2001
|
|
Ez da pasatzen eta ez da itsasten. Arroz
|
zuriak
baino elikagai gehiago ditu. Eragozpen bat du:
|
2003
|
|
egiazko irin integralez osaturiko ogiak
|
zuriak
baino mineral eta bitamina gehiagoz hornitzen gaitu, labore ale osoa (azal azalekoa izan ezik) baliatzen baitu irina egiteko.
|
|
Ogi mota horrek
|
zuriak
baino zuntz gehiago du, baina gainerako osagaietan ez dago alde handirik.
|
2004
|
|
haragia horia edo laranja bizia da. Horregatik gehiago dira batata horiek
|
zuriak
baino elikagarriagoak dira. Beste bitamina batzuk batatak, patatarekiko proportzioan, bitamina du E, C eta azido folikoa.
|
2005
|
|
Ogi arruntak 250 kaloria ditu ehun gramoko, moldeko ogi
|
zuriak
baino 20 bat kaloria gutxiago.
|
2006
|
|
Ogi zuria ez ezik, integrala ere bai: honek
|
zuriak
baino zuntz gehiago daukanez, osasungarriagotzat jotzen da.
|
|
Alderatutako otorduen %98k ogi integrala hautatzeko aukerarik ez dute ematen, nahiz honelakoak ogi
|
zuriak
baino zuntz gehiago daukan.
|
|
Bai, baina tamainan: ogi integralak, adibidez,
|
zuriak
baino dezente fosforo gehiago dauka eta arrautza gorringoak zuringoak baino 40 aldiz gehiago.
|
2007
|
|
Horregatik, salbatze ogiaren kalitatea benetako ogi integralarena baino txikiagoa da, ale osoarekin egiten baita. Zuntza eta efektu mineralizatzailea Zahi ogiak ogi
|
zuriak
baino zuntz gehiago ematen du, zereal alearen kanpoko azalaren zatiak dituelako. Hala ere, gainerako mantenugaiak oso antzekoak dira bi ogietan.
|
2009
|
|
Lurraren Historian izan den pasarterik goibelenetako da hori, eta horren ondotik, orrialde
|
zuriak
baino ez dira ageri zientzialarien begietara: flysch aren hurrengo geruzak ia ez dauka fosilik.
|
|
gari zainak eta zuriak. Lehenak basatiak dira, zerealez landatutako lurretan haziak, eta zainzuri
|
zuriak
baino meheagoak, gogorragoak eta mikatzagoak dira. Horiek prestatzeko modurik ohikoena txingarretan edo plantxan olio tanta batzuk eta gatz lodia ematea da, eta zapore gozoa hartzen dute.
|
2010
|
|
osoko irinarekin egindako ogiak bitamina eta mineral gehiago ematen ditu ogi
|
zuriak
baino, zeren eta labore ale osoarekin egindako irina erabiltzen baita (kanpoaldeko lehen geruza ez beste guztia erabiltzen dute).
|
|
Moldeko ogi integrala edo ogi arrunt integrala aukera egokia da etxeko txikien sandwichak edo ogitartekoak prestatzeko. EROSKI CONSUMER aldizkariak 2009ko azaroan egindako azken azterketa konparatiboaren arabera, moldeko ogi integralak
|
zuriak
baino osasungarriagoak dira. Zuntz bikoitza baino gehiago dute, gantz saturatu gutxiago eta kaloria gutxiago.
|
2011
|
|
Atlantikoan kudeatzen ez diren beste marrazo espezie batzuk dira marrazo marrazoa eta tindategia, ICCATeko uretan harrapaketa gehien egin duten espezieak. Gainera, gogorarazi zuen ICCATek gaur egun zorro azeria, marrazo mailua eta marrazo ozeaniko mutur
|
zuriak
baino ez dituela babesten. Griffin Wilsonek eskatu zuen ICCATek (48 herrialdek osatzen dute) debekatu egin zezala arriskuan edo bereziki zaurgarriak diren espezieak (besteak beste, cailoia eta jaquetoi zeta antzekoa) ibilgailuan atxikitzea, baita harrapaketa mugak ezartzea ere, tindategirako eta marrazorako irizpide zientifikoen eta arretazko irizpideen arabera.
|
2013
|
|
Eta gorria bada, behiarena bezala, hainbat hobe, 3 eta 4 mg artean ematen baititu 100 gramo bakoitzeko,
|
zuriak
baino gehiago (1 eta 1,5 mg artean).
|
2016
|
|
Batzuetan ikusten ditugu osoko ogiak, zeinak, funtsean, ogi
|
zuriak
baino ez diren, zahia eta malta pixka bat erantsita irina iluntzeko.
|
|
Arrain urdinak
|
zuriak
baino gizendu egiten al du?
|
|
Osasungarria al da arrain urdina jatea? Egia al da arrain
|
zuriak
baino gehiago gizentzen duela, gantz gehiago duelako. Hurrengo artikuluak arrain urdinaren nutrizio ezaugarriak zein diren azaltzen du, zenbat kaloria dituen eta organismoan omega 3 eta merkurioak zer eginkizun betetzen duten.
|
|
Arrain zuriek, berriz, 70 kcal/ 100 g inguru dituzte. Arrain urdinak arrain
|
zuriak
baino ekarpen kaloriko handiagoa du, baina aldea ez da kuantitatiboa kuantitatiboki. Haragiekin alderatuta, arrain zuri zein urdinaren eduki kalorikoa neurrizkoa da, haragi eta deribatu batzuen kaloria edukia 400 kcal/ 100 g izatera irits baitaiteke; hala ere, haragi gehientsuenetan 100 eta 200 kcal bitartekoa izaten da.
|
|
Lehenik eta behin, funtsezkoa da ogi ona aukeratzea. Ogi integralak ogi
|
zuriak
baino nutrizio balio handiagoa du, ogi zuriak fintze prozesuaren bidez galtzen dituen bitaminak, mineralak eta zuntza gordetzen baititu. Era berean, ogitartekoetan barazkiak eta barazkiak bezalako landare elikagaiak sartzeak elikagai horien edukia handitzen lagunduko du.
|
2020
|
|
Errezetaren osagaien arabera aldatzen da zaporea; izan ere, batzuek fruta gehiago dute, eta beste batzuek, berriz, anis gehiago. Azukre eta koipe ugarikoa Ogi
|
zuriak
baino askoz kaloria, azukre eta koipe gehiago ditu, eta, beraz, neurrian eta kantitate txikitan kontsumitzea gomendatzen da. Ogi gozoak, ogi orearen ohiko osagaiez gain, fruitu lehorrak eta konfitatuak, fruitu lehorrak, gurina eta gurina, azukrea, zaporea eta lurrina ematen duten zitrikoak, arrautzak eta esnea ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu.
|
2021
|
|
Ez du azalik, masaren hartzidura airearekin kontaktuan egon gabe egiten baita. Idorreriari aurre egiteko egokia Ogi
|
zuriak
baino karbohidrato eta zuntz gehiago ditu Zekale ogiaren osaerak gari ogiak baino proteina eta gantz gutxiago ditu. Beste desberdintasun bat da karbohidrato eta zuntz gehiago dituela, eta horrek onura asko ekartzen dizkio.
|
2023
|
|
Pasta integrala gari ale osotik abiatuta egiten da (oskolarekin eta germenarekin). Horregatik, pasta integralak pasta
|
zuriak
baino askoz elikagai gehiago ematen ditu (eta gluzemia indize txikiagoa). Biek kaloria berberak dituzte, gutxi gorabehera, baina pasta integralak zuntz eta mineral gehiago ditu, hala nola magnesioa, burdina eta zinka.
|
|
kalitatezko proteinak eta bestelako elikagai baliotsuak ematen ditu, hala nola bitaminak, omega gantz azidoak eta zenbait mineral, hala nola iodoa, magnesioa, selenioa edo kaltzioa. Elikagai horien proportzioa arrain motaren araberakoa da; adibidez, urdinak
|
zuriak
baino koipe eta omega gantz azido gehiago ditu. Beste faktore batzuek ere eragiten dute, hala nola kontsumitzeko moduak; adibidez, kaltzio ekarpena esanguratsua da arrain osoa, hezurrekin jaten badugu, kontserbako sardinekin gertatzen den bezala.
|