2012
|
|
Mikrobioen aurkako substantziak bakterioak, onddoak edo birusak akabatzeko gaitasuna du. Alor
|
horretan
egindako ikerketek aurkitu dute kobrean berezitasun hori, zehazki E.coli, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes eta Salmonella enteriditis bakterioei buruz. Kobreak azkar inaktiba ditzake patogeno horiek hozte tenperaturetan (4 °C) eta giro tenperaturetan (20 °C), propietate kimikoei esker.
|
|
Elikaduran aditua den Brian Wansink nutrizionistak zuzendutako inkesta baten arabera, janariaren eta mahaiaren ezaugarri batzuek eragin nabarmena dute jaten den kopuruan. Ildo
|
horretan
egindako ikerketen arabera, “janari lasterraren” edo fast food kontsumoaren eragina faktore horien araberakoa da, eta emaitzek iradokitzen dute janari mota horrek energia gehiago kontsumitzen laguntzen duela eta dietaren kalitatea murrizten duela. Erreportaje honetan, etxeko bost ideia eta ideia on nabarmentzen dira, “erlojupeko gosea” asetzeko:
|
|
Elikagaien kontserbazioaren arloko ikerketa duela urte batzuetatik hona zuzendu da, ezaugarri organoleptiko eta segurtasunekoekin gehiago iraun dezaten. Arlo
|
horretan
egindako ikerketek, batez ere, espazioan gero eta elikagai gehiago eta seguruak garatzeko beharrari esker garatu dira. Izan ere, eremu horretako helburuetako bat da espazio misioek hainbat hilabete irauteko gaitasuna duten produktu mota ugari izatea, oso kondizio jakinetan.
|
2013
|
|
«Txakurrek modu egokian deszifratzen ikasi behar dugu, txakurrek beren zaunkak erabiltzen ez badituzte ere», esan du Pamela Robie ikertzaileak. Arlo
|
horretan
egindako ikerketa zientifikoak gorabehera, Robiek uste du oraindik bide luzea geratzen dela txakurren komunikazioan. «Gizakiak isatsarekin esaten duenaren zati bat bakarrik irakurtzen ikasi dugu.
|
2016
|
|
Elikagai bat bi orduz baino gehiagoz (arrisku eremua) 5ºc eta 65ºc artean badago, emaitza patogenoak nahi gabeko ugaltzea izan daiteke. Arlo
|
horretan
egindako ikerketen arabera, bakterioen kopurua 20 edo 30 minuturo biderkatu daiteke, bereziki esnea edo arrautzak bezalako produktuetan. Eta kalkulatzen da haragi freskoa arrisku eremura irits daitekeela autoaren lehen 10 minutuetan.
|
2017
|
|
Haurren gaixotasun erreumatikoen tratamendua Lehenik eta behin, garrantzitsua da tratamendua integrala eta diziplina anitzekoa izatea, erreumatologoekin, pediatrekin, oftalmologoekin, errehabilitatzaileekin, psikologoekin, gizarte langileekin eta erizain adituekin. Beste puntu garrantzitsu bat da erabilitako sendagaiek adin talde
|
horretan
egindako ikerketa espezifikoetan eraginkortasuna eta segurtasuna frogatu behar dutela, helduetan lortutako emaitzak ezin baitituzte estrapolatu», ohartarazi du López Roblillo doktoreak. Tratamendurik gabe, gaixotasunak asaldura funtzionala eragiten du epe luzean eta bizi kalitate txarra, eguneroko jarduerak egitea eragozten baitu ERIen bilakaera epe ertain luzera da.
|
2022
|
|
. “Horregatik kontserbatu behar ditugu elikagaiak hozkailuan presioa aplikatu ondoren”, zehaztu du Tonellok. Hainbat sari jaso ditu arlo
|
horretan
egindako ikerketagatik, eta Hiperbaric enpresaren (presio altuko makinak egiten aitzindaria) garapen zuzendaria da. Beste abantaila bat dago:
|
|
haurrena«. Adingabeen osasunari eta garapenari buruzko adierazpena da, eta haientzat bakarrik balio du, populazio talde
|
horretan
egindako ikerketa zientifikoetan oinarritzen baita. Ehuneko zehaztugabea:
|