2005
|
|
glutena duten zerealak, arraina, krustazeoak, arrautzak, kakahueteak, soja, esnea eta haren eratorriak, laktosa, fruitu oskoldunak, apioa, ziapea, sesamo aleak eta sulfitoak barne. Kontsumitzaileari Informazioa emateko Europako Kontseiluaren (Eufic) arabera, alergeno
|
horiek
erreakzio alergikoen %90 baino gehiago eragiten dute. Zuzentarauaren eranskinean ageri den elikagai alergenikoen zerrenda berraztertu eta eguneratuko da, azken aurkikuntza zientifikoen arabera.
|
|
Pertsona bat edozein elikagairi alergia izan dakiokeen arren, hala nola frutei, barazkiei eta haragiei, gehien inplikatzen diren elikagaiak esnea, arrautza, kakahuetea, fruitu lehorrak, arraina, itsaskia, soja eta garia dira. Zortzi elikagai
|
horiek
erreakzio alergiko guztien %90 eragiten dute. Arazoa eragiten duen proteina ordezkatu edo kendu arren, alergia koadroak agertzea saihesteko moduetako bat da, elikagai batzuetan zeregin hori konplikatu egiten da, produktu eratorri batzuk daudelako, hala nola kaltzio laktatoa, oleoresinak edo gurinak.
|
2006
|
|
Erreakzio horrek, askotan, gorriuneak eragiten ditu larruazalaren zati handi batean, arnasa hartzeko zailtasuna bronkio buxaduragatik eta laringearen hanturagatik, arteria tentsioa jaistea, goragalea eta shock egoera. Sintoma
|
horiek
erreakzio alergiko larriagoa adierazten dute, eta kaltetuaren bizitza arriskuan jar dezakete; beraz, lehenbailehen tratatu behar da. Badago himenopteroen pozoiarekiko sentikorra den jakiteko modurik?
|
2010
|
|
Latexaren mugak Eskularruak erabiltzeak beste arazo bat ekar dezake, haiek egiteko materiala dela eta. Frogatuta dago material horrekin egindako latex proteinak manipulatu diren elikagaietara transferitzen direla, eta proteina
|
horiek
erreakzio alergikoak eragin diezazkieketela jaten duten latexarekiko sentsibilizatuta dauden pertsonei, baita janaria prestatu ondoren ere. Latexezko eskularruekin elikagaiak manipulatzean, alergeno bat ezkutatzen da.
|
2011
|
|
Oilo arrautzak gutxienez bost osagai nagusi ditu alergia sortzeko, gehienak zuringoan, eta alergeno ezkutua da hainbat elikagai elaboratutan. Txerto batzuk garatu eta egiteko arrautza erabiltzen denez,
|
horiek
erreakzio alergikoak eragin diezazkiekete gaixo batzuei. Arraina eta deribatuak, bitaminen euskarri gisa erabiltzen den arrain gelatina edo garagardoan eta ardoan klarifikatzaile gisa erabiltzen dena izan ezik, etiketen osagaien zati ere izan behar dira.
|
2012
|
|
Fruitu lehorrek eta frutak eragiten dute elikagaiek alergia gehien bost eta 15 urte bitarteko haurrengan, nahiz eta helduarora arte iraun. “Elikagai
|
horien
erreakzio alergiko gehienak melokotoia, sagarra eta udarea bezalako errosazeoen familiako frutek eragiten dituzte”, esan du Bonék. Eskoletako jangelen egoerari dagokionez, gogorarazi dute legez behartuta daudela dieta bereziak behar dituzten haurrentzako menuak egokitzera, hala nola alergikoenak, eta hilero horien berri ematera gurasoei.
|
2013
|
|
ukipen ekzema yatrogenikoak, larriak eta iraunkorrak, Carlos iii.a Osasun Institutuak egindako berrikuspenaren arabera, industriak kosmetika produktuak parabenorik gabe edo parabenfreala. Hala ere, berrikuspenaren egileek adierazi dute kasu horiek kontzentrazio handiko produktuetan zeudelako gertatu zirela, eta, gaur egun, onartutako kontzentrazioak araututa daude, txikiak dira eta ezin dute %0, 8 baino gehiago izan. Alde hori dela eta, gaur egun, parabenoak dira kontserbatzailerik erabilienak, haiekiko sentsibilizazio kasuak oso arraroak dira. Kontserbatzaile
|
horien aurrean
erreakzio alergikoa izateko gaitasuna txikia da, %1ekoa edo txikiagoa, zenbait ikerketaren arabera. Izan ere, berrikuspen horren arabera, sentsibilizazio tasarik apalenak aurkezten dituzte kontserbatzaile arrunten artean.
|
2014
|
|
Izan ere, europarren %70ek urtean hainbat aldiz, batez ere emakumeak, ilea tindatzen dute. Hala ere, produktu
|
horiek
erreakzio alergikoak eragin ditzaketen substantziak dituzte, eta, horregatik, nahitaez bete behar dira Europako Batasuneko kosmetikoei buruzko Arteztarauak. Artikulu honetan, erreakzio alergiko gehien sortzen dituzten ile tindagaien zein osagai sortzen diren azaltzen da, eta, gainera, haurdunek ilea tindatzeko arriskua dagoela erakusten duen zurrumurrua desegiten da.
|