2003
|
|
Ziklo ekonomikoen beheko etapen eredua da, behar den gastua handitzen denean, eta etxeetan, berriz, beharrezkoa ez den neurrian gerrikoa estutzen denean. Autonomiei dagokienez,
|
pertsonako
batez besteko gastuaren aldeak nabarmenak dira. Estatu osorako, kopuru hori urtarriletik martxora 1.796,48 eurokoa izan zen, aurreko hiruhilekoan 1.806,69 eurokoa izan zen bitartean.
|
2004
|
|
Bi espainiarretik batek loreak eta landareak erosten ditu, eta
|
pertsonako
batez besteko gastua 33 eurokoa da urtean; pertsona eta urte bakoitzeko, berriz, 5 eurokoa da 1985ean. Horrek erakusten du, Asociación Española de Floristas Interfloraren txostenaren arabera, gora egiten ari dela.
|
2005
|
|
Azterlan horretan adierazten denez, espainiarrek egoera ekonomiko ona dute 45 eta 64 urte bitartean, baina, 65 urtetik aurrera, jaitsi egiten da erosteko ahalmena. Epe horretan, etxeen% 59k hilean 793 eurotik beherako diru sarrerak ditu,
|
pertsonako
batez besteko hileko pentsioa 571 eurokoa baita. Pertsona horien %50ek hilabete berean gastatzen dituzte diru sarrera guztiak, eta %75ek onartzen du ez duela “luxurik”, hala nola bidaiak, arropa eta etxebizitza egokitzea.
|
|
lehena, kontuan hartu behar diren ondasun espezifikoez, elikagaiak, etxebizitza, garraioa, kontsumo ondasunak eta zerbitzuak? ematen den urteko eta
|
pertsonako
batez besteko kontsumoaren haztapena da. Bigarrena, ondasun horien produkziorako pertsonako behar den eremuaren haztapena da.
|
2007
|
|
Nutrizio Komunitarioko Espainiako Elkarteak, Elikadura Osasungarriaren Gida izeneko dokumentu berrian, osasun komunitatearekin batera adostu du 125 g inguru haragi errazio gomendagarri eta osasungarria. Hala ere, 2005eko Kontsumo Paneleko azken datuek, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak argitaratutakoak, adierazten dute
|
pertsonako
batez besteko haragi errazioa 140 g koa dela, gomendioak baino handiagoa. Beraz, ez da komeni 125 g txerriki edo beste haragi jatea errazio bidez. Eguneroko dieta osoari gantza, kolesterola eta kaloria gehiago ematen dizkio.
|
|
Hala, etxe bakoitzak 29.393 euro gastatu zituen batez beste, eta %26, 39 etxebizitzara bideratu zen. Gainera,
|
pertsonako
batez besteko gastua 10.632 eurokoa izan zen. Gizonek batez beste 10.470 euro gastatu zituzten iaz, eta emakumeek, berriz, 11.355 euro.
|
2008
|
|
Turista atzerritarrek 49.946 milioi euro gastatu zituzten iaz Espainian, hau da, 2006an baino %3, 5 gehiago, Turismo Azterlanen Institutuak (EGATURek) egiten duen Gastu Turistikoaren Inkestaren arabera. Eguneko batez besteko gastua ere handitu zen, %4, 4 (94 euroraino), eta
|
pertsonako
batez besteko gastua, %1, 5 (870 euroraino); batez besteko egonaldia, berriz, %2, 8 jaitsi zen. Abenduari dagokionez, turistek 3.049 milioi euro gastatu zituzten guztira, 2006ko hilabete berean baino %3, 9 gehiago.
|
|
Abenduan, turista horien guztizko gastua zertxobait jaitsi zen, eguneko batez besteko gastua bezalaxe. Aldiz,
|
pertsonako
batez besteko gastua konstante mantendu zen. Metatutako aldian, beren kontura bidaiatu zuten turistek %8ko igoera izan zuten; pakete turistikoa kontratatu zutenek, berriz, %4, 8 jaitsi zen.
|
2009
|
|
Bataz beste 25,91 euro gastatu ditu espainiar bakoitzak. Autonomia Erkidegoka asturiarrak dira
|
pertsonako
bataz beste diru gehien gastatu dutenak: 35,80 euro.
|
2010
|
|
Urtarrileko beherapenetan
|
pertsonako
batez besteko gastua 95 eurokoa izango da, 2009an baino %10 txikiagoa.
|
|
Erabiltzaile eta Kontsumitzaile Independenteen Federazioak (FUCI) Espainia osoko kontsumitzaileei egindako inkesta baten arabera, neguko beherapenetan
|
pertsonako
batez besteko gastua 95 eurokoa izango da, 2009an baino %10 txikiagoa. Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Konfederazioak (CECU) ohartarazi du aurten “zertxobait gutxiago” gastatuko dela, nahiz eta beherapenak hasieratik “onuragarriak” izango direla aurreikusten duen.
|
|
Espainiako etxeen urteko batez besteko diru sarrerak 25.732 eurokoak izan ziren 2009an, aurreko urtean baino %2, 9 gutxiago. Bestalde,
|
pertsonako
batez besteko diru sarrera 9.627 eurokoa izan zen, orduan erregistratutako kopurua (9.865 eurokoa) baino %2, 4 txikiagoa. 2010ean, etxeen %30, 4k adierazi du hilabete bukaerara zailtasunak edo zailtasun handiak dituela.
|
|
2008an, pertsonako urteko batez besteko diru sarrera garbia 9.865 eurokoa izan zen. Autonomiei dagokienez, Nafarroan (12.701 euro) erregistratu zen
|
pertsonako
batez besteko diru sarrera handiena; txikiena, berriz, Extremaduran (7.551 euro).
|
2011
|
|
Ohikoena miokardiopatia dilatatua da, ezkerreko bentrikuluaren dilatazioa eta disfuntzioa; bihotz gutxiegitasun progresibo gisa agertzen da, arnasa hartzeko zailtasunarekin, eta edemak beheko gorputz adarretan. Helduetan, 2.500
|
pertsonako
bat da nagusi, eta kasuen %20 eta %30 artean herentziazko gaixotasuntzat hartzen dira. Miokardiopatia horietan, oro har, miokardio zeluletako proteina jakin batzuk (zitoeskeletokoak eta sarkomerikoak) kodetzen dituzten geneek parte hartzen dute.
|
2014
|
|
" Ura lortzeko aukera ezberdintasuna oso agerikoa da. Palestinarren kontsumoa egunean 70 litrokoa da
|
pertsonako
batez beste, Munduko Osasun Erakundeak duintasunez bizitzeko behar direla dioen eguneko 100 litroen azpitik. Familia batzuk ez dira 20ra ere iristen.
|
|
Maiztasun txikia du gaixotasun honek: milioi bat
|
pertsonako
batek jasaten du. Dementzia mota hau sortzen duen birusa dolu garaian praktikatzen den kanibalismoerritualaren bidez transmititu izan da Papua Ginea Berrian (Gajdusek, 1977).
|
|
9.3.5.4 Parkinsonen gaixotasuna garunaren endekapenezko gaixotasuna da eta mila
|
pertsonako
batek du munduan zehar (Freedman, 1990). 55 eta 65 urte bitarteko pertsonetan hasten da eskuarki, baina inoiz 30 urtetik 55 urtera bitartekoengan ere agertzen da.
|
2021
|
|
Txosteneko datuak argiak dira eta ia edari mota guztietan kontsumo handiagoa erakusten dute, nahiz eta batzuk —hala nola gasdunak edo edari alkoholdunak— beste batzuk baino askoz gehiago hazi ziren, hala nola ur ontziratuak. 2020an,
|
pertsonako
batez beste 154,21 litro edari kontsumitu ziren. 2019rekin alderatuta, gutako bakoitzak 17,81 litro gehiago edan zituen.
|
2023
|
|
Estilo handiarekin apaindua zegoen mahai borobila. Lihozko mahai zapi beixa, ahozapi marroiak, bina plater
|
pertsonako
bata bestearen gainean paratuta, urarentzat basoa, ardoarentzat kopa eta hiru adarreko argimutil urrekara bat erdigunean. Piztu egin zituen kandelak Robertok, eta sabaiko lanpara itzali.
|