2001
|
|
Hala, jogurtak edo beste produktu probiotiko batzuk hartzeak eragin txikiagoa du haurren beherakadetan edo bidaiarien beherako aldietan. Era berean,
|
hainbat
ikerketak frogatu dute jogurta kontsumitzen dutenen artean bularreko minbiziak gutxiago eragiten duela eta kolon minbizia ere gutxitu egiten dela. Hori elikagai probiotikoek tumoreen aurka duten efektuagatik gertatzen da, kartzinogenoek aldatutako immunitate hantura erregulatzen eta leheneratzen baitute.
|
2011
|
|
Baina fruitu lehorrei begira, bada zeri erreparatu kaloriei ez ezik:
|
hainbat
ikerketak frogatu dute kardioprotektoreak direla, eta neurrian janez gero, ez dutela gizentasunik eragiten, guztiz bestela baizik: asetasun mekanismoen bidez (zuntz asko daukatelako), pisua erregulatzen laguntzen dute.
|
2013
|
|
Horrek esan nahi du pisu normaleko heldu batek 200 g glukosa behar dituela egunean, horietatik bi herenak (130g inguru) berariaz garunaren eskakizunak betetzeko. Garuneko jardueran glukosari buruzko
|
hainbat
ikerketak frogatu dute: azukre hori hartzeak funtzionamendu kognitiboa hobetu dezake, batez ere, epe laburreko oroimena eta arreta. glukosa jaitsierak kalte egin diezaieke arreta, oroimena eta ikasteari burmuinak glukosa gehiago kontsumitzen du buru lan sinpleenetan baino lan mental gogorragoetan. odolean glukosa maila ezin hobea izatea oso garrantzitsua da, funtzio kognitibo ona izateko, eta hori erregulartasunez jaten da edo karbohidrato konplexuak kontsumitzen (osoko zerealak, pasta pasta, arroza, etab.).) glukosa pixkanaka pixkanaka odol korrontean ekartzea.
|
|
Hala ere, AEPk gomendatzen du garbitzeko agente horiek gutxienez lehen bi asteetan saihestea lehen bi asteetan. Espezialista batzuk haur txikiak dituzten xaboi substantzien gehiegikeriaren aurka agertzen badira ere,
|
hainbat
ikerketak frogatu dute haurraren larruazaleko aldaketak antzekoak direla bainua urarekin bakarrik egiten denean. Ikerketa horiek agerian uzten dute haurraren larruazalaren Ph a aldatu egiten dela urarekin kontaktu bakarra dagoenean, xaboia erabiltzen den neurrian, eta, bi kasuetan, larruazalak berriro ere azidotasun naturala hartzen duela, antzeko denbora igaro ondoren.
|
|
Kanpaina horien abiapuntua da informazioa funtsezkoa dela familien bizi ohiturak aldatzeko, horiek baitira gizartearen oinarria, osasungarriagoak izan daitezen. Hala ere,
|
hainbat
ikerketak frogatu dute hori faltsua dela, nutrizioari buruz ezagutzen denaren eta eguneroko elikatze praktiken artean distantzia handia dagoela. Ikerketen arabera, porrot egiteko arrazoi nagusia da etengabe agertzen direla elikadura alarma berriak edo ikerketa berriak, eta horiek, ahalik eta ebidentziarik gutxienarekin, elikagai jakin baten abantailak edo desabantailak aldarrikatzen dituztela lau haizeetara; logikoa denez, epe laburrean gezurtatzen diren baieztapenak.
|
2015
|
|
Izan ere, azken urteetan egin diren
|
hainbat
ikerketak frogatu dute arrautzaren kolesterolak ez duela handitzen odoleko kolesterola.
|