Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 78

2002
‎Neurri gisa, segurtasunik ezaren adierazpenak lote edo sorta bateko produktu guztiei eragingo diela zehazten da, salbu eta ziurtasunik eza kasuan kasuko elikagaiaz soilik predikatzen dela frogatzen bada, eta ez gainerakoaz. Segurtasuna eta erantzukizuna Elikagaien segurtasunari buruzko araudia eta baldintzak betetzen direla kontrolatzea eta egiaztatzea, nagusiki, produktu horiek prestatu, banatu edo merkaturatzen dituztenei (elikagai enpresen ustiatzaileei) dagokie. Gainera, beren produktuak erretiratu dituzte, baldin eta uste badute ez dituztela betetzen elikagaien segurtasunari buruzko legezko baldintzak.
‎Ondorioz, lurzoru arina da, substratuaren hezetasunari eusteko zaila, eta udaberrian eta udan berotu egiten da. Lur horiek prestatzeko, lurra sakonera txikian zulatu eta mugitzea komeni da, erein baino bi aste lehenago. Lurzorua aberastu nahi bada, funtsezkoa da materia organiko asko gehitzea.
2003
‎Plater horiek prestatzeko eta dastatzeko higieneari eta aurkezpenari buruzko arau orokorrak
‎Horretarako, presako eta programaturiko osasun garraioaren baldintzak, oharrak, antolaketa eta kontrola bateratu eta egokitu nahi ditu, Jaime del Barrio Osasun, Kontsumo eta Gizarte Zerbitzuetako sailburuak adierazi duenez, gida José Cánabro de Servicio enpresako zuzendari kudeatzailearekin batera aurkezten den bitartean. Bi arduradunak bat etorri ziren arau horiek prestatzeak komunitateak osasun prestazio publikoak etengabe hobetzeko duen interesari erantzuten diola esatean. Horietako bat larrialdiko osasun garraioa da, programatua eta programatu gabea, doan ematen den zerbitzua.
‎Modu nabarmenean, konturatu gara teknika horiek arrakastaz aplika daitezkeela kontu handiz”. Ikerketa honen hainbat fasetan dauden 16 pazienteen artean, zientzialariak pixkanaka emaitza positiboak lortzen ari dira, intsulina dosi txikiagoen bidez. Kasu batzuetan, transplante saio bat baino gehiago egin behar izan da, operazio kirurgiko oso inbaditzaile baten eta bi eguneko ospitaleko egonaldi baten bidez. Esperimentu horien beste ondorioetako bat da paziente horiek prestatu egin behar dutela, oraindik esperimentazio fasean dauden transplanteek aurrera egin dezaten. Miamiko Unibertsitateko Camillo Ricordi doktorearen eta ikerketa horien arduradunetako baten iritziz, “emaitza onak lortzeko giltzarrietako bat kalitate handiko uhartetxoak ekoiztea da”, hildako emaileen pankreatik abiatuta.
‎Onartutako araua da, Europar Batasunean, elikagaietan edo haien azalean erabiltzen diren edo erabiltzen diren produktu mota horiek harmonizatzen dituen lehena. Lehenago, 1988ko Zuzentarau batek, lurrinen esparrurako onartutakoak, beharrezkotzat jotzen zuen ke aromak sortzeko erabilitako oinarrizko materialei buruzko xedapen egokiak hartzea, bai eta horiek prestatzeko erabilitako erreakzio baldintzak ere. Indarrean sartzen denetik, kasualitatez Gabonetako atarian gertatzen baita, EBn merkaturatutako ke lurrinek beren segurtasuna ebaluatzeko prozesu bat bete dute, eta prozesu hori Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak egin du berehala.
2004
‎Batzuek besteek baino kalitate hobea dute, baina denek ere jatorriko herrialdeko zaporeak emulatu nahi dituzte, eta, merkatuen globalizazioari esker, ez da oso zaila plater horiek prestatzeko beharrezko produktuak aurkitzea.
‎Horrela, poloek fruta jakin batzuen koloreak eta zaporeak hartzen dituzte, normalean limoia, marrubia eta laranja. Hala ere, horrek ez du esan nahi izozki horiek prestatzeko prozesuan mamia edo fruta zukua erabili denik. Poloak kaloria gutxiko elikagaiak dira eta ez dute ez koiperik ez kolesterolik, baina azukre eta gehigarri artifizial gutxi dituzte eta nutrizio aldetik balio gutxi dute.
‎Sukaldaritzako teknikak: elikagaiak prestatzea Kontuan izan behar da dietako elikagaiez gain garrantzitsua dela horiek prestatzeko modua. Adibidez, frijitzean, olioaren tenperatura kontrolatu behar da eta ez da gehiegi berotu behar edo ez da ke puntura iritsi behar, bestela substantzia kaltegarriak eta potentzialki kantzerigenoak sortzen baitira.
‎Gainera, bulbosak sartu nahi baditu, emaitza onena ematen dutenak nartzisoa, ziklamena eta tulipana dira. Espezie horiek prestatzen duen arroxelara ezin hobeto egokituko direla jakinda, bere lorategi harritsua planifikatuz joan daiteke edo bere lorategiko gune harritsu txiki bat presta dezake.
‎Gehien kontsumitzen direnak izokina eta arraina, igel arraina ere deitzen zaion arrain mota puxika puztuaren itxurarekin. Amuarrainak ere maiz erabiltzen dira eta olo arrautzaztatua duten sardinzarrak, horiek prestatzeko modurik ezagunena. Postreetan komeni da horietako bi probatzeari ez uztea.
2005
‎Gaur egun jantoki zerbitzua arautzen duen esparru juridikoa Hezkuntza eta Zientzia Ministerioak 1992ko azaroaren 24an emandako Aginduan (eskola jantokiak arautzen dituena) eta zenbait errege dekretutan jasota dago. Nutrizio ikuspegia Osasun agintariek onartzen dute erregulazio hori osatu egin behar dela nutrizio ikuspegitik, bereziki bizimodu eta elikadura osasungarrietan hezteari begira, eta ez da ahaztu behar eskola jantokiak osasun arloko xedapen orokorren aplikazio eremuaren barruan daudela; izan ere, xedapen horiek prestatzen diren janariak prestatu, banatu eta salerosteko higiene arauak ezartzen dituzte. Araudi honen bidez, eskoletako jangelen alderdi hezitzailea indartu nahi da, bizitza osoan iraungo duten higiene eta elikadura ohitura osasungarriak sortzeko.
‎Era berean, elikagai gogokoenak alde batera uzteari uko egitea eta borondate falta alegatutako errezeloen zati dira. Izan ere, nutrizio aholkuei ez jarraitzeko aitzakiarik ohikoenetako bat elikagai horiek prestatzeko denborarik eza da, janari azkar edo prestatuarekin alderatuta, askoz zaporetsuagoa eta organoleptikoki onartuagoa. Bitxia da Europan egoera hori bereziki nabarmena dela gazteen eta goi mailako ikasketak dituzten pertsonen artean; Estatu Batuetan, berriz, kontrakoa da, hau da, adineko jendea eta prestakuntza gutxi duena.
‎Xerra horiek prestatzeko modua desberdina da kasu bakoitzean; izan ere, nahiz eta denak izan behiaren aldaka, babilla, tapa eta tapilatik lortzen dira. berezko ezaugarriak ditu.
2006
‎Ura irakiten hasten denean, kalkulatu zenbat denbora behar den egosteko (sukaldean adituak direnen arabera, 8 minutu inguru), nekora kilo bakoitzeko. Zalantzarik gabe, zaporea eta propietate elikagarriak hobeto zaintzea, modurik onena horiek prestatzeko, lurrunetan egosi. Egostea bezain garrantzitsua nekorak hoztu egiten dira; beraz, behin egosita, urperatu egin behar dira.
2007
‎Gainera, fabrikazio prozesuan material hori oso malgua da; izan ere, beroarekin dilatatu eta hotzarekin uzkurtzen delako malgua bada ere, bere forma berreskuratzen du tenperatura normalera itzultzen denean. Molde horiek prestatuta daude labe tradizionalean edo mikrouhin labean prestatzeko, eta 260º C-rainoko tenperaturak jasan ditzakete. Baina oso tenperatura baxuak ere jasaten dituzte, izozkailuan zero azpitik 60º C inguru.
‎Etxeko irabiaki gozoak Etxeko irabiaki hiperproteikoak izozki prestakinak edo esne frutak eta azukreak dira, besteak beste. Osagai asko aukera daitezke horiek prestatzeko eta konbinazioak egiteko. Osagai horiek edozein direla ere, irabiatu multzo osoa, eguneko edozein unetan har daitekeen prestakin krematsua lortu arte.
2008
‎Horregatik, eta tratamendu termikorik jaso ez duten barazkiak dauzkatelako, oso zorrotz zaindu beharra dago horiek prestatzeko prozesua.
‎Oso elikagai gomendagarria da, ur asko (%75) eta koipe gutxi (frijiturik kontsumitzen ez bada) duelako. Hala ere, horiek prestatzeko moduek aldatu egin dezakete haien nutrizio osaera. Patataren azalak zuntz eta mantenugai gehienak ditu, batez ere bitamina, larruazalaren inguruan, eta horiek, hein batean, bere azalarekin egosten baditugu lortzen dira.
‎Ugarienak landareak, zerealak eta fruta eta lekale batzuk dira. Era berean, hainbat arrain espezie edo horiek prestatzeko antzinako erak aipatzen ditu, baita gazta, ardo eta likore tradizionalak ere. “Gustuaren kutxa” Hainbat arrazoi daude, urtetik urtera, elikagaiak eta zaporeak galtzeko, eta, horren ondorioz, gure sukaldaritza ondarea hainbat errezeta eta janari tradizional desagerrarazteko.
‎Korronte hori sukalde osasungarrien kontzeptuan islatzen da. Sukalde horiek prestaturik daude manipulazio praktika egokiak garatzeko, bai diseinuan, bai ekipamenduan, eta garbiketa, higienea eta mantentze lana errazteko. Espazio bat sortu behar da, non manipulatzaileak, agente aktibo gisa, erraztasunak aurkituko baititu segurtasun maila onargarri bati eusteko.
2009
‎Balio horrek, oro har, kontuan hartzen du pertsona heldu osasuntsu batek behar duen energia gastua, bizitza oso aktiboa izan dezan. Janari azkarra baina osasungarria Menu berri horiek prestatzeko, oso errezeta errazak eta azkarrak erabiltzen dira. Prestatu nahi den errezeta mota prestatzeko denboraren arabera iragazteko aukera eskaintzen da.
‎Alessandro Paiva Haragia eta, neurri txikiagoan, arrain osoak egosita ateratzen diren saltsek zapore ona izaten dute, baina itxura likidoa eta trinkotasun oso arina izaten dute. Saltsa horiek prestatzeko, kasu gehienetan, hainbat produktu erabili izan dira, hala nola barazkiak. Produktu horiek bustitzeko elementuekin zatitu dira, adibidez, salda aromatizatuekin, eta, aldi berean, beste likido batzuekin, hala nola ardoekin, fruta zukuekin edo likoreekin.
‎Aski ezaguna da salmonella dela elikadura segurtasunaren arloan maizenik agertzen den patogenoetako bat; izan ere, elikagai kutsatuak kontsumitzearen bidez, pertsonek elikagaiak intoxikatzen dituzte. Salmonelosiaren kasu gehienetan, esnea eta gazta bezalako produktuak kontsumitu dira, eta horiek prestatzeko arrautza gordina erabili da. Infekzio iturri garrantzitsua dira, halaber, hegaztiak, behi azienda eta zerria, bakterioaren gordailu gisa dihardutenak.
‎Administrazioak azken oniritzia eman behar du, eta, beraz, ondo eginda daudela eta, gutxienez, hirugarrenen interesetatik urrun daudela jo behar da. Mapa horiek prestatzeko orduan, arduradunek bi metodo erabiltzen dituzte, matematiko estatistikoak eta kualitatiboak (dokumentazio historikoaren azterketa, elkarrizketak, landa lana); izan ere, arrisku eremuak bereizten dituzten lerroen kokapen zehatzak ondorio juridikoak ditu lurzoruaren erabilerak zehazteko orduan. Erabilgarritasunaz gain, arrisku mapak “enplegu berderako” aukera interesgarri bihur daitezke, lege berriak ezartzen duen betebeharrak mapa gehiago egitea baitakar.
‎Haien zukuek tenperatura altuen ondorioak arintzen dituzte. Gainera, gehienak gordinik jaten diren arren, barbakoak beste aukera batzuk eskaintzen ditu horiek prestatzeko. Eguraldi onarekin eta aire zabaleko janariekin, elikagai osasungarri eta elikagarri hori kontsumitzeko modu dibertigarriagoak probatzen ahal dira.
‎MARMrentzat, herrialde baten hazkundea neurtzeko indizeetako bat produktu horien kontsumoaren bilakaera da, bizimoduan izandako aldaketak islatzen baitituzte. Denbora falta, produktu horiek prestatzeko erosotasunaz eta azkartasunaz gain, kontsumoa handitzeko arrazoietako batzuk dira. Ministerioaren gidak eragiketa unitarioei aplikatutako prozesu eta teknikak lantzen ditu, hala nola, prestaketa eta egokitzapena, ekarpena edo beroaren ezabaketa.
‎Hainbat jakintza arlotako profesionalen lankidetza ere badu. Aditu horiek prestatutako programak irakaskuntza birtualaren oinarrizko printzipioen arabera diseinatuta daude: malgutasuna eta autoikaskuntza.
‎Digestioa hobetzeko janari hori arintzeak zurrungak arintzen lagun dezake. Afaltzeko aukeratutako elikagai motak, janari kopuruak eta horiek prestatzeko moduak digestioari eta lo hartzeko gaitasunari eragiten diete. Komeni da kopuruekin jatea, urdaila ez saturatzeko eta digestioa luzatzeko, eta hobe da koipe gutxirekin prestatzea, erraz (lurrunetan, egosita, plantxan, labean, etab.).), frijitu beharrik ez izatea, gozagarri sendo eta minak gehiegi ez hartzea eta kafea saihestea.
2010
‎Plater horiek prestatzeko zenbat olio erabili den eta zer jaki motarekin egin dituzten, gantz eta kaloria gehiago edo gutxiago edukiko dituzte.
‎Beren tradizioak, bizimodua, dibertitzeko haurren ohiturak edo emakumeek kultura desberdinetan duten egoera ezagutzeko aukera dute. Intermón Oxfam (IO) bidaia horiek prestatzen ari da 2004az geroztik. Peru, Mozambike, Nikaragua, Dominikar Errepublika, Burkina Faso eta Ekuador bisitatu ditu.
‎Oro har, barietate luze eta finak egokiagoak dira frijitzeko, eta mamitsuenak, berriz, erretzeko edo betetzeko erabiltzen dira. Labean erretzea da horiek prestatzeko modurik osasuntsuena. Behin erreta, saltsak, mokaduak, pureak edo haragia, arraina eta arrautzak laguntzeko erabil daitezke.
‎1 Egunean ehun kaloria gutxiago. Elikagai gutxi eta horiek prestatzeko moduak oztopo badira errezeta liburua berritzeko, errezetak arintzeko trikimailuak ikastea komeni da. Egunero ehun kaloria ken daitezke keinu txikiak dituzten plater tradizionalak prestatzean, adibidez, pizzei gazta gutxiago gehitzea, ogitartekoei begetal gehiago jartzea eta entsaladak olioz ontzeko aerosolak erabiltzea.
2011
‎Ez dut astirik horiek prestatzeko
‎Era berean, erlijio eta kultura alderdiek elikadura ohitura desberdinak sustatu dituzte aspalditik: zenbait sinesmenek produktu batzuk debekatzea, horiek prestatzeko modua, aurkezpena, ordutegiak eta, are gehiago, mahai tresna berezi bat erabiltzea. Hori dela eta, irizpide batzuk ezarri dira talde baten ohiturak definitzeko.
‎Taldeak ditu Tokion eta Sendain, eta espazio seguruak garatzeaz arduratzen da, haurrek jasandako traumak gainditu eta beste haur batzuekin jolasteko aukera izan dezaten. Azaldu duenez, jolasgune horiek prestatuz gero, helduek haurrak gainbegiratzeko aukera izango dute, gurasoek “janaria, lana, babeslekua edo beste senide batzuk bilatzen saiatu” ahal duten bitartean. Tragediak Plan GKEaren aitabitxi askori eragin zien Japonian, eta, beraz, lankidetza modu berriak bilatzen dira Planak ere ez ditu aldatu Asian eta Amerikan egindako proiektuak, Japoniako lurrikara eta tsunamiaren ondoren, baina tragediak Japoniako Planeko aitabitxi askori eragin zien, eta laguntza alternatibak aztertu dira.
‎Osoko zerealak eta lekaleak bi egunetik behin hartzea gomendatzen da. Gainera, elikagaiak ongi hautatzea bezain garrantzitsua da horiek prestatzeko modua (hobe da lurrunetan, labean, plantxan edo wokean prestatzea). Piramidean esneki hartzituak ere sartzen dira, hala nola jogurtak eta bifidobakterioekin hartzitutako esneak.
2012
‎Haurren elikadura ez da txantxetako kontua, eta hori aski ongi dakite otordu horiek prestatzen aritzen direnek.
‎Proteina beharrezkoa da garatzeko, baina neurri egokian; txikienentzat nahikoa da 70 gramo errazio bakoitzeko eta 120 gramo helduentzat. Jaki horiek prestatzean, frijituek ez dute plateretik erbesteratuta egon behar, baina gisatua, errea edo egosia askoz formula osasungarriagoak dira arraina, haragia eta arrautzak prestatzeko, baita urdaiazpikoa edo gazta freskoa prestatzeko ere. Janaria behar baino gehiago gozatzea saihesten al da?
‎Oposizioak, lau alderdi giltzarri horiek prestatzeko
‎Helduetan, basa ehizako haragiaren kontsumoa astean gehienez ere anoa batera (150 bat gramo) mugatzea komeni da. Informazio kanpainak sustatu behar dira, basa ehizako haragiaren kontsumitzaileei zuzenduak, haragi horiek prestatzean eta prestatzean kontuan hartu beharreko neurriei buruz, berunarekiko esposizioa ahalik eta gehien murrizteko. Horrelako produktuak maneiatzeko eta prestatzeko moduari dagokionez, AESANek hau gomendatzen du:
‎Hori dela eta, ez dira onartzen elikagai eta/ edo espezia minak, azidoak, koipetsuak edo oso ondutako platerak; ezta kitzikagarriak ere, hala nola kafea, tea, kakaoa edo edari alkoholdunak. Elikagaiak hautatzea bezain garrantzitsua da horiek prestatzeko modua. Urdaila babesteko dieta bigunean, bereziki egokiak dira egosketa leunak:
‎Krisiak oporretarako kontsumo ohiturak aldatu ditu. Espainia barruko joan etorri gehiago, informazio iturrien eta helmugen balorazio berriak, hotelez kanpoko ostatuaren aldeko lehentasuna eta horiek prestatzeko azken orduko hauteskundeak dira espainiarren erabakiak. Erabaki horiek udako atsedenean ahalik eta gehien aurreztea dute helburu, eta ez dute alde batera uzten.
‎Lagunekin afaltzea edo bazkaltzea aukera bikaina izan daiteke, sormenez betetako kopetan zerbitzatutako zapore eta kolore berriekin harritzeko. Hurrengo erreportajean koktel motak, horiek prestatzeko zer tresna behar diren eta alkoholik gabeko trago gozoekin harritzeko zazpi ideia azaltzen dira.
2013
‎Aflatoxinak detektatu zirenetik, desegokitzat jo dira, eta giza osasunerako arriskutsua dela esan da, hala nola minbizia. Elikagai mota, azidotasun maila eta giro tenperatura eta hezetasuna funtsezkoak dira lizun horiek prestatzeko. Fruitu lehorrak, espeziak eta zerealak dira substantzia horiek gehien detektatzen dituzten elikagaiak.
‎Fruitu lehorrak, espeziak eta zerealak dira substantzia horiek gehien detektatzen dituzten elikagaiak. Horregatik, zaindu egin behar dira zer baldintza bete behar diren, eta saihestu egin behar dira horiek prestatzeko baldintzak. Codex Alimentarius Batzordeak bat egin berri du piku lehorrentzako 10 mikrogramoko segurtasun muga maximoa, zehazki.
‎Tamaina txikikoa da, eta aukera ematen du hainbat ñabardura egiteko, ñabardura desberdinekin esperimentatzeko, eta gourmet bazkari edo afaritarako, dastaketa egiteko. Hurrengo artikuluak zortzi ideia eskaintzen ditu, horiek prestatzeko eta zerbitzatzeko, ogitik hasi eta saltsaraino.
‎Haurrek gero bazkalduko dituzten jakiak prestatzea oso ideia ona izan daiteke, betiere errezeta errazak aukeratzen badira eta, jakina, etxeko istripurik izateko arriskurik gabe. Postreen errezeta errazak dibertigarriak dira haurrentzat Haurrei gehien gustatzen zaien proposamenetako bat etxeko gozokiak eta postreak. Hala ere, komeni da azukre gehiegi hartzea. Horregatik, errezeta osasungarrien alde egin behar da. frutek protagonismo berezia hartzen dutenean. Gainera, errezeta horiek prestatzeak lagundu egiten du zenbait txikik elikagai horiekiko duten higuina ezabatzen. Bat azterketa Nekazaritza Ministerioarena eta Dieta Mediterranearra Fundazioarena.
‎Eta frutarekin konbinatzen bada, errezeta osasungarria eta aberatsa izango da. Bi elikagai horiek prestatzeko ideia original bat da bakun batzuk egitea. milorriak. Egiteko, nahikoa da moztu gazta eta fruta xerra mehetan (zartaginean bira eta bira pasa daiteke, samurrago jar dadin).
‎Michelle Tribe Txakurrentzako etxeko galletak sari osasuntsu eta atsegin bihur daitezke lagun ilegilearentzat. Sari gozo horiek prestatzeko errezetak oso errazak eta azkarrak izan daitezke. Mikrouhin labeak txakurrentzako etxeko gaileta gozoak prestatzeko aukera ematen du denbora gutxian Etxeko galletak modu bizkor eta merkean prestatzen laguntzen du mikrouhinak.
‎Sukalde gehienetan egoten den etxetresna elektriko honek erraztu egiten du (are gehiago) bere galletatxo gozoak etxean sortzea. Hala ere, txakurrarentzat jaki txiki eta merke horiek prestatu aurretik, gogoan izan behar da galletek ezin dutela txakurraren eguneroko elikadura ordezkatu. Etxeko aperitiboak txakurra alaitzeko mokadutxo bat dira.
‎trikimailuak eta aholkuak Irudia: CONSUMER EROSKI Haragi txikitua produktu merkea da, bigarren mailako piezekin egin ohi delako, eta horiek prestatzeko eta xehatzeko oso egokiak dira. Horrela, diru gutxirekin etekin handiko produktu bat izan daiteke.
2014
‎Zer trikimailu hartu behar dira kontuan? Hasteko, garrantzitsua da jakitea ez duela balio edozein motatako aleak, eta, gainera, funtsezkoa dela horiek prestatzeko jarraibide zehatzak jarraitzea. Ondoren, zer arroza behar den azalduko dugu, eta nola prestatu behar den zaporea eta testura perfektua lortzeko.
‎Merkeak dira, sukaldean asko ematen dute eta diabetikoentzat gomendatuta daude, indize gluzemiko txikia baitute. Ondoren, ezaugarri nutrizional nagusiak aipatzen dira eta horiek prestatzeko trikimailuak ematen dira.
2015
‎Ekilore olioaren nutrizio ezaugarriak oliba olioak dituenaren antzekoak direnez, aurrezteko metodo ona da kontuan hartzea zer nolako errezetek behar izaten duten olio gehien (frijitu behar direnek, adibidez), eta ekilore olioa erabiltzea horiek prestatzeko, eta oliba olioak ematen duten zapore berezi hori beste plater batzuentzat uztea (entsaladak, txigorkiak...).
‎Izan ere, elikagaiek transmititzen duten gaixotasunen arrazoi nagusietako bat hotzean ongi kontserbatzea da. Gainera, kontuan izan behar da elikagai horiek prestatzeko hainbat elikagai erabiltzen direla, eta horietako bakoitzak berariazko manipulazio beharrak dituela. Zopa gehienetan ura, barazkiak eta oilaskoa erabiltzen dira, besteak beste.
