Emaitzak: 7
2002 | ||
Azterketa genetikoei esker, AtNHX1 genea eskura daiteke, eta Arabidopsis, tomate eta beste landare batzuen landare normaletan txertatu. Landareek portaera normala dute, baina gazitasunaren aurrean | askoz erresistenteagoak dira. Tomate transgenikoaren kasuan, sodio kontzentrazio handiagoa aurkitu zen hostoetan, baina eduki normala fruituan. | |
2004 | ||
Clostridium botulinumeko anduietatik proteolitikoak eta ez proteolitikoak bereizi behar dira. Proteolitikoak | askoz erresistenteagoak dira kontserbazio baldintzekiko, hala nola pH-a jaistea edo eskuragarri dagoen ur kontzentrazioa gutxitzea. Mikroorganismo horiek, ordea, oso sentikorrak dira sodio nitritoaren aurrean. | |
2008 | ||
Egurrezko teilatuak ordezkatu eta harrizkoak egitea pentsatu zuten eraikitzaileek. Hala, luzeago iraungo zuten; batetik, harria ez delako usteltzen, eta, bestetik, suteen aurrean | askoz erresistenteagoa delako. Gainera, harriak edonon zeuden erabiltzeko moduan; beraz, ez zuten material eskasiarik izateko arriskurik. | |
Erreakzio horren ondorioz, kolorea galtzen da, eta, eskuarki, mendekotasun handia dago oxidazio abiaduraren eta ingurunearen artean. Karotenoideak | askoz erresistenteagoak dira elikagaien barruko oxidazioarekiko, material lainoztatu eta lehorretan edo estraktuetan baino. | |
Sukaldean Transglutaminasek gariaren glutenean edo esnearen kaseinetan eragin dezakete. Entzima horrek elikagaien proteinetan eragin dezake, haien arteko lotura katalizatuz, gel egitura | askoz erresistenteagoa eratzeko. Adibidez, lekaleen globulinetan, gariaren glutenean, esnearen kaseinetan edo haragiaren eta arrainaren miosinetan eragin dezakete. | |
2012 | ||
Jaki bat egoste egoeran jartzen denean, B. cereus en zelulak maiz suntsitzen dira, baina ez esporak, | askoz erresistenteagoak baitira egoste tenperaturekiko eta elikagaian iraun baitezakete. Zenbait ikerketak aztertu dituzte B. cereus en esekidura urtsuko esporek beroarekiko duten erresistentzia, 4 °C eta 55 °C arteko tenperaturan metatutako arroz egosiaren hazkuntza eta egosketak bakterio hazkuntzan duen eragina. | |
2022 | ||
Pasteurizazioa Tenperatura altuak aplikatzen dira, baina 100 ºC tik beherakoak denbora tarte jakin batean (adibidez, 71 ºC 15 segundoz). Horrela, bakterioak modu begetatiboan ezabatzen dira —hau da, “egoera naturalean”—, baina ez dira suntsitzen forma esporulatuak (beroarekiko | askoz erresistenteagoak diren egiturak). Horregatik, produktu horien iraupena laburragoa da —bizitza erabilgarria aste gutxi batzuetan — eta tenperaturatan mantendu behar dira hoztea. Baina abantaila bat dute: |
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
asko | 7 (0,05) |
Lehen forma
askoz | 7 (0,05) |
Argitaratzailea
Consumer | 6 (0,04) |
Elhuyar Zientzia eta Teknologia | 1 (0,01) |
Konbinazioak (2 lema)
asko erresistente | 7 (0,05) |
Konbinazioak (3 lema)
asko erresistente eratu | 1 (0,01) |
Urtea
Bilaketarako laguntza: adibideak
Oinarrizko galderak | |
---|---|
katu | "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu |
!katuaren | "katuaren" formaren agerpenak bilatu |
katu* | "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!katu* | "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu |
*ganatu | "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!*ganatu | "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu |
katu + handi | "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu |
katu + !handia | "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu |
Distantziak | |
katu +3 handi | "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handia | "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handi* | "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu |
Formen konbinazioa desberdinak | |
bero + handi | asko | "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu |
bero +2 !handi* | !asko* | "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak |
!bero + handi|asko|gutxi|txiki | "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak |
Ezaugarri morfologikoekin | |
proba + m:adj | "proba" lema eta jarraian adjketibo bat |
proba +2 m:adj | "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat |
bero + handi|asko + m:adi | "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat |
proba + m:izearr-erg | "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta |
Ezaugarri morfologikoak
KATEGORIA
adb | adberbioa |
---|---|
adi | aditza |
adilok | aditz-lokuzioa |
adj | adjektiboa |
det | determinatzailea |
ior | izenordaina |
izearr | izen arrunta |
izepib | pertsona-izena |
izelib | leku-izena |
izeizb | erakunde-izena |
lbt | laburtzapena |
lotjnt | juntagailua |
lotlok | lokailua |
esr | esaera |
esk | esklamazioa |
prt | partikula |
ono | onomatopeia |
tit | titulua |
KASUA
abs | absolutiboa |
---|---|
abl | ablatiboa |
ala | adlatiboa |
ban | banatzailea |
dat | datiboa |
des | destinatiboa |
erg | ergatiboa |
abz | hurbiltze-adlatiboa |
ine | inesiboa |
ins | instrumentala |
gel | leku-genitiboa |
mot | motibatiboa |
abu | muga-adlatiboa |
par | partitiboa |
psp | postposizioa |
pro | prolatiboa |
soz | soziatiboa |
MUGATASUNA/NUMEROA
mg | mugagabea |
---|---|
ms | mugatu singularra |
mp | mugatu plurala |
mph | mugatu plural hurbila |
ADITZ MOTA
da | da |
---|---|
du | du |
dio | dio |
zaio | zaio |
da-du | da-du |
du-zaio | du-zaio |
dio-zaio | dio-zaio |
da-zaio | da-zaio |
du-dio | du-dio |
da-zaio-du | da-zaio-du |
da-zaio-du-dio | da-zaio-du-dio |