2002
|
|
Ogi hori hozirik ez duen alearekin egin da, bitaminatan, mineraletan eta funtsezko gantz azidoetan aberatsena den zatiarekin. Ogi
|
zuria
baino kalitate elikagarriagoa du, baina benetako ogi integrala baino kalitate apalagoa. Ogi integrala pixkanaka sartu behar da dietan Ogian, zuntz, bitamina eta gatz mineralen aberastasuna irinaren erauzketa mailaren araberakoa da, eta ogi orea aberastu egin da substantzia horiek egiteko prozesuan.
|
|
Elikagaien kolorearekiko lehentasunak, faktore subjektiboa delako, ez dira berdinak pertsona bakoitzarentzat, eta aldatu egiten dira eskualde, herrialde edo adinaren arabera. Batzuek nahiago dute kolore beltza
|
zuria
baino, azukrean eta arrautzen oskolean. Hala ere, desberdintasun horiek gorabehera, irizpideek bat egiten dute, eta estandar gisa onartzen dira estatu jakin batzuei lotutako kodeak.
|
2007
|
|
Jende askok uste du ogi integrala
|
zuria
baino kaloria gutxiago dituela, baina zuntzak ez du kaloria gehiago ematen, ezta kaloria gutxiago ere.
|
2009
|
|
Behi haragiaren tipologiari dagokionez, elkarrizketatuen% 68,3k nahiago du behi gorriaren haragia zuriaren aldean. Banatzaileek emaitza hori berretsi dute,% 89,7k adierazi baitu haragi gorri gehiago saltzen duela
|
zuria
baino. Oro har, espainiarrek txahal haragia jotzen dute tipologiarik osasungarriena.
|
2013
|
|
Oraintsu arte, moldeko ogi
|
zuria
baino ez zegoen; osokoak edo zereal haziak dituztenak agertu ziren gero, eta, ondoren, azalik ez dutenak, azal samurragoa omen dutenak, baserriko ogi xerratuak...
|
|
Hala ere, lau jatetxetatik hiruk ez dute osoko ogirik eskatzeko aukerarik ematen; ogi
|
zuria
baino ez dute.
|
|
Olanen barnealdea ere garbitu behar da, hautsa, armiarmak eta oxidoa metatzeko. Xaboi
|
zuria
baino produktu indartsuagoak erabiltzen badira, olana garbitu ondoren iragazgaizgarrizko geruza bat aplikatzea komeni da. Horrek lagundu egingo du ehunak bere ezaugarriak mantentzen eta euri ura zeharkatu eta itoginak eta filtrazioak sortzen.
|
2016
|
|
Plater nagusi erraz eta harrigarria Jateko erraza den plater erraz bat prestatzen saiatuko gara, eta, aldi berean, harrigarria. Arrain errea aukera ona da (haragia nahiago bada haragi
|
zuria
baino hobe da). Ondoren datozen errezetez gain, izokina cava saltsarekin, legatz solomoa txirla saltsan eta txerri azpizuna ziape saltsarekin eta aranpasekin probatzea proposatzen da.
|
|
ogia eta pastak ale osoko irinekin egitea gomendatzen da. «Batzuetan, ogi integrala dela uste duguna zahia eta irin zuria ilundu dioten ogi
|
zuria
baino ez da», dio Arancetak. Hori dela eta, SENCek proposatzen du ogia irin findu gabe egitea, ale osokoa, eta hori pastei eta bigarren mailako beste produktu batzuei ere ematea.
|
2017
|
|
Osoko ogiak edo integralak aleak dituen hiru zatiak atxikitzen ditu: zahia (kanpoko aldea), hozia (alearen ernamuina) eta endospermoa (almidoia) eta irin finduarekin egindako ogi
|
zuria
baino osasungarriagoa da.
|
2019
|
|
Horrek esan nahi du azukreak ez direla hain prozesatuak eta garestiagoak direla (zenbat eta naturalagoa izan, orduan eta garestiagoa). Beltzarana
|
zuria
baino osasuntsuagoa da. EZ Azukre beltza %85 ingurukoa da, eta zuria %99koa.
|
2020
|
|
Bestalde, kaloria kontua ez ezik, hobe baita fruta jatea izozkia baino. Hori ere kontuan hartu behar da ogiaren kasuan, denak ez baitira berdinak; beraz, integrala hobea da
|
zuria
baino, batez ere zuntz gehiago duelako. Nolanahi ere, ez da ahaztu behar ogi horiek beste osagai batzuekin batera jaten direla; beraz, kalorikoa (eta osasungarria) izango da gutxi gorabehera, egiten dugun aukeraren arabera (adibidez, hobe da tomate xerrekin edo aguakatearekin jatea, azukredun kakao kremarekin edo marmeladarekin baino).
|
2021
|
|
Barratxo batzuetan eztia erabiltzen da gozagarria, El Almendron bezala. Osagai horrek ospe ona du, azukre
|
zuria
baino osasungarriagotzat hartzen delako, baina nutrizio aldetik ekarpen bera egiten du, azukre kopuru handiak osatzen baitu. Azken finean, alderik garrantzitsuena da eztiak zapore bereizgarria duela, eta, beraz, gustu kontua besterik ez da.
|
|
Kafeinarik ez izateaz gain, unean bertan prestatzen da, ur edo esne beroa erantsiz. Eta antzeko zerbait esan daiteke arroz sancochatu edo lurrunduaz, “arroz distiratsua” izenaz ezagunagoa dena, hainbat abantaila dituena, hala nola arroz
|
zuria
baino nutrizio osaera hobea eta egosketan portaera jakin bat (solte geratzen da eta ez da pasatzen). Kudeaketa hobea eta elikagaien hondakin gutxiago Elikagaien industriaren garapenari esker, jaten ditugun produktu askoren bizitza erabilgarria luzatzea lortu da.
|