Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 12

2005
‎Gainera, ULUk itsasoko produktuak arduraz kontsumitzeko ahalegina egiten dutenen lana aitortu nahi du, gutxieneko neurriak errespetatuz eta gure itsas ekosistemaren jasangarritasunari eusteko jardunez. Bestalde, FROM erakundeak informazio saioak antolatuko ditu kontsumitzaile elkarteekin, Espainiako Nutrizio Fundazioko adituek lagunduta, itsasoko produktuen kontsumoaren balio elikagarriei buruz.
2008
‎Ondorio nagusi hori atera da “Zer jaten ari gara espainiarrak? ” azterlanetik. Espainiako Nutrizio Fundazioak egin du azterketa, eta Bartzelonako Elikagaien Aretoan aurkeztu da. Txostenak agerian uzten du dieta mediterraneoaren eredu dietetiko tradizionala berreskuratu beharra dagoela.
2009
‎Proiektu honetan partaide dira Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia (AESAN), Espainiako Nutrizio Fundazioa (FEN) eta Udalerrien eta Probintzien Espainiako Federazioa (FEMP), eta ekimen berezia izanik ere, NAOS estrategiaren baitako beste bat gehiago da funtsean (Elikadura, Ariketa Fisikoa eta Gizentasunaren Prebentzioa sustatzeko estrategia da).
2012
‎Elikagai sorta zabalagoa lortzeak ez du bermatzen dieta orekatuagoa izango denik; horren erakusgarri da espainiarren% 54k bakarrik betetzen dituela elikadura piramidearen gomendio klasikoak, eta horrek obesitatea areagotzen laguntzen du. Hala adierazi du CEU San Pablo Unibertsitateko Nutrizio eta Bromatologiako katedradunak eta Gregorio Varela Espainiako Nutrizio Fundazioko lehendakariak (FEN), Espainiako Udalerri eta Probintzien Federazioko (FEMP) Hiri Osasungarrien Espainiako Sareak antolatutako jardunaldi batean. Jardunaldi horretan, “nutrizionistak” porrottzat jo ditu.
2014
‎Alkohola edari alkoholdunen kezkagarriena den arren, edari horiek ematen dituzten kaloriak gehitu egiten zaizkie, eta, beraz, irenstea lagungarria izan daiteke, epe luzera gure osasuna ez ezik, gizentasun arriskua ere hobetu nahi badugu. Espainiako Nutrizioaren Fundazioaren txosten baten arabera, gure herrialdean egunero hartzen diren kalorien %4, 9 alkoholetik datoz. Kopuru handia da, batez ere lekaleetatik hartzen den energiarekin alderatzen bada (%1, 4).
2015
‎gaur egun, sedentarismoak gehiago eragiten du espainiarren gehiegizko pisuan eta gizentasunean hartzen ditugun kalorietan baino. Hala, Espainiako Nutrizioaren Fundazioak egindako Antropometria, Ingestio eta Balantze Energetikoaren (ANIBES) lana amaitu da. FEN) zientzia adituekin lankidetzan.
2018
‎Eskura ditugun azken datuen arabera, ernaltzaileen erdiak ez ditu hartzen gomendatutako azido folikoa, iodoa, kaltzioa, burdina eta bitamina, eta horiek funtsezkoak dira fetua behar bezala garatuko dela ziurtatzeko. Hala jasotzen du Espainiako Nutrizio Fundazioak (FEN), Nutrizio Fundazio Iberoamerikarrak (FINUT) eta Espainiako Ginekologia eta Obstetrizia Elkarteak (SEGO) elkarrekin egindako txosten batek. Aurkeztu berri den dokumentuak dioenez, esnea elikagai horiek hartzen direla ziurtatzeko funtsezko elikagaia izan daiteke.
‎adibidez, bitan jan behar dela edo begiak zaindu behar direla haurra larruazalean markekin jaiotzea saihesteko, oraindik ere badute ibilbidea, sineste gisa ez bada, dietaren desorekak justifikatzeko. «Pertsona baten, kasu honetan, haurdun dagoen emakume baten, elikadura ereduak zerikusia du ingurunea, gogoa eta aukera ekonomikoak«, dio Gregorio Varela Moreiras Espainiako Nutrizio Fundazioko lehendakariak (FEN). Hau da, dieta osasungarria izatea ez da norbanakoaren borondatearen araberakoa soilik, beste faktore askoren araberakoa ere bada, hala nola elikagai onak eskura izatea, erosi ahal izatea, prestatzen jakitea, egunerokoan integratzea edo osasunari eta elikadurari buruzko informazio egiaztatua izatea.
2019
‎Adibidez, kafeina mantsoago xurgatzen da adineko pertsonengan, kontsumoa murriztu behar baitute. Horregatik, Espainiako Nutrizio Fundazioak ohartarazi du gehiegi hartzeko arriskua dagoela, bereziki gibeleko arazoak badituzu. Kasu horretan, bi katiluak ez gainditzea gomendatzen du.
2022
‎Atera sutatik eta utzi egonean, estalita, zerbitzatu baino hamar bat minutu lehenago. Babarrunen nutrizio onurak Espainiako Nutrizio Fundazioak (FEN) dioenez, babarrunak gure dietako bost lekale proteikoenetako bat dira (landare proteinen iturri nagusia), eta hala dira proportzio horretan eta ordena horretan; soja, %36, altramukeak, %36 (komeni da gogoratzea zein diren proteina begetalak). altramutzeen onurak), kakahueteak (%26), dilistak (%25), babarrun horiek (%23) eta garbantzuak (%22). Horiez gain, badira beste lekale batzuk ere; horregatik komeni da jakitea zein diren.
2023
‎Teknologia horiek ebaluatzeko, garatzeko eta ezartzeko lan-taldea sortu zen, arriskuak zaintzeko eta osasuna sustatzeko estrategia gisa. Gastu energetikoaren kontrola obsesionatu gabe Espainiako Nutrizio Fundazioak (FEN) egindako azterlan baten arabera, energiaren kontsumoa eta kaloria gastua kuantifikatzea da “obesitateari aurrea hartzeko faktorerik garrantzitsuena”. Baina kaloriak zenbatzearekin obsesionatzea arriskutsua izan daiteke.
‎Ohikoagoa da gazteenen artean, hau da, 18 eta 30 urte bitartekoen artean, eta ohikoagoa da gizonezkoetan ere emakumezkoetan baino. Espainiako Nutrizio Fundazioak egindako inkesta baten arabera, inkestatuen %91, 3k «zerbait» hartu zuten gosarian, baina gosarien %36, 4k soilik lortu zuen %20tik gorako energia ekarpena. Ondorio horiek ez al dute zerikusirik beste faktore batzuekin, hala nola ariketa fisikoarekin?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia