2003
|
|
Koipe txarra da, odoleko kolesterol maila igotzeko duen gaitasunaren arabera. Koipe hori gantz saturatua da, eta, hala ere,
|
gure
eguneroko dietan egon behar du, kantitate egokietan, gehiegi edo gutxiegirik gabe. Gantz on deritzona, nagusiki, landare jatorriko elikagaietan aurkitzen da, nahiz eta benetan inporta duena eguneroko dietako gantza (kaloria guztien %30 izan behar du, baldin eta marjinak gora egiten badu oliba olio gehiago kontsumitzeagatik) eta haren kalitatea, hau da, gantz azido, asegabe eta aseen proportzioa.
|
2006
|
|
Nolanahi ere,
|
gure
eguneroko dietan behar adina gatz sartzea derrigorrezkoa dugu, berak digestioa errazten, gorputzeko likidoak mantentzen laguntzen, nerbio bulkaden transmisioa bideratzen, muskuluen jarduera eta potasioaren xurgapen egokia egitea laguntzen duelako eta, gainera, beherakoek, gorakoek eta izerdi gehiegik eraginiko galerak orekatzeko balio duelako.
|
2007
|
|
Bistan da, beraz, arau berriak zuntz ugariko elikagaitzat jotzeko gutxienekotzat hartuko duen %6 hori berez daukate egunero kontsumitu ohi ditugun elikagai batzuek; hortaz, zentzudunena eta merkeena, premiazkoa dugun zuntzaz berez daukaten elikagai horiek
|
gure
eguneroko dietan sartzea dugu.
|
|
Egokien eta merkeena, gure organismoak behar duen zuntza berez daukaten elikagaiak hartzea da; zuntz erantsia daukaten elikagaietara halako egoera berezietan joko dugu, hala nola,
|
gure
eguneroko dieta kontsumituz, aholkatzen den kopuru horretara ezin iritsirik bagabiltza edo kasuan kasuko digestio aparatuaren trastornorik nozitzekotan.
|
2009
|
|
Berrikuntza, oraingoan esne industriaren eremuan, osagai berri bat aztertzea da, produktu solidoen ekoizpen kostuak murrizteko, nahiz eta proba fasean jarraitzen duen. Janari azkarra Kalean edo bilera artean jatea
|
gure
eguneroko dietaren zati handi bat da. Kaleko establezimenduetan erositako janaria, batez ere AEBetan, Erresuma Batua, orain Espainian ikusten hasten dena, ez du arriskurik.
|
2014
|
|
Adineko pertsonari kruasan bat eman dakioke, gurinarekin birrindua, ogi txigortua tomatearekin eta urdaiazpiko ondua, birrindua edo albondigen purea saltsan. Gainera,
|
gure
eguneroko dietaren zati bat osatu behar ez luketen elikagai batzuk, hala nola croissant bat, izozkiak, gozokiak edo baita frijituak eta arrautza irinetan pasatuak ere, neurriz eta noizbehinka eskaini daitezke, elikaduraren gozamena ziurtatzeko.
|
2019
|
|
Eta pazientzia, noski. Hauek dira ogia egiteko osagai klasikoak,
|
gure
eguneroko dietan era askotara erabil daitekeen oinarrizko elikagaia. Ogiak bere konposizioan beste osagai batzuk onartzen ditu, hala nola, baratxuria edo intxaurra; barazkiekin eta haragiekin konbina daiteke; eta beste plater batzuen osagai gisa ere balio du (kroketak, gazpatxoa…).
|
2021
|
|
Mediterraneoko inguruetan landatzen da, nutrizio aldetik oso profil interesgarria du eta elikagaia da bai pertsonentzat bai animalientzat. Hona hemen haien ezaugarri nagusiak, osasunari dakarzkion onurak eta nola txertatu
|
gure
eguneroko dietan.
|
2022
|
|
EUMOFAren arabera, gure herrialdean ohikoagoa da tretza bidez arrantzatzea. Datu hori ez da harritzekoa, arrain horrek
|
gure
eguneroko dietan duen lekua eta gastronomiari eta kalitatezko produktuei ematen diegun garrantzia kontuan hartzen baditugu. Tretza bidez harrapatutako legatza hobea bada, kendu egingo dugu, garestixeago bada ere.
|