezek bere liburuan.
‎Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak zer eskaintzen duen azaldu nahi dugu:
‎Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak zer eskaintzen duen azaldu nahi dugu: arauak, arrantza motak...
‎Baina orduantxe hasi zen benetan garatzen. Arazo txiki batzuk izan genituen, botritis gaitza azaldu baitzen. Dena den, mahastietan eskuz egiten den hautaketari esker gaitzak saihestea lortzen dugu.
‎Aurtengo ohorezko kideak Errioxako Arabako ardoen atzerriko egoera zein den azaldu digu.
‎Merkatu honetan zer jarduera egiten diren azalduko dizuegu. Gaur, hamaika mila abelburu sartu dira.
‎Gure herriko zuhaitzei buruzko ezaugarriak ikasteko leku aproposagorik... Zuhaitzen azalak, zuhaitzen hazkuntza azaltzen duten eraztunak, kolorea, hostoak, fruitua, erretxina eta beste hamaika alderdi ikas daitezke Zegamako Zuraren Museoan.
2007
‎Gaur egun, nazioarteko 70 biltzarretan hartzen dugu parte, nazioarteko aldizkarietan 50 artikulu baino gehiago plazaratzen ditugu, eta erakuskari modura hortxe ditugu Europan lortutako 28 proiektuak, seigarren egitarauaren testuinguruan lortuak. Aztiren tamaina gizarteari azaltzeko , nazioartean eskuratu dugun garrantzia hartu behar da kontuan; zifrak berez oso esanguratsuak dira. 25 urteurrenaren kariaz, bezeroei, nagusiei, geronen langileei eta gizarteari, oro har, azaldu nahi izan diegu Aztiren ekarpena zertan datzan.
‎Aztiren tamaina gizarteari azaltzeko, nazioartean eskuratu dugun garrantzia hartu behar da kontuan; zifrak berez oso esanguratsuak dira. 25 urteurrenaren kariaz, bezeroei, nagusiei, geronen langileei eta gizarteari, oro har, azaldu nahi izan diegu Aztiren ekarpena zertan datzan. Horretarako, gure jarduerak gizartean eta ekonomian daukan inpaktua ikertu dugu.
‎Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎azokak, merkatuak... Hor jendeak ikusten zaitu, jendearekin hitz egiteko aukera daukazu, zure produktuak zertan diren azaltzen diezu... Jende askok ez baitaki oraindik gure produktuen berri.
‎Eta nekazaritza ekologikoa utzi gabe, Eusko Jaurlaritzak abian jarri duen kanpaina zertan den azalduko dizuegu. Kanpaina honekin hainbat mezu helarazi nahi dizkiete kontsumitzaileei, besteak beste, produktu ekologikoen onurak zertan diren azalduko diete.
‎Eta nekazaritza ekologikoa utzi gabe, Eusko Jaurlaritzak abian jarri duen kanpaina zertan den azalduko dizuegu. Kanpaina honekin hainbat mezu helarazi nahi dizkiete kontsumitzaileei, besteak beste, produktu ekologikoen onurak zertan diren azalduko diete.
‎ondo, garbi eta gustura jatea posible dela. Sukaldariak, ekoizleak eta Slow Food batera agertzea berebiziko aukera da kontsumitzaileei gure filosofiaren nondik norakoak azaltzeko .
‎Izan ere, hark pentsatzen zuen errekara joko genuela. Nik orduan 3.000 langilekiko lantegiak bazirela azaltzen nion, eta aurrera egiten zutela... Gero, urteekin, ohitzen joan da, gauzek hobera egin dutela ikusi du.
‎Izan ere, hark pentsatzen zuen errekara joko genuela. Nik orduan 3.000 langileko lantegiak bazirela azaltzen nion, eta aurrera egiten zutela... Gero, urteekin, ohitzen joan da, gauzek hobera egin dutela ikusi du.
‎Herriko sarreran, gure begietan famili upategi handientsu. bat azaltzen da. Eztarriak ardo on batez busti nahian, Gorrebustoko upategi bakarrera jo dugu.
‎Interpretazio Zentroan euskal baserrien hiru mila urteko historia sorberritu dute. Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎atun gorria, hegalaburra bada; edo atun zuria, hegaluzea bada. Euskadiko portuei buruzko aipamena ere azaltzen da, eta dagokion portua (kasu honetan, Hondarribia); noiz izan den lehorreratua eta arrantza aparailuaren sigla ofizialak ere agerian daude (beita bizia kasu honetan). Gainera, pieza bakoitzak bere zenbakia du, teknika informatikoen bidez grabatua, eta horren bidez arazorik gabe eskura daiteke piezari buruzko informazio guztia.
‎Aldudeko eta Gernikako topaketetan oroitarri bana aurkeztu zuten euskal artzain guztien omenez. Aldudeko topaketa irailaren 30ean izan zen eta Gernikakoa urriaren 1ean, bi egitarauetan azaltzen ziren puntu komunetako bat oroitarrien aurkezpena izanik.
‎Euskal artzaintza Amerikan zer izan zen pertsona bakarraren bidez azaltzeko asmorik ez daukagu. Aitzitik, gure asmoa izan da artzain batek bere esperientzien lekukotasuna ematea, beragandik hasita Amerikako euskal artzain guztiak omentzeko.
‎Hortaz, 1998 urteaz geroztik ari gara lan egiten arrantzaleekin, merkatariekin eta arrandegiekin. Arraina merkaturatzen dutenei azaltzen diegu piezak banan banan identifikatzea zeinen garrantzitsua den. Betiko teknikekin harrapatua, kalitatearen eta freskotasunaren arabera aukeratua eta euskal portuetara ekarria dela euskal kontsumitzaileak jakiteko daukan bide bakarra egiaztagiria dela azaltzen diegu.
‎Arraina merkaturatzen dutenei azaltzen diegu piezak banan banan identifikatzea zeinen garrantzitsua den. Betiko teknikekin harrapatua, kalitatearen eta freskotasunaren arabera aukeratua eta euskal portuetara ekarria dela euskal kontsumitzaileak jakiteko daukan bide bakarra egiaztagiria dela azaltzen diegu. Aurten, identifikazio portzentajea nahiko altua izan da.
‎Lehen kamioiak sartzen direnean, denboraldiak erakutsiko duen joera nahiko garbi azaltzen da eta oraindik garaiz dabiltza zenbait akats zuzentzeko.
‎Gero, berak ideia garatu zuen eta... honaino ekarri gaitu. Guk batez ere pixka bat azaldu genien gauzak nondik abiatu behar zituzten, baina proiektuaren pisu osoa bere gain hartu zuena Iñaki Larrañaga izan zen. Bera izan zen ideiaren benetako bultzatzailea.
2008
‎Organismoan ia ia oharkabeko eragina duten gai kimikoekin lotutako arriskuak zertan diren azalduko dizuegu; arrisku horien ondorioak, gainera, epe ertainean edo epe luzean jarri ohi dira agerian.
‎Kontseilu berria adostasun osoz sortu da, lau hilabete iraun duen hauteskunde prozesuaren ostean. Tomas Larrañaga Kontseiluko Lehendakariak azaldu digu Kontseiluaren zereginak eta lan ildoak zeintzuk diren.
‎Itsasotik eta Gipuzkoako turismo guneetatik hurbil, Aia azaltzen zaigu, bai eta azaldu ere historiaz, gastronomiaz, kulturaz eta naturaz oparo.
‎Itsasotik eta Gipuzkoako turismo guneetatik hurbil, Aia azaltzen zaigu, bai eta azaldu ere historiaz, gastronomiaz, kulturaz eta naturaz oparo.
‎Arriskuak ezagutzea ezinbestekoa da dagozkion neurriak hartu eta arriskuak minimizatzeko. Arrisku batzuk prozesu jakin bati lotuak daude; beste arrisku batzuk, berriz, orokorragoak dira, prozesu gehienetan azaltzen dira eta.
‎Aste honetan, erlezain elkartekoekin bildu gara eta hitz aspertu bat egin dugu elkarteko lehendakariordearekin. Erleetatik lortzen ditugun produktuen bertute gastronomiko eta terapeutikoez harantzago, erleen zeregin nagusia zein den azaldu digu.
‎Gaur saioa zabaltzeko, Zizurkil aldera joko dugu eta Gipuzkoako Erlezain Elkarteak han daukan erlategia bisitatuko dugu. Lurralde historiko horretan sektorearen egoera zein den azalduko digute.
‎Askotan, ontziak su hartzen duenean, marinelekuretara jauzi egin behar izaten dute. Kasu horretan ere protokolo batzuk daude, nola jokatu behar den azaltzen dutenak. Ondarroan proba batzuk egin zituzten simulakro horretan.
‎Itsasoratu aurretik egoki prestatuta egotea funtsezkoa da, zeren, Pedro Arrillagak azaldu digun bezala, itsasoa etsai elementua da, eta asko dira bertan topa ditzakegun zailtasunak.
‎Balio handiko aurkikuntza dela azaldu nahi genien Urizaharreko eta inguruetako herritarrei, eta horregatik atera dugu CD hau, anbarraren balio handiaz jakitun egondaitezen.
‎Mota guztietako publikoari zuzenduta dago eta guk mahaian berdela edo atuna jateko izan dezagun, arrantzaleek zer nolako ahalegina egin behar duten denoi ikusaraztea du helburu. Gainera, kostaldeko ibilaldietan zehar, lehorrez nahiz itsasoz, hobeto azaltzen da gure kostaldearen oparotasuna.
‎252 erakusketarietatikgehienak pozik azaldu ziren salmentengatik. Goizeko eguraldi ona lagun izan zuten, dudarik gabe (arratsalde parterako giro euritsua berriz heldu bazen ere).
‎Hiru txosten emaileak adituak ziren aztergai izan zituzten gaietan, eta mundu osoan oso ezagunak. Carlos Cerri Sao Paoloko Unibertsitatekoak klima aldaketari buruz hitz egin zuen; Federico Steinberg Madrileko Elkano Errege Institutuko ikertzaileak elikagaien krisialdi globala izan zuen mintzagai; eta José Luis Nueno IESE ko Irakasleak agendako gaiak izan zituen hizpide, elikagaigintzak 2008an izan dituen ajeak azaldu baitzituen.
‎Bere hitzaldian nekazaritzako elikagaien sektoreak nazioartean duen egoeraren â?, erradiografiaâ? egin zuen eta arazorik larrienak arintzeko abian jarri diren neurriak zertan diren azaldu zuen.
‎................ landa garapenerako elkartearen lehendakariak, 2013 urtera arte indarrean egongo den plan berrian jasotako proiektuetako bi zertan diren azaldu digu.
‎Ea nork esaten duen ezetz.... Pedro Ruiz de Elizondo eta Matias Gorrotxategik euren sekretua zein den azaldu digute.
‎Joan den larunbatean, Orozkon Santan Luzia jai-eguneko azoka tradizionala antolatu zuten. Gure herriko elikagaigintzak ekoizten dituen betiko produktuak barra barra azaltzen ziren postu ugarietan, baina Orozko inguruek artzaintzarekin daukaten lotura handia zela-eta, ardi gazta bereziki nabarmendu zen produktu guztien artetik. Orozko nahiko udalerri zabala da, Gorbeiaren oinean dago eta duela zenbait urte bertoko behi arraza bat berreskuratzeko azoka monografikoa antolatzeko erabakia hartu zuten orozkoarrek.
‎Euskal mendien ezaugarrietara primeran egokituta dagoen ganadua da; â? ¦â? ¦........... (e) k azalduko dizkigu arrazaren baliorik onenak, morfologikoki:
‎Europako eta Ipar Afrikako ibai ia guztietan bizi da, bere bizitzako hazkunderik gehiena ur gezan pasatzen du eta Sargazoitsasoan ugaltzen da. Habitaten galera eta aldaketa, kutsadura, ibaietan gora eta behera ibiltzeko aurkitzen dituen oztopoak, gehiegizko arrantza eta aldaketa ozeanografikoak dira aingira populazioek kontinente osoan izan duten beherakada azaltzen duten arrazoietako batzuk.
‎Ur inguruneari buruz hitz egiten jarraitu behar dugu, Donostiako Akuarioan jardunaldi bat antolatu baitzuten itsas ondareak garapenean duen garrantzia aztertzeko. Gonzalez Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburua buru zela, Portugalen Galizian eta Euskadin itsas ondarearen alorrean egin diren esperientziak ezagutzera eman zituzten eta Europar batzordearen itsas politika zertan den azaldu zuten.
‎Idiazabal gazta munduko gaztarik onena dela frogatzen duten garaipen ikurren bilduma luzea ikusi besterik ez da egin behar, hori horrela dela egiaztatzeko. Ardi latxaren hobekuntza genetikoa, gaztandegien modernizazioa, gaur egungo teknologien erabilera, artzainen prestakuntza, eta batez ere, artzaina izatearen harrotasuna berreskuratu izana dira Idiazabal gaztaren arrakasta azaltzen duten arrazoietako batzuk, ekoizleen ilusio eta dedikazioarekin batera. Gainera, arrazoi guzti horiek bezain garrantzitsua, tradizioei eusteko ahalegina ere aipatzekoa da.
2009
‎Helburua iaz adina merkaturatzea da. Baina, horretarako, lehen azaldu ditugun oztopoak gainditu dira.
‎Baina atal bakarreko estainuzko piezak ez dira fabrika daitezkeen bakarrak. Enrikek eredu motak azaldu dizkigu.
‎Ardo etxe tematikoarenhelburu nagusia ardogintzarekin lotura duen guztia ezagutzera eta jakitera ematea da. Ardo etxera jotzen duten kanpotarrei edota bertoko jendeei ardoa nola egiten den azaltzen diegu, eta noski, baita mahastizaintzarekin zerikusia duen guztia ere. Hori esaterako, upategietan ez dute erakusten, baina hemen, Villa Luzian bai.
‎Mirianek azaldu digu zer begiratu behar dugun Idiazabal bat nahi badugu.
‎Aste honetan Sustraia saioa zabaltzeko, Euskadiko ibai batzuetara hurbilduko gara eta zebra muskuilua gehiago zabal ez dadin hartzen diren neurriak eta kontrolak zertan diren azalduko dizuegu. Izurri hau Ebro ibaitik gora igotzen hasia da eta.
‎eta batez ere artzaintzan nabarmen jartzen denâ?? aberastasun guzti horri dagokion balioa emateko, bururatzen ari diren lanak zertan diren azalduko dizuegu.
‎Hementxe ikusten dituzuen arrainak ekartzen dizkigute. Jendeari azaltzen diogu zer arrain mota diren: arrain zuriak diren, arrain urdinak diren, harkaitzetakoarrainak diren edo hondartzako arrainak diren.
‎Nazioarteko zientzia aldizkari eta argitalpenekin harremanetan nago; nor naizen eta espazioko proiektu horretan zer egingo dudan azaltzen diet. Horrez gain, zientzia laborategiak prestatu didan hitzaldia ezagutzera eman behar dut. Bide batez, txakolina bertoko edaria dela eta â?. Arabako Txakolinaâ?
‎Bisitaldia oso lagungarria izan da: orain gure langileei errazago azalduko diegu euskal ardoak nola baloratu behar diren, eta haiek beste horrenbeste azalduko diete gure bezeroei.
‎Bisitaldia oso lagungarria izan da: orain gure langileei errazago azalduko diegu euskal ardoak nola baloratu behar diren, eta haiek beste horrenbeste azalduko diete gure bezeroei.
‎Beren lanagatik halako omenaldia jasotzeak zer nolako ohorea den azaldu ziguten.
‎Ordurako dena zegoen prest, une batetik bestera biltzen hasiko diren mahatsa hartzeko. Pieter Brolsma Exba 7 ko saltzaile arduradunak azaldu zigun bisitaldiak gonbidatuei nolako zirrara eragin zien.
