2004
|
|
Arne Astrup Kopenhageko RVA Unibertsitateko ikertzaile taldeak obesitate morbidoa zuten berrogeita hamar bat laguni koipe gutxiko dieta bat eman zien, 6 hilabetez, eta beste batzuei, berriz, karbohidratoen kontsumoa mugatzen zuen beste dieta bat (Atkins eredua). Aldi hori bukatzean, Atkins dieta
|
zuten
gizabanakoek pisu gehiago galdu zuten; baina ikertzaileek ikusi zuten, jarraipena urtebetera zabaltzean, aldea nabaria zela. Astrup ek The Lancet en ondorioztatu duenez, Atkins dietak funtzionatzen du, hidratoen murriztapen ultramankuluak glukogenoa metatzea eta horri lotutako ur erreserbak ezabatzea eragiten baitu, «eta, beraz, galdutako pisua likido galera baten ondorio da nagusiki».
|
2005
|
|
Arraina jatea ona bada dementzia saihesteko, alkohola neurriz edatea ere ona da. Rotterdameko ikerketa horretako ikertzaileek ikusi zuten arraina erregulartasunez jaten
|
zuten
gizabanakoak narriadura kognitibotik babesten zirela, eta, gainera, edozein edari alkoholiko neurriz kontsumitzeak are gehiago indartu dezakeela arrisku profil baxua. Egunean, batez beste, hodi batetik hirura bitartean, dementzia mota ororen arriskua %42 murriztu daiteke, eta dementzia baskularrarena %70 Rotterdameko Erasmus Unibertsitateko zientzialariek 8.000 gaixo aztertu zituzten.
|
2006
|
|
JAMAren azken edizioan sinatu zuten bezala, azterketaren arduradunek, Redmer van Leeuwenen zuzendaritzapean, alderantzizko erlazioa dute makula endekapen kasu berrien progresioaren eta C eta bitaminen, eta zinkaren kontsumo erregularraren artean. «Ohikoa baino bitamina gehiago hartzen
|
zuten
gizabanakoek %35 gutxiago izan zuten endekatzeko arriskua; aldiz, ohikoa baino bitamina gutxiago hartzen zutenen artean arriskua %20 handitu zen», esan dute adituek. Substantzia babeslea Harvardeko Unibertsitateko zenbait adituk, Kathleen Doreyk koordinatuta, sakon ikertu zuten A bitaminak ikusmenarekin duen erlazioa, eta ikusi zuten ezen, dietan dauden karotenoide ugarietatik, giza erretinak bi soilik hautatzen dituela bere nahierara:
|
2008
|
|
Emaitzek erakutsi zuten bai azkar jaten zutenek bai nazkatu arte jaten zutenek bikoiztu egiten zutela gizenak izateko probabilitatea, baina bi gauzak batera gertatzen zirenean arriskua are gehiago handitzen zela. Azkar jaten
|
zuten
gizabanakoek, eta beteta sentitu arte, kaloria gehiago irensten zituzten; pisu handiagoa zuten, eta hiru aldiz probabilitate handiagoa, astiro eta ase gabe jaten zutenekin alderatuta. Aldez aurreko azterketek frogatu zuten elikagaiak abiadura handian hartu eta otordu bakoitzean asetzeak gehiegizko pisua eragiten zuela.
|
2010
|
|
Ikertzaileen arreta piztu zuen esperimentuan ustekabeko aurkikuntza batek. Kopuru jakin batetik haratago joaterik ez
|
zuten
gizabanako batzuei buruzkoa izan zen aurkikuntza. Horietako bik ez zuten lortu pisua %21etik gora igotzea, eta batek ezin izan zuen gainditu hasierako pisuaren %18 Autoreek ondorioztatu zuten pertsona batzuk oso zaila, ia ezinezkoa dela kopuru jakin batetik gora gizentzea.
|
|
Hala ere, Pittsburgheko (Estatu Batuak) Carnegie Mellon Unibertsitateko ikertzaileek egin berri duten eta “Science” aldizkarian argitaratu diren ikerketa zientifiko baten emaitzek agerian uzten dute ideia elkarte hori agian ez dela guztiz benetakoa (“gehiago kontsumitzearen” pareko “kontsumitzera” imajinatzea), eta tentazioak aliatu gisa erabiltzea proposatzen du. Haren ondorioetan, txokolatea jaten imajinatu
|
zuten
gizabanakoek elikagai horren kantitate txikiagoa irentsi zuten eskura izan zutenean, beste ekintza batzuetan beren burua irudikatu zutenek baino. Xehetasun azterlana Ondo diseinatutako eta kontrolatutako bost esperimentu egin ziren ikerketaren diseinuan:
|
2021
|
|
Lan horretan ere gai horiek aztertu ziren, eta uste du oraindik goiz dela aldagai horiek erabakigarriak direla gaixotasun hori larri garatzeko arrisku handiagoa edo txikiagoa identifikatzeko. Azterlanean egiaztatu zuten Rh positiboa
|
zuten
gizabanakoek Rh negatiboek baino aukera handiagoa zutela covid positibo emateko, eta A edo AB odol taldeek 0 taldeak baino positibo tasa handiagoa zutela.
|