Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2002
‎Azterketa genetikoei esker, AtNHX1 genea eskura daiteke, eta Arabidopsis, tomate eta beste landare batzuen landare normaletan txertatu. Landareek portaera normala dute, baina gazitasunaren aurrean askoz erresistenteagoak dira. Tomate transgenikoaren kasuan, sodio kontzentrazio handiagoa aurkitu zen hostoetan, baina eduki normala fruituan.
2004
‎Clostridium botulinumeko anduietatik proteolitikoak eta ez proteolitikoak bereizi behar dira. Proteolitikoak askoz erresistenteagoak dira kontserbazio baldintzekiko, hala nola pH-a jaistea edo eskuragarri dagoen ur kontzentrazioa gutxitzea. Mikroorganismo horiek, ordea, oso sentikorrak dira sodio nitritoaren aurrean.
2008
‎Egurrezko teilatuak ordezkatu eta harrizkoak egitea pentsatu zuten eraikitzaileek. Hala, luzeago iraungo zuten; batetik, harria ez delako usteltzen, eta, bestetik, suteen aurrean askoz erresistenteagoa delako. Gainera, harriak edonon zeuden erabiltzeko moduan; beraz, ez zuten material eskasiarik izateko arriskurik.
‎Erreakzio horren ondorioz, kolorea galtzen da, eta, eskuarki, mendekotasun handia dago oxidazio abiaduraren eta ingurunearen artean. Karotenoideak askoz erresistenteagoak dira elikagaien barruko oxidazioarekiko, material lainoztatu eta lehorretan edo estraktuetan baino.
‎Sukaldean Transglutaminasek gariaren glutenean edo esnearen kaseinetan eragin dezakete. Entzima horrek elikagaien proteinetan eragin dezake, haien arteko lotura katalizatuz, gel egitura askoz erresistenteagoa eratzeko. Adibidez, lekaleen globulinetan, gariaren glutenean, esnearen kaseinetan edo haragiaren eta arrainaren miosinetan eragin dezakete.
2012
‎Jaki bat egoste egoeran jartzen denean, B. cereus en zelulak maiz suntsitzen dira, baina ez esporak, askoz erresistenteagoak baitira egoste tenperaturekiko eta elikagaian iraun baitezakete. Zenbait ikerketak aztertu dituzte B. cereus en esekidura urtsuko esporek beroarekiko duten erresistentzia, 4 °C eta 55 °C arteko tenperaturan metatutako arroz egosiaren hazkuntza eta egosketak bakterio hazkuntzan duen eragina.
2022
‎Pasteurizazioa Tenperatura altuak aplikatzen dira, baina 100 ºC tik beherakoak denbora tarte jakin batean (adibidez, 71 ºC 15 segundoz). Horrela, bakterioak modu begetatiboan ezabatzen dira —hau da, “egoera naturalean”—, baina ez dira suntsitzen forma esporulatuak (beroarekiko askoz erresistenteagoak diren egiturak). Horregatik, produktu horien iraupena laburragoa da —bizitza erabilgarria aste gutxi batzuetan — eta tenperaturatan mantendu behar dira hoztea. Baina abantaila bat dute:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia