2005
|
|
glutena duten zerealak, arraina, krustazeoak, arrautzak, kakahueteak, soja, esnea eta haren eratorriak, laktosa, fruitu oskoldunak, apioa, ziapea, sesamo aleak eta sulfitoak barne. Kontsumitzaileari Informazioa emateko Europako Kontseiluaren (Eufic) arabera, alergeno
|
horiek
erreakzio alergikoen %90 baino gehiago eragiten dute. Zuzentarauaren eranskinean ageri den elikagai alergenikoen zerrenda berraztertu eta eguneratuko da, azken aurkikuntza zientifikoen arabera.
|
|
Pertsona bat edozein elikagairi alergia izan dakiokeen arren, hala nola frutei, barazkiei eta haragiei, gehien inplikatzen diren elikagaiak esnea, arrautza, kakahuetea, fruitu lehorrak, arraina, itsaskia, soja eta garia dira. Zortzi elikagai
|
horiek
erreakzio alergiko guztien %90 eragiten dute. Arazoa eragiten duen proteina ordezkatu edo kendu arren, alergia koadroak agertzea saihesteko moduetako bat da, elikagai batzuetan zeregin hori konplikatu egiten da, produktu eratorri batzuk daudelako, hala nola kaltzio laktatoa, oleoresinak edo gurinak.
|
2006
|
|
Erreakzio horrek, askotan, gorriuneak eragiten ditu larruazalaren zati handi batean, arnasa hartzeko zailtasuna bronkio buxaduragatik eta laringearen hanturagatik, arteria tentsioa jaistea, goragalea eta shock egoera. Sintoma
|
horiek
erreakzio alergiko larriagoa adierazten dute, eta kaltetuaren bizitza arriskuan jar dezakete; beraz, lehenbailehen tratatu behar da. Badago himenopteroen pozoiarekiko sentikorra den jakiteko modurik?
|
2010
|
|
Latexaren mugak Eskularruak erabiltzeak beste arazo bat ekar dezake, haiek egiteko materiala dela eta. Frogatuta dago material horrekin egindako latex proteinak manipulatu diren elikagaietara transferitzen direla, eta proteina
|
horiek
erreakzio alergikoak eragin diezazkieketela jaten duten latexarekiko sentsibilizatuta dauden pertsonei, baita janaria prestatu ondoren ere. Latexezko eskularruekin elikagaiak manipulatzean, alergeno bat ezkutatzen da.
|
2011
|
|
Oilo arrautzak gutxienez bost osagai nagusi ditu alergia sortzeko, gehienak zuringoan, eta alergeno ezkutua da hainbat elikagai elaboratutan. Txerto batzuk garatu eta egiteko arrautza erabiltzen denez,
|
horiek
erreakzio alergikoak eragin diezazkiekete gaixo batzuei. Arraina eta deribatuak, bitaminen euskarri gisa erabiltzen den arrain gelatina edo garagardoan eta ardoan klarifikatzaile gisa erabiltzen dena izan ezik, etiketen osagaien zati ere izan behar dira.
|
2014
|
|
Izan ere, europarren %70ek urtean hainbat aldiz, batez ere emakumeak, ilea tindatzen dute. Hala ere, produktu
|
horiek
erreakzio alergikoak eragin ditzaketen substantziak dituzte, eta, horregatik, nahitaez bete behar dira Europako Batasuneko kosmetikoei buruzko Arteztarauak. Artikulu honetan, erreakzio alergiko gehien sortzen dituzten ile tindagaien zein osagai sortzen diren azaltzen da, eta, gainera, haurdunek ilea tindatzeko arriskua dagoela erakusten duen zurrumurrua desegiten da.
|