‎Mari Luz ere pozik azaldu zen ordezkaritzari emandako irudiaz. Azken finean, upategian daukaten onena eskaini zieten:
‎Arabako Errioxa mahastiak lantzeko baldintza paregabeak dituen bazter txiki bat da. Upategi bakoitzak bere bidea aukeratzen du eta, jada azaldu dugun bezala, ezaugarri bera partekatzen dute: lur hau bereizten duten goi mailako ardoak ekoizten dituzte denek.
‎Donostiako Udalarekin eta Biolur rekin elkar lanean, Ekolapiko elkarteak proiektu bat jarri du martxan, ikastetxeetako jangelen bitartez nekazaritza ekologikoa sustatzeko. Orain arte arrakasta handia izan du eta gero eta ikastetxe gehiago azaldu dira proiektuaz interesatuta. Gurasoek ere hartzen dute parte; esaterako, ustiategiak bisitatzera joaten dira, beren seme alabek jango dituzten elikagaiak zuzen zuzenean eta bitartekaririk gabe ikusteko, e.a.
2011
‎Ruth Mozo jatorri izenaren idazkariak uztari buruz hitz egin zigun, eta aurtengo txakolina horren ona izatearen arrazoiak ere azaldu zizkigun.
‎2011 urteko Mahasti Jaunak harro eta hunkituta azaldu ziren. Gainera, David de Jorgek ez du euskal sukaldaritza ulertzen gure ekoizle txikien ekarpena kontuan izan gabe, eta â?. Getariako txakolinaâ?
‎Jonek azaldu digun bezala, eskulangintzak toki garrantzitsua du baserri honetan. Hemen, bere lantegi txikian, zura lantzen du eta iristen zaizkion enkarguak aurrera ateratzen ditu.
‎Behin barruan, inguruotako hainbat kilometrotan topatzen dugun paisaiaren arrazoia zein den azaldu digu. Gesaltza Añana, diapiroa deritzon egitura geologiko batean dago eta denboran milaka urte garamatza atzera.
‎Albistegian, GuardiakoAdierazpenaren berri emango dizuegu. Landa eremuko emakumeek aurkeztutako agiri hori zertan den azalduko dizuegu.
‎Elena Unzueta Bizkaiko Txakolina jatorri izeneko lehendakaria da eta upategien areto honekin zer helburu lortu nahi diren azaldu digu.
‎Eusko labeldun sagardoaren aurkezpena zela-eta, sagardogileak pozik azaldu ziren; kalitatea egiaztatuta daukan sagardo bat aurkeztea, eusko labelaren berme guztiekin gainera, ez baita ahuntzaren gauerdiko eztula, ez horixe.
‎Arrain kontserbek ere dagokien tokia dute Madrileko merkatuan, eta Arroyabe koek azaldu zigutenez, bezeroekiko harremanei eustea eta banatzaile berriak aurkitzea dira haien helbururik garrantzitsuenak.
‎Eta erabaki zail baten ostean, Astigarragako Javier Mariezkurrena aukeratu zuen irabazle. Javierrek azaldu zigunez, txapelketa hau irabaztea oso garrantzitsua izan da berarentzat, 10 urte baino ez baitaramatza sagardogintzan.
‎Rafa Uribarren Landa Garapeneko Departamentuko jarduneko diputatuak sariak banatu zituen. Eta horren ondoren, Guillermo Castaños dastatzaile eta epaimahaikideari sagardo irabazlearen ezaugarrien berri ematea eskatu genion; sagardo on batez gozatzeko kolore, lurrin eta zapore aldetik kontuan hartu beharreko parametroak zeintzuk diren azaldu zizkigun
‎egiten dugu lanmahastian; Eugeniok asko daki, mahasti lanetan esperientzia handia du eta. Nik ikasketak egin baditut ere, pertsona hauek beti erakusten dizkizute liburuetan azaltzen ez diren gauzak. Mahasti guztiak gureak dira; hori abantaila handia da mahatsa aukeratzeko orduan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia