Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 6

2007
‎Energia kontsumo ona Ogi tradizionalaren ohiko osagaiez gain, barietate horrek piku lehorrak, azukrea eta margarina ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu. Piku ogiaren gantz edukia mahaspasa ogiarena bezalakoa da, eta ogi zuriarena baino askoz handiagoa, osagarri horiek direla eta. Hori dela eta, margarinak gantz asegabe ugari ditu, eta horrek bereizten du mahaspasa ogia, zeinak gurina baitu, gantz saturatu ugari dituena.
2009
‎Nutrizio balio onartua Kamut gariaren analisi bromatologikoek erakusten dutenez, ale horren osaeran %20 eta %40 artean proteina gehiago dago, lipidoen bikoitza eta bitamina batzuk ere bai, hala nola B1 eta B2 bitaminak eta, are, bost aldiz gehiago niazina (B3 bitamina) eta bitamina, eta bi edo lau aldiz gehiago mineral dentsitatea, hala nola kaltzioa, magnesioa, magnesioa, fosforoa eta garia. Kamut gariaren kontzentrazioa gari zuriarena baino %20 proteina gehiago da Taula honetan, Kamut irinaren eta gari finduaren (gozogintzan eta okintzan gehien erabiltzen dena) arteko nutrizio desberdintasuna ageri da. Kamut irinaren nutrizio osaera, osagai gehienetan, gari irin integralaren antzekoa da.
2014
‎Txerri iberiarraren haragia preziatuagoa da zuriarena baino.
2020
‎Ogi gozoak, ogi orearen ohiko osagaiez gain, fruitu lehorrak eta konfitatuak, fruitu lehorrak, gurina eta gurina, azukrea, zaporea eta lurrina ematen duten zitrikoak, arrautzak eta esnea ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu. Gantz edukia ogi zuriarena baino askoz handiagoa da, hain zuzen, gurin, gurin, arrautza eta esne osoarekin egiten delako, fruitu lehorretatik datorren gantzaz gain. Multzo osoak nabarmen handitzen du koipe kantitatea; batzuk fruitu lehorrek asetzen dituzte, baina gehienak saturatuak dira, gainerako osagaiak direla eta.
2023
‎Soinu mota horren adibide dira lehorgailua, gaizki sinkronizatutako irratia edo aire girotuko gailua. Zarata arrosa Zarata arrosa, hots zuriarena baino maiztasun txikiagoarekin, uniformea eta laua da. Bere ezaugarriengatik ingurumeneko soinu gogaikarriak mozorrotzeko aukera ematen du, eta horrek produktibitatea hobetzen eta antsietatea murrizten laguntzen du.
‎Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) ezartzen du, nutrizioaren ikuspegitik, arrain urdinen balio nagusia omega 3 (docosahexanoikoa eta eicosapentanoikoa) gantz azido poliasegabeetan dagoela. Hori dela eta, gomendioetan adierazten du arrain urdinaren kontsumoa zuriarena baino lehenetsi behar dela. Produktu honetan, ordea, balio diferentzial hori galdu egiten da koiperik gabe dagoelako.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia