Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 48

2002
‎Veneziako iztukua Gainazaletan ehundurak sortzeko erabiltzen den beste teknika bat iztukua da, egoera txarrean edo akatsekin dauden paretetarako egokia, 2 eta 3 mm arteko loditasun lodi bati esker ezkutatu eta disimulatzen baititu akatsak. Dagoeneko nahastuta dauden, erabiltzeko prest dauden, denbora aurrezten duten eta zikinkeriari aurre egiten dioten produktu bereziak daude Horma batean iztuku bat egiteko modu tradizionalean, hainbat produktu nahasi behar ziren: pintura plastikoa, hondoko geruza gisa aplikatzen zena, eta olioarekin nahasitako beladura.
‎Hala, hiru urtetik bost urtera bitarte txerto hori merkaturatu ahal izango dela kalkulatu zuen, nikotinarekiko mendekotasuna gainditzeko. Erremedioa modu tradizionalean aplikatuko da, lehen dosia eta beste bat oroitzapenezkoa, eta, gainera, emakume haurdunengan eta erretzaileengan fetua babesteko balioko du. Svensson doktoreak adierazi duenez, txertoa larruazalpeko injekzio bidez ematen da, eta horrek tokian tokiko erreakzioak eragiten ditu, “baina ez dugu ikusi garrantzi handiko albo ondoriorik”.
‎Izen berria, hain zuzen, ezaugarri bereziak dituen eta inguruko beste batzuetatik bereizten duen landa ingurune edo gune batekin lotu behar da. Izen hori modu tradizional eta nabarmenean lotzen zaio mahastien laborantzari, gutxienez bost urtez. Zenbait sektorek gogor kritikatu dituzte tradizio eta nabarmentasun irizpide horiek, lausoak izan daitezkeelako eta pikareskoan eman direlako.
‎Kontuan hartu beharreko hainbat aukera Animalia eta/ edo landare jatorriko hainbat osagairekin prestatutako barazkiei eta lekaleei esterilizazioko tratamendu termikoa aplikatu zaie, produktua higiene eta nutrizio egoera ezin hobean mantentzeko. Plater horiek, nagusiki, lekaleak izaten dira, modu tradizionalean prestatuak, eta, askotan, animalia jatorriko osagaiak gehitzen zaizkie, hala nola txorizoa, urdaia, saiheskia, odolkia… Horregatik, kontuan hartu beharreko aukera dira noizean behin jateko, animalia jatorriko osagai gehiegi dituzten lehen platerak aberastu baititzakete. Modu osasungarrian kontsumitzeko aukera bat bigarren plater gisa hartzea da, entsalada edo barazki anoa on baten aurretik, eta menu horretatik haragia edo arraina kentzea.
2003
‎Orea eta arroza mikrouhin labean eta modu tradizionalean berdin egiten dira, praktikan: parte bat elikagai eta hiru parte ur.
‎Arrazoiak ez dira falta: “elikagaien artisauak” ondarearen zati garrantzitsutzat hartzen dira, eta, horregatik, botere publikoek eta sektore pribatuak berak erabaki dute, zorte gehiagorekin edo gutxiagorekin, ekoizpen modu tradizionalak babestea eta haien mantentze lana sustatzea. Nafarroako Foru Komunitatea haratago joan zen, eta enpresa ekimen batetik abiatuta, 2000 urtean “Artisautzako elikagaiak” marka sortu zuen.
‎Kontuan hartuta Europako haurren obesitate tasak gora egiten ari direla urtetik urtera, litekeena da pediatrek, endokrinologoek eta kardiologoek bedeinkapena berehala ematea horrelako ekimenei. Elikagaien industriak merkatu kuota berriak bilatzen ditu modu tradizionalean sortutako produktuetan Alemanian, produktu organikoen eskaria duen herrialde batean (modu biologikoan landuak, pestizidarik gabeak eta nekazaritza formula tradizionaletan oinarrituak, gehigarrien proportzio txiki txikian eginak eta bilgarri ekologikoarekin aurkeztuak), lehenengo tomate bio saltsa merkaturatu da, eta, horren atzetik, hainbat saltsa organiko. Austrian, Weitrau Brauerei enpresak lehen garagardo organikoa merkaturatuko du, eta herrialde hartako beste fruta zuku enpresa batek, Biotak, baia zukuzko edari bat merkaturatuko du inolako gehigarririk gabe.
‎Jogurtaren izen grekoa haren ezaugarriei buruzko publizitate tresnatzat hartzen da. Publizitate kanpaina produktuaren ustezko jatorri grekoaren ideiaren inguruan egiten zen, publizitate mezuetan herrialde horretako modu tradizionalari lotutako agure bat erabiltzen baitzuen, eta merkaturatutako produktua «Greziako azken altxorra» zela uste baitzuen. Fage Dairy Industry S.A. (FDISA) enpresak jogurta ekoizten du Grezian eta beste herrialde batzuetara esportatzen du, besteak beste, Espainiara, eta Danoneri eskatu zion 1997ko urriaren 2an, notarioaren bidez, produktu horren publizitate kanpaina bertan behera uzteko.
2006
‎Oso arrunta da lur hauek bisitatzen dituztenek kaukau probatu dezaten, zapore gozoko batata edo patata gisakoa. Produktu hau eskaini ohi da txerrikiarekin, hori guztia modu tradizionalean eginda herrialdean. Oso bitxia da gehienek janaria prestatzeko duten modua.
2007
‎Nekazarien ogia Pailazo ogia betidanik izan da herrietan ogia egiteko modu tradizionala, eta landa ogien barruan biltzen da. Gaur egun, ogi mota hori ohikoa da Katalunian eta Balear Uharteetan.
‎Vodkaren lege definizioari buruz orain planteatzen den gaiak aurre egiten die tradizioz lantzen duten herrialdeei eta hartzitzeko gai den edozein nekazaritza produktu erabiltzen dutenei. Vodka modu tradizionalean egiten duten herrialdeek uste dute patataren destilaziotik, azukre erremolatxatik edo zereal hartzituetatik soilik atera behar dela. Hala, Polonian, Suitzan, Finlandian, Letonian, Lituanian eta Estonian, osagai horiek erabiltzeak funtsezko eragina du likorearen zaporean.
‎Idazle honek aldezten du argitaletxe batek argitalpen batengatik ordaintzen duenean ez duela ‘graziarik’ Nahiago du beste bide batzuk aukeratu, hala nola lehiaketak, uste baitu lanaren aintzatespena handiagoa dela. Literatura lehiaketetan testuak aurkeztea da idazle gisa lan egiteko modu tradizional eta eraginkorra. Horregatik, Roberto Herrscher irakasle akademikoak ez du horrelako argitaletxerik gomendatzen “lanbideko idazleak” izan nahi dutenentzat.
‎Azken horrek, gainera, tangaren ur maila adierazten du. Lehenengo hiru hilabeteetan, komenigarria da modu tradizionalean ureztatzea, sustraiak oraindik ez baitaude biltontziarekin kontaktuan Elementu horiek muntatu eta, ondoren, substratua gehitu eta landaredia aldatzen da. Lehenengo hiru hilabeteetan modu tradizionalean ureztatzea komeni da, ur askaren sistema erabili gabe.
‎Lehenengo hiru hilabeteetan, komenigarria da modu tradizionalean ureztatzea, sustraiak oraindik ez baitaude biltontziarekin kontaktuan Elementu horiek muntatu eta, ondoren, substratua gehitu eta landaredia aldatzen da. Lehenengo hiru hilabeteetan modu tradizionalean ureztatzea komeni da, ur askaren sistema erabili gabe. Beren luzeragatik, landarearen sustraiak oraindik ez daude biltontziarekin kontaktuan eta ezin da behar duten ura jaso.
‎Denbora horren ondoren molusku batzuk ireki ez badira, irekita daudenak kendu eta beste batzuk minutu batez uzten dira sukaldean. Gainerako urratsak modu tradizionalean egosten diren berberak dira. Hala, zukuak sartu eta muskuiluak gorde egiten dira.
2008
‎Eta ikerketek ere hori erakusten dute: elikagai ekologikoek herdoilaren aurkako osagai gehiago dituzte, modu tradizionalean landatu dituztenek baino.
‎Piperrak kontu handiz bereizten dituzte gero, eta modu tradizionalean lehortzera utzi.
‎Batzordeak oharrak edo eragozpenak jasotzen zituen, eta prozedura aspergarri batean igortzen zizkien estatu kideei. Batzordeak, azaldutako guztiaz gain, EBkoak ez diren hirugarren herrialdeetan modu tradizionalean kontsumitzen diren produktuak sartzeko prozesua sinplifikatu nahi du, eta horrek merkatua dibertsifikatuko luke Europako kontsumitzaileentzat ia ezezagunak diren elikagaiak sartuz. Baldintza produktuaren elikadura segurtasunari buruzko herrialdearen jakinarazpena izatea proposatzen da, bai eta EFSAk eta estatu kideek onartu beharreko aurrekari historikoak ere.
‎Azterketa horretan, hiru urteko haurren hezkuntzan eta ikaskuntzan teknologiek duten eraginari buruzko Europako lehena, Bartzelonako La Salle Bonanova eskolaurreko 52 haur bereizi ziren bi taldetan. Horietako batek modu tradizionalean ikasiko luke: koadernoak, testu liburuak, arbelak, etab. Eta beste batek Tablet PC ordenagailuekin eta berariazko software batekin egingo luke.
2009
‎Artzaintza gainbehera joan da eta egurra biltzeko modu tradizionala ere galdu egin da; ondorioz, basa materia ugari pilatzen da basoetan, eta suteren bat sortuz gero, indartu egiten dute sua.
‎Horretarako, erizain batek 12 gaixorekin probatu du ten tsiometro bakoitza, eta horrela lortu diren emaitzak alderatu ditugu modu tradizionalean lortutakoekin (merkurio zutabe bati konektatuta dagoen esfingomanometro batekin eta fonendoskopio batekin egindako neurketekin).
‎Aurreztaile txiki gehienentzat zaila da Tokioko burtsaren gorabeherei jarraitzea edo AEBetan egindako inbertsio baten bilakaera ezagutzea. Eta Internet oraindik ez dagoen herrialde batean sortu bada, jarduteko modu tradizionalago batean, gauza korapilatu egiten da. Nola kontratatu produktuak Espainiatik kanpo Aukerarik ohikoenetako bat, eta batzuetan beharrezkoena, atzerriko herrialde batean kontu korronte bat irekitzea da.
‎Ongailu hori, munduko garestienetako bat, modu tradizionalean ekoizten da gure herrialdean
‎Europako hiru lanpostuetan, jarduteko komisioak 20 eurokoak dira, eta kopuru horretan sartzen da finantza bitartekariaren batzordea. Merkatu horietarako zenbateko handiko eragiketetarako komisioak 0,19 dira Frantzia eta Italian; Portugalen, berriz,% 0,30 Hiru poltsekin lan egiteko tarifa estandar horiek %20 igo daitezke erosketa eta salmenta eragiketak modu tradizionalean egiten badira, hau da, sukurtsaletan, Sarearen bidez egin beharrean. Merkatu horien ezaugarriak Komeni da merkatu horietan posizionatzeak dakartzan alde onak eta txarrak aztertzea, merkatu horien alde egitea merezi duen egiaztatzeko, Espainiako errenta aldakorraren edo nazioarteko beste merkatu batzuen kaltetan.
‎Iritsitakoan, produktuak hozten uzten dira, eta gero paketatu eta biltegiratu egiten dira. Lantzeko teknika Klima oso lehorreko eremuetan, prozesua modu tradizionalean egin daiteke. Tomateen kasuan, erditik moztu, gatz pixka batekin hautseztatu eta egunean zehar eguzkitan jarritako sareten gainean jarri, leku estalietan.
‎Azkenaldian, Elikagaien Estandarren Agentzia Britainiarrak (FSA) egindako azterlan batek eztabaida piztu du nekazaritza tradizionaleko elikagaien eta elikagai organikoen artean dauden desberdintasunei buruz. Txosten horretan, FSAk dio elikagai ekologikoak ez direla neurri handi batean aldatzen nutrizio aldetik duten edukiari dagokionez eta modu tradizionalean landutakoei dagokienez. Hala ere, kritikatik salbuetsi gabeko ondorioak dira.
‎Mahats muztioarekin egindako konfitura bat da, eta fruta edo kalabaza zatiak, fruitu lehorrak eta belar usaintsuak edo kanela edo iltzea bezalako espeziak gehitu dakizkioke. Azukrerik gabeko gozokia prestatzeko modu tradizionala da. Arropak xarabearen antzeko trinkotasuna du Muztioa su zuzenean luzaroan egosita lortzen da produktua, koilara batekin mugitzen den bitartean, azukreak karamelatu eta xarabearen trinkotasuna lortu arte.
2010
‎García Lidónek azaldu zuenez, Mediterraneoko arkuan garatutako baratzezaintzak patogeno ugari ditu, batez ere intsektuak eta akaroak, klima oparotasunak bultzatuta, “laboreen gainean presio handia egiten dutenak”. Izurrite horien kontrola modu tradizionalean egiten zen produktu fitosanitarioekin, baina Europako Batasunak (EB) ezarritako tratamendu kimiko gehienak erabiltzeko debekuak kontrol biologikoko teknikak sartzea ekarri zuen, adierazi zuen.
‎Lanaren egileek bi uretako espezietan kontrastatuko dute irin horien erantzuna, elikadura motari eta elikagaiak erabiltzeko digestio eta metabolismo gaitasunari dagokienez. Zehazki, Espainiako hegoaldean modu tradizionalean landutako espezie bat aukeratu dute: urraburua (“Sparus aurata”), elikadura haragijalekoa, eta tilapia (“Oreochromis sp.”), bere habitat naturalean intsektu larbak jaten dituen espezie omniboroa.
‎Informazio horiek azpimarratzen dute nola eragiten dion modu negatiboan elikagaien ekoizpenari, eta lehorteak, uholdeak eta uzta galerak eragiten ditu. Horren ondorioz, lehen mailako ekoizpen modu tradizionala suntsitzen da eskualde askotan, eta, azken batean, herritar gehienek, batez ere garapen bidean dauden herrialdeek, elikagaiak eskuratzeko eskubidea dute. Baina ikerketa gutxik ebaluatu dute klima aldaketak elikagaien segurtasunean duen eragina, hau da, kalitate ona eta kaltegabetasuna.
2011
‎Elikagai horietatik askok gantz asko dute (gurina, saltsak, maionesa, pateak, hestebeteak, etab.).). Ogiarekin batera modu tradizionalean kontsumitzen diren elikagai horien kaloria ekarpena ogiari emandakoa baino askoz handiagoa da. Irtenbidea ogiarekin zer jaten den kontrolatzea eta ohartzea izango litzateke, eta ez ogia osorik jatea.
‎Bero zerbitzatuta, porru-salda eta porru zopa jengibrearekin jartzen ditu, erroa berotzen baitu, gauik hotzenentzat gordeko baita. Freskoagoa gustatzen bazaizu, gogoz jaten da vichyssoise hotz bat, modu tradizionalean egina edo curry ukitu batekin. Bigarren platerak aldatzeko azkartasuna Oso gutxitan falta izaten dira arrautzak familiaren biltegian.
2013
‎denontzako marrazkiak Hain sofistikatuak ez diren beste orri batzuek ordenagailuan koloreztatzeko marrazkiak deskargatzeko aukera ematen dute, baina ezin dira on line margotu. Helburua da marrazkiak paperean inprimatzea eta haurrek modu tradizionalean margotzea, tenpera edo akuarelekin, arkatzekin eta argizariekin pintzelak erabiliz. Web gune horien artean, menu txikiak daude, ia mila bat orri inprimatzeko eta koloreztatzeko, pertsonaia ezagunak edo tematikoak, egun berezietan, hala nola Gabonetan, Inauterietan edo Halloween egunean.
‎Gainera, irizpen horiek AESAN elkartearen (AESAN elkartearen Batzorde Zientifikoa) ebaluazioa sartu dute, Espainiako biztanleentzat duten aplikagarritasuna zehazteko (tradizioz AESAN bezala hartu diren substantziak). dietetikoak edo Espainian modu tradizionalean kontsumituak). Aztertzen ari garen Errege Dekretuaren proiektuaren helburu nagusia da arlo horretan indarrean dagoen legeria garatzea eta bitaminak eta mineralak ez diren osagai berriak (adibidez, gantz azidoak, aminoazidoak, entzimak, peptidoak, polisakaridoak, besteak beste).
‎ingelesez aditz irregularren ikaskuntza natural bihurtzea. Irakaste modu tradizionaletik urrun, aplikazio honek 54 aditz ditu, hainbat artistek irudiztatuak, haien nagusitasuna dibertigarria eta erraza izan dadin. «Aplikazio hau iPad erako Twitter bidez sortutako lankidetza eta hezkuntza proiektua da», azaldu dute garatzaileek.
2014
‎Hiru edo lau eguneko iraupena izango du. Henna hori modu tradizionalean erabiltzen da herrialde islamikoetako erritu zeremonietan larruazala, ilea eta azazkalak modu galkorrean apaintzeko, baina bakteriostatiko eta antifungiko gisa ere erabili izan da. Oro har erabili arren, dermatitisa kasu gutxitan erregistratu da.
‎Gabonak poza eta desira onak partekatzeko unea dira. Eguberriak zoriontzeko modu tradizionala da hori. Ingurumena gehiago errespetatzen saiatzeko, hainbat gomendio erraz eta praktiko har daitezke, eta kontsumitzaile ekologikoa izan behar da egun horietan ere.
2016
‎Hegaluzea da atunen artean gorena; arrantza modu tradizionalekin harrapatzen dute, Bizkaiko itsasoan, uztaila eta urria artean.
‎Bilakaera horren hurrengo pausoa izan zen ogi horiek modu tradizionalean egostea, labean, orea gordinik zegoela eta Galizian ohikoak diren betegarriekin:
‎Gastuak lupaz aztertuak Asteko erosketaz gain, hilean beste gastu asko ere izaten dira; askotan, zaila izaten da dirua zertan doan jarraitzea eta aurrezteko gaitasuna hobetzen saiatzea. Orain arte, hileroko ordainketen kontrol zehatzagoa izateko modu tradizionala libreta batean edo, agian, kalkulu orri batean apuntatzea zen, baina gaur egun irtenbide erosoago batzuk daude, telefonorako app moduan. Gastonic da gasturik ezagunena, Iphone eta Android mugikorrentzat.
‎“Elikagai berria” da Europako Batasunean (EB) 1997 baino lehen jendeak maila esanguratsu batean kontsumitu ez duen produktua, elikagai berriei buruzko lehen Araudia indarrean sartu zenean. Termino horrek teknologia eta ekoizpen prozesu berrietako elikagaiei egiten die erreferentzia, bai eta EBtik kanpo modu tradizionalean hartu direnei ere, hala nola, chia haziak izateari. 2018ko urtarrilean araudi berri bat jarriko da indarrean, eta horren bidez, elikagai berrien ebaluazioa eta baimena zentralizatuko da.
2017
‎Snapchch en selfisen funtzioa bezalakoa da, baina sare sozial eta berehalako mezularitzako ezaugarri guztiak gabe. Autorretratua modu tradizionalean kapturatu daiteke (hau da, argazki bat bezala) edo bideo txiki bat grabatu. MSQRD erabiltzea oso erraza da, eta iragazki aukera zabala du, aldi oro berritzen eta zabaltzen ari dena.
2018
‎Bestalde, Espezialitate Tradizional Bermatuak ez du jatorria aipatzen; helburua beste bat du, produktu baten osaera edo ekoizpen modu tradizionala babestea hain zuzen.
2022
‎Aholku eta trikimailu praktikoak sei urratsetan, modu tradizionalean egindako kroketa perfektua egiteko
2023
‎Egosi eta potajeari gehitutakoan, piperrauts apur batek koipeak ematen duen koloratzailea txorizo gordinaren piperrautsarekin ordezkatzeko balioko du. Horrela, eltzeari zapore eta kolore berberak eman dakizkioke, egosita modu tradizionalean prestatzen denean. Imagen:
‎XX. mendetik aurrera tabernetan merkaturatzen hasten dira eta ohikoa zen ardo edalontzi batean hartzea. Aste Santurako errezetaren osagaiak Ogi xerrak Esne epela Almibar Eztia Ardoa Arrautza Olioa Kanela Amonaren torradak, berrasmatutakoak… Lehenengoen artean modu tradizionalenean egindakoak badaude (esnearekin, ardoarekin edo eztiarekin egindakoak), eta horien errezetak belaunaldiz belaunaldi bere horretan irauten badu, azken horien artean daude anturtako tradizioak hausten dituztenak. Baliteke puristak ez egotea ados ez torrada horiek egiteko moduarekin, ez osagaiekin.
‎cegoh Prestatzeko moduak f449 Ezpata arraina saltsa berdean: arraina prestatzeko modu tradizionalenetako bat da Euskal Herrian. Saltsa berde famatua egiteko, ilarrak, tipula, perrexila eta baratxuria nahasten dira.
‎Azkenik, bota gainean freskagarria, cayena ukituarekin eta kito! f41f 2 Bisigua donostiar erara Hori da parrillarik ez dagoenean bisigu bat etxean erretzeko modu tradizionala. Bizkarrean bisigua ere esaten zaio, azala erretiluaren gainean duela eta haragia ahoz gora irekita, eguzkitan etzanda egongo balitz bezala prestatzen delako.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia