2005
|
|
Gainera, ULUk itsasoko produktuak arduraz kontsumitzeko ahalegina egiten dutenen lana aitortu nahi du, gutxieneko neurriak errespetatuz eta gure itsas ekosistemaren jasangarritasunari eusteko jardunez. Bestalde, FROM erakundeak informazio saioak antolatuko ditu kontsumitzaile elkarteekin,
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioko adituek lagunduta, itsasoko produktuen kontsumoaren balio elikagarriei buruz.
|
2008
|
|
Ondorio nagusi hori atera da “Zer jaten ari gara espainiarrak? ” azterlanetik.
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioak egin du azterketa, eta Bartzelonako Elikagaien Aretoan aurkeztu da. Txostenak agerian uzten du dieta mediterraneoaren eredu dietetiko tradizionala berreskuratu beharra dagoela.
|
2009
|
|
Proiektu honetan partaide dira Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia (AESAN),
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioa (FEN) eta Udalerrien eta Probintzien Espainiako Federazioa (FEMP), eta ekimen berezia izanik ere, NAOS estrategiaren baitako beste bat gehiago da funtsean (Elikadura, Ariketa Fisikoa eta Gizentasunaren Prebentzioa sustatzeko estrategia da).
|
2012
|
|
Elikagai sorta zabalagoa lortzeak ez du bermatzen dieta orekatuagoa izango denik; horren erakusgarri da espainiarren% 54k bakarrik betetzen dituela elikadura piramidearen gomendio klasikoak, eta horrek obesitatea areagotzen laguntzen du. Hala adierazi du CEU San Pablo Unibertsitateko Nutrizio eta Bromatologiako katedradunak eta Gregorio Varela
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioko lehendakariak (FEN), Espainiako Udalerri eta Probintzien Federazioko (FEMP) Hiri Osasungarrien Espainiako Sareak antolatutako jardunaldi batean. Jardunaldi horretan, “nutrizionistak” porrottzat jo ditu.
|
2014
|
|
Alkohola edari alkoholdunen kezkagarriena den arren, edari horiek ematen dituzten kaloriak gehitu egiten zaizkie, eta, beraz, irenstea lagungarria izan daiteke, epe luzera gure osasuna ez ezik, gizentasun arriskua ere hobetu nahi badugu.
|
Espainiako
Nutrizioaren Fundazioaren txosten baten arabera, gure herrialdean egunero hartzen diren kalorien %4, 9 alkoholetik datoz. Kopuru handia da, batez ere lekaleetatik hartzen den energiarekin alderatzen bada (%1, 4).
|
2015
|
|
gaur egun, sedentarismoak gehiago eragiten du espainiarren gehiegizko pisuan eta gizentasunean hartzen ditugun kalorietan baino. Hala,
|
Espainiako
Nutrizioaren Fundazioak egindako Antropometria, Ingestio eta Balantze Energetikoaren (ANIBES) lana amaitu da. FEN) zientzia adituekin lankidetzan.
|
2018
|
|
Eskura ditugun azken datuen arabera, ernaltzaileen erdiak ez ditu hartzen gomendatutako azido folikoa, iodoa, kaltzioa, burdina eta bitamina, eta horiek funtsezkoak dira fetua behar bezala garatuko dela ziurtatzeko. Hala jasotzen du
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioak (FEN), Nutrizio Fundazio Iberoamerikarrak (FINUT) eta Espainiako Ginekologia eta Obstetrizia Elkarteak (SEGO) elkarrekin egindako txosten batek. Aurkeztu berri den dokumentuak dioenez, esnea elikagai horiek hartzen direla ziurtatzeko funtsezko elikagaia izan daiteke.
|
|
adibidez, bitan jan behar dela edo begiak zaindu behar direla haurra larruazalean markekin jaiotzea saihesteko, oraindik ere badute ibilbidea, sineste gisa ez bada, dietaren desorekak justifikatzeko. «Pertsona baten, kasu honetan, haurdun dagoen emakume baten, elikadura ereduak zerikusia du ingurunea, gogoa eta aukera ekonomikoak«, dio Gregorio Varela Moreiras
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioko lehendakariak (FEN). Hau da, dieta osasungarria izatea ez da norbanakoaren borondatearen araberakoa soilik, beste faktore askoren araberakoa ere bada, hala nola elikagai onak eskura izatea, erosi ahal izatea, prestatzen jakitea, egunerokoan integratzea edo osasunari eta elikadurari buruzko informazio egiaztatua izatea.
|
2019
|
|
Adibidez, kafeina mantsoago xurgatzen da adineko pertsonengan, kontsumoa murriztu behar baitute. Horregatik,
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioak ohartarazi du gehiegi hartzeko arriskua dagoela, bereziki gibeleko arazoak badituzu. Kasu horretan, bi katiluak ez gainditzea gomendatzen du.
|
2022
|
|
Atera sutatik eta utzi egonean, estalita, zerbitzatu baino hamar bat minutu lehenago. Babarrunen nutrizio onurak
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioak (FEN) dioenez, babarrunak gure dietako bost lekale proteikoenetako bat dira (landare proteinen iturri nagusia), eta hala dira proportzio horretan eta ordena horretan; soja, %36, altramukeak, %36 (komeni da gogoratzea zein diren proteina begetalak). altramutzeen onurak), kakahueteak (%26), dilistak (%25), babarrun horiek (%23) eta garbantzuak (%22). Horiez gain, badira beste lekale batzuk ere; horregatik komeni da jakitea zein diren.
|
2023
|
|
Teknologia horiek ebaluatzeko, garatzeko eta ezartzeko lan-taldea sortu zen, arriskuak zaintzeko eta osasuna sustatzeko estrategia gisa. Gastu energetikoaren kontrola obsesionatu gabe
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioak (FEN) egindako azterlan baten arabera, energiaren kontsumoa eta kaloria gastua kuantifikatzea da “obesitateari aurrea hartzeko faktorerik garrantzitsuena”. Baina kaloriak zenbatzearekin obsesionatzea arriskutsua izan daiteke.
|
|
Ohikoagoa da gazteenen artean, hau da, 18 eta 30 urte bitartekoen artean, eta ohikoagoa da gizonezkoetan ere emakumezkoetan baino.
|
Espainiako
Nutrizio Fundazioak egindako inkesta baten arabera, inkestatuen %91, 3k «zerbait» hartu zuten gosarian, baina gosarien %36, 4k soilik lortu zuen %20tik gorako energia ekarpena. Ondorio horiek ez al dute zerikusirik beste faktore batzuekin, hala nola ariketa fisikoarekin?
|