Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 24

2001
‎Ez da pasatzen eta ez da itsasten. Arroz zuriak baino elikagai gehiago ditu. Eragozpen bat du:
2003
‎egiazko irin integralez osaturiko ogiak zuriak baino mineral eta bitamina gehiagoz hornitzen gaitu, labore ale osoa (azal azalekoa izan ezik) baliatzen baitu irina egiteko.
‎Ogi mota horrek zuriak baino zuntz gehiago du, baina gainerako osagaietan ez dago alde handirik.
2004
‎haragia horia edo laranja bizia da. Horregatik gehiago dira batata horiek zuriak baino elikagarriagoak dira. Beste bitamina batzuk batatak, patatarekiko proportzioan, bitamina du E, C eta azido folikoa.
2005
‎Ogi arruntak 250 kaloria ditu ehun gramoko, moldeko ogi zuriak baino 20 bat kaloria gutxiago.
2006
‎Ogi zuria ez ezik, integrala ere bai: honek zuriak baino zuntz gehiago daukanez, osasungarriagotzat jotzen da.
‎Alderatutako otorduen %98k ogi integrala hautatzeko aukerarik ez dute ematen, nahiz honelakoak ogi zuriak baino zuntz gehiago daukan.
‎Bai, baina tamainan: ogi integralak, adibidez, zuriak baino dezente fosforo gehiago dauka eta arrautza gorringoak zuringoak baino 40 aldiz gehiago.
2007
‎Horregatik, salbatze ogiaren kalitatea benetako ogi integralarena baino txikiagoa da, ale osoarekin egiten baita. Zuntza eta efektu mineralizatzailea Zahi ogiak ogi zuriak baino zuntz gehiago ematen du, zereal alearen kanpoko azalaren zatiak dituelako. Hala ere, gainerako mantenugaiak oso antzekoak dira bi ogietan.
2009
‎Lurraren Historian izan den pasarterik goibelenetako da hori, eta horren ondotik, orrialde zuriak baino ez dira ageri zientzialarien begietara: flysch aren hurrengo geruzak ia ez dauka fosilik.
‎gari zainak eta zuriak. Lehenak basatiak dira, zerealez landatutako lurretan haziak, eta zainzuri zuriak baino meheagoak, gogorragoak eta mikatzagoak dira. Horiek prestatzeko modurik ohikoena txingarretan edo plantxan olio tanta batzuk eta gatz lodia ematea da, eta zapore gozoa hartzen dute.
2010
‎osoko irinarekin egindako ogiak bitamina eta mineral gehiago ematen ditu ogi zuriak baino, zeren eta labore ale osoarekin egindako irina erabiltzen baita (kanpoaldeko lehen geruza ez beste guztia erabiltzen dute).
‎Moldeko ogi integrala edo ogi arrunt integrala aukera egokia da etxeko txikien sandwichak edo ogitartekoak prestatzeko. EROSKI CONSUMER aldizkariak 2009ko azaroan egindako azken azterketa konparatiboaren arabera, moldeko ogi integralak zuriak baino osasungarriagoak dira. Zuntz bikoitza baino gehiago dute, gantz saturatu gutxiago eta kaloria gutxiago.
2011
‎Atlantikoan kudeatzen ez diren beste marrazo espezie batzuk dira marrazo marrazoa eta tindategia, ICCATeko uretan harrapaketa gehien egin duten espezieak. Gainera, gogorarazi zuen ICCATek gaur egun zorro azeria, marrazo mailua eta marrazo ozeaniko mutur zuriak baino ez dituela babesten. Griffin Wilsonek eskatu zuen ICCATek (48 herrialdek osatzen dute) debekatu egin zezala arriskuan edo bereziki zaurgarriak diren espezieak (besteak beste, cailoia eta jaquetoi zeta antzekoa) ibilgailuan atxikitzea, baita harrapaketa mugak ezartzea ere, tindategirako eta marrazorako irizpide zientifikoen eta arretazko irizpideen arabera.
2013
‎Eta gorria bada, behiarena bezala, hainbat hobe, 3 eta 4 mg artean ematen baititu 100 gramo bakoitzeko, zuriak baino gehiago (1 eta 1,5 mg artean).
2016
‎Batzuetan ikusten ditugu osoko ogiak, zeinak, funtsean, ogi zuriak baino ez diren, zahia eta malta pixka bat erantsita irina iluntzeko.
‎Arrain urdinak zuriak baino gizendu egiten al du?
‎Osasungarria al da arrain urdina jatea? Egia al da arrain zuriak baino gehiago gizentzen duela, gantz gehiago duelako. Hurrengo artikuluak arrain urdinaren nutrizio ezaugarriak zein diren azaltzen du, zenbat kaloria dituen eta organismoan omega 3 eta merkurioak zer eginkizun betetzen duten.
‎Arrain zuriek, berriz, 70 kcal/ 100 g inguru dituzte. Arrain urdinak arrain zuriak baino ekarpen kaloriko handiagoa du, baina aldea ez da kuantitatiboa kuantitatiboki. Haragiekin alderatuta, arrain zuri zein urdinaren eduki kalorikoa neurrizkoa da, haragi eta deribatu batzuen kaloria edukia 400 kcal/ 100 g izatera irits baitaiteke; hala ere, haragi gehientsuenetan 100 eta 200 kcal bitartekoa izaten da.
‎Lehenik eta behin, funtsezkoa da ogi ona aukeratzea. Ogi integralak ogi zuriak baino nutrizio balio handiagoa du, ogi zuriak fintze prozesuaren bidez galtzen dituen bitaminak, mineralak eta zuntza gordetzen baititu. Era berean, ogitartekoetan barazkiak eta barazkiak bezalako landare elikagaiak sartzeak elikagai horien edukia handitzen lagunduko du.
2020
‎Errezetaren osagaien arabera aldatzen da zaporea; izan ere, batzuek fruta gehiago dute, eta beste batzuek, berriz, anis gehiago. Azukre eta koipe ugarikoa Ogi zuriak baino askoz kaloria, azukre eta koipe gehiago ditu, eta, beraz, neurrian eta kantitate txikitan kontsumitzea gomendatzen da. Ogi gozoak, ogi orearen ohiko osagaiez gain, fruitu lehorrak eta konfitatuak, fruitu lehorrak, gurina eta gurina, azukrea, zaporea eta lurrina ematen duten zitrikoak, arrautzak eta esnea ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu.
2021
‎Ez du azalik, masaren hartzidura airearekin kontaktuan egon gabe egiten baita. Idorreriari aurre egiteko egokia Ogi zuriak baino karbohidrato eta zuntz gehiago ditu Zekale ogiaren osaerak gari ogiak baino proteina eta gantz gutxiago ditu. Beste desberdintasun bat da karbohidrato eta zuntz gehiago dituela, eta horrek onura asko ekartzen dizkio.
2023
‎Pasta integrala gari ale osotik abiatuta egiten da (oskolarekin eta germenarekin). Horregatik, pasta integralak pasta zuriak baino askoz elikagai gehiago ematen ditu (eta gluzemia indize txikiagoa). Biek kaloria berberak dituzte, gutxi gorabehera, baina pasta integralak zuntz eta mineral gehiago ditu, hala nola magnesioa, burdina eta zinka.
‎kalitatezko proteinak eta bestelako elikagai baliotsuak ematen ditu, hala nola bitaminak, omega gantz azidoak eta zenbait mineral, hala nola iodoa, magnesioa, selenioa edo kaltzioa. Elikagai horien proportzioa arrain motaren araberakoa da; adibidez, urdinak zuriak baino koipe eta omega gantz azido gehiago ditu. Beste faktore batzuek ere eragiten dute, hala nola kontsumitzeko moduak; adibidez, kaltzio ekarpena esanguratsua da arrain osoa, hezurrekin jaten badugu, kontserbako sardinekin gertatzen den bezala.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia