2011
|
|
Elektrizitatea
|
gure
ingurunean topatu ohi dugun arrisku faktore bat da (ordenagailuak, ekipoak, entxufeak...), eta lesioak eragin ditzake korronte elektrikoa gorputzera sartzean.
|
2012
|
|
Gure arrakasta lan nekezaren ondorio dela pentsa dezakegu, edota azterketak zorteari esker gainditzen ditugula; hau da, arrakastaren arrazoia barnekoa edo kanpokoa dela pentsa dezakegu (barneko/ kanpoko dimentsio kausala). Era berean, gure gaixotasuna kontrolaezina dela, haren gainean jardun ezin dugula eta paziente hutsak soilik garela pentsa dezakegu; edota gure bizitzan eta
|
gure
ingurunean esku hartzeko ahalmena benetakoa eta eraginkorra dela (kontrolagarritasun dimentsioa). Kausa egonkorrak edo ezegonkorrak daudela aurkitu dezakegu; hala, zortea benetan ezegonkortzat hartzen dugu (ez zaigu beti loteria egokitzen), baina gaixotasun kronikoak bizitza osorako, loteria?
|
2013
|
|
Trebakuntza handiagoa: hobeto enpresentzatTrebakuntza ezinbestekoa da enpresen jardunean; izan ere,
|
gure
ingurune produktiboan gertatzen diren aldaketa azkar eta konstanteak egokitzeko aukera ematen du, produktibitatea handitzen du eta langileen garapen profesionala suspertzen du.Trebakuntza handiagoa: hobeto langileentzatIkaskuntza etengabeak eta lanera berregokitzeak lanpostu bat izateko eskubidea, lan edo ogibide mota hautatzeko aukera eta lanaren bidezko sustapena errazten dute.
|
2014
|
|
Hona hemen
|
gure
inguruneko nekazaritza ekologikoan nahiz konbentzionalean erabiltzen diren labore estentsibo nagusiak:
|
|
Ganaduaren elikagai:
|
gure
ingurunean ekoizten diren zerealei ematen zaien erabilera nagusia da.Pentsu konposatuak egiteko erabiltzen da batez ere, aleetan metatzen den energia kantitate handia dela eta.
|
|
Koltza: koltzaren laborantza goraka doa eta
|
gure
ingurunean zerealen monolaborantzaren ordez landatzen ari da.Koltzaren xede nagusia hazitik landare olioa ateratzea da, gizakien elikadura eta bioerregaiak helburu. Olioa lortzeko prozesuaren ondoren, koltza opila gelditzen da hondakin gisa eta opil hori animaliak elikatzeko erabiltzen da, proteina ugari dituelako (materia lehorraren %18). Hori dela eta, sojaren ordezkoa bihur daiteke; hala ere, zenbait azterketak adierazi duenez, gehiegi erabiltzeak mastitis eta antzutasun arazoak eragin ditzake; baita esnearen gustu txarra ere.Pentsu hau batez ere behi aziendari ematen zaio, baina baita txerriei eta oilaskoei ere.Kilo bat koltza hazitik, 1/ 3 olio eta 2/ 3 koltza opil ateratzen da.
|
|
Ekilorea:
|
gure
inguruneko gune lehorretan alternatiba bat izan daiteke udan lantzeko.Batez ere nutrizio balio handiko jateko olioa ekoizteko erabiltzen da, proportzio handian baitauzka azido linoleikoa, probitaminak eta bitamina liposolubleak (A, D eta E). Oso olio egonkorra denez, erraz kontserbatzen da (abantaila da koltza olioaren aldean). Olioa ateratzeko prozesuan azpiproduktu hau lortzen da: ekilore irin ...
|
|
Neguko tenperatura minimoekmodu eta intentsitate desberdineko eragina izango dute, landatutako espeziea edo barietatea zein den eta hotzarekiko zer erresistentzia duen.Esaterako, zitrikoak aski sentiberak dira; sagarrondoak, berriz, oso erresistentzia handikoak.Aztertuko ditugun espezieek
|
gure
ingurunean izan daitezkeen tenperatura minimo absolutuak jasan ditzakete.
|
|
Sistema honek aukera ematen du euria egin ondoren ere lursailean sartzeko, eta aspektu hori baloratzekoa da
|
gure
ingurunean laborantza lanak egiteko.
|
|
Gure habitata zaindu eta hobetzeko.Ingurumen hezkuntzak presente egon behar du bai norbanakoarengan bai komunitateetan, zertarako eta, bai indibidualki bai kolektiboki,
|
gure
inguruneaz jabeturik egoteko eta, oraingo eta etorkizuneko ingurumen arazoen aurrean jarduteko orduan, ezagutzak, balioak, trebetasunak, esperientzia eta baita erabakimena ere izateko.
|