Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2002
‎Ogi hori hozirik ez duen alearekin egin da, bitaminatan, mineraletan eta funtsezko gantz azidoetan aberatsena den zatiarekin. Ogi zuria baino kalitate elikagarriagoa du, baina benetako ogi integrala baino kalitate apalagoa. Ogi integrala pixkanaka sartu behar da dietan Ogian, zuntz, bitamina eta gatz mineralen aberastasuna irinaren erauzketa mailaren araberakoa da, eta ogi orea aberastu egin da substantzia horiek egiteko prozesuan.
‎Elikagaien kolorearekiko lehentasunak, faktore subjektiboa delako, ez dira berdinak pertsona bakoitzarentzat, eta aldatu egiten dira eskualde, herrialde edo adinaren arabera. Batzuek nahiago dute kolore beltza zuria baino, azukrean eta arrautzen oskolean. Hala ere, desberdintasun horiek gorabehera, irizpideek bat egiten dute, eta estandar gisa onartzen dira estatu jakin batzuei lotutako kodeak.
2007
‎Jende askok uste du ogi integrala zuria baino kaloria gutxiago dituela, baina zuntzak ez du kaloria gehiago ematen, ezta kaloria gutxiago ere.
2009
‎Behi haragiaren tipologiari dagokionez, elkarrizketatuen% 68,3k nahiago du behi gorriaren haragia zuriaren aldean. Banatzaileek emaitza hori berretsi dute,% 89,7k adierazi baitu haragi gorri gehiago saltzen duela zuria baino. Oro har, espainiarrek txahal haragia jotzen dute tipologiarik osasungarriena.
2013
‎Oraintsu arte, moldeko ogi zuria baino ez zegoen; osokoak edo zereal haziak dituztenak agertu ziren gero, eta, ondoren, azalik ez dutenak, azal samurragoa omen dutenak, baserriko ogi xerratuak...
‎Hala ere, lau jatetxetatik hiruk ez dute osoko ogirik eskatzeko aukerarik ematen; ogi zuria baino ez dute.
‎Olanen barnealdea ere garbitu behar da, hautsa, armiarmak eta oxidoa metatzeko. Xaboi zuria baino produktu indartsuagoak erabiltzen badira, olana garbitu ondoren iragazgaizgarrizko geruza bat aplikatzea komeni da. Horrek lagundu egingo du ehunak bere ezaugarriak mantentzen eta euri ura zeharkatu eta itoginak eta filtrazioak sortzen.
2016
‎Plater nagusi erraz eta harrigarria Jateko erraza den plater erraz bat prestatzen saiatuko gara, eta, aldi berean, harrigarria. Arrain errea aukera ona da (haragia nahiago bada haragi zuria baino hobe da). Ondoren datozen errezetez gain, izokina cava saltsarekin, legatz solomoa txirla saltsan eta txerri azpizuna ziape saltsarekin eta aranpasekin probatzea proposatzen da.
‎ogia eta pastak ale osoko irinekin egitea gomendatzen da. «Batzuetan, ogi integrala dela uste duguna zahia eta irin zuria ilundu dioten ogi zuria baino ez da», dio Arancetak. Hori dela eta, SENCek proposatzen du ogia irin findu gabe egitea, ale osokoa, eta hori pastei eta bigarren mailako beste produktu batzuei ere ematea.
2017
‎Osoko ogiak edo integralak aleak dituen hiru zatiak atxikitzen ditu: zahia (kanpoko aldea), hozia (alearen ernamuina) eta endospermoa (almidoia) eta irin finduarekin egindako ogi zuria baino osasungarriagoa da.
2019
‎Horrek esan nahi du azukreak ez direla hain prozesatuak eta garestiagoak direla (zenbat eta naturalagoa izan, orduan eta garestiagoa). Beltzarana zuria baino osasuntsuagoa da. EZ Azukre beltza %85 ingurukoa da, eta zuria %99koa.
2020
‎Bestalde, kaloria kontua ez ezik, hobe baita fruta jatea izozkia baino. Hori ere kontuan hartu behar da ogiaren kasuan, denak ez baitira berdinak; beraz, integrala hobea da zuria baino, batez ere zuntz gehiago duelako. Nolanahi ere, ez da ahaztu behar ogi horiek beste osagai batzuekin batera jaten direla; beraz, kalorikoa (eta osasungarria) izango da gutxi gorabehera, egiten dugun aukeraren arabera (adibidez, hobe da tomate xerrekin edo aguakatearekin jatea, azukredun kakao kremarekin edo marmeladarekin baino).
2021
‎Barratxo batzuetan eztia erabiltzen da gozagarria, El Almendron bezala. Osagai horrek ospe ona du, azukre zuria baino osasungarriagotzat hartzen delako, baina nutrizio aldetik ekarpen bera egiten du, azukre kopuru handiak osatzen baitu. Azken finean, alderik garrantzitsuena da eztiak zapore bereizgarria duela, eta, beraz, gustu kontua besterik ez da.
‎Kafeinarik ez izateaz gain, unean bertan prestatzen da, ur edo esne beroa erantsiz. Eta antzeko zerbait esan daiteke arroz sancochatu edo lurrunduaz, “arroz distiratsua” izenaz ezagunagoa dena, hainbat abantaila dituena, hala nola arroz zuria baino nutrizio osaera hobea eta egosketan portaera jakin bat (solte geratzen da eta ez da pasatzen). Kudeaketa hobea eta elikagaien hondakin gutxiago Elikagaien industriaren garapenari esker, jaten ditugun produktu askoren bizitza erabilgarria luzatzea lortu da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia