2006
|
|
Nire izugarri garrantzitsua iruditzen zait, lehenik, norbaitek gure produktuak eta
|
gure
sukaldaritzako platerak ikertzea. Bigarrenik, izugarri garrantzitsua iruditzen zait Unibertsitatearen barruan horrelako historia bat aintzat ere hartzea.
|
|
Baina jan aurretik, hozkailutik atera eta giro tenperaturan uztea komeni da, gozoagoa izan dadin. Fruta hori fresko, konpotan, marmeladan, tartetan jan daiteke, eta
|
gure
sukaldaritza tradizionalean oso ezaguna ez den arren, jakin behar dugu oso ondo konbinatzen duela haragia, eta beste fruta batzuekin nahastuta irabiakietan edo sorbetetan, adibidez. bitamina ugari, jan aurretik, giro tenperaturan edukitzea komeni da.
|
2007
|
|
Gure lehen boilur arteko larunbata Santa Kurutze Kanpezun hasi zen, goizeko hamarretan, Ekoizle Teknikari batek egindako hitzaldi didaktiko batekin; kontu asko argitu zizkigun onddo honi buruz. Boilurrak,
|
gure
sukaldaritzan eta munduko gastronomia guztietan arras estimaturiko produktua izan arren, oraindik ere ezezagunak izaten segitzen dute jende askorentzat.
|
|
Hurrenez hurreneko hamairugarren Artzain Egun honetan, Idiazabal gazta berria mozteari ekin zioten. Ekitaldi horrekin zabaldu zen aurtengo kanpaina, Idiazabal gazta
|
gure
sukaldaritzako produkturik onenetako bat da eta. Fernando Canales Etxanobek Euskalduna Jauregiko chef ak izan zuen gazta berria mozteko ohorea.
|
2008
|
|
Kultura eta tradizioak; paisaia (zeinazdenok harro sentitzen baikara, herri modura identifikatzen gaitu eta); kalitatea egiaztatuta daukaten elikagaiak;
|
gure
sukaldaritza, nazioartean ospetsua; historia... Baina, batez ere, etorkizuna.
|
|
Era berean, hainbat arrain espezie edo horiek prestatzeko antzinako erak aipatzen ditu, baita gazta, ardo eta likore tradizionalak ere. “Gustuaren kutxa” Hainbat arrazoi daude, urtetik urtera, elikagaiak eta zaporeak galtzeko, eta, horren ondorioz,
|
gure
sukaldaritza ondarea hainbat errezeta eta janari tradizional desagerrarazteko. Ekoizpen metodoak homogeneizatzeko joera duen ekoizpen eta laborantza prozesuen industrializazioa; arraza oso produktiboen presentzia (esne behi frisonak, oilo errule zuriak, Leghonr, edo hazkunde luzeko zerri zuriak), baserriko animalia askoren ordez; zenbait elikagairen ekoizpenak eta banaketak errentagarritasun txikia izatea, multinazional handiak menderatzearen ondorioz; oso espezie ezagun eta kontsumituei eragiten dien gehiegizko arrantza (bakailaoa).
|
2009
|
|
Ongi etorri gure saiora. Fred
|
gure
sukaldaritza ikastera etorri da gure herrira. Lehendabizi, barazkiak prestatzen ikasi behar du.
|
2010
|
|
|
Gure
sukaldaritza ohituretan eskalfatzea ezohikoa bada ere, beste herrialdeetan asko erabiltzen da, askotan elikagaiaren eta ingurunearen artean konposatuen trukea eragiteko (zapore askoko saldak eta hondoak erabiltzen dira egosketa ingurune moduan). Arrain zati handiak eta hegaztiak kozinatzeko erabiltzen da, zein oso ondo geratzen omen diren (hegaztiak labean erretzean baino hobeto).
|
2011
|
|
|
Gure
sukaldaritzaren balio kulturalaz jabetuta, gastronomia beti egon da EITBren programazioan, gure sukaldearen sekretuak eta Euskadiko lokal zein ibilbide esanguratsuenak ezagutzera emateko.
|
|
Telebistan, egunero jartzen ditu airean horrekin erlazionatutako saioak, David de Jorgeren Robin Food umorezko sukaldaritza tartea edo Amama Sukaldari
|
gure
sukaldaritza tradizionala zabaltzeko programa, besteak beste. Bestalde, David de Jorge Euskadiko 10 herritan egon zen udan zehar Cocina Sin Bobadas saioarekin garai horretako produktuak eta errezetak erakusteko, eta profesional talde batek, pertsona ezagunekin batera, Pintxos grabatu zuen miniaturazko sukaldaritza ere ezagutzera emateko.
|
|
Euskadin askotako produktuak dauzkagu, kalitate handikoak, baserritarrek arreta handiz ekoitziak edota euskal arrantzaleek zuzenean itsasotik ekarriak.
|
Gure
sukaldaritzak beste batzuei ateratzen dien aldearen arrazoia hor bilatu behar da.
|
|
Esneko arkume eusko labelduna
|
gure
sukaldaritza ondarearen harribitxietako bat da. Produktu paregabe hau hasieratik bertatik kontrolatuta dago, kontsumitzaileak â?, etiketa ikusteanâ??
|
2012
|
|
Ez da batere gomendagarria “labanaz” jatea, baina “koilaradun” platerek karbohidrato eta zuntz ugariko elikagaiak dituzte, hala nola lekaleak, osoko zerealak edo barazkiak, eta haragi edo arrain kopuru txiki bat. Eltzekoak edo eltzekoak, gozoak eta merkeak izateaz gain,
|
gure
sukaldaritzako tradizioan errotuta daude eta elikadura osasungarria izaten laguntzen dute. Jan gatz gutxiagorekin.
|
2013
|
|
Badugu gure kultura, gure historia, gure gizartea,
|
gure
sukaldaritza, gure kirola aztertzen duten hamaika ikerketa lerro, beka, tesi eta beste. Bada, hamarkada batez, besteren kultura, besteren historia, besteren gizartea, besteren sukaldaritza, besteren kirola aztertzeari ekingo diogu.
|
|
‘Sukaldetik kanpo, sofan’ Kazetari ospetsu horretarako ez du zentzurik gero eta gutxiago prestatzen dugun eta, aldi berean, sukaldaritza programen audientzia indizeak nabarmen handitzen dituen zentzugabekeria, sofatik ikusten ditugun horiek.
|
Gure
sukaldaritzako trebetasunak hain dira pobreak, ezen, gure amonaren hitzetan, «janaria prestatu» egiten badugu: zopa bat mikrouhin labean berotu edo pizza bat desizoztea ez litzateke aditzaren definizioan sartu.
|
2014
|
|
Duela asko errazio erdiak ematea erabaki genuen. Jendeak 3 plater probatzen ditu, eta argiagoa du nolakoa den
|
gure
sukaldaritza. Guretzat, zailagoa da, baina errazio erdiek norberaren gustuen araberako menua osatzeko aukera ematen dute.
|
|
Edonola ere, badirudi erromatarrak izan zirela lehenak urdaiazpikoa
|
gure
sukaldaritzari lotutako produktutzat jotzen.
|
2015
|
|
Gastronomia da gure herrialdera gehien erakartzen dituen faktoreetako bat. Iaz 9,5 milioi bisitari etorri ziren Espainiara, batez ere
|
gure
sukaldaritzatik. Eta, jakina, gure nortasun gastronomikoaz ari garenean, tapei buruz ari gara.
|
|
Erabili nahi bada te beltza gozogintzan, kontu handiz erabil daiteke txokolatezko izozkietan edo txokolate beltzezko kremetan, baita neguko frutazko konpotetan eta konfituretan ere, hala nola errege sagarra, neguko udareak, aranpasak, melokotoizko orejoiak… Kanela ukituarekin, zoragarri geratuko zara. Tea osagai gisa erabiltzeko gomendio orokorrak Nahiz eta hasieran bitxia izan daitekeen tearekin kozinatzea —batez ere, infuentzia horien ohiko kontsumitzailea ez bada—, prestatzen diren platerak berritzaileak izango dira, batez ere usainak eta
|
gure
sukaldaritza tradizionalaren gustu klasikoetatik aldentzen den zapore ukitua. Teak fruta zukuak, esnea eta barazki saldak (te zuria eta te berdea) ordezkatu edo osa ditzake, eta edari alkoholdunak (te beltza).
|
|
Hala ere, gure herrialdeari indarra ematen diolakoan nago. Ondo baloratuta dago
|
gure
sukaldaritza, eta gauzak ondo egiten direla erakusten du; egindako lana gustuko du jendeak. Erreferente garrantzitsua dela uste dut.Zer du Euskal Herriak horrenbeste eta horren maila handiko sukaldariak sortzeko. Galdera ona, ez dakit!
|
2018
|
|
srapulsar38 Naturala ez da beti hobea Frogatuta dago zerbak erabiltzen direla. etxean egosten badugu, bitaminen zati bat uzten duzu ura. Hala ere, garatutako teknika batzuk elikagaien industrian nutrizio balioen kaltea bermatzea elikagaiena baino txikiagoa da
|
gure
sukaldaritza. Karel batzuk afaltzeko moduan kontserban edo beste edozein berdura, baratxuri batzuekin salteatuta, zuzenean ekarritakoak kontsumitzea baino osasungarriagoa izan daiteke baratzea.
|
2019
|
|
Auzoaren kultur aniztasuna irudikatzeko modu asko dauden arren, proiektuaren bultzatzaileek sukaldaritza aukeratu dute. " Azken finean,
|
guretzat
sukaldaritza herrien eta lurraldeen herentzia kulturalaren isla da", azaldu du Larramendik.
|
|
Horretarako, nahikoa da zer erabiliko dugun neurtzea. Hala, adibidez, ur sanitarioa berotu baino ez badugu egin behar, butano bonbona nahikoa litzateke. Gainera, aukera ona izan daiteke
|
gure
sukaldaritza gasezkoa bada. Hala ere, etxean berogailuen bidez berokuntza zentrala badugu, gas naturala kontratatu behar dugu.
|
|
Era berean, ez da gauza bera platera patatekin, pastekin edo arrozekin laguntzea, barazkiak erabiltzea edo zaporea ematea (eta trinkotasuna) saltsekin eta arrautzekin, oliba olioz erabili ordez. Onena da arrain hau oso ondo egokitzen dela errezeta horietara, eta, beraz, gai da
|
gure
sukaldaritza zaletasunak eta nutrizio beharrak asetzeko. Familiako gogokoak Zapoak apo izenez ere ezagutzen da, apo apopixin ere deitzen zaio, eta arrain familia handi bat (Lofidos) hartzen du barnean.
|
2021
|
|
Azkenik, segundo batzuetako irakinaldia ematen zaie ardoa lurruntzeko, eta prest egongo da patata txipekin zerbitzatzeko. Beste errezeta batzuk oilaskoarekin Oilaskoa da
|
gure
sukaldaritzaren oinarrizko osagaietako bat, aukera ugari eskaintzen baititu: piper birrineztatuak piperrekin edo patata frijituekin, baita dibertigarriagoak ere, hala nola oilasko eta barazki burruntziak etxeko txikienei hainbeste gustatzen zaie, beraiek ere egin baitezakete laguntza pixka batekin; nahikoa da oilaskoa takoak ebakitzea eta nahi diren barazkiekin (piperrekin eta tipularekin, normalean) brotxeta egitea.
|
|
Aniztasuna,
|
gure
sukaldaritza ereduaz gain, gure bizitzen ezaugarria da. Zuriñe [Kim] jatorri korearreko gasteiztarra da; Javier [Vadillo] Jerezkoa da, baina Berlinen bizi izan zen; Stephanie [Arango] kolonbiarra da; ni, berriz, getxoztarra.
|
2022
|
|
Jatetxean latinoamerikar asko daude lanean, baita India eta munduko beste leku batzuetakoak ere: «Ez dago arazorik bakoitzak bere kultura, bere hizkuntza izateko; denei irakatsi diet gustura
|
gure
sukaldaritza. Zein da arazoa bakoitzak bere kulturari euts diezaion?
|
|
|
Guk
sukaldaritza tradizionala egiten dugu. Gauza bat aldatu da:
|
|
Azukreen erreakzioengatik, adibidez, gorritzen eta goxatzen dira honelako landare gehienak, erregosten direnean. Hona, egungo terminologiaren arabera,
|
gure
sukaldaritzan ohikoak diren tipulatar batzuk: izen zientifikoa
|
2023
|
|
Nolakotasun gorena. Ikurrinik handiena egingo dugu, eta munduan erakutsiko barku batekin, ontzigintzan eta nabigazioan trebeenak izan garelako; eta erakutsiko
|
gure
sukaldaritzaren emaitzak, horretan ere munduko onenak garelako Basque Pintxo Herrian, gure galaxia ttipian inork baino izar gehiago biltzen dituena; Tourrean ere berriro erakutsiko duena gutar batek ez irabazi arren, planetako afiziorik hoberena dugula, atzerrikoak ere berdin txalotzen eta animatzen dituena, zale solidarioenak; eta ikurrin zati bat ere eramango dugu berriro ere munduko gailurreta... Eta hori dena Europako hizkuntza zaharrenean.
|