2002
|
|
Azterketa genetikoei esker, AtNHX1 genea eskura daiteke, eta Arabidopsis, tomate eta beste landare batzuen landare normaletan txertatu. Landareek portaera normala dute, baina gazitasunaren aurrean
|
askoz
erresistenteagoak dira. Tomate transgenikoaren kasuan, sodio kontzentrazio handiagoa aurkitu zen hostoetan, baina eduki normala fruituan.
|
2003
|
|
Salbuespenez haziak eta oso gogorrak dituen banana mota bakarra, jan ezin daitekeena, “Musa cuminata” basatia da, oihanean hazten den fruta erraldoia. Banana horietako
|
askok
erresistenteak dira “Sigatoka beltza” delakoaren aurrean, eta zientzialariek fruta mota transgeniko bat diseinatu nahi dute, Asian eta Afrikan 500 milioi pertsona baino gehiago elikatzen dituena. Banana ezagunaren bioteknologia bidezko desagerpena saihestea oso garestia da, eta ez ditu konbentzitzen hura lantzen dutenak, beldur baitira kontsumitzaileak ez duela onartzen genetikoki eraldatutako produktua, eta haren zaporea sagar batenaren antzekoa izango dela.
|
2004
|
|
Clostridium botulinumeko anduietatik proteolitikoak eta ez proteolitikoak bereizi behar dira. Proteolitikoak
|
askoz
erresistenteagoak dira kontserbazio baldintzekiko, hala nola pH-a jaistea edo eskuragarri dagoen ur kontzentrazioa gutxitzea. Mikroorganismo horiek, ordea, oso sentikorrak dira sodio nitritoaren aurrean.
|
|
Horregatik, antibiotiko berria gaixo horien aldeko urratsik garrantzitsuenetakoa da. Patologia horrek bi milioi pertsona hiltzen ditu urtero, eta, kutsagarria izateaz gain, erraz eta merke aurre egin diezaioketen botika
|
askorekiko
erresistentea den infekzio bihurtu da. OMEk erabiltzen dituen datuen arabera, urtero tuberkolosi erresistentearen 300.000 kasu berri gertatzen dira.
|
2007
|
|
Osasuna ahulduta duten gaixoei egiten die eraso, horregatik da oportunista. A. baumannii z kutsatutako gaixo kopurua ez da handia, baina infekzio horien hilkortasuna handia izaten da, batetik gaixoa jota egoten delako, eta, bestetik, A. baumannii antibiotiko
|
askoren aurrean
erresistentea delako. Gainera, tratamendu bat ezarrita, harekiko erresistentzia garatzeko erraztasuna du bakterioak.
|
2008
|
|
Egurrezko teilatuak ordezkatu eta harrizkoak egitea pentsatu zuten eraikitzaileek. Hala, luzeago iraungo zuten; batetik, harria ez delako usteltzen, eta, bestetik, suteen aurrean
|
askoz
erresistenteagoa delako. Gainera, harriak edonon zeuden erabiltzeko moduan; beraz, ez zuten material eskasiarik izateko arriskurik.
|
|
Erreakzio horren ondorioz, kolorea galtzen da, eta, eskuarki, mendekotasun handia dago oxidazio abiaduraren eta ingurunearen artean. Karotenoideak
|
askoz
erresistenteagoak dira elikagaien barruko oxidazioarekiko, material lainoztatu eta lehorretan edo estraktuetan baino.
|
|
Sukaldean Transglutaminasek gariaren glutenean edo esnearen kaseinetan eragin dezakete. Entzima horrek elikagaien proteinetan eragin dezake, haien arteko lotura katalizatuz, gel egitura
|
askoz
erresistenteagoa eratzeko. Adibidez, lekaleen globulinetan, gariaren glutenean, esnearen kaseinetan edo haragiaren eta arrainaren miosinetan eragin dezakete.
|
2011
|
|
1) Desinfektatzaile kimiko
|
askorekiko
erresistentea da
|
|
Bodar tomatea. Oso barietate hibrido emankorra da, izurri
|
askorekiko
erresistentea, eta, beraz, erraza da urte osoan merkatu eta supermerkatuetan erostea. Beste barietate batzuk baino merkeagoa da, baina zaporea askoz txikiagoa da.
|
2012
|
|
Jaki bat egoste egoeran jartzen denean, B. cereus en zelulak maiz suntsitzen dira, baina ez esporak,
|
askoz
erresistenteagoak baitira egoste tenperaturekiko eta elikagaian iraun baitezakete. Zenbait ikerketak aztertu dituzte B. cereus en esekidura urtsuko esporek beroarekiko duten erresistentzia, 4 °C eta 55 °C arteko tenperaturan metatutako arroz egosiaren hazkuntza eta egosketak bakterio hazkuntzan duen eragina.
|
2022
|
|
Pasteurizazioa Tenperatura altuak aplikatzen dira, baina 100 ºC tik beherakoak denbora tarte jakin batean (adibidez, 71 ºC 15 segundoz). Horrela, bakterioak modu begetatiboan ezabatzen dira —hau da, “egoera naturalean”—, baina ez dira suntsitzen forma esporulatuak (beroarekiko
|
askoz
erresistenteagoak diren egiturak). Horregatik, produktu horien iraupena laburragoa da —bizitza erabilgarria aste gutxi batzuetan — eta tenperaturatan mantendu behar dira hoztea. Baina abantaila bat dute:
|
|
Nola kutsatzen dira adenobirusak? Adenobirusek ez dute lipido bilgarririk; beraz, kanpoko eragile
|
askorekiko
erresistenteak dira, baita hondakin urak desinfektatzeko erabiltzen den erradiazio ultramorearekiko ere. Hala, zazpi egunetik hiru hilabetera bitartean irauten dute gainazaletan eta egun askotan uretan.
|