Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 30

2006
‎Nire izugarri garrantzitsua iruditzen zait, lehenik, norbaitek gure produktuak eta gure sukaldaritzako platerak ikertzea. Bigarrenik, izugarri garrantzitsua iruditzen zait Unibertsitatearen barruan horrelako historia bat aintzat ere hartzea.
‎Baina jan aurretik, hozkailutik atera eta giro tenperaturan uztea komeni da, gozoagoa izan dadin. Fruta hori fresko, konpotan, marmeladan, tartetan jan daiteke, eta gure sukaldaritza tradizionalean oso ezaguna ez den arren, jakin behar dugu oso ondo konbinatzen duela haragia, eta beste fruta batzuekin nahastuta irabiakietan edo sorbetetan, adibidez. bitamina ugari, jan aurretik, giro tenperaturan edukitzea komeni da.
2007
‎Gure lehen boilur arteko larunbata Santa Kurutze Kanpezun hasi zen, goizeko hamarretan, Ekoizle Teknikari batek egindako hitzaldi didaktiko batekin; kontu asko argitu zizkigun onddo honi buruz. Boilurrak, gure sukaldaritzan eta munduko gastronomia guztietan arras estimaturiko produktua izan arren, oraindik ere ezezagunak izaten segitzen dute jende askorentzat.
‎Hurrenez hurreneko hamairugarren Artzain Egun honetan, Idiazabal gazta berria mozteari ekin zioten. Ekitaldi horrekin zabaldu zen aurtengo kanpaina, Idiazabal gazta gure sukaldaritzako produkturik onenetako bat da eta. Fernando Canales Etxanobek Euskalduna Jauregiko chef ak izan zuen gazta berria mozteko ohorea.
2008
‎Kultura eta tradizioak; paisaia (zeinazdenok harro sentitzen baikara, herri modura identifikatzen gaitu eta); kalitatea egiaztatuta daukaten elikagaiak; gure sukaldaritza, nazioartean ospetsua; historia... Baina, batez ere, etorkizuna.
‎Era berean, hainbat arrain espezie edo horiek prestatzeko antzinako erak aipatzen ditu, baita gazta, ardo eta likore tradizionalak ere. “Gustuaren kutxa” Hainbat arrazoi daude, urtetik urtera, elikagaiak eta zaporeak galtzeko, eta, horren ondorioz, gure sukaldaritza ondarea hainbat errezeta eta janari tradizional desagerrarazteko. Ekoizpen metodoak homogeneizatzeko joera duen ekoizpen eta laborantza prozesuen industrializazioa; arraza oso produktiboen presentzia (esne behi frisonak, oilo errule zuriak, Leghonr, edo hazkunde luzeko zerri zuriak), baserriko animalia askoren ordez; zenbait elikagairen ekoizpenak eta banaketak errentagarritasun txikia izatea, multinazional handiak menderatzearen ondorioz; oso espezie ezagun eta kontsumituei eragiten dien gehiegizko arrantza (bakailaoa).
2009
‎Ongi etorri gure saiora. Fred gure sukaldaritza ikastera etorri da gure herrira. Lehendabizi, barazkiak prestatzen ikasi behar du.
2010
Gure sukaldaritza ohituretan eskalfatzea ezohikoa bada ere, beste herrialdeetan asko erabiltzen da, askotan elikagaiaren eta ingurunearen artean konposatuen trukea eragiteko (zapore askoko saldak eta hondoak erabiltzen dira egosketa ingurune moduan). Arrain zati handiak eta hegaztiak kozinatzeko erabiltzen da, zein oso ondo geratzen omen diren (hegaztiak labean erretzean baino hobeto).
2011
Gure sukaldaritzaren balio kulturalaz jabetuta, gastronomia beti egon da EITBren programazioan, gure sukaldearen sekretuak eta Euskadiko lokal zein ibilbide esanguratsuenak ezagutzera emateko.
‎Telebistan, egunero jartzen ditu airean horrekin erlazionatutako saioak, David de Jorgeren Robin Food umorezko sukaldaritza tartea edo Amama Sukaldari gure sukaldaritza tradizionala zabaltzeko programa, besteak beste. Bestalde, David de Jorge Euskadiko 10 herritan egon zen udan zehar Cocina Sin Bobadas saioarekin garai horretako produktuak eta errezetak erakusteko, eta profesional talde batek, pertsona ezagunekin batera, Pintxos grabatu zuen miniaturazko sukaldaritza ere ezagutzera emateko.
‎Euskadin askotako produktuak dauzkagu, kalitate handikoak, baserritarrek arreta handiz ekoitziak edota euskal arrantzaleek zuzenean itsasotik ekarriak. Gure sukaldaritzak beste batzuei ateratzen dien aldearen arrazoia hor bilatu behar da.
‎Esneko arkume eusko labelduna gure sukaldaritza ondarearen harribitxietako bat da. Produktu paregabe hau hasieratik bertatik kontrolatuta dago, kontsumitzaileak â?, etiketa ikusteanâ??
2012
‎Ez da batere gomendagarria “labanaz” jatea, baina “koilaradun” platerek karbohidrato eta zuntz ugariko elikagaiak dituzte, hala nola lekaleak, osoko zerealak edo barazkiak, eta haragi edo arrain kopuru txiki bat. Eltzekoak edo eltzekoak, gozoak eta merkeak izateaz gain, gure sukaldaritzako tradizioan errotuta daude eta elikadura osasungarria izaten laguntzen dute. Jan gatz gutxiagorekin.
2013
‎Badugu gure kultura, gure historia, gure gizartea, gure sukaldaritza, gure kirola aztertzen duten hamaika ikerketa lerro, beka, tesi eta beste. Bada, hamarkada batez, besteren kultura, besteren historia, besteren gizartea, besteren sukaldaritza, besteren kirola aztertzeari ekingo diogu.
‎‘Sukaldetik kanpo, sofan’ Kazetari ospetsu horretarako ez du zentzurik gero eta gutxiago prestatzen dugun eta, aldi berean, sukaldaritza programen audientzia indizeak nabarmen handitzen dituen zentzugabekeria, sofatik ikusten ditugun horiek. Gure sukaldaritzako trebetasunak hain dira pobreak, ezen, gure amonaren hitzetan, «janaria prestatu» egiten badugu: zopa bat mikrouhin labean berotu edo pizza bat desizoztea ez litzateke aditzaren definizioan sartu.
2014
‎Duela asko errazio erdiak ematea erabaki genuen. Jendeak 3 plater probatzen ditu, eta argiagoa du nolakoa den gure sukaldaritza. Guretzat, zailagoa da, baina errazio erdiek norberaren gustuen araberako menua osatzeko aukera ematen dute.
‎Edonola ere, badirudi erromatarrak izan zirela lehenak urdaiazpikoa gure sukaldaritzari lotutako produktutzat jotzen.
2015
‎Gastronomia da gure herrialdera gehien erakartzen dituen faktoreetako bat. Iaz 9,5 milioi bisitari etorri ziren Espainiara, batez ere gure sukaldaritzatik. Eta, jakina, gure nortasun gastronomikoaz ari garenean, tapei buruz ari gara.
‎Erabili nahi bada te beltza gozogintzan, kontu handiz erabil daiteke txokolatezko izozkietan edo txokolate beltzezko kremetan, baita neguko frutazko konpotetan eta konfituretan ere, hala nola errege sagarra, neguko udareak, aranpasak, melokotoizko orejoiak… Kanela ukituarekin, zoragarri geratuko zara. Tea osagai gisa erabiltzeko gomendio orokorrak Nahiz eta hasieran bitxia izan daitekeen tearekin kozinatzea —batez ere, infuentzia horien ohiko kontsumitzailea ez bada—, prestatzen diren platerak berritzaileak izango dira, batez ere usainak eta gure sukaldaritza tradizionalaren gustu klasikoetatik aldentzen den zapore ukitua. Teak fruta zukuak, esnea eta barazki saldak (te zuria eta te berdea) ordezkatu edo osa ditzake, eta edari alkoholdunak (te beltza).
‎Hala ere, gure herrialdeari indarra ematen diolakoan nago. Ondo baloratuta dago gure sukaldaritza, eta gauzak ondo egiten direla erakusten du; egindako lana gustuko du jendeak. Erreferente garrantzitsua dela uste dut.Zer du Euskal Herriak horrenbeste eta horren maila handiko sukaldariak sortzeko. Galdera ona, ez dakit!
2018
‎srapulsar38 Naturala ez da beti hobea Frogatuta dago zerbak erabiltzen direla. etxean egosten badugu, bitaminen zati bat uzten duzu ura. Hala ere, garatutako teknika batzuk elikagaien industrian nutrizio balioen kaltea bermatzea elikagaiena baino txikiagoa da gure sukaldaritza. Karel batzuk afaltzeko moduan kontserban edo beste edozein berdura, baratxuri batzuekin salteatuta, zuzenean ekarritakoak kontsumitzea baino osasungarriagoa izan daiteke baratzea.
2019
‎Auzoaren kultur aniztasuna irudikatzeko modu asko dauden arren, proiektuaren bultzatzaileek sukaldaritza aukeratu dute. " Azken finean, guretzat sukaldaritza herrien eta lurraldeen herentzia kulturalaren isla da", azaldu du Larramendik.
‎Horretarako, nahikoa da zer erabiliko dugun neurtzea. Hala, adibidez, ur sanitarioa berotu baino ez badugu egin behar, butano bonbona nahikoa litzateke. Gainera, aukera ona izan daiteke gure sukaldaritza gasezkoa bada. Hala ere, etxean berogailuen bidez berokuntza zentrala badugu, gas naturala kontratatu behar dugu.
‎Era berean, ez da gauza bera platera patatekin, pastekin edo arrozekin laguntzea, barazkiak erabiltzea edo zaporea ematea (eta trinkotasuna) saltsekin eta arrautzekin, oliba olioz erabili ordez. Onena da arrain hau oso ondo egokitzen dela errezeta horietara, eta, beraz, gai da gure sukaldaritza zaletasunak eta nutrizio beharrak asetzeko. Familiako gogokoak Zapoak apo izenez ere ezagutzen da, apo apopixin ere deitzen zaio, eta arrain familia handi bat (Lofidos) hartzen du barnean.
2021
‎Azkenik, segundo batzuetako irakinaldia ematen zaie ardoa lurruntzeko, eta prest egongo da patata txipekin zerbitzatzeko. Beste errezeta batzuk oilaskoarekin Oilaskoa da gure sukaldaritzaren oinarrizko osagaietako bat, aukera ugari eskaintzen baititu: piper birrineztatuak piperrekin edo patata frijituekin, baita dibertigarriagoak ere, hala nola oilasko eta barazki burruntziak etxeko txikienei hainbeste gustatzen zaie, beraiek ere egin baitezakete laguntza pixka batekin; nahikoa da oilaskoa takoak ebakitzea eta nahi diren barazkiekin (piperrekin eta tipularekin, normalean) brotxeta egitea.
‎Aniztasuna, gure sukaldaritza ereduaz gain, gure bizitzen ezaugarria da. Zuriñe [Kim] jatorri korearreko gasteiztarra da; Javier [Vadillo] Jerezkoa da, baina Berlinen bizi izan zen; Stephanie [Arango] kolonbiarra da; ni, berriz, getxoztarra.
2022
‎Jatetxean latinoamerikar asko daude lanean, baita India eta munduko beste leku batzuetakoak ere: «Ez dago arazorik bakoitzak bere kultura, bere hizkuntza izateko; denei irakatsi diet gustura gure sukaldaritza. Zein da arazoa bakoitzak bere kulturari euts diezaion?
Guk sukaldaritza tradizionala egiten dugu. Gauza bat aldatu da:
‎Azukreen erreakzioengatik, adibidez, gorritzen eta goxatzen dira honelako landare gehienak, erregosten direnean. Hona, egungo terminologiaren arabera, gure sukaldaritzan ohikoak diren tipulatar batzuk: izen zientifikoa
2023
‎Nolakotasun gorena. Ikurrinik handiena egingo dugu, eta munduan erakutsiko barku batekin, ontzigintzan eta nabigazioan trebeenak izan garelako; eta erakutsiko gure sukaldaritzaren emaitzak, horretan ere munduko onenak garelako Basque Pintxo Herrian, gure galaxia ttipian inork baino izar gehiago biltzen dituena; Tourrean ere berriro erakutsiko duena gutar batek ez irabazi arren, planetako afiziorik hoberena dugula, atzerrikoak ere berdin txalotzen eta animatzen dituena, zale solidarioenak; eta ikurrin zati bat ere eramango dugu berriro ere munduko gailurreta... Eta hori dena Europako hizkuntza zaharrenean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia