2006
|
|
Baina jan aurretik, hozkailutik atera eta giro tenperaturan uztea komeni da, gozoagoa izan dadin. Fruta hori fresko, konpotan, marmeladan, tartetan jan daiteke, eta
|
gure
sukaldaritza tradizionalean oso ezaguna ez den arren, jakin behar dugu oso ondo konbinatzen duela haragia, eta beste fruta batzuekin nahastuta irabiakietan edo sorbetetan, adibidez. bitamina ugari, jan aurretik, giro tenperaturan edukitzea komeni da.
|
2008
|
|
Era berean, hainbat arrain espezie edo horiek prestatzeko antzinako erak aipatzen ditu, baita gazta, ardo eta likore tradizionalak ere. “Gustuaren kutxa” Hainbat arrazoi daude, urtetik urtera, elikagaiak eta zaporeak galtzeko, eta, horren ondorioz,
|
gure
sukaldaritza ondarea hainbat errezeta eta janari tradizional desagerrarazteko. Ekoizpen metodoak homogeneizatzeko joera duen ekoizpen eta laborantza prozesuen industrializazioa; arraza oso produktiboen presentzia (esne behi frisonak, oilo errule zuriak, Leghonr, edo hazkunde luzeko zerri zuriak), baserriko animalia askoren ordez; zenbait elikagairen ekoizpenak eta banaketak errentagarritasun txikia izatea, multinazional handiak menderatzearen ondorioz; oso espezie ezagun eta kontsumituei eragiten dien gehiegizko arrantza (bakailaoa).
|
2012
|
|
Ez da batere gomendagarria “labanaz” jatea, baina “koilaradun” platerek karbohidrato eta zuntz ugariko elikagaiak dituzte, hala nola lekaleak, osoko zerealak edo barazkiak, eta haragi edo arrain kopuru txiki bat. Eltzekoak edo eltzekoak, gozoak eta merkeak izateaz gain,
|
gure
sukaldaritzako tradizioan errotuta daude eta elikadura osasungarria izaten laguntzen dute. Jan gatz gutxiagorekin.
|
2014
|
|
Edonola ere, badirudi erromatarrak izan zirela lehenak urdaiazpikoa
|
gure
sukaldaritzari lotutako produktutzat jotzen.
|
2015
|
|
Gastronomia da gure herrialdera gehien erakartzen dituen faktoreetako bat. Iaz 9,5 milioi bisitari etorri ziren Espainiara, batez ere
|
gure
sukaldaritzatik. Eta, jakina, gure nortasun gastronomikoaz ari garenean, tapei buruz ari gara.
|
|
Erabili nahi bada te beltza gozogintzan, kontu handiz erabil daiteke txokolatezko izozkietan edo txokolate beltzezko kremetan, baita neguko frutazko konpotetan eta konfituretan ere, hala nola errege sagarra, neguko udareak, aranpasak, melokotoizko orejoiak… Kanela ukituarekin, zoragarri geratuko zara. Tea osagai gisa erabiltzeko gomendio orokorrak Nahiz eta hasieran bitxia izan daitekeen tearekin kozinatzea —batez ere, infuentzia horien ohiko kontsumitzailea ez bada—, prestatzen diren platerak berritzaileak izango dira, batez ere usainak eta
|
gure
sukaldaritza tradizionalaren gustu klasikoetatik aldentzen den zapore ukitua. Teak fruta zukuak, esnea eta barazki saldak (te zuria eta te berdea) ordezkatu edo osa ditzake, eta edari alkoholdunak (te beltza).
|
2018
|
|
srapulsar38 Naturala ez da beti hobea Frogatuta dago zerbak erabiltzen direla. etxean egosten badugu, bitaminen zati bat uzten duzu ura. Hala ere, garatutako teknika batzuk elikagaien industrian nutrizio balioen kaltea bermatzea elikagaiena baino txikiagoa da
|
gure
sukaldaritza. Karel batzuk afaltzeko moduan kontserban edo beste edozein berdura, baratxuri batzuekin salteatuta, zuzenean ekarritakoak kontsumitzea baino osasungarriagoa izan daiteke baratzea.
|
2019
|
|
Horretarako, nahikoa da zer erabiliko dugun neurtzea. Hala, adibidez, ur sanitarioa berotu baino ez badugu egin behar, butano bonbona nahikoa litzateke. Gainera, aukera ona izan daiteke
|
gure
sukaldaritza gasezkoa bada. Hala ere, etxean berogailuen bidez berokuntza zentrala badugu, gas naturala kontratatu behar dugu.
|
|
Era berean, ez da gauza bera platera patatekin, pastekin edo arrozekin laguntzea, barazkiak erabiltzea edo zaporea ematea (eta trinkotasuna) saltsekin eta arrautzekin, oliba olioz erabili ordez. Onena da arrain hau oso ondo egokitzen dela errezeta horietara, eta, beraz, gai da
|
gure
sukaldaritza zaletasunak eta nutrizio beharrak asetzeko. Familiako gogokoak Zapoak apo izenez ere ezagutzen da, apo apopixin ere deitzen zaio, eta arrain familia handi bat (Lofidos) hartzen du barnean.
|
2021
|
|
Azkenik, segundo batzuetako irakinaldia ematen zaie ardoa lurruntzeko, eta prest egongo da patata txipekin zerbitzatzeko. Beste errezeta batzuk oilaskoarekin Oilaskoa da
|
gure
sukaldaritzaren oinarrizko osagaietako bat, aukera ugari eskaintzen baititu: piper birrineztatuak piperrekin edo patata frijituekin, baita dibertigarriagoak ere, hala nola oilasko eta barazki burruntziak etxeko txikienei hainbeste gustatzen zaie, beraiek ere egin baitezakete laguntza pixka batekin; nahikoa da oilaskoa takoak ebakitzea eta nahi diren barazkiekin (piperrekin eta tipularekin, normalean) brotxeta egitea.
|