‎Prestatzeko modu asko daude, eta bakoitzak emaitza gastronomiko eta nutrizional desberdinak ditu. Artikulu honetan gaztainen propietateak errepasatzen dira eta horiek prestatzeko hainbat modu daude.
2016
‎haurrei izugarri gustatzen zaie jatea eta jatea. Gaileta horiek prestatzeko, osagai hauek behar dira: 100 gramo azenario, arrautza bat, 200 gramo irin, 25 gramo gurin, 20 gramo ezti, 25 gramo ezti, bikarbonato koilarakadatxo bat eta marmelada pixka bat (laranja, azenario edo etxean dagoena).
‎Pakete horiek etxean egiteko behar den guztia hartzen dute, osagaietatik hasi eta zenbait kasutan tresnetaraino (garagardoaren kasuan izan ezik). Kontsumitzaileak onarpen handia du kit mota horietan, eta, beraz, modu ona da elikagai horiek prestatzeko prozesuan sartzeko. Azkarrak eta sinpleak dira, eta ez dute berariazko ezagutzarik behar.
‎Nahiz eta azken urteetan asko kontsumitu den, oraindik zaila da eguneroko dietan sartzea, batez ere, barazkietan eta, bereziki, txikienen janarietan. Adituek zapore gozoagoa dute, platerak aurkezten dituzte edo begetal horiek prestatzeko zailtasunak izaten dituzte. Hori dela eta, barazki izoztuak konponbide ona izan daitezke, denbora laburragoan prestatzeko aukera ematen baitute, garbi agertzen dira eta hainbat barietate erabil daitezke urte osoan.
2017
‎Horrexegatik da funtsezkoa (eta ohikoa) produktu horiek prestatzeko garaian osagai fresko freskoak erabiltzea.
‎Pasta besterik ez dira, eta ez dira aurrez prestatu. Fideo horiek prestatzeko prestakina oso azkarra da, 2 minutukoa, eta ohiko pastak ez bezala, 8 eta 12 minutu bitartean egosten da. Fideo horiek etxean egostea eta barazki salteatuak, perretxikoak, hosto berdeak eta oilasko zerrendak, ganbak, tofua edo arrautza eranstea eta kalitate oneko soja saltsa bat eranstea aukera osasungarriagoa da, eta nutrizio aldetik askoz hobea.
‎Gainera, elikadura piramidean bigarren postuan daude frutak eta barazkiak, eta, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) gomendioen arabera, egunean hiru eta bost anoa bitartean kontsumitu behar dira, gutxienez, dieta osasungarriaren oinarria baitira. Barazkien arloko eskaintza eta barietatearen barruan, izoztuak nabarmentzen dira; izan ere, horiek prestatzeko oso erraza da, eta barazki freskoek ematen dituzte mikronutrienteak. Izan ere, ultraizoztutako barazkiei esker, elikagai horien balio nutritiboak eta organoleptikoak kontserbatzea lortzen da.
2018
‎Plater horiek prestatzeko patata mota egokiak dira Fenix, Monalisa, Desir, e eta Kennebec.
‎Nutrizioaren ikuspegitik, ez da gauza bera eltzekari horiek prestatuta erosi edo norberak egin (albo batera utziko dugu zaporea eta gehigarrien inguruko kontua).
‎Bruselako azak: horiek prestatzeko trikimailuak eta aholkuak Merkatuan dauden aza barietate asko daude. Kol kizkurra aukera handia da urtaroko alergiaren eta arnasketa sistemarekin zerikusia duten bestelako eragozpenen aurkako borrokan.
‎Felinoaren azala eta ilea hidratatzen duten elikagai batzuk izokina eta atun gordinak dira, erraiak libre dituztenak. Beraz, arrain horiek prestatzen direnean, zati gordin bat uztea komeni da, jankide ilunez gozatzeko. Beste aukera bat da kontserbako sardinetako olioa aprobetxatzea, gatzik eta gehigarririk gabe (piperrak, adibidez), «omega 3 eta 6 katuentzako beste iturri garrantzitsu bat», albaitariak adierazi duenez.
2020
‎“Egiten ari garenari jaramonik egiten ez diogunean, lektinak (asetasunaren hormona) oharkabean pasatzen du pixka bat”, dio Ojedak. Familiaren maila sozioekonomikoak eragina izan dezake, halaber, dietaren nutrizio kalitatean, laneko estresean edo depresioan, kideren batean, edo zenbait sinesmen eta portaeratan, hala nola familia janarien gutxiespena, sukaldaritzako trebetasun gutxi, janarien planifikazio eskasa eta horiek prestatzeko denbora gutxi. Eta etxetik kanpo bazkaldu arte.
‎Saltxitxak eta hanburgesak zaintzea Hestebetea da ohar gehien dituen haragikietako bat, nahiz eta etengabe hazten ari den eskaria. Nielsen aholkularitza enpresak oso harrera ona egin dio elikagai horiek prestatzeko azkartasunari, janaria prestatzeko denbora gutxi duen gizartearen ondorioari. Espainiako Epidemiologia Elkarteko Nutrizio Taldeak honela deskribatzen ditu produktu hauek:
‎Light produktuei buruz ez dakiena Marmeladek badute koloratzailerik? Produktu horiek prestatzean, berotu egiten da fruta, eta, ondorioz, kolorea hondatu egin daiteke. Horregatik, marmeladetan eta konfituretan (konfitura estran izan ezik) koloratzaileak erabil daitezke; adibidez, kolore gorria emateko, kukurutx gorria erabil daiteke (E 120).
2021
‎Azkenik, azukre kontsumoa murrizteko lanean ari gara, jogurt azukredun gutxiago eskainiz”, adierazi du. Komunitateek menuei buruzko azken hitza dute Zer jaten duten haurrek ikastetxe publikoetan, eta nor arduratzen den elikagai horiek prestatzeaz eta zerbitzatzeaz 90eko hamarkadan zehaztutako esparru juridiko konplexu batean. Esparru horretan, autonomia erkidegoek dute azken hitza, Hezkuntza Ministerioaren mendeko Ceuta eta Melilla hirietan izan ezik.
2022
‎Lan elkarrizketetan galdera asko errepikatzen dira, eta aukera gehiago izateko, galdera horiek prestatu eta nola erantzun jakin dezakezu.
‎Makarroiak eta beste pasta batzuk Hotz handiak pasta eta arrozaren zaporea eta trinkotasuna hondatzen ditu. Plater horiek prestatu berriak jan behar dira beti. Arrautza Hobe da hozkailuan gordetzea.
‎Zerbitzatzen denean, nahikoa da flaskoa buruz behera jarri, poto osoan barazki zukuekin batera eror dadin, eta astindu poliki poliki basearen ongarria modu uniformean bana dadin entsalada osoan, zukuak nahasi eta gozatutako entsaladaren zapore guztiaz goza dadin. 3 iradokizun ontzean ontzeko Hiru ongailu horiek prestatzen diren askoren adibide bat besterik ez dira. Harrigarria da, eta zaporeak eta koloreak konbinatzen ditu:
2023
‎Pentsa dezagun nola sartu den eskolan pantailen erabilera edo trans arazoak”, hausnartu du Marinak, hezkuntza sistema bat ikusten baitu hizkuntzatik kanpo, eta gogor saiatzen baita aldaketa teknologiko, sozial eta kulturalek bidaiatzen duten pelotoiarekin ikuste harremanik ez galtzen: “Atzeratuta goaz, baina hezitzaileok abangoardian egon genuke, izan ere, horiek prestatu genuke etorkizuna”.
‎Nire ustez, hezkuntza (hezkuntza sistemak, pedagogiak, didaktikoak, eskola antolaketa, irakasleen prestakuntza) atzeratuta geratzen ari da gizarte aldaketekiko. Atzeratuta goaz, baina hezitzaileok abangoardian egon genuke, horiek prestatu baikenuke etorkizuna.
‎Horren arabera, 18 hilabetetik edo bi urtetik gorako haurrentzako hamabi ideia eskaintzen dira jarraian. Hori bai, plater horiek prestatzen direnean edo beste batzuk aukeratzen direnean, garrantzitsua da txikienentzako menuak oinarrizko arau hauek betetzea: f384 Beti barazkiren bat izatea (prestatua edo entsaladan).
‎Zer abantaila ditu haragiak mahai handi batentzat, zaporeaz eta testuraz gain? Zein dira horiek prestatzeko modurik onenak. Zein haragi ezin da falta Gabonetan?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia