Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2002
Gure eguneroko dietan arrain urdina, fruitu sikuak, oliba eta ekilore edo soia olioa ere hartu behar ditugu, osasunarentzat funtsezkoak diren hainbat gantzez orekatutako ekarpena egiteko.
2003
‎Koipe txarra da, odoleko kolesterol maila igotzeko duen gaitasunaren arabera. Koipe hori gantz saturatua da, eta, hala ere, gure eguneroko dietan egon behar du, kantitate egokietan, gehiegi edo gutxiegirik gabe. Gantz on deritzona, nagusiki, landare jatorriko elikagaietan aurkitzen da, nahiz eta benetan inporta duena eguneroko dietako gantza (kaloria guztien %30 izan behar du, baldin eta marjinak gora egiten badu oliba olio gehiago kontsumitzeagatik) eta haren kalitatea, hau da, gantz azido, asegabe eta aseen proportzioa.
2006
‎Nolanahi ere, gure eguneroko dietan behar adina gatz sartzea derrigorrezkoa dugu, berak digestioa errazten, gorputzeko likidoak mantentzen laguntzen, nerbio bulkaden transmisioa bideratzen, muskuluen jarduera eta potasioaren xurgapen egokia egitea laguntzen duelako eta, gainera, beherakoek, gorakoek eta izerdi gehiegik eraginiko galerak orekatzeko balio duelako.
2007
‎Bistan da, beraz, arau berriak zuntz ugariko elikagaitzat jotzeko gutxienekotzat hartuko duen %6 hori berez daukate egunero kontsumitu ohi ditugun elikagai batzuek; hortaz, zentzudunena eta merkeena, premiazkoa dugun zuntzaz berez daukaten elikagai horiek gure eguneroko dietan sartzea dugu.
‎Egokien eta merkeena, gure organismoak behar duen zuntza berez daukaten elikagaiak hartzea da; zuntz erantsia daukaten elikagaietara halako egoera berezietan joko dugu, hala nola, gure eguneroko dieta kontsumituz, aholkatzen den kopuru horretara ezin iritsirik bagabiltza edo kasuan kasuko digestio aparatuaren trastornorik nozitzekotan.
2008
‎Baina mugatu egin behar dira. Izan ere, gantz gramo bakoitzak bederatzi kaloria dauzka; horrek esan nahi du behar baino hamar gramo jateak 90 kaloria eransten dizkiola gure eguneroko dietari. Beraz, gantzak neurrian, eta ondo aukeratuz.
‎Omega 6 azidoak kopuru handitan aurkitzen dira ekilore, arto, soja, kakahuete, onagra eta manufakturatutako hainbat produktutan, hala nola galletetan edo margarinetan. Gure eguneroko dietan ez da ohikoa omega 6 behar adina ez kontsumitzea, baina bai omega 3 Omega 3 ugari daude arrain urdinetan, hala nola, sardinetan, izokinetan, atunetan edo antxoetan. Itsaskiak ere iturri diskretuak dira (muskuiluak, txirlak, izkirak edo berberetxoak, besteak beste).
2009
‎Berrikuntza, oraingoan esne industriaren eremuan, osagai berri bat aztertzea da, produktu solidoen ekoizpen kostuak murrizteko, nahiz eta proba fasean jarraitzen duen. Janari azkarra Kalean edo bilera artean jatea gure eguneroko dietaren zati handi bat da. Kaleko establezimenduetan erositako janaria, batez ere AEBetan, Erresuma Batua, orain Espainian ikusten hasten dena, ez du arriskurik.
2014
‎Adineko pertsonari kruasan bat eman dakioke, gurinarekin birrindua, ogi txigortua tomatearekin eta urdaiazpiko ondua, birrindua edo albondigen purea saltsan. Gainera, gure eguneroko dietaren zati bat osatu behar ez luketen elikagai batzuk, hala nola croissant bat, izozkiak, gozokiak edo baita frijituak eta arrautza irinetan pasatuak ere, neurriz eta noizbehinka eskaini daitezke, elikaduraren gozamena ziurtatzeko.
2019
‎Eta pazientzia, noski. Hauek dira ogia egiteko osagai klasikoak, gure eguneroko dietan era askotara erabil daitekeen oinarrizko elikagaia. Ogiak bere konposizioan beste osagai batzuk onartzen ditu, hala nola, baratxuria edo intxaurra; barazkiekin eta haragiekin konbina daiteke; eta beste plater batzuen osagai gisa ere balio du (kroketak, gazpatxoa…).
2020
‎Beroa egiten duenean, oso ohikoa da garbantzu plater bero bero bat izatea gutxien desiratzen duguna, baina badakigu hauek gure eguneroko dietan sartzea beharrezkoa dela. Beraz, hummusa kontsumitzera gonbidatzen zaituztet; zizka mizka gisa azenario makiltxoekin, ogi xirgotuan, mendira daramagun bokatan… Ekialde Hurbileko plater hau, ezaguna egin da mundu osoan zehar, eta aldaketa asko jasan ditu.
‎Etxeetako labeak ia etengabe ari dira lanean eta inoiz baino hobeto usaintzen dute sukaldeek. Txokolatezko bizkotxoak, ama oreaz egindako ogia eta gurinezko gailetak gure eguneroko dietaren zati bihurtu dira. Kilo pare bat gehiagorekin bukatuko dugu, baina zenbat gozatzen ari garen!
2021
‎Mediterraneoko inguruetan landatzen da, nutrizio aldetik oso profil interesgarria du eta elikagaia da bai pertsonentzat bai animalientzat. Hona hemen haien ezaugarri nagusiak, osasunari dakarzkion onurak eta nola txertatu gure eguneroko dietan.
2022
‎EUMOFAren arabera, gure herrialdean ohikoagoa da tretza bidez arrantzatzea. Datu hori ez da harritzekoa, arrain horrek gure eguneroko dietan duen lekua eta gastronomiari eta kalitatezko produktuei ematen diegun garrantzia kontuan hartzen baditugu. Tretza bidez harrapatutako legatza hobea bada, kendu egingo dugu, garestixeago bada ere.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia