2005
|
|
Jainkoak eman digun lur eder eta balios hau, guk dugu hiltzen gure ezazolkeriaren gatik, gure pretentzioneen gatik, gure diru egarria gatik, gure ongi nahi gose neurrigabea gatik. Hain gara arroltze gose non oiloa
|
bera
jaten ari baigara. Eta mugimendu hori geldi dezakeen deusik ez da.
|
2009
|
|
Guztiek ontzi
|
beretik
jaten zutenean, janaria atzamarrekin hartzen zuten, talo edo ogiarekin lagunduta, artezean ahora eroateko. Erabiltzen hasi ziren lehenengo mahai erreminta koilara izan zen; hasieran zurezkoa, gero metal desberdinez egindakoak agertu ziren eta zurezkoak janaria prestatzeko utzi zituzten.
|
|
Gibela eta birikiak egun
|
beratan
jaten ziren etxe batzuetan. Etxekoei zein auzotik laguntzen etorritakoei bazkaltzen emateko izan ohi ziren.
|
|
Ez eukan saltzeko. Zelan edo halan, nahi ta hogei egunean
|
bera
jan edan barik egon behar, aurkituko eutsan erremedioa behorraren antzutasunari. Iruñean behintzat egongo zan abere kontuan jakitunen bat.
|
|
Ai, Josepa zitala eta maltzur maltzurra! Ez eutsan, ba,
|
berak
jan, oriotan prestauta, besigu fresko freskoa?
|
2011
|
|
Jaten hasi aurretik legea zan mahaia bedeinkatzea gauean, kasurako, errosarioa errezetan zan, Jateko moduak be aldatu egin dira: herriko zaharrenek hondino akorduan dabe zelan lehenago lehenago, bakotxak bere plateretik barik, guztiek kazuela edo fuente
|
beretik
jaten ebezan indabak nahi talo zopak.
|
|
Gure lekukoen belaunaldia baino lehenagokoan, etxe askotan lapikoa mahaiaren erdira ateraten zan, eta
|
bertatik
jaten eben guztiek, bakotxak bere koilareagaz. Gure lekukoen gurasoak izan ziran bakotxari plater bana aterateko ohiturea finkatu ebenak.
|
2012
|
|
kafe hutsa koñak apur bategaz nahastean, inoz anisa eta aguardientea bere bai, eta ganaduak goberneta ostean jaten eben armozua. Batzuk sardina zaharra
|
bere
jaten eben taloagaz edo, egoanean, makailaoa, makallo behekosuan erreta. Hamakatakoa sartenekoa izaten zan gehienetan urdai edo txorizo punta bat arrautza prijiduagaz.
|
2013
|
|
Txorizoa ez bada, urdaia edo antzeko jakiren bat hartzen da, bakoitzak etxetik eroanda. Zotza ere bakoitzak berea eramaten du,
|
bertan
jatekoa jarri eta basoan bertan egindako sutan erreta jateko.
|
|
Gaur egun erroskoa Erregen egunean
|
bertan
jatea da orokorrena.
|
|
Erromatarren Satumalia jaiak, abenduaren 17 bitartean ospatzen ziranak, gure Kamabalen ezaugam antz antzekoak ditue gauza askotan, kristautasunaren aurretik be4: ospatze egun horreetan egon eitekezan ugazaba esklabuak mahai
|
berean
jaten, edo ugazabak euren esklabuei jatekoa zerbitzen, eta gizarte hierarkia goikoz behera erakustearen hainbat ezaugam. Baina gatozan hurragora.
|
2015
|
|
Lapikoa edo kazuelea ipini erdian eta danak lapiko
|
beretik
jaten eben ordena jagonda. Plater bana, pentsau be ez!
|
|
Gure bizitzako zati garrantzitsu bat etxe barruan egiten dogu; berak emoten deusku babes fisikoa eta espirituala. Etxean familia bat batzen da, leku
|
berean
jan eta bizi dana; komunidade horren parte dira etxeko animaliak eta difuntuak be.
|
2023
|
|
Ostean, txarria zabaldu eta tripak, gibela eta gantzagiak ateraten jakozan; eta eskegi egiten zan, hotzitu eiten, geroagoan errazago zatitzeko. Ohikoa izan da laguntzen etorritakoei armozua emotea eta txarriaren gibela han
|
bertan
jatea.